Låna pengar – det bästa och billigaste lånet 20222021-12-30T18:36:17+01:00

Att låna pengar är idag väldigt enkelt och i de allra flesta fall kan du göra det direkt i mobilen eller datorn, med hjälp av BankID. Det finns flera olika sorters lån, så det är viktigt att du är införstådd i vilken typ av lån som är mest lämpligt vid vilket tillfälle. Ibland är det inte ens ett lån som passar dig bäst, utan det kan vara mer förmånligt att ansöka om ett kreditkort. Här förklarar vi skillnaderna och hjälper dig fatta ett beslut som passar bäst för just din privatekonomiska situation!

Jämför via en lånegivare om du behöver låna pengar

 

Om att låna pengar

Som vi nämnde ovan finns det flera olika sorters lån, och vilket slags lån som passar dig bäst beror på vad du ska ha lånet till. De typer lån som vi kommer att gå igenom här är blancolån, bolån, SMS-lån och kreditkort.

Blancolån

Blancolånet, ofta kallat privatlån eller konsumtionslån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver lämna någon ”pant” för lånet, som du gör med till exempel ditt bolån. Det betyder också att pengarna du får låna med ett blancolån inte är öronmärkta, utan kan användas till precis vad du vill. Ett blancolån är den mest varierande typen av lån, då det kan vara mycket små belopp till låg ränta och kort löptid, ända upp till sex- eller sjusiffriga belopp med långa löptider eller höga räntor. Allt beror på din kreditvärdighet, lånebeloppet och vilken bank du ansökt om lånet hos.

Om du funderar på ett blancolån bör du med fördel använda dig av en jämförelsetjänst som t.ex. Compricer.se. Det gör att det bara tas en kreditupplysning på dig, istället för att varje bank ska inhämta egna upplysningar. Antalet kreditupplysningar som finns registrerade påverkar din kreditvärdighet!

Belopp: oftast lägst 5.000kr

Ränta
: mellan 3% – 20%

Löptid
: medellång, mellan 0 – 15 år

Värt att nämna är också att vissa fackförbund har överenskommelser med vissa banker så att du som är medlem i facket kan få ett s.k. ”medlemslån” som ofta har lite bättre villkor än ett vanligt blancolån.

Bolån

Ska du köpa bostad är det ett bolån du vill ha. Bolånen har regler om hur stor andel av bostaden du får låna till, hur du ska betala tillbaka lånet (amorteringskrav), och banken använder bostaden du köpt som säkerhet för lånet. Därför är räntan för ett bolån mycket lägre än för t.ex. ett blancolån.

Har du inte tillräckligt för att lägga kontantinsatsen på bostaden (minst 15%) så kan du i många fall ta ett ”topplån” (ett blancolån) för att täcka upp mellanskillnaden. Om du gör detta är det viktigt att du prioriterar att betala av blancolånet, eftersom det kommer att ha mycket högre räntekostnader än bolånet.

Bolånen är en av storbankernas bästa produkter; här kan man spara tusenlappar varje år genom att pruta på bolånet. Om du får ned räntekostnaden med bara 0,1% av lånets värde varje år och du har lånat två miljoner kronor sparar du två tusen kronor per år.

Belopp: 0 – 85% av bostadens värde

Ränta
: mellan 1% – 3% i dagens ränteläge

Löptid
: upp till 40 år

SMS-lån

Behöver du pengar snabbt kan du ansöka om sms-lån (kan även kallas snabblån). Denna typ av lån kräver inte heller någon säkerhet, och kallas just sms-lån för att man ofta kan ansöka om lånet genom att skicka ett sms till långivaren. Både lånebeloppet och löptiden på denna typ av lån är ofta små summor med kort löptid, men lånet kan snabbt bli väldigt dyrt om du inte kan betala tillbaka det.

Tar du denna typ av lån är det viktigt att du prioriterar att betala av det så snart som möjligt!

Belopp: 500kr – 40.000kr

Ränta
: från 0% till över 5.000%

Löptid
: från 1 – 24 månader (oftast 1–3 månader)

Kreditkort

Om ett blancolån inte skulle passa för ditt ändamål, t.ex. om du planerar många småköp över flera kortare perioder, passar det bättre med ett kreditkort. Fördelen med ett kreditkort är att du inte betalar någon räntekostnad så länge som du betalar hela skulden varje månad.

Kreditkortet är som ett ”konto” med tillgång till ett blancolån utan att behöva ansöka om lånet varje gång du vill använda det. Så länge du sedan betalar hela beloppet i slutet av månaden tillkommer inga räntekostnader, utan då är det bara eventuell årsavgift som det kostar dig. Väljer du att delbetala fakturan tillkommer räntekostnader som oftast är högre än ett blancolån.

Belopp: 10.000kr – 150.000kr

Ränta
: mellan 12% – 30%

Löptid
: oftast ingen löptid på själva kortet, och lånets löptid väljer du själv. Det vanliga är att man återbetalar skulden månadsvis.

Dessutom har många kreditkort andra förmåner kopplade till kortet som inte finns tillgängligt för andra typer av lån. Det rör sig om bonuspoäng hos SAS eller Coop, eller pengar tillbaka med Preem Mastercard, och så vidare.

