Ränta i alla ära, även årskostnad och andra avgifter spelar roll när du väljer kreditkort. Med ett kreditkort utan uttagsavgift ser du till att slippa onödiga avgifter när du tar ut kontanter.

Många kreditkort har uttagsavgift, även i Sverige. Här är det ju dock fullt möjligt att klara sig utan kontanter i nästan alla situationer. Men i vissa andra länder ser det annorlunda ut. När det handlar om utlandsvistelser är det därför viktigt vara mer selektiv med vilket kreditkort du använder.

Kreditkort utan uttagsavgift

Vad innebär uttagsavgift?

En uttagsavgift är en avgift som du får betala när du tar ut pengar i en bankomat. Avgiften kan vara fast eller procentuell.

Avgiften kan också skilja sig åt, beroende på var du befinner dig. För ett och samma kort kan villkoren ändras beroende på om du är i Sverige, annat EU-land, eller utanför EU.

 

Vanligt med uttagsavgifter även i Sverige

Trots att vi går mot ett kontantfritt samhälle, så uppstår fortfarande situationer då det är nödvändigt att betala med kontanter. I Sverige har vi i stor utsträckning slutat använda kontanter. Befinner du dig i länder som USA och Thailand är det dock nödvändigt att ha kontanter på fickan.

Avgifterna för kontantuttag varierar beroende på vilket kreditkort du använder. Populära kort som Re:member Flex och Supreme Card Classic tar exempelvis en procentuell avgift på runt 3 procent vid varje kontantuttag. Det minsta beloppet du får betala är alltid 35 kronor. Detta gäller alltså även om du använder kortet för kontantuttag på hemmaplan.

 

Kort som är bra att ha med utomlands

För dig som gillar att resa är det viktigt att ditt kreditkort har låga avgifter kontantuttag.

När det kommer till just detta är det svårt att slå Bank Norwegians kredikort och ICA Banken – Bankkort Plus. De här resekorten ger dig nämligen fria kontantuttag.

Båda korten har dessutom lågt valutapåslag.

Valutapåslaget kan du läsa mer om här. Det är också en viktig faktor när det kommer till kreditkort att ha med sig på resan.

Detta för oss osökt in på det andra utmärkta resekortet för kontantuttag, Collector Easyliving. Det här kortet har nämligen inget valutapåslag när du använder det utomlands. Trots att du får betala en avgift för kontantuttag gör det slopade valutapåslaget alltså att kortet ändå är mycket förmånligt.

Komplett Bank erbjuder ett kort som i likhet med Norwegians kort har valutapåslag men ingen avgift för kontantuttag.

Det gör även att de två korten passar utmärkt för dig som vill ta ut pengar i Sverige med ditt kreditkort.

Fria uttag är bara en del av vad som gör ett bra resekort. Även saker som valutapåslag och årsavgift måste tas med i ekvationen för att hitta det mest prisvärda kortet.

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort
  Gratis kreditkort med bonussystem
  Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
  Upp till 10 % Norwegian Rewards på flygbiljetterÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Nej
Uttagsavgift: Nej
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 19,99 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Bank Norwegians hemsida
Komplett Bank Kreditkort

Komplett Bank Kreditkort
  1-4 % bonus på alla köp
  Ingen årsavgift
  Reseförsäkring, ID-skydd & köpskydd ingårÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Nej
Uttagsavgift: Nej
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 21,40-24,90 %
Räntefritt: 50 dagar
Kreditgräns: 50 000 kr


Ansök direkt  
på Kompletts hemsida
Collector Bank Easyliving

easy living kreditkort
  Inget valutapåslag utomlands
  Bra rabatter och försäkringar
  Välj mellan ett svart, lila eller rosa kortÅrsavgift: 195 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 3 %, minst 45 kr
Valutaväxlingspåslag: Nej
Kreditränta: 17,25 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Collectors hemsida
ICA Banken - Bankkort Plus

ICA
  Trygghetsförsäkring på hemelektronik
  Dubbel bonus på ICA och Apoteket Hjärtat
  Ingen uttagsavgift utomlands


Årsavgift: 324 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: Nej
Valutaväxlingspåslag: 1,25 %
Effektiv ränta 11.79 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns: 10 000kr

Ansök direkt  

Inga kreditkort utan både uttagsavgift och valutapåslag

Drömmen för dig som reser med kreditkort är förstås att hitta ett kort utan vare sig uttagsavgift eller valutapåslag. Något sådant kreditkort finns dock inte på marknaden ännu.

