Vilket är det bästa debetkortet?
Ett debetkort (kallas också debitkort eller bankkort) är ett kort som utfärdas av den bank där du har ett konto. När du betalar med kortet i butik eller online dras pengarna från detta konto. Ett debetkort har alltså till skillnad från kreditkort ingen kredit, utan pengarna måste finnas på kontot när du betalar.
Debetkort vi rekommenderar
Vad är ett debetkort?
Ett debetkort är i den bredaste betydelsen ett kort som är kopplat till ett underliggande bankkonto. På detta konto behöver det finnas pengar för att du ska kunna betala med kortet.
Både ditt vanliga bankkort och ditt förbetalda kort är alltså debetkort. Det som skiljer dem åt är funktioner, förmåner och kontot det är kopplat till. Ditt bankkort är kopplat till ett konto hos din svenska bank, där du exempelvis får din lön.
De förbetalda korten kopplas istället till ett internationellt konto som du själv måste göra överföringar till via en IBAN-betalning eller i vissa fall Swish.
Så här går en betalning med debetkort till:
- Kontot debetkortet är kopplat till laddas med pengar
- Bankkontot debiteras så fort du betalar med kortet
- Summan krediteras på säljarens konto
- Finns det täckning på kontot godkänns köpet – om inte medges köpet ej *
Ditt konto debiteras alltså med ett belopp när du betalar med ett debetkort. Betalar du istället med ett kreditkort krediteras ditt konto med ett belopp.
* Vissa debetkort har kontokredit. Det betyder att kredit medges om du inte har täckning på kontot. Ränta brukar gälla redan från dag ett, och krediten återbetalas direkt när pengar sätts in på kontot som debetkortet är kopplat till.
Olika kortyper – vi reder ut skillnaderna!
Det kan vara krångligt att hänga med i vad skillnaderna egentligen är när vi pratar om olika kortyper. Kreditkort å sido – vi slänger oss också med begrepp som bankkort, betalkort, kontokort, debetkort och förbetalda kort. Här reder vi en gång för alla ut skillnaderna (och likheterna).
Bankkort/kontokort/debetkort/debitkort
Kärt barn har många namn. Bankkort syftar på alla typer av kort som utfärdas av en bank och kopplas till ett konto. Kontokort är en annan benämning på samma sak, alltså ett kort som du kan betala med. Debetkort eller debitkort är andra namn på precis samma sak.
Betalkort
Betalkort är, till skillnad mot vad man kanske kan tro, inte exakt samma sak som ovan nämnda kort. Det är nämligen en hybrid mellan kreditkort och debetkort. Dina köp samlas på en månadsfaktura. Men till skillnad mot ett kreditkort kan du inte delbetala fakturan, utan den måste betalas direkt.
Förbetalda kort
Förbetalda kort skulle egentligen kunna klumpas ihop med debetkort/bankkort. Vi har till och med valt att inkludera dem bland våra rekommendationer av debetkort, eftersom de erbjuder bättre funktionalitet och förmåner än storbankernas debetkort.
I grunden är de förbetalda korten alltså debetkort och används på samma sätt som ett sådant, men det finns ändå skillnader. De förbetalda korten är tätt förknippade med neobanker som har sin verksamhet online. De kräver inte att du har ett bankkonto hos en bank, och en del av dem kan köpas på Pressbyrån eller liknande butiker som presentkort.
Här hittar du vår guide till förbetalda kort!
Kreditkort
Kreditkort är en typ av bankkort som kräver en godkänd kreditprövning innan du kan skaffa kortet. Det beror på att du får tillgång till en kredit på korten, vanligen från 10 000 upp till 150 000 kronor. När du handlar med ett kreditkort samlas dina köp på en månadsfaktura. Den kan du betala av på en gång eller genom delbetalning. Väljer du att delbetala tillkommer räntekostnader.
Många kreditkort är utan årsavgift, samtidigt som de ger dig räntefri avbetalning (upp till en viss gräns), försäkringar och bonusar.
