Reser du ofta eller arbetar utomlands? Om du då använder ditt kreditkort finns det mycket pengar att spara på att ha ett kort utan valutaavgift.

 

Vad innebär valutaavgift?

Valutaavgiften, eller valutapåslaget, är en avgift du betalar på köp och uttag i en utländsk valuta. Om du har ett kort med högt valutapåslag får du alltså betala en massa extra pengar bara i avgifter. Roligare kan du definitivt ha för de pengarna på semestern!Kreditkort utan valutaavgift

Så här går det till i praktiken när du använder ditt kreditkort med valutapåslag utomlands:

  • För varje köp eller kontantuttag du gör måste din svenska kredit växlas om till valutan i landet du befinner dig i.
  • Kortutgivaren tar en procentuell avgift för besväret (vanligtvis på mellan 1 och 3 procent)

1–3 procent låter kanske inte som så mycket. Men tänk på att avgiften tas vid alla köp eller uttag du gör med kortet. Det blir snabbt en betydande summa, om du regelbundet använder kreditkortet under din utlandsvistelse.

Låt säga att du semestrar två veckor i Frankrike och således behöver göra alla köp i euro.

Om du använder ett kreditkort med 3 procent valutapåslag och spenderar 10 000 kronor under resans gång så har du fått betala 300 kronor, bara i avgifter.

Ett kort utan valutaavgift låter dig växla till landets valuta utan att du behöver betala något för det. För en semesterresa eller längre utlandsvistelse kan du spara mycket pengar på det.

 

Valutaavgift och uttagsavgift viktiga för kort som ska användas utomlands

Det är viktigt att känna till hur stor skillnad det faktiskt är mellan olika kreditkort.

Kreditgräns, räntefria dagar och årsavgift kan verka likvärdiga mellan olika kort. Men för en utlandsvistelse kan det bli rejält mycket dyrare att använda ditt bensinkort än ett resekort med låg valutaavgift.

Det som avgör detta är valutapåslaget och uttagsavgiften. I många länder utanför Sverige är det exempelvis mer vanligt att bara kontanter accepteras som betalmedel. Då behöver du använda ditt kreditkort för att ta ut pengar med jämna mellanrum. Problemet är att många kreditkort har en uttagsavgift, vilket gör att du får betala pengar varje gång du gör ett uttag.

Det finns kort utan uttagsavgift, som gör att du slipper betala för detta.

Men även om kortet har uttagsavgift behöver det inte betyda att det är en dålig idé att använda det utomlands.

Om valutapåslaget är lågt kan det i slutändan ändå bli billigare att använda det kortet, än ett kort som inte har uttagsavgift, men högt valutapåslag.

 

Kort med låg eller slopad valutaavgift

Då inget kort idag erbjuder både fria uttag och slopat valutapåslag, behöver du hitta en kompromiss.

ResekortValutapåslag (%)
Norwegian Kreditkort1,75
Komplett Bank Kreditkort1,75
Coop Mastercard Mer1,75
Resurs Classic1,97
American Express Eurobonus2,00
Resurs Gold1,97
Amex Eurobonus Classic2,00
Collector Easyliving0,00
Marginalen Traveller1,65

En bra sådan är Norwegians kreditkort. Med det får du fria uttag och samtidigt en låg valutaavgift. Att du får bonus på flygbiljetter, ingen årsavgift och kompletterande reseförsäkring är andra fördelar som passar perfekt för resande.

Ett kort som förvisso har årsavigft, men inget valutapåslag är Collector Easyliving.

Om du bör prioritera ett kort utan valutapåslag eller ett utan uttagsavgift beror alltså på om du kommer att behöva mycket kontanter.

Befinner du dig i ett land där man betalar mycket med kontanter så passar ett kort utan uttagsavgift bättre.

Betalar du istället mycket med kortet är det mer fördelaktigt att du slipper betala valutaavgiften för varje köp.

Trots att det kan tillkomma valutaavgift bör du alltid betala dina köp i den lokala valutan! Om du väljer att betala med SEK kan det istället tillkomma en dyr växlingsavgift.

Kort utan valutapåslag:

Collector Bank Easyliving

easy living kreditkort
    Inget valutapåslag utomlands
    Bra rabatter och försäkringar
    Välj mellan ett svart, lila eller rosa kortÅrsavgift: 195 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 3 %, minst 45 kr
Valutaväxlingspåslag: Nej
Kreditränta: 17,25 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Collectors hemsida
 

Summering

Ett kreditkort utan valutaavgift, eller valutapåslag, passar dig som reser eller bor längre perioder utomlands.

Valutapåslag tillkommer på de flesta kreditkort och kan vara olika hög. Den innebär att du får betala när du betalar med ditt kort utomlands, då SEK växlas till en annan valuta.

För att undkomma den här onödiga kostnaden kan du skaffa ett kreditkort utan valutaavgift. Eller så kan du se till att ditt kort har en så låg valutaavgift som möjligt.

Behöver du ofta ta ut kontanter kan det vara en bättre idé att skaffa ett kort utan uttagsavgift.

Frågor och svar om kreditkort utan valutaavgift

Vad är valutaavgift?

Valutaavgift, valutapåslag eller valutaväxlingspåslag är en avgift som banken tar ut när man handlar eller tar ut pengar i en annan valuta. Avgiften ligger vanligtvis på mellan 1 till 3 procent av beloppet man tar ut eller handlar för.

Finns det kreditkort utan valutaavgift?

Ja, Collector Bank Easyliving är ett kreditkort som saknar valutapåslag. Kreditkortet har dock en uttagsavgift och en årsavgift. Läs mer om Easyliving här.

Finns det kreditkort utan valutaavgift och uttagsavgift?

Nej, i dag finns det inga kredikort som saknar både valutaavgift och uttagsavgift. Här kan du jämföra de bästa kreditkorten för resan. Ett kort med låga avgifter för valutaväxling och uttag är att föredra.

Vad har kreditkort för valutaavgift?

I tabellen i texten hittar du resekreditkort och vilket valutapåslag de har. Valutapåslaget är uppgett i procent. Om du handlar för 100 kronor med Norwegians kreditkort utomlands läggs alltså 1,75 % extra på summan, det vill säga 1,75 kronor.

Vad är uttagsavgift?

Uttagsavgift är den avgift banken eller kortutgivaren tar ut när kreditkortet används för att ta ut kontanter. Avgiften kan gälla både i Sverige och utomlands. Läs mer om uttagsavgift för kreditkort här.