Samla lån

Har du flera olika skulder, till exempel kreditkortsskulder, sms-lån och andra krediter kan det vara lämpligt att samla dina lån och på så sätt få ned räntekostnaderna. Dels finns det tjänster som Lendo som kan göra detta åt dig, men vår rekommendation är att du tar ett medlems- eller blancolån hos din bank och löser alla andra krediter.

Sedan betalar du av blancolånet på t.ex. 6% ränta under 2 till 5 år istället för att ha t.ex. 20% på kreditkortet, 300% på två sms-lån och ytterligare 5% på ett separat blancolån.

Sammanfattning om olika lånetyper

 • Ett blancolån är flexibelt och passar alla möjliga tillfällen. Blancolånet kräver ingen säkerhet.
 • Ett bolån kräver din bostad som säkerhet för lånet, men har betydligt lägre ränta än blancolånet.
 • Ett sms-lån passar med de allra kortaste löptiderna, men kan bli en väldigt dyr affär om du inte betalar av lånet i tid.
 • Att ansöka om ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till att ta lån; så länge du inte utnyttjar krediten betalar du inga räntekostnader!
 • Har du många olika lån och krediter kan det vara lämpligt att samla dem. Då passar blancolånet bäst.

Lånets storlek och återbetalningstiden

Om vi summerar för- och nackdelarna med de olika lånetyperna så står det ganska snabbt klart att det finns två faktorer som är avgörande när det kommer till valet att låna pengar av banken eller skaffa ett kreditkort; hur mycket du tänkt låna och hur lång tid du vill ha att betala tillbaka lånet.

Ju längre tid och större summa ju bättre blir det att gå till banken. Gäller det mindre summor (kanske ett par tusen i några månader?) blir det istället bättre att ta kostnaden på ett kreditkort.

Större lån såsom bolån, billån m.fl. rekommenderas alltid att ta hos banken. Dels för att det inte finns många kreditkort som tillåter en kreditgräns på så stora belopp, och dels för att villkoren på lånet blir bättre. SMS-lån och andra snabblån rekommenderas däremot aldrig i första hand, utan då är det i stort sett alltid bättre med kreditkort!

Nätlån och kreditkort

I dagens samhälle så finns det flera olika sätt att ta hand om sin privatekonomi och dess planering. Under ett liv så kommer många stora beslut som kräver en utökad privatekonomi, exempelvis köp av hus, bil eller skaffa familj. Kreditkort är det bästa komplementet till en vanlig privatekonomi men du kan också välja att ta ett nätlån vid större insatser.

Det finns många olika slags nätlån och de flesta går att ansöka för via internet och snabbt få svar på om det är godkänt eller ej. Snabbt, enkelt och bra! Du kan jämföra de bästa lånen hos oss och du kan låna upp till 600.000 kronor.

Ett nätlån gör det möjligt att finansiera ditt bilköp, husköp eller annat köp och med en bra ränta kan det vara en riktigt bra affär för dig.

Kom ihåg:

 • Kreditkort kan vara mycket förmånliga för den som använder kortet rätt
 • Lån från banken är ofta billigare än kreditkortslån
 • Storlek och återbetalningstid är avgörande faktorer för att bestämma lånetyp
 • Större och längre lån passar bättre hos banken
 • Din ekonomiska situation är unik för dig, och det är bara du som kan avgöra vilket som är bäst för dig

Vad är effektiv ränta?

Slutligen ska vi förklara en av de allra viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du lånar pengar, nämligen den effektiva räntan.

Effektiv ränta är summan av alla kostnader som tillkommer under förutsättningen att ett lån betalas tillbaka över 12 månader.

Du kan ofta se på kreditkort att ”ränta 15.99%, effektiv ränta 16.32%”, vilket innebär att själva räntekostnaderna på det lånade beloppet är 15.99% men att det tillkommer andra avgifter som t.ex. fakturaavgift eller liknande.

Om du har ett lån som ska betalas av på mycket lång eller mycket kort tid kommer den effektiva räntan avvika från ”verkligheten” eftersom effektiv ränta alltid räknar med att lånet betalas av på 12 månader. Läs mer om effektiv ränta.

Mer om olika typer av lån

Privatlån

Det finns olika typer av privatlån. Du kan ta ett lån utan säkerhet och du kan ta lån med säkerhet. Det som brukar skilja mellan dessa typer av lån är att det kan vara lite olika räntor på dessa olika lån. Tar du ett lån utan säkerhet kommer det vanligtvis att kosta lite mer vad gäller räntan. Du får alltså betala tillbaka lite mer till din långivare varje månad i jämförelse med att du tar ett lån med säkerhet.

Normalstorlek på privatlån

Ett privatlån och dess storlek brukar ligga på belopp mellan 5 000:- och 500 000:-. Detta är det vanliga spannet hos de långivare i Sverige som har privatlån för dig. I vissa fall kan det förekomma högre summor på privatlån, men det är endast hos ett par långivare. Då är ofta maxbeloppet 600 000:-.

Som vi nämnde här ovan så är det lite skillnad på räntan ifall du har säkerhet eller inte för ditt lån. Högre ränta ger en högre kostnad för dig som kund så var noga med att bara låna exakt det belopp du behöver. Detta underlättar för dig att hålla dina egna kostnader för lånet på en så låg nivå som möjligt.

