Hitta bäst förbetalda kort
Prepaidkort och förbetalda kort
Förbetalda kort, eller prepaid-kort, har precis som debetkort ingen kredit du kan använda dig av. Denna typ av kort har heller inget bankkonto kopplat till sig. Vad finns det egentligen för fördelar med att använda ett förbetalt kort vid sidan av sitt vanliga debetkort? Ganska många, visar det sig.
Här är Kreditkortlistans guide till de förbetalda korten.
Vad är ett förbetalt kort?
Förbetalda kort fungerar som vilket debetkort som helst. Med kortet (som oftast är ett Mastercard eller Visa-kort) betalar du i butiker och på nätet, under förutsättning att det finns täckning på kortet. Det här är nämligen inget kreditkort – när du betalar dras pengarna direkt.
Till skillnad från debetkort som ofta utfärdas av din bank och är kopplade till ditt bankkonto är de förbetalda korten fristående. Du behöver med andra ord skicka pengar från ditt bankkonto till ditt förbetalda kort för att kunna använda det. Det görs vanligen via IBAN eller Swish, beroende på vilket förbetalt kort det handlar om.
Neobankerna bakom de förbetalda korten
Som du kanske noterat i listan av rekommenderade prepaid-kort är det inte de vanliga storbankerna som står bakom denna korttyp. Istället är det så kallade neobanker, som Revolut, Wise och Rocker. De här bankerna har inga fysiska kontor utan finns helt och hållet online och deras tjänster erbjuds i första hand genom appar. Därför ligger de också i framkant vad gäller användarvänlighet och gränssnitt för bankärenden online.
En stor fördel med neobankerna är att de ofta kan erbjuda bättre villkor för att skicka och ta emot pengar i olika valutor, samt för betalning och uttag utomlands.
Dessutom erbjuder de vanligen sitt basutbud, inklusive kort (ofta en digital variant), helt gratis.
Är du villig att betala en månadsavgift kan du dessutom få en hel rad med premium-funktioner, samt försäkringar och cashback (vad som erbjuds skiljer sig mellan olika kort och neobanker). Ett förbetalt kort med premiumfunktioner kan alltså vara ett bra alternativ för dig som vill få fördelarna av ett kreditkort, men utan själva krediten.
Vad menar vi när vi pratar om förbetalda kort?
Det finns 2 typer av förbetalda kort:
- Engångskort: går att köpa på Pressbyrån och liknande ställen och fungerar som ett presentkort. Kortet laddas med en summa och slängs när pengarna är förbrukade.
- Prepaid-kort: Mastercard eller Visa-kort som är kopplade till neobanker som exempelvis Lunar, Rocker eller Revolut. Du behöver göra en insättning för att kunna handla med dem, som med vilket debetkort som helst.
Även om det finns många likheter mellan ditt vanliga debetkort och förbetalda kort så finns det ganska många situationer då ett förbetalt kort är att föredra.
Ett komplement till ditt debetkort med andra funktioner
Eftersom du i regel inte kan få ett debetkort utan att vara kund hos banken som ger ut kortet och ha ett bankkonto hos dem, är du begränsad till det kort du får av den bank du valt för din vardagsekonomi. Det gör att du blir tvungen att använda kortet på bankens villkor och med deras tillhörande app.
Genom att kombinera ditt debetkort med ett förbetalt kort, som är enkelt och ofta helt gratis att skaffa, får du tillgång till sådant ditt vanliga kort inte erbjuder.
Några goda anledningar till att skaffa ett förbetalt kort är:
- När du ska ut och resa: Prepaid-kort ger ofta bättre villkor för valutaväxling och uttagsavgifter utomlands.
- För att spara och få översikt: Neobankernas ligger långt före storbankerna när det kommer till gränssnitt och användbara appar. Det gör det enklare att få översikt och spara.
- Som extrakort: Ibland är det skönt att inte ha alla pengar kopplat till ett och samma kort, exempelvis på resan. Eftersom du ofta slipper årsavgiften fungerar prepaid-kortet utmärkt som backup, eller för att skicka med barnen istället för kontanter.
Så står sig de förbetalda korten mot varandra
Här benar vi ut några av de viktigaste skillnaderna mellan olika förbetalda kort för att göra valet av ditt förbetalda kort enklare.
