När du lånar pengar, oavsett om det är på ett kreditkort eller genom ett lån, betalar du ränta på din skuld. Det är kostnaden för att du skall få låna pengar till din bank eller kreditinstitut. Effektiv ränta är ett sätt att räkna ut och demonstrera hur räntekostnaderna och andra avgifter kan bli i praktiken. Det är bra att du vet hur allt fungerar och effektiv ränta är absolut viktigt att du har koll på så att du vet vad du skall betala på ditt kreditkort eller till din bank.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

  • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
  • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Vad är ränta?

Ränta är den avgift du betalar för att få ha ett lån. Om du till exempel lånar 10 000 kr till en ränta på 10% så betalar du 10% av lånets värde (1 000 kr i detta fall) per år för att få ha lånet. Observera att när du betalar ränta minskar inte det faktiska lånet – det är en separat betalning (som kallas amortering)!

Det kommer att stå i den finstilta texten på lånevillkoren hur ofta räntan debiteras (oftast månadsvis) och enligt exemplet ovan skulle det innebära (10%/12 månader) ungefär 0.83% av lånet (eller 83 kr) betalas i räntekostnader för lånet varje månad.

Effektiv ranta kreditkort

Vad är effektiv ränta på kreditkort?

Effektiv ränta är när kreditinstitutet eller banken måste redovisa ett exempel på hur kostnaderna på ett lån kan bli i verkligheten. Om vi tar samma lån som ovan – 10 000 kr lånat till 10% ränta – så ska vi visa hur den effektiva räntan blir med några hypotetiska kostnader och avgifter:

När du först tecknar lånet (eller nyttjar krediten), första månaden som du delbetalar, tillkommer en uppläggningsavgift om 299 kr (hypotetiskt i detta scenario, naturligtvis kan denna avgift variera mellan olika kort), en administrations-avgift om 79 kr per månad, årsavgift på kortet om 399 kr, och en fakturaavgift på 29 kr per faktura. Alla dessa avgifter räknas in i den effektiva räntan, och den effektiva räntan räknas alltid på att du ska betala av lånet på 12 månader. Med alla dessa avgifter blir den effektiva räntan på ett år istället:

299 kr uppläggningavgift, 948 kr administrationsavgift, 399 kr årsavgift, 348 kr fakturaavgift och 1 000 kr i ränta på lånet = 2 994 kr på ett lån om 10 000 kr, alltså 29.94% effektiv ränta.

Effektiv ränta beror på lånets storlek

Som du ser är det mycket sämre villkor på samma lån, som såg så bra ut innan. Naturligtvis kan dessa olika avgifter variera, och alla kort har inte alla dessa avgifter. Men det är viktigt att förstå hur banken räknar när de gör reklam för sina kort med en ränta och en annan effektiv ränta.

Hade ovanstående räkneexempel varit på ett lån på 100 000kr istället hade den effektiva räntan blivit 11,99% eftersom de 1.994kr som var ”kringkostnader” hade påverkat lånets räntekostnad i en mycket mindre grad.

Varför spelar effektiv ränta någon roll?

Om du inte tänker använda delbetalningar eller låna pengar kommer den effektiva räntan inte att påverka dig särskilt mycket. Men eftersom räntan räknar in alla avgifter och kringkostnader kan du fortfarande använda den effektiva räntan för att få en bild av vad kreditkortet kommer att kosta dig (även om du inte utnyttjar krediten).

Kom ihåg:

  •        Effektiv ränta är en uträkning av ett exempel på hur avgifter, kostnader och räntor kan påverka ett lån
  •         Det kan vara stora skillnader på ”Ränta” och effektiv ränta i reklam för kreditkort och lån
  •         Den effektiva räntan beror mycket på storleken av lånet och beräknas oftast på 10 000 – 20 000kr
  •         Effektiva räntan är bra att veta även om du inte utnyttjar krediten