Återbetalning privatlån

Återbetalningstiden för ett privatlån är vanligtvis mellan 1 – 15 år. Det kan skilja något mellan de olika långivarna men detta är det vanligaste spannet. I vissa fall har man ända upp till 20 år på sig att betala av sitt privatlån.

Privatlånet återbetalas på vanligtvis 1 till 15 år och beroende på vilken bank man lånat av kan man när som helst under den här perioden välja att göra extra inbetalningar eller betala av hela skulden med en enda betalning utan att behöva betala återstående ränta. Villkoren för privatlånet kan variera mellan olika långivare.

Räntespannet privatlån

Räntan är något som du absolut vill se att den är så låg som möjligt. Det är trots allt den kostnad du betalar för att få låna pengarna. Spannet vad gäller räntan för privatlånen ligger mellan 2,5% – 45%. Det finns absolut möjlighet för dig att ta ett lån även ifall du inte har någon säkerhet. Långivarna brukar dock vara noga med att man ska ha en stabil årsinkomst från 100 000:- per år och uppåt för att få ta ett privatlån.

Privatlån och betalningsanmärkning

Det finns absolut långivare som är villiga att ge dig ett privatlån trots att du har en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning och en skuld hos kronofogden är inte samma sak. Det är viktigt att minnas detta. En skuld hos fogden kan man snabbt betala men en betalningsanmärkning kan ligga kvar under en längre tid fast du betalat av din skuld hos kronofogden.

Privatlan

Säkerhet ger kraft

En betalningsanmärkning sänker möjligheterna för att få ett lån men det är absolut inte omöjligt. Långt därifrån. När du tar ett privatlån kan du antingen ta ett lån med eller utan säkerhet. En säkerhet är bra för långivaren och det brukar ge dig större chans att ta lån även om detta inte alltid framkommer. En säkerhet ger trygghet till långivaren helt enkelt. Ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån kan långivaren använda sig av säkerheten för att få tillbaka sina pengar.

En säkerhet kan antingen vara en båt, en bil, en lägenhet eller ett hus. Det kan vara alla dessa olika saker och detta ger kraft för dig när du ska ta ett lån. Du är på så sätt uppbackad av din säkerhet gentemot långivaren. Du får även lägre ränta hos din långivare ifall du har en säkerhet och detta ger dig som sagt lägre kostnader.

Räntan på ett privatlån

Räntan är den kostnad du betalar för att få låna pengar hos din långivare och du vill självklart att den ska vara så låg som möjligt. Det du kan göra är att alltid fråga efter bättre villkor när du tar ett lån. Oavsett ifall det är ett privatlån eller annan form av lån. Fråga alltid efter bättre villkor!

Räntan brukar som sagt ligga mellan ca 2,5% – 45% för de olika former av privatlån som finns på den svenska marknaden. Du ska helst ha 2,5% i alla fall men det är absolut inte säkert att du kan få detta. Räntan på korta lån tenderar att ligga högre än långa ledtider vad gäller privatlån. Inget konstigt med det. Ska du betala av ditt lån snabbt vill långivare ha bra betalt för detta och då blir räntan högre!

Räntan brukar vara den viktigaste faktorn när man ska ta ett lån. Det är viktigt att du jämför räntan hos de olika långivarna och vi samarbetar endast med seriösa och bra långivare här inne på Kreditkortlistan.se. SMS lån är kända för sina mycket skiftande räntor men det skiljer sig mellan privatlånen också så se efter vart du får bästa villkor för återbetalning och ränta.

Fast eller rörlig ränta

Det är stora skillnader vad gäller fast eller rörlig ränta. En fast ränta ligger fast oavsett vad som händer under den tid du betalar tillbaka på dit lån. Går räntan upp betalar du samma och går räntan ner ligger du på samma nivå.

Rörlig ränta är vad det heter. Räntan rör sig upp och ner. Den följer marknaden och det ekonomiska läget i landet och världen. En rörlig ränta går upp och ner och man brukar säga med ett spann på ca 3 månader på ett ungefär. Det är bra om du har koll på ränteläget speciellt när du använder dig av rörlig ränta.

Du ska själv känna efter hur du ska välja när det kommer till fast eller rörlig ränta. Det är upp till var och en hur man vill betala och vilken form av ränta man väljer. Man vill inte betala för mycket och man vill ha en stabil avbetalning utan en massa tråkiga överraskningar.

Se efter vilka övriga villkor som gäller för ditt lån. Se inte bara till räntan. Ska du betala uppläggningsavgift, aviavgifter eller andra avgifter under privatlånets avbetalningstid? Kontrollera alla de delar av villkoren som kan påverka ditt privatlån. Låg ränta är bra men det är inte hela sanningen vad gäller att ta ett lån med bästa villkor.

Nominell och effektiv ränta

Detta är namn på olika termer när man pratar om ränta. Nominell ränta är den ränta som långivaren tar för att du ska få låna pengar. Det är själva kostnaden för lånet. Inget konstigt med detta. Det intressanta är den effektiva räntan. Den effektiva räntan är den faktiska kostnaden för det som du ska betala.

Här ingår bland annat eventuella avgifter som är kopplat till ditt privatlån. Den kan se sjukt stor ut men den är beräknad på ett helt år så den är egentligen mindre än vad den först kan se ut att vara. Slå ut den per månad så blir den mer överskådlig. Se till den faktiska månadskostnaden för ditt lån för att få klarhet i hur mycket det kostar att låna pengarna.