Revolut – reseförsäkringar och cashback
Revolut vill utmana kreditkorten genom att erbjuda liknande förmåner. Det gör de genom sina förbetalda kort i premium-segmentet, där framförallt Revolut Metal sticker ut. Det här är ett riktigt exklusivt metallkort som kommer fullpackat med exklusiva förmåner.
Förmåner med Revolut Metal
Vad sägs exempelvis om rabatt på flygplatslounger? Poäng och cashback på alla köp? Eller en global reseförsäkring som ger dig kompensation för försenat flyg och bagage, samt tillgång till akut läkar- och tandvård? Personlig ansvarsförsäkring ingår också i Revolut Metal. Den ger kompensation vid skada eller personskada utomlands.
Revolut erbjuder även kort till barn under 18 år, som målsman har full kontroll och översikt över. Alla förbetalda kort är utmärkta för att lära barn hushålla med pengar, men Revolut tar det ett steg längre.
Lunar – metallkort och reseförsäkringar
Uppskattar du Revoluts erbjudande med metallkort och reseförsäkringar, men föredrar en nordisk neobank? Då kan vi gladligen meddela att även Lunar erbjuder just detta.
Lunar Plus ger dig möjlighet att handla utomlands utan valutapåslag och uttagsavgifter. Dessutom täcks du av en rese- och bagageförsäkring som gäller globalt.
Vid sidan av ditt snygga metallkort ingår dessutom 6 konton med tillhörande fysiska eller digitala kort. Allt samtidigt som du håller kolla i Lunars snygga app och lätt kan göra överföringar till ditt kort via Swish.
Wise – hanterar många olika valutor
Har du ett multi-valutakonto hos Wise och regelbundet skickar och tar emot pengar där bör du skaffa ett kostnadsfritt Wise-kort. Med Wise gör du internationella överföringar utan krångel eller höga transaktionsavgifter i 40 olika valutor.
Får du regelbundet betalt till ditt Wise-konto behöver du inte längre föra över pengarna till ditt bankkonto. Skaffa ett Wise-kort istället så dras pengarna direkt från ditt Wise-konto när du betalar.
Jämför prepaid kort
Avgifter | Revolut | Lunar |
---|---|---|
Årsavgift | Från 0 kr | Från 0 kr |
Valutapåslag | Från 0 % | 1,5 %, 0 % med Plus och Unlimited |
Uttagsavgift | Från 0 kr | 0 kr |
Tips! Ta en titt på kortjämförelsen i tabellen. Där ser du hur de förbetalda korten skiljer sig åt när det kommer till valutaväxlingsavgifter, årskostnad med mera.
Sammanfattning
Förbetalda kort är lätta att ansöka om och beviljas. Eftersom de banker som ger ut korten helt och hållet används online har de gjort ansökningsprocessen så enkel det bara går. Det enda du behöver göra är att surfa in på respektive banks hemsida, ladda ner appen och skicka in din ansökan.
Eftersom korten inte är kreditkort tas det inte någon kreditupplysning på dig, så även om du har betalningsanmärkningar är det inget problem att beviljas förbetalda kort.
Nya tider kräver nya lösningar
Det kontantlösa samhället är antagligen här för att stanna. I Sverige kan det idag till och med vara krångligare att betala med kontanter än med kort. Samtidigt är det svårare att hålla kolla på utgifterna när bankkortet används. Synliga kontanter i plånboken är ett tydligt sätt att se hur mycket du har kvar att spendera, då sedlarna försvinner i takt med att du betalar saker. Utan att gå tillbaka till kontanter har neobankernas lösningar med förbetalda kort återigen gjort det enklare att hålla koll på utgifterna.
Dels för att du inte har ditt lönekonto kopplat till kortet, istället för du över en viss summa. Men också för att de utnyttjar modern teknik för att hjälpa dig hushålla med slantarna. Korten är tätt knutna till apparna, vilket gör att du kan få notifikationer och uppdateringar direkt i mobilen när du använder ditt kort. På så sätt tydliggörs vad du egentligen spenderar – på ett sätt som är mer likt att ha sedlar i plånboken.
De förbetalda korten gör det också möjligt att skicka med barnen ett kort med en fast summa, om de inte har egna bankkort. Istället för att ge dem en femhundring när de ska ut på stan kan du istället ge dem ett Mastercard laddat med samma femhundring.