Debetkort eller kreditkort – vad är bäst?
Debetkort och kreditkort är lika varandra, både utseendemässigt och när du betalar.
Den stora skillnaden ligger alltså i hur pengarna dras, alltså direkt (debetkort) eller som lån/kredit (kreditkort).
Att kreditkortet ger dig förmåner som bonus, försäkringar och andra skydd är en annan viktig skillnad. På det här sättet kan det vara betydligt mer förmånligt att betala med kreditkort än med debetkort när det finns möjlighet.
Om du betalar tillbaka pengarna inom den räntefria perioden betalar du heller inte extra för att använda kreditkortet – om inte kreditkortet har några fasta avgifter.
Det allra vanligaste upplägget är att man äger både ett kreditkort och ett debetkort. Båda har sina styrkor och svagheter, och passar olika bra i olika situationer.
Många väljer att bara använda sitt kreditkort för större köp, där förmånerna verkligen gör skillnad. Ett exempel på det är vid köp av flygbiljetter. Att beställa resan med ett resekort är mycket förmånligare och tryggare än att betala med ett debetkort.
Valet av kreditkort är viktigt, då du med fördel kan välja ett som ger dig förmåner som passar din livsstil. Exempelvis om du ofta reser, storhandlar eller tankar. Men även för debetkort bör du inte bara välja första bästa, utan ett som faktiskt passar dig. Neobankernas debetkort är oftast mycket förmånligare att använda utomlands än storbankernas debetkort. De kommer också med lättanvända och välutvecklade appar som gör det enklare att budgetera och spara pengar.
Fördelar med debetkort
- Vanligtvis inga uttagsavgifter i Sverige (eller utomlands med flera av neobankernas kort)
- Summan dras direkt – inga lån, skulder eller räntor för köp
- Vissa upplever att det är lättare att hålla sin budget och inte göra onödiga inköp när beloppet dras direkt
Fördelar med kreditkort
- Trygghet – kreditkortet kan täcka oförutsedda utgifter
- Försäkringar och bonusar när du handlar
- Alla inköp samlas på en månadsfaktura – ger en bra överblick
- Ibland förmånligare än lån – istället för att ta ett mindre privatlån kan du handla på kredit och betala igen inom den räntefria perioden
Jämför debetkort och kreditkort
Funktion | Debetkort | Kreditkort |
---|---|---|
Kredit | Nej | Ja |
Bonus | Nej | Ja* |
Faktura | Nej | Ja |
Uttagavgift i Sverige | Nej | Kan finnas |
*Alla kreditkort har förstås inte bonus, men det är vanligt förekommande.
Kombinera kreditkort och debetkort
För dig som gillar att resa rekommenderar vi att du kombinerar ett förmånligt resekort med ett debetkort som ger dig bättre funktioner och villkor när det används utomlands.
Sammanfattning
De allra flesta av oss äger redan ett debetkort, alltså ett kort kopplat till ett bankkonto.
Storbankernas debetkort gör i regel jobbet utan att erbjuda något extra. Därför är det en bra idé att kombinera kortet med ett kreditkort. Då får du möjligheten att handla på kredit, samtidigt som en hel rad med försäkringar, bonusar och andra förmåner ingår. Vad många missar är dock att även olika debetkort skiljer sig åt, och att det går att välja mer eller mindre förmånliga sådana.
Tar du med dig ditt vanliga bankkort utomlands kan du till exempel få betala ganska väsentliga avgifter för uttag och köp. Skulle du istället ha med dig ett debetkort från någon av neobankerna slipper du de dyra avgifterna. Dessutom betalar du ingenting för att äga kortet.
En bra lösning kan vara att kombinera debetkort och kreditkort, för att få det bästa av två världar. Det är inte alltid det passar eller är smidigt att betala med kreditkort. Då kan du se till att betala med ett debetkort som ger dig så bra villkor som möjligt.