Privatlån och användningsområden

Innan du tar ett privatlån är det viktigt att du verkligen ser efter vad du ska använda det till. Du ska inte låna mer pengar än du behöver för du ska betala tillbaka hela beloppet till din långivare och detta dessutom med ränta. Var noga när du räknar på ditt lån och jämför alltid de långivare som du har tänkt att använda dig av.

Ett privatlån är riktigt flexibelt och du kan använda det till så många olika saker. Det är även flexibelt vad gäller räntan och återbetalningstiden i många fall. Ända upp till 20 år i vissa fall så du har absolut tid på dig att betala tillbaka.

Många använder sitt privatlån till en kontantinsats. Detta är ofta en bra väg att gå ifall man inte har egen insats att sätta in i den nya bostaden. En del använder sitt privatlån för att köpa fonder eller aktier men det är viktigt att veta att detta är riskabelt. Aktier och fonder kan gå upp eller ner och detta medför stor risk ifall du använder lånade pengar.

Andra använder sitt privatlån till att reparera huset, köpa nya saker till sitt boende eller ren konsumtion. Man kanske har längtat efter en speciell sak och tar då ett privatlån för att köpa dessa.

Amortering samt avbetalning

Löptid eller avbetalningstid är viktigt att du kollar på när du ska ta ett privatlån. Detta styr den månadskostnad du kommer att betala. Amorteringen är den summa som du betalar av på själva lånet varje månad. Ditt lån sjunker med den amorterade summan varje månad. Amorterar du 1500 på ditt lån sjunker lånet med 1500 per månad.

Man kan även betala av snabbare ifall man har den möjligheten. Detta kommer man överens om med sin långivare. Ta en titt på den summa du ska betala varje månad och se då till hur stor del som är räntan och hur stor del som är din amortering.

Sammanfattning om privatlån

 • Två sorters lån – Med eller utan säkerhet
 • Nominell och effektiv ränta
 • Avbetalningstid
 • Amortering
 • Användningsområden
 • Löptider
 • Jämför alla de långivare vi har här inne på sidan

Nu vet du mer om privatlån och vad du kan göra för att skaffa ett samt vad du kan använda ditt nya lån till. Var noggrann när du väljer långivare samt se till att du får de bästa villkoren som möjligt! Lycka till med ditt nya privatlån!

Skillnad på privatlån och blancolån?

Ett blancolån är egentligen ett privatlån fast man lånar som sagt utan att ha en säkerhet. Samma lån, men olika namn kan man enkelt förklara. Man betalar ränta, amorterar, kanske har aviavgift och uppläggningsavgift beroende på långivare. Samma men olika namn och säkerheten för lånet är skillnaden mot ett vanligt lite större lån.

Jämför blancolån

Det är alltid bra att jämföra alla olika slags lån för att få den bästa räntan samt avbetalningsplanen för dig och ditt lån. Det är även så när man kommer till ett blancolån. Att jämföra mellan de olika låneförmedlarna kan verkligen göra skillnad på avgifter och ränta. Din ekonomiska situation kan även den spela roll för hur pass mycket du får låna samt vilka andra villkor du får för ditt blancolån!

Vi jämför många olika banken här inne på kreditkortlistan.se och du kan vara trygg med att du får bra villkor från de långivare vi samarbetar med.

Storlek på blancolån

Ett blancolån burkar ligga mellan 5 000 – 500 000:- och räntan är oftast mellan 3-20%. Det skiljer sig mellan de olika långivarna samt din egen ekonomi gör även den att det skiljer på räntan som du skall betala till låneförmedlaren. Man får oftast svar relativt snabbt numera när det kommer till alla typer av lån och så även när man skall skaffa sig ett nytt blancolån.

Räntan skiljer sig

Som vi har nämnt här så skiljer sig räntan åt hos de olika långivarna och detta gör att hos en del banker och låneinstitut, så kommer det att vara rejält mycket dyrare att låna pengarna än hos andra låneförmedlare. Se till att du jämför och hittar den bästa räntan och villkor för dig som kund.

Låna inte mer pengar med ett blancolån än vad du behöver. Det blir bara onödiga kostnader för dig ifall du lånar mer pengar än vad du egentligen behöver. Låg ränta och precis det belopp du behöver är bästa vägen att gå.

Fördelar och nackdelar

Vad finns det för fördelar och nackdelar med ett blancolån? Du lånar ju pengar utan säkerhet, så det är ju en större risk för din långivare än ifall du skulle ha pantsatt tex en bostadsrätt, bil eller ett hus för ditt lån. Detta gör att man får en lite högre ränta än på ett blancolån än med annan typ av lån med pantsättning. Har du tillräckligt stor inkomst per månad för att kunna betala tillbaka ditt blancolån, så brukar det inte vara några problem med att få låna pengar.

Har du dyrare krediter eller snabblån så är ett blancolån bra för att samla ihop alla krediter och lån under ett och samma tak om du förstår vad jag menar. Med ett blancolån kan du betala av dyra krediter och snabblån, så att du får en bättre ekonomi. Många samlar ihop allt på ett ställe och förbättrar sin ekonomi med ett blancolån.