Bättre än debetkort på resan
I vår uppkopplade och globaliserade värld handlar vi också allt oftare i olika valutor. Här har storbankerna inte riktigt hängt med. Det kan vara krångligt, långsamt och dyrt att skicka pengar i olika valutor fram och tillbaka. För att inte tala om de valutväxlingsavgifter och kontantuttagsavgifter som tillkommer när vi är på resande fot. Om du inte har något resekort med kredit är det därför mycket förmånligare att ha med ett förbetalt kort på resan.
Fördelarna och nackdelarna med förbetalda kort
✅ Fördelar
- Smidigt att anpassa saldot på ett kort som är fristående från lönekontot
- Mastercard eller VISA garanterar att kortet kan användas online och i butiker i hela världen
- Skicka med kortet med barnen eller ge bort ett kort som present laddat med en fast summa
- App och kort är tätt sammankopplade och gör det enkelt att budgetera och få översikt
- Kostnadsfria kort utan årsavgift
- Möjlighet till Premium-funktioner med fler förmåner
- Ingen kreditupplysning för att beviljas ett kort, samt smidig ansökningsprocess i app eller på webben
- Bättre alternativ till kontanter i vårt kontantlösa samhälle
- Bra för ungdomar och barn som behöver lära sig att hushålla med pengar och planera sin ekonomi
- Bättre på resor än debetkort – du slipper i många fall valutaväxlingspåslag och kontantuttagsavgifter helt
❌ Nackdelar
- Inga förmåner, bonusar eller försäkringar (om du inte skaffar Premium-konto)
- Ingen kredit som backup eller möjlighet till avbetalning (vissa förbetalda kort erbjuder möjlighet till kontokredit)
Frågor och svar om förbetalda kort
Ett förbetalt kort är ett betalkort som saknar koppling till ett traditionellt bankkonto och kredit. Istället laddas kortet med pengar, ofta via Swish eller IBAN. Varje gång man handlar dras beloppet direkt från kortet. Kortet kan användas i butiker och online – precis som vanliga bankkort, betalkort och kreditkort.
I tabellen på sidan listar vi de förbetalda kort vi rekommenderar. Förbetalda kort är ofta Mastercard eller Visa-kort. Hitta det förbetalda kortet som passar dig.
Vanligtvis kan det göras via Swish eller IBAN. Många kort har även tillhörande appar där man enkelt kan ladda sitt kort med mer pengar, eller få information om hur man gör.
En fördel med ett förbetalt kort kan till exempel vara att det är bra när man reser, om man vill ha ett kort som inte är kopplat till sitt bankkonto, om man vill ha ett smidigt kort att skicka med barnen när de ska handla eller om man vill ge bort pengar i present.
Många förbetalda kort har ingen årsavgift – det kan du se i tabellen över de kort vi rekommenderar.
Nej. Förbetalda kort kommer inte med någon kredit *. Därför tar kortutgivaren heller inte någon kreditupplysning på dig. Du behöver dock legitimera dig innan du får ditt kort, exempelvis via BankID.
*Det finns förbetalda kort som erbjuder kontokredit, för att beviljas denna kredit tas alltid en kreditupplysning.
Ja, det finns förbetalda kort från Mastercard. Mastercard-kort är vanligt förekommande i denna kategori. Många av de förbetalda kort vi rekommenderar är dock Visa-kort, nämligen Lunar, Rocker och Northmill.
Det är ingen skillnad mellan förbetalda kort och prepaid-kort. Förbetalda kort och prepaid kort är olika benämningar på samma sak. När man pratar om förbetalda kort och prepaid kort kan det dock både handla om neobankernas kort liksom en typ av presentkort från Paygoo.
Ja, det finns förbetalda kort att köpa på Pressbyrån. De laddas på med en summa du önskar och passar bra som presentkort. Notera att det här är ett engångskort. Vill du ha ett mer beständigt förbetalt kort med fler förmåner ska du ansöka om något av de kort vi rekommenderar här på Kreditkortlistan.se.
Du behöver vara myndig för att beviljas ett förbetalt kort. Dock kan du som är myndig skaffa så kallade Junior-konton, exempelvis hos Revolut. Då får varje minsting i familjen sitt eget kort och konto att husera med. Prepaid-kortens appar är utmärkta för barn och ungdomar att använda för att hålla koll på utgifter, budgetera och spara.