Så skyddar du dig mot kortbedrägeri
Det finns en rad saker man kan göra för att skydda sig mot kortbedrägerier och öka sin ekonomiska säkerhet. Vi går igenom hur du skyddar dig mot kortbedrägerier och vad som händer om du blir utsatt.
När du får ditt kreditkort
- Skriv din signatur på baksidan av kreditkortet
- Skriv inte ner din PIN-kod
- Lär dig din PIN-kod utantill. Läs mer om pinkod här.
- Spara telefonnumret till kundtjänst och spärrtjänst ifall du blir av med ditt kort
- Spärra ditt kort direkt om du blir av med det
Enkla tips för säker användning av kreditkort
- Skydda din PIN-kod vid kortköp och uttag
- Följ trygghetsikoner och säkerhetsstandarder. VISA Secure och Mastercard Identity Check ser till att både du och webbplatsen du besöker bedriver en säker handel.
- Säkerhetscertifieringen ”Trygg E-handel” talar om för dig att webbshoppen du handlar med är säker.
- 3D Secure visar på att webbplatsen använder en säker anslutning vid betalning med kreditkort.
Om du råkar ut för kortbedrägerier
- Om någonting händer ditt kreditkort så bör du omedelbart ringa företaget som utfärdat ditt kreditkort så att kortet spärras och eventuella avdrag avskrivs dig. Många kreditgivare har idag appar där man kan spärra kortet utan att ringa till företaget. Beroende på ditt kort kanske du också har det – det är värt att kolla upp.
- Om du märker att din faktura eller ditt kontoutdrag innehåller udda transaktioner eller belopp ska du kontrollera att transaktionerna verkligen är gjorda av dig.
- Se noga över dina transaktioner varje månad – Det kan vara bra att spara alla kvitton, vilket underlättar om du hittar en transaktion som verkar konstiga.
Säker e-handel
Både VISA och Mastercard har avancerade säkerhetssystem som gör det enkelt att handla tryggt online.
Mastercard | VISA | |
---|---|---|
Säkerhetssystem | Mastercard Identity Check | VISA Secure |
Vem blir betalningsskyldig?
Vanligtvis är det inte du som blivit drabbad som blir betalningsskyldig vid kortbedrägerier, då banken oftast ersätter de pengar som du blir lurad på – men det finns undantag.
Man måste kunna bevisa att man själv inte är ansvarig för uttagen eller köpen på kortet, och att man inte agerat grovt oaktsamt med sitt kort när de obehöriga uttagen utförts.
Om man som konsument anses vara ansvarig för bedrägeriet finns ett maxtak på 12 000 kronor – vanligtvis behöver man inte betala mer än det oavsett hur stora uttag som gjorts med kortet. Om man anses vara särskilt oaktsam kan man behöva betala hela beloppet.
Skydda ditt kreditkort
Detta var tips och råd om hur du skall hantera ditt kreditkort på bästa sätt så att du inte hamnar i trubbel vad gäller kortbedrägerier och andra problem med ditt kreditkort.
Var noga och använd endast kortet där du vet att det är säkert. Förvara det säkert hemma, när du är ute och när du är på resande fot. Se noga över alla dina transaktioner varje månad så att du är säker på att endast du har använt ditt kreditkort.
Frågor och svar och kreditkortsbedrägeri
Du skyddar dig mot kortbedrägeri genom att aldrig lämna ut kortuppgifter, förvara ditt kort säkert, skydda din pinkod när du tar ut pengar och handla inte på osäkra webbsidor. Kontakta kortutgivare och polisen om du utsätts för kortbedrägeri.
Skimning används för att stjäla kortuppgifter utan att man stjäl det fysiska betalkortet. Skimning förekommer vid kortavläsare som läser av kort trådlöst och i bankomater.
Här har vi listat de bästa kreditkorten just nu. Alla kreditkort vi rekommenderar är säkra att använda och kommer från pålitliga utgivare.
Om du upptäcker att du utsätts för kortbedrägeri ska du genast spärra ditt kort och kontakta polisen. Konsumentverket kan också hjälpa dig ytterligare. Följ våra tips för att skydda dig mot kortbedrägeri.
I regel ersätts du för utgifter som göra när du utsätts för kortbedrägeri. Om du har varit vårdslös med ditt kort, till exempel inte skyddat din kod eller lämnat ditt kort obevakat, kan du bli betalningsskyldig.