Blancolån och betalningsanmärkning

Man kan alltid söka ett blancolån hos de olika bankerna och kreditinstituten, då dessa behandlar alla kunder olika och ser till den nuvarande ekonomiska situationen många gånger även om du har en anmärkning. Flera långivare godkänner även kunder med betalningsanmärkningar. Du hittar flera alternativ för denna typ av långivare här inne på vår sajt kreditkortlistan.se.

Återbetalning av blancolån

Man betalar av ett blancolån på samma sätt som med andra former av lån. Varje månad gör man en månadsbetalning – delbetalning – amorterar och betalar räntan som man kommit överens om med banken. Det kan förekomma uppläggningsavgifter eller aviavgifter, men detta skiljer sig åt mellan de olika långivarna.

man kan nästan alltid betala av extra en månad eller varje månad för att betala av sitt blancolån snabbare än vad man först kommit överens om. Du kontaktar då bara din långivare och så snackar ni ihop er om en högre och snabbare avbetalningsplan.

Kreditupplysning

Vanligtvis görs det en kreditupplysning via UC (fd UpplysningsCentralen) när man skall ansöka om ett blancolån. Precis som de flesta andra låneformer. Hoppas att du fått mer information om vad ett blancolån är för något samt att du nu tryggt och säkert kan ansöka om blancolån hos någon av våra samarbetspartners. Lycka till med ditt nya lån!

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån som vanligtvis är upp till 50 000:-. Lånet ges utan säkerhet och har alltid en snabb återbetalningstid. Vanligtvis har man en betalningstid på allt från 1 månad upp till 12 månader. Det finns ett par långivare som ger dig upp till 2 år i återbetalningstid, men de är få.

Snabblån trots betalningsanmärkning

Man kan absolut få ett snabblån trots att man har en betalningsanmärkning. Det finns ett flertal långivare som ger dig lån trots att du en anmärkning. En skuld hos kronofogden och en betalningsanmärkning är olika saker. Du kan ha betalt av din skuld hos kronofogden, men det kan ligga kvar en anmärkning under ett par år efter att du blivit skuldfri.

Som sagt. Det finns absolut chans att få ta ett snabblån trots att du har en betalningsanmärkning. Alla de olika långivarna har olika bedömningar. Vi jämför flera kreditgivare som ger snabblån med betalningsanmärkning.

Hur snabbt får man lånet?

Man får vanligtvis sitt snabblån utbetalt allt från ett par timmar upp till ca 4-5 dagar från det att man ansökt. Det finns olika sätt att identifiera sig när man skall skaffa lån och vi har märkt att ett BankID är bästa och snabbaste vägen att ta när du vill ha ditt lån utbetalt på snabbaste sätt. Var noga med vart det skall betalas ut, så du får det till rätt konto och har snabb tillgång till de pengar du lånar.

Vad kostar ett snabblån?

Ett snabblån kostar ofta lite mer vad gäller ränta än om du till exempel tar ett privatlån eller blancolån. Detta gör kreditgivarna för att de skall få tillbaka sina pengar med bra ränta då lånet är på så kort tid. Det är en anledning till varför det är lite högre ränta på ett snabblån än övriga lån.

Högre ränta samt snabbare återbetalning. Man har oftast en fast kostnad kopplat till sitt snabblån. Du vet direkt hur mycket du skall betala tillbaka för att få låna pengarna.

Snabblan

Snabblån utan UC

Ett lån utan UC är normalt när en bank eller kreditgivare lånar dig pengar utan att ha kontaktat upplysningscentralen för att göra en upplysning om din ekonomiska förmåga att betala tillbaka pengarna. De tar då oftast en upplysning hos Credisafe eller hos Bisnode som är andra upplysningsföretag, men dessa sökningar syns inte hos upplysningscentralen och det är bra för dig som kund att du har så få sökningar som möjligt vad gäller UC när du skall låna pengar.

Krav för att ta ett lån

Du skall helst inte vara skuldsatt sedan tidigare när du skall ta ett snabblån. Detta gäller självklart både dig och kreditgivaren. Bäst för din egen ekonomi ifall du inte har en skuldbörda såklart och så även för den som skall låna ut pengar till dig. Det ställs även andra krav när du skall låna pengar och din ålder är en av dessa faktorer. Du skall vara över 18 år hos långivarna och ibland 20 år för att ta lån. Svensk medborgare är ett vanligt krav, svensk adress samt en registrerad mobiltelefon med abonnemang.

En del långivare är inte lika hårda som andra och vissa långivare ger lån trots tex betalningsanmärkning. Tänk på att du skall ha råd att betala tillbaka ditt lån. Finansiera inte ett snabblån med ytterligare ett snabblån utan samla då istället ihop dina lån i ett större privatlån med bättre ränta för dig och din egen ekonomi.

Betala av i tid

Var noga med betalningstiden vad gäller snabblån. Du vill inte drabbas av förseningsavgifter. Se över de villkor som gäller för ditt snabblån. Se inte endast till räntan utan se till alla de delar av villkoren som gäller när du skall låna pengar. Var noga och seriös med din egen ekonomi. Det lönar sig alltid i längden.

