När du ska ansöka om ett kreditkort eller ett lån hos din bank underlättar det om du har god kännedom om din privatekonomi. Att känna till och förstå skillnaden mellan effektiv och nominell ränta är en av de många saker som hjälper dig som konsument fatta bättre beslut när det kommer till din privatekonomi.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

  • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
  • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan är den ”vanliga räntan”, dvs bara ränta på det lånade kapitalet. Har du lånat 100.000kr till 10% ränta är den nominella räntan på det 10.000kr per år. Det är viktigt att du är införstådd i att de verkliga kostnaderna för ett lån alltid är högre än den nominella räntan, även om det inte är med mycketDärför använder man effektiv ränta när man gör jämförelser mellan olika lån och kreditkort.

Vad menas med effektiv ränta?

Den effektiva räntan är summan av den nominella räntan plus alla andra kostnader kopplade till lånet. Den riktiga effektiva räntan beror på dig och hur du använder lånet, eftersom eventuella t.ex. uttagsavgifter, delbetalningsavgifter och annat räknas in i den effektiva räntan.

För att underlätta sina uträkningar schabloniserar banken hur kunden kommer att bete sig och när banken sedan räknar ut den effektiva räntan räknar de till exempel med att du som kund betalar av lånet på 12 månader, vilket kanske inte är fallet. Betalar du av lånet snabbare än så tillkommer förmodligen färre avgifter.

Tar vi samma exempel som ovan, 100.000kr lånade till 10% nominell ränta kan vi enkelt räkna fram en hypotetisk effektiv ränta som är långt mycket högre än så:

Lånet sträcker sig 12 månader;

Uppläggningsavgift: 99kr

Fakturaavgift: 29kr/månad

Delbetalningsavgift: 50kr/månad

Uttagsavgift: 40kr/uttag (vi räknar med 1 uttag per månad)

Summan av din nominella ränta (10.000kr per månad) plus alla ovanstående hypotetiska avgifter (1.527kr) blir ju faktiskt 11.527kr per månad, eller 11.53% effektiv ränta. Lägg sedan till på detta påminnelser för missade inbetalningar, eller att lånet sträcker sig över en längre tidsperiod, så blir avgifterna snabbt onödigt dyra.

Effektiv och nominell ranta

Läs på innan du tar lån 

Som vi nämnde ovan är det viktigt att du är införstådd i att ditt lån kommer att kosta mer än bara den nominella räntan du blivit lovad när du lånat pengar. Ta reda på alla olika avgifter som finns kopplade till lånet eller kortet som du funderar på och räkna ut din egen effektiva ränta – anpassa antal transaktioner, löptid, lånebelopp osv. efter din egen privatekonomiska situation och jämför sedan den siffran du får fram mellan de olika lånen. Det kan spara dig tusenlappar varje år om det är till exempel ett kreditkort som du handlar mycket med, eller ett större lån.

Slutsats nominell och effektiv ränta

  • Nominell ränta är den räntesats du betalar på det lånade kapitalet, t.ex. 10% av 100.000kr är 10.000kr i ränta.
  • Effektiv ränta är summan av alla avgifter, tillsammans med den nominella räntan, som du betalar på ditt lån.
  • Den effektiva räntan ska ge dig en helhetsbild av vad lånet kommer att kosta dig, inte bara vilken räntesats som gäller.
  • Om du är påläst och införstådd innan du lånar pengar kan du jämföra olika bankers erbjudanden och kanske spara stora summor pengar. Tänk efter före!

Nu vet du lite mer om vad effektiv ränta och nominell ränta är för något och hur du skall räkna och tänka vad gäller att låna pengar. Hoppas du fått en lite bättre inblick i vad detta är nu! Lycka till med att skaffa nytt kreditkort eller ifall du skall ta nytt lån.