En av fördelarna med ett kreditkort är att fakturan man får under nästkommande månad oftast går att delbetala. Det gäller dock att man har koll på vilka villkor som gäller vid delbetalning, annars kan det bli en onödigt dyr affär. Det finns såklart fördelar med delbetalning om man gör det på rätt sätt.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

  • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
  • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Att delbetala räkningen

När du har handlat med ditt kreditkort får du hem en faktura på posten (eller digitalt) månaden efter som du ska betala. På fakturan finns oftast ett lägsta belopp att betala*, och om man betalar något annat än fakturans fulla belopp så kommer en delbetalning att börja.

Vid delbetalning av fakturan tillkommer räntekostnader, och ofta en administrationsavgift, utöver det återstående beloppet som förs över till nästa månads faktura. Det är vid delbetalning som effektiv ränta kommer in i bilden. Det kan du läsa mer om i inlägget om effektiv ränta.

*Lägsta belopp att betala är ofta 0kr första gången du väljer att delbetala, men efter det kommer beloppet motsvara en del av den kredit du utnyttjat. OBS! Att bara betala det lägsta belopp att betala kommer inte låta dig bli av med skulden om du fortsätter att använda kortet.

Delbetalning kreditkortsrakning

Räntefri period

Med de allra flesta kreditkorten idag får man erbjudande om en räntefri period. Själva perioden varierar från 30-90 dagar beroende på kortet och det kan användas fördelaktigt om det används på rätt sätt. Den räntefria perioden används ofta automatiskt om du betalar något annat än det hela beloppet på fakturan, och ofta får man bara använda en räntefri period en gång per år, eller under andra omständigheter.

Lägsta belopp att betala

Om du betalar det lägsta beloppet att betala förs resten av din skuld över till nästa månad. Utöver det tillkommer också en räntekostad, eftersom du nu har lånat pengar (många kreditinstitut tar också en administrationsavgift för delbetalning), och alla köp som du eventuellt gör månaden efter. Det innebär att nästa månads faktura kommer att bli minst det återstående beloppet, ränta och administrationsavgift, och som mest kan det komma att bli en hel månads utgifter utöver det.

Fördelar med delbetalning

En av fördelarna med att kunna delbetala en kreditkortsräkning är om du ska ha en stor utgift ena månaden, till exempel ska en resa betalas, och nästa månad har du inte några särskilt stora utgifter. Då kan du betala en del av fakturan efter första månaden och resten efter andra månaden, vilket låter dig minska hur höga toppar och djupa dalar din ekonomi har under året.

Dessutom kan detta vara helt utan extra kostnad om du har en räntefri period att utnyttja och din kortutgivare inte tar en administrationsavgift för delbetalningen!

Nackdelar med delbetalning

Det man måste undvika när man ska delbetala sin kreditkortsräkning är att räkningen växer till en nivå du inte kan kontrollera. Om du till exempel betalar en dyr resa en månad och sedan använder du kortet precis som vanligt månaden efter och inte har råd att betala av resan på 1-2 månader så kommer du att börja en längre delbetalning – det kan bli väldigt dyrt då många kort har en effektiv ränta mellan 15-20%. Om beloppet du delbetalar är 10 000kr kommer räntekostnaden bli ca 200kr/månad, utöver att du faktiskt måste betala ned skulden också.

Slutsats

Om du vet att du kommer att delbetala din kreditkortsräkning ofta är det väldigt viktigt att kortet du väljer har låga avgifter och låg effektiv ränta. Annars spelar det nästan ingen roll vilka förmåner du får i form av bonusar eller cashback, eftersom räntekostnaden på krediten kommer att vara dyrare.

Kom ihåg

  •         Vid delbetalning ska man ha koll på effektiv ränta
  •         Många kort har en räntefri period som kan utnyttjas till din fördel
  •         Genom delbetalning kan du jämna ut ojämnheter i din vardagsekonomi
  •         Det kan bli dyrt att delbetala kreditkortsräkningen beroende på dina kortvillkor