Från 1:a september 2018 gäller nya regler vad gäller snabblån, sms-lån samt korta krediter. Kort förklarat så begränsas kostnaderna för ett snabblån i lagen och detta innebär kortfattat att totala kostnaden inte får överstiga 100% av det lånade beloppet. Tex ifall du tar ett lån på 5000:- så får inte den totala kostnaden för lånet överstiga 5000:-. Detta har gjort att många kreditgivare har nu gått till att ta månadsränta istället för att ha en totalkostnad på lånet. Även om det skall betalas av på kort tid. Vi här på Kreditkortlistan.se arbetar enbart med seriösa långivare och dessa följer de lagar och bestämmelser som ges av bland annat finansinspektionen.

Sammanfattning snabblån

 • Kort återbetalningstid
 • Lite högre ränta
 • Upp till 50 000:-
 • Med eller utan kreditupplysning
 • Lån trots betalningsanmärkning
 • Betala av ditt snabblån i tid
 • Krav för att ta ett snabblån

Nu vet du mer om snabblån och vad som krävs för att få ta ett lån med kortare återbetalning. Vi vill att du skall hitta det bästa snabblånet med lägst ränta samt bäst villkor för dig! Var noga med din egen ekonomi så att du kan göra allt det du kan och vill med de pengar du har! Lycka till med ditt snabblån!

Kreditkonto – ett form av snabblån

Ett kreditkonto fungera som ett kreditkort, men med kreditkonto så behöver du inte ha något fysiskt kreditkort, utan du har en digital kredit hos din långivare. Du kan när som helst använda ditt kreditkontot för inköp utan att göra detta med ett fysiskt kort. Det är enkelt att ansöka och vi skall här nedan visa på vad ett kreditkonto är för något:

Kontokredit ger frihet

Man kan använda sig av mobilen för att komma åt sina pengar eller datorn. Du för över pengar till det egna bankkontot och sedan kan man direkt använda dem. Du anger önskat belopp och så har du detta på ditt konto. Kreditkonto är som ett snabblån i sina utformning kan man enkelt säga. Ungefär samma räntor, villkor och återbetalningstider.

För- och nackdelar kreditkonto

Det finns ett par fördelar om man jämför med ett vanligt snabblån och detta är tex att kreditkonto har vanligtvis en lägre ränta än ett snabblån. Man kan ofta välja löptiden och den kostnad man skall betala per månad. det finns alltid en lägsta nivå för belopp, en man får vara med och bestämma lite om beloppen.

Man kan även fylla på och förlänga sin kredit. detta är både bra och dåligt skulle jag vilja säga. Bra att den går att förlänga såklart, men det är då även lättare att fastna i en typ av skuldfälla. Man behöver heller inte använda ett fysiskt kort och detta ger fördelar tycker jag. Enklare och snabbare att använda ett kreditkonto om man jämför med ett kort tex. Fler långivare har nu kreditkonto i sitt sortiment.

En relativt ny tjänst

Kreditkonto är en relativt ny företeelse och det är ett nytt och enkelt sätt att låna pengar. Många säger att kreditkonto är framtidens sätt att låna pengar och ger dig som kund stor frihet och säkerhet. Du får även en bättre koll på din ekonomi om man jämför kreditkonto med vanliga snabblån.

Kreditkort vs Kreditkonto

När man jämför dessa produkter mot varandra så ser man att det finns fler än en liknande sak mellan dem. det man kan säga är att ett kreditkort är lite förlegat ifall man jämför med ett kreditkonto. Kreditkontot ä mer innovativt och det liknar mer ett lån än en kredit. Kreditkortet har sina fördelar och så har såklart även ett kreditkonto.

Det tar ofta en bankdag att få pengarna från ett kreditkortet till sitt egna bankkontot. Man behöver då lite mer framförhållning om man behöver ha pengarna. Skall man använda sina pengar mer direkt för ett impulsköp eller något annat snabbt, så är ett kreditkort bättre. Det skiljer alltså lite åt.

Hur ansöker man?

Du ansöker hos någon av de kreditgivare som vi har samlat här inne på Kreditkortlistan.se för att du snabbt och enkelt skall kunna jämföra villkor, belopp och annat för att hitta bästa alternativet för dig! Klicka dig vidare till den långivare som passar dig bäst och sedan fyller du i de uppgifter som krävs för att få öppna ett kreditkonto. Det är enkelt och går snabbt!

Det tas vanligtvis en UC på dig när du ansöker, så du vet. Det är praxis i branschen och sker automatiskt hos de flesta kreditgivare. Alla kreditgivare har olika villkor, belopp du kan låna och krav för att du skall få öppna ett kreditkonto. Se som sagt över och jämför mellan de olika långivarna så du får bästa villkor!

Man behöver vara över 18 år och oftast vara utan betalningsanmärkningar. Det skiljer sig, men detta är vanliga villkor. Har du betalningsanmärkning, så går det ofta att lösa ett kreditkonto ändå. De flesta långivarna har ett tak på 6 stycken anmärkningar. Har du under detta brukar det gå bra! Det beviljas individuellt hos person till person.

Hur mycket får man låna?

Man får vanligtvis låna från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor. Man säger att det går att få ett kreditkonto från 200:- – 20 000:-. Se efter hos din långivare vad som gäller. Du får snabba svar och registrerar dig snabbt och enkelt med ditt BankID. Ladda ner detta ifall du inte har. Ett BankID förenklar verkligen vardagen på många sätt, inte bara när det gäller att låna pengar.