Det som dock finns är bättre och sämre alternativ när det kommer till de här sakerna. Det går att spara mycket pengar bara du är uppmärksam på vilket av dina kreditkort du stoppar in i bankomaten. Inte minst gäller detta när du befinner dig utomlands.

Kanske äger du exempelvis ett bensinkort och är nöjd med krediten du får och de räntefria dagarna? Tänk då på att det inte alls är särskilt förmånligt att använda den här typen av kort när du är ute och reser.

Ett bättre alternativ är istället att skaffa ett resekort utan årsavgift. Då slipper du betala någonting för kortet om du inte använder det. Samtidigt får du mycket bättre villkor när du tar ut pengar och betalar utomlands.

 

Sammanfattning

Ett kreditkort utan uttagsavgift är mer eller mindre viktigt beroende på om du ofta tar ut kontanter. Eftersom kontanter knappt längre behövs i Sverige kan det istället vara andra saker som är viktiga när kreditkortet används här.

I vissa andra populära resmål är det dock nödvändigt med kontanter. Då är det mycket fördelaktigt att ha med sig ett kreditkort som också är utan uttagsavgift.

Det finns sådana kort på marknaden, men de har istället valutapåslag. Samtidigt finns det kort som inte har valutapåslag men uttagsavgift.

Med andra ord behöver du själv räkna på vilket som är mest lönsamt för dig. Det är inte så enkelt som att kort utan uttagsavgift nödvändigtvis är det bästa kortet för kontantuttag. De kan ju samtidigt ha ett högt valutapåslag.

Norwegians kreditkort har både lågt valutapåslag och slopad uttagsavgift, vilket gör att vi rekommenderar det för resor som kräver kontantuttag. Dessutom är kortet utan årsavgift.

Frågor och svar om kreditkort utan uttagsavgift

Vilka kreditkort har ingen uttagsavgift?

Ja, det finns kreditkort som inte tar ut en avgift när man tar ut kontanter. Vi rekommenderar bland annat Norwegian kreditkort, Komplett Bank Kreditkort och Collector Bank Easyliving. Se hela listan med kreditkort utan uttagsavgift i tabellen på vår sida.

Vad är uttagsavgift?

Uttagsavgift är en avgift kortutgivare lägger på när man tar ut kontanter med ett kreditkort. Avgiften kan gälla både i Sverige och utomlands. Olika kreditkort tar ut olika avgifter. I listan i tabellen hittar du kreditkort utan uttagsavgift.

Vad är valutaväxlingspåslag?

När du handlar med utländsk valuta kan banken eller kortutgivaren lägga på en avgift. Avgiften ligger vanligtvis på några procent av summan du handlar för. Läs mer om valutaavgift här.

Vilket resekort är bäst?

Här har vi jämfört alla resekort och rankat de allra bästa. Ett bra resekort har låga avgifter när det kommer till uttag av kontanter och valutaväxlingspåslag. Det bör även ha förmånliga försäkringar för resan.

Finns det kreditkort utan uttagsavgift och valiutaväxlingspåslag?

Nej, det finns inga kreditkort utan både uttagsavgift och valutaväxlingspåslag. Vi kan dock rekommendera kreditkortet från Norwegian som saknar uttagsavgift och har lågt valutapåslag. Se över avgifterna och villkoren på kreditkorten vi listar för att hitta det som blir mest förmånligt när du är ute och reser.