Kortbedrägerier är en företeelse som har blivit allt vanligare nu för tiden och det gäller att ha bra koll på hur du undviker att bli lurad och öka din säkerhet. Oftast är det inte du som blir drabbad då banken oftast ersätter de pengar som du blir lurad på, men det sker inte alltid, då du själv kanske har varit orsaken till att ett bedrägeri kan ha uppstått.

När du får ditt kreditkort

 • Skriv din signatur på baksidan av kreditkortet
 • Skriv inte ned din PIN-kod
 • Lär dig din PIN-kod utantill. Läs mer om pinkod här.
 • Spara telefonnumret till kundtjänst ifall du tappar eller blir stulen på ditt kort
 • Spärra ditt kort direkt ifall du blivit av med det

Om du råkar ut för kortbedrägerier

 • Om någonting händer ditt kreditkort så bör du omedelbart ringa företaget som utfärdat ditt kreditkort så att kortet spärras och eventuella avdrag avskrivs dig. Många kreditgivare har idag appar där man kan spärra kortet utan att ringa till företaget. Beroende på ditt kort kanske du också har det – det är värt att kolla upp!
 • Om du märker att din faktura eller ditt kontoutdrag innehåller udda transaktioner eller belopp ska du kontrollera att transaktionerna verkligen är gjorda av dig.
 • Se noga över dina transaktioner varje månad (det kan vara bra att spara alla kvitton, vilket underlättar om du hittar en transaktion som verkar konstig!)

Kreditkortsbedragerier - kortbedrageri

Enkla tips för användning av kreditkort

 • Följ trygghetsikoner och säkerhetsstandarder. Verified by VISA och Mastercard ser till att både du och webbplatsen du besöker bedriver en säker handel.
 • Säkerhetscertifieringen ”Trygg E-handel” talar om för dig att webbshoppen du handlar med är säker.
 • 3D Secure visar på att webbplatsen använder en säker anslutning vid betalning med kreditkort.

Detta var tips och råd om hur du skall hantera ditt kreditkort på bästa sätt och inte hamna i trubbel vad gäller kortbedrägerier och andra problem med ditt kreditkort. Var noga och använd endast kortet där du vet att det är säkert. Se sedan noga över alla dina transaktioner varje månad så du är säker på att endast du har använt ditt kreditkort.

Klicka här för att jämföra säkra kreditkort!

Frågor och svar och kreditkortsbedrägeri

Hur skyddar jag mig mot kortbedrägeri?

Lämna aldrig ut kortuppgifter, förvara ditt kort säkert, skydda din pinkod när du tar ut pengar och handla inte på osäkra webbsidor. Kontakta kortutgivare och polisen om du utsätts för kortbedrägeri.

Vad är skimning?

Skimning används för att stjäla kortuppgifter utan att man stjäl det fysiska betalkortet. Skimning förekommer vid kortavläsare som läser av kort trådlöst och bankomater.

Vilka kreditkort är säkra?

Här har vi listat de bästa kreditkorten just nu. Alla kreditkort vi rekommenderar är säkra att använda och kommer från pålitliga utgivare.

Vad gör jag om jag utsätts för kortbedrägeri?

Om du upptäcker att du utsätts för kortbedrägeri ska du genast spärra ditt kort och kontakta polisen. Följ våra tips för att skydda dig mot kortbedrägeri.

Får jag ersättning vid kortbedrägeri?

I regel ersätts du för utgifter som göra när du utsätts för kortbedrägeri. Om du har varit vårdslös med ditt kort, till exempel inte skyddat din kod eller lämnat ditt kort obevakat, kan du bli betalningsskyldig.