Utbetalning kreditkonto

Så snart du fått din kredit godkänd, så har du den tillgänglig på ditt kreditkonto. Du kan föra över hela beloppet till ditt egna bankkonto eller så betalar du ut lite då och då när du behöver pengarna. Du börjar att betala ränta på lånet vid din överföring.

Man betalar oftast månaden efter att man använt sin kredit. Man får en avi eller ett mail. Man kan då välja att betala hela beloppet eller så delbetalar man, men då får man betala ränta på beloppet, alltså mer om man delbetalar blir det i längden. Sköt alltid dina betalningar oavsett om det gäller ett kreditkonto, kreditkort eller snabblån. man kan få räntefria månader, men det skiljer mellan de olika kreditgivarna.

Betalningstiden varierar men det liknar kreditkort och snabblån i återbetalningstider. Man får dock ofta lite längre tid på sig att betala tillbaka lånet än vid sms-lån och de allra kortaste snabblånen. Var noga när du tar ditt lån och läs villkoren för återbetalning.

Sammanfattning kreditkonto

 • Behöver inget fysiskt kort
 • Bra återbetalningsvillkor
 • Man betalar av när man använder krediten
 • Du har relativt snabb tillgång till pengarna
 • Bättre koll på lånet än vad gäller andra låneformer
 • Köp vad du vill för pengarna
 • Ofta upp till 20 000:-
 • Skaffa med BankID

10 steg för att hantera höga skulder och dyra lån

Man läser ofta om vilka förmåner som finns om man använder ett kreditkort men vad ska man göra om man bygger upp höga kreditkortsskulder och har svårt att ha råd med alla betalningar? Det är viktigt att veta hur man ska hantera sina kreditkortsskulder ifall man någonsin skulle hamna i den situationen. Här hittar du bra och handfasta tips och råd för hur du ska hantera dina kreditkortsskulder ifall du har sådana.

Hantera skulderna

Om du bygger upp höga kreditkortsskulder är det viktigt att veta hur du ska hantera dem. Det är också viktigt att förstå hur du hamnade i den situationen från början så att du kan ändra ditt beteende och undvika att falla i samma fälla igen i framtiden. Det är främst med nytt beteende som du rättar till ditt framtida hanterande av dina skulder.

1. Lägg upp en plan

Det första du ska göra när du har hamnat i en situation där du har stora skulder som är svåra att betala av är att du ska lägga upp en plan. Se över din ekonomi och gör en budget. Hur mycket kommer in varje månad, hur mycket går till fasta kostnader som hyra, telefon, bredband och minimibetalningar på skulder, hur mycket kan jag spara genom att göra matlådor istället för att äta lunch ute, och så vidare.

I detta steg är det viktigt att du är ärlig med dig själv. Om dina matkostnader brukar vara runt 8 000 kr per månad, skriv inte ”Mat: 3000”. Det är lätt att man underskattar utgifter och överskattar intäkter om man inte kollar på sitt kontoutdrag och räknar ihop.

2. Skär ner på konsumtion och nöjen

Bestäm dig också för om det finns några saker du brukar spendera pengar på som du kanske kan skära ned på eller till och med avstå från helt och hållet. Det kan vara saker som att gå på AW med kompisarna, gå på bio/konsert och så vidare. Varje sparad krona är värd mycket mer än 1 kr eftersom ränta-på-ränta-effekten även fungerar mot dig (10 000 kr i kreditkortsskulder kostar dig i snitt 2 000 kr första året. Om du inte betalar räntekostnaden till fullo ökar istället din skuld och räntan året efter kommer att bli ännu mer!).

3. Betala lite extra på fakturan

Ett väldigt bra sätt att minska dina skulder är genom att betala lite extra på fakturan när den kommer. Fakturan kommer att visa dels ”total skuld” (eller ”kontoskuld”) och dels ”lägsta belopp att betala”. Genom att betala lite mer än det lägsta beloppet att betala kommer du att minska skulden snabbare och därför också få ned räntekostnaderna i en snabbare takt. Det kan handla om att du avstår från en utekväll den månaden och istället lägger de hundralapparna mot skulden eller att du helt enkelt skippar lunch på restaurang och tar med matlåda ett tag istället.

4. Gör dig av med/minska användning av kortet

När du byggt upp stor skuld med ett kort är det bra om du kan göra dig av med kortet åtminstone tills du betalat ned skulden till hanterbara nivåer. Om det är ditt enda kort som du ”lever på” kan det såklart vara svårt att göra dig av med det men då kan du försöka minska användningen istället. Skaffa ett vanligt bankkort och lägg en del av månadens utgifter på det kortet istället. Då blir kreditkortsfakturan inte lika stor och svårhanterad.

5. Prioritera rätt skuld/ta samlingslån

Om du har flera kort med skulder eller flera lån är det viktigt att du sätter dig ned och ser över vilka skulder som har vilka kostnader och bestämmer dig för i vilken ordning du ska betala av skulderna. Betala alltid lägsta belopp på alla skulder för att slippa påminnelser, inkassokrav med mera och betala sedan lite extra på skulden med högst effektiv ränta.

