Ett av incitamentsprogrammen ett kreditkort kan ha är det som kallas för ”cashback”. Kortet kallas då för ett cashbackkort och i denna artikel kommer vi att förklara vad ett cashback kort är och hur man bör använda det. Det finns flera fördelar med denna typ av kreditkort.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

  • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
  • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Vad är cashback och hur fungerar det?

Cashback betyder, som du kanske förstår på namnet, att du får pengar (cash…) tillbaka (…back) när du använder ditt kreditkort. Det är ett incitamentsprogram som går ut på att ju mer du använder ditt kreditkort ju mer pengar får du tillbaka. Det kallas även ibland kickback eller kickbackkort.

Om du till exempel får 1% generell cashback på alla dina köp kan det ju liknas vid att du får 1% rabatt på allt du handlar med kortet. Men en viktig skillnad är att rabatter dras direkt i kassan (det finns många kreditkort som har rabatter i utvalda butiker) medan med cashback betalar du först fullt pris för varan och får sedan tillbaka 1% av beloppet i slutet av månaden, halvårsvis eller ibland till och med årsvis.

Kreditkort med cashback

Ett annat incitamentsprogram som många kreditkort har är bonusprogrammet, där alla köp ger dig en viss mängd poäng och sedan kan du spendera dessa poäng i en webbshop eller få värdecheckar eller så (till exempel SAS Eurobonus, där alla köp genererar Eurobonuspoäng som sedan kan användas för att köpa flygresor på SAS). Skillnaden mellan så kallade bonuskort och cashbackkort är att bonusen du får från bonuskorten ofta är lite bättre än cashbackkorten, men att den ofta måste användas i deras egen butik. Du kan läsa mer om bonuskort här. 

Olika sorters cashback

Det finns olika sorters cashback och det är viktigt att veta skillnaden på dem eftersom de fungerar på lite olika sätt. De tre vanligaste sorternas cashbackkort beskrivs nedan:

Branschspecifik cashback

Den branschspecifika cashbacken kan vara till exempel en bensinstation som utfärdar kortet och ger cashback när du handlar bensin hos dem, eller en klädbutik som ger cashback på alla köp i just den butiken. Det är ett vanligt sätt att ge kunderna ytterligare anledning att handla i just den butiken, och ofta straffas man då genom att inte få cashback hos konkurrerande butiker. Andra branschspecifika kort ger cashback på alla butiker inom en viss bransch oavsett vilken butiken är. Det är viktigt att du läser det finstilta i avtalet så att du förstår vilken typ av cashback ditt kort ger innan du börjar använda det!

Generell cashback

Den generella cashbacken är att du får pengar tillbaka på alla köp du gör med kreditkortet. Ofta finns undantag, till exempel får du sällan bonus om du handlar bensin hos konkurrenten till företaget som utfärdat ditt kort, men i allmänhet gäller den generella cashbacken alla köp som görs.

Det är inte helt ovanligt att ditt kort har både en branschspecifik och en generell cashback. Det kan vara till exempel att ditt kort har 0.5% generell cashback, men handlar du i våra matbutiker får du 1% cashback på just det köpet istället.

Tidsbegränsad cashback

Vissa cashbacks är tidsbegränsade. Då har kortet ofta ett rullande ”schema” där du till exempel ena månaden får cashback i alla matbutiker och nästa månad kanske på bensinstationer. Tidsbegränsad cashback ger ofta lite bättre villkor än den generella (exempelvis genom högre procentuell cashback), men eftersom den inte är konstant eller generell så brukar det jämna ut sig på sikt.

Kort med rullande cashback kan vara bra om du vet att du kommer att göra mycket av en viss sorts inköp under en särskilt period och kan matcha inköpen med kortets schema – då finns det ofta mycket cashback att hämta med ett sådant kort!

Några exempel på kort med cashback

Preem Mastercard är ett exempel på ett kort som har både cashback och rabatt. Du får 0.5% generell cashback (dvs 0.5% av alla köp du gjort med kortet) och det betalas ut kvartalsvis. Du får även rabatt på bensin om du tankar på Preems bensinstationer.

Circle K Mastercard ger bara 0.3% generell cashback, men om du tankar 1 000 liter/år får du hela 1% i cashback. Även med detta kort får du drivmedelsrabatt och det gäller ju såklart bara när du tankar hos Circle K.

Everydaycard ger mellan 0.5-1% generell cashback som betalas ut två gånger per år, rabatt på drivmedel hos Preem och rabatter/erbjudanden från partners.

Kom ihåg:

  •         Cashback innebär att du får pengar tillbaka när du handlar med ditt kreditkort.
  •         Att ha ett kort med cashback kan vara väldigt belönande om kortet används på rätt sätt.
  •         Det finns olika typer av cashback: generell, branschspecifik och tidsbegränsad.
  •         Det finns många olika kort med cashback så det gäller att reda på vilket kort som passar just dig!