Överst i den här guiden har vi listat debetkorten som vi rekommenderar lite extra. De fungerar som ett bra komplement till ett kreditkort, och i princip alla av dem är mer förmånliga och lätta att använda än ditt vanliga bankkort.
✅ Fördelar med debetkort
- Omöjligt att överkonsumera – du kan inte spendera pengar om du inte har täckning.
- Lättare att undvika impulsköp då kontot belastas direkt.
- Många debetkort har tillhörande appar som gör det lätt och kul att spara och budgetera.
- Inga fakturaavigfter eller räntekostnader.
- Betydligt bättre alterantiv än kreditkort för ungdomar som behöver lära sig hantera pengar.
- Ingen kreditupplysning krävs – du kan skaffa debetkort trots skulder eller låg kreditvärdighet.
❌ Nackdelar med debetkort
- Inte lika bra bonusar, försäkringar och andra förmåner som ingår helt gratis i många kreditkort.
- Inte lika stort skydd som när du handlar med kreditkort. För ett kreditkort är det kortutgivaren och försäljningsstället som är ansvariga för att bevisa att ett köp gjorts av rätt kortinnehavare. För debetkortet är det du själv som är ansvarig, vilket kan bli knepigt om ditt kort blir kapat.
- Inget skydd mot oförutsedda utgifter som ett kreditkort ger. Finns det inga pengar på kontot just nu kan du inte handla.
- Ingen månatlig översikt av alla inköp som du får på kreditkortsfakturan.
Frågor och svar om debetkort
Ja. Kreditkort är oftast Mastercard eller VISA-kort, vilket betyder att de kan användas världen över för att betala och ta ut pengar. När du använder ditt debetkort utomlands kan du dock få betala uttagsavgifter och valutaväxlingsavgifter. Det kan därför vara mer förmånligt att betala med ett kreditkort eller ett förbetalt kort när du är utomlands.
Ja, det finns debetkort som är utan årsavgift eller avgifter för uttag. Men du använder kortet utomlands kan det tillkomma avgifter. Därför bör du välja ett mer förmånligt debetkort för ändamålet, såsom Lunar eller Revolut.
Nej, det är ovanligt att debetkort ger bonus när du handlar, som många kreditkort gör. Det finns dock flera av neobankernas kort som erbjuder bra bonusar, men då krävs ofta att du skaffar premium-konto som kostar. Handlar du istället med ett kreditkort får du bonusar, i många fall utan att betala någon årsavgift för kortet.
Ja, vissa debetkort medger en viss övertrassering, alltså att du kan betala utan att det finns täckning på kontot. Då får du ett minussaldo som återbetalas automatiskt när pengar sätts in på kortet igen.
Ja, idag stödjer de flesta nytillverkade debetkort kontaktlös betalning. Det betyder att du kan blippa kortet när du handlar i affären, eller koppla det till din smarta telefon eller klocka.
Det beror lite på hur man definierar debetkort, men i grunden är de samma sak. Det krävs att det finns täckning på det underliggande kontot för att du ska kunna betala med korten. Förbetalda kort ges ut av neobanker som är helt digitala. De används därför vanligen som ett komplement till ditt vanliga bankkort som är kopplat till ditt konto i en svensk bank, där exempelvis din lön sätts in.
Det går alldeles utmärkt att koppla ditt debetkort till Apple Pay. Sedan kan du betala kontaktlös med telefonen eller din Apple Watch.
Precis som när det kommer till valet av kreditkort är det personliga preferenser som avgör vilket kort som är bäst. Vi rekommenderar att du kombinerar det debetkort du fått från din bank och ditt kreditkort med ett förbetalt kort. De fungerar som vilket debetkort som helst men kommer med flera fördelar. Med onlinebanker som Lunar och P.F.C. kan du enkelt föra över pengar till kortet via Swish. Och med deras lättanvända appar håller du koll på pengarna. De förbetalda korten har i regel också bättre villkor för användning utomlands.