6. Samlingslån för att betala av skulden

Är det alldeles för svårhanterat kan det vara läge att ta ett samlingslån. Dels kan du ta ett privatlån hos din bank till lägre ränta än vad dina kreditkort har och då samla alla skulder i ett lån med 5-10% ränta som betalas av över längre tid. Det finns också tjänster som till exempel Lendo som samlar dina lån och jämför vilken ränta du kan få hos vilken bank och så vidare. Har du svårt att få kredit beviljad finns det aktörer som erbjuder lån utan kredit som till exempel Svea Ekonomi eller Bluestep. Obs! Var uppmärksam på att dessa aktörer kan ha sämre villkor eftersom deras kunder generellt har sämre kreditvärdighet.

7. Undvik att gräva gropen djupare

När du har tagit dig ur skulden är det viktigt att du fortsätter med detta ändrade beteende så att du inte hamnar där igen. Du behöver ha en bra plan så att du inte hamnar i skulder igen. Därför har vi några tips på saker som kan vara bra att tänka på även när du inte har höga skulder.

8. Betala alltid det fulla beloppet, betala alltid i tid

Genom att alltid betala det fulla beloppet på fakturan och alltid betala i tid slipper du onödiga avgifter. Alla avgifter och räntor är sådant som du vill undvika om du vill att kortet ska vara så fördelaktigt för dig som möjligt. Se till att du gör allt i tid och med rätt belopp. Då undviker du problem framöver.

9. Betala lite extra på fakturan

Precis som i planen ovan kan det vara bra att betala lite extra på kortet varje månad även när du inte betalar av skuld. Dels ger det dig lite extra marginal varje månad som kan vara skönt att ha och dels har vissa kort så kallad sparränta. Preem Mastercard till exempel har sparränta vilket gör att om du betalar lite mer än fakturan säger varje månad får du ränta på det extrabeloppet.

Den räntan betalas ut som en klumpsumma en gång per år och kan vara en skön liten bonus på kortet.

10. Rör på dig

En lång promenad eller ett pass på gymmet sänker din stressnivå. Det får dig mindre orolig för dina lån och mer fokuserad på att lösa dina skulder.

Fördelar med att samla lån och krediter hos en långivare

Det finns många fördelar med att samla alla dina lån och krediter hos en och samma långivare med ett samlingslån.

Det kan vara besvärligt att hålla koll och ordning på flera olika räkningar som ska betalas vid olika datum och det kan bli riktigt dyrt att missa en betalning. Genom att samla dina lån och krediter hos en långivare så blir det mycket enklare med en enda faktura.

Om du framöver mot all förmodan skulle behöva ta ett nytt lån kommer ditt kreditbetyg på en kreditupplysning hos exempelvis UC att se bättre ut med ett enda lån istället för flera små kreditlån hos flera långivare. Du har därmed bättre chanser att få lägre räntor och andra bättre villkor för ett nytt lån.

Den allra största fördelen med ett samlingslån är att du får ner räntan på alla mindre lån som ofta har högre ränta. På detta sätt sparar du väldigt mycket pengar som du istället kan lägga på amortering. Många lån har även aviavgifter eller administrationsavgifter. Alla dessa slipper du också genom att samla dina lån och krediter hos en långivare. Du sparar då ännu mer pengar.

Kom ihåg

 • Kreditkortsskulder är farliga och kan lätt bli svårhanterade
 • Steg 1 är alltid att lägga upp en plan: se över din ekonomi och gör en budget
 • Betala lite extra på skulden varje månad för att slippa riskera att hamna i skuld
 • Ta samlingslån om det inte går att lösa skulderna själv
 • När du tagit dig ur skulden är det viktigt att du undviker att falla tillbaka i samma fälla!

Frågor och svar om billiga lån

Var lånar man pengar billigast?

Innan man tar ett lån är det viktigt att jämföra olika långivare med varandra. En jämförelsetjänst som Compricer.se tar bara en kreditupplysning men ger dig flera olika alternativ på långivare och banker. Läs mer om olika typer av lån och vad man ska tänka på innan man lånar pengar på Kreditkortlistan.se.

Hur mycket pengar får jag låna?

Hur mycket pengar du får låna beror i de allra flesta fall på din kreditvärdighet. Banken eller långivaren utvärderar din inkomst och ekonomiska situation och bedömer utifrån hur stort lån du kan beviljas. Detta är en säkerhetsåtgärd från långivarens sida så att de vet att du kan betala tillbaka pengarna de har lånat ut.

Kan man låna pengar med betalningsanmärkning?

Ja, det finns möjlighet hos vissa långivare att låna pengar trots betalningsanmärkning. De traditionella bankerna godtar dock ofta inte ansökningar från personer med betalningsanmärkningar.

Hur fungerar sms-lån?

Sms-lån, eller snabblån, är lån på mindre summor som man kan ansöka om via sms eller online. Pengarna betalas ofta ut samma dag. Lånen har ofta en kort löptid och hög ränta. Sms-lån som inte betalas tillbaka snabb kan bli väldigt dyra, så var försiktig med denna typen av lån.

Hur lång tid tar det att betala tillbaka ett lån?

Ett bolån har ofta en återbetalningstid på mellan 30 och 50 år. Ett blanccolån, eker privatlån, har en återbetalningstid, vanligtvis, på mellan 0 till 15 år. Ett sms-lån, eller snabblån, har en löptid på ett par månader upp till ett par år.
Hur lång tid det tar att betala tillbaka ett lån beror på storleken på lånet och hur avbetalningsplanen ser ut.

Till toppen