Låna pengar - det bästa och billigaste lånet 2020 | Ränta från 2,95%

Låna pengar – det bästa och billigaste lånet 2020

Låna pengar – det bästa och billigaste lånet 20202020-06-26T10:37:12+01:00

Att låna pengar är idag väldigt enkelt och i de allra flesta fall kan du göra det direkt i mobilen eller datorn, med hjälp av BankID. Det finns flera olika sorters lån, så det är viktigt att du är införstådd i vilken typ av lån som är mest lämpligt vid vilket tillfälle. Ibland är det inte ens ett lån som passar dig bäst, utan det kan vara mer förmånligt att ansöka om ett kreditkort. Här förklarar vi skillnaderna och hjälper dig fatta ett beslut som passar bäst för just din privatekonomiska situation!

Om att låna pengar

Som vi nämnde ovan finns det flera olika sorters lån, och vilket slags lån som passar dig bäst beror på vad du ska ha lånet till. De typer lån som vi kommer att gå igenom här är blancolån, bolån, SMS-lån och kreditkort.

Blancolån

Blancolånet, ofta kallat privatlån eller konsumtionslån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver lämna någon ”pant” för lånet, som du gör med till exempel ditt bolån. Det betyder också att pengarna du får låna med ett blancolån inte är öronmärkta, utan kan användas till precis vad du vill. Ett blancolån är den mest varierande typen av lån, då det kan vara mycket små belopp till låg ränta och kort löptid, ända upp till sex- eller sjusiffriga belopp med långa löptider eller höga räntor. Allt beror på din kreditvärdighet, lånebeloppet och vilken bank du ansökt om lånet hos.

Om du funderar på ett blancolån bör du med fördel använda dig av en jämförelsetjänst som t.ex. Compricer.se. Det gör att det bara tas en kreditupplysning på dig, istället för att varje bank ska inhämta egna upplysningar. Antalet kreditupplysningar som finns registrerade påverkar din kreditvärdighet!

Belopp: oftast lägst 5.000kr

Ränta
: mellan 3% – 20%

Löptid
: medellång, mellan 0 – 15 år

Värt att nämna är också att vissa fackförbund har överenskommelser med vissa banker så att du som är medlem i facket kan få ett s.k. ”medlemslån” som ofta har lite bättre villkor än ett vanligt blancolån.

Bolån

Ska du köpa bostad är det ett bolån du vill ha. Bolånen har regler om hur stor andel av bostaden du får låna till, hur du ska betala tillbaka lånet (amorteringskrav), och banken använder bostaden du köpt som säkerhet för lånet. Därför är räntan för ett bolån mycket lägre än för t.ex. ett blancolån.

Har du inte tillräckligt för att lägga kontantinsatsen på bostaden (minst 15%) så kan du i många fall ta ett ”topplån” (ett blancolån) för att täcka upp mellanskillnaden. Om du gör detta är det viktigt att du prioriterar att betala av blancolånet, eftersom det kommer att ha mycket högre räntekostnader än bolånet.

Bolånen är en av storbankernas bästa produkter; här kan man spara tusenlappar varje år genom att pruta på bolånet. Om du får ned räntekostnaden med bara 0,1% av lånets värde varje år och du har lånat två miljoner kronor sparar du två tusen kronor per år.

Belopp: 0 – 85% av bostadens värde

Ränta
: mellan 1% – 3% i dagens ränteläge

Löptid
: upp till 40 år

SMS-lån

Behöver du pengar snabbt kan du ansöka om sms-lån (kan även kallas snabblån). Denna typ av lån kräver inte heller någon säkerhet, och kallas just sms-lån för att man ofta kan ansöka om lånet genom att skicka ett sms till långivaren. Både lånebeloppet och löptiden på denna typ av lån är ofta små summor med kort löptid, men lånet kan snabbt bli väldigt dyrt om du inte kan betala tillbaka det.

Tar du denna typ av lån är det viktigt att du prioriterar att betala av det så snart som möjligt!

Belopp: 500kr – 40.000kr

Ränta
: från 0% till över 5.000%

Löptid
: från 1 – 24 månader (oftast 1–3 månader)

Kreditkort

Om ett blancolån inte skulle passa för ditt ändamål, t.ex. om du planerar många småköp över flera kortare perioder, passar det bättre med ett kreditkort. Fördelen med ett kreditkort är att du inte betalar någon räntekostnad så länge som du betalar hela skulden varje månad.

Kreditkortet är som ett ”konto” med tillgång till ett blancolån utan att behöva ansöka om lånet varje gång du vill använda det. Så länge du sedan betalar hela beloppet i slutet av månaden tillkommer inga räntekostnader, utan då är det bara eventuell årsavgift som det kostar dig. Väljer du att delbetala fakturan tillkommer räntekostnader som oftast är högre än ett blancolån.

Belopp: 10.000kr – 150.000kr

Ränta
: mellan 12% – 30%

Löptid
: oftast ingen löptid på själva kortet, och lånets löptid väljer du själv. Det vanliga är att man återbetalar skulden månadsvis.

Dessutom har många kreditkort andra förmåner kopplade till kortet som inte finns tillgängligt för andra typer av lån. Det rör sig om bonuspoäng hos SAS eller Coop, eller pengar tillbaka med Preem Mastercard, och så vidare.

Samla lån

Har du flera olika skulder, till exempel kreditkortsskulder, sms-lån och andra krediter kan det vara lämpligt att samla dina lån och på så sätt få ned räntekostnaderna. Dels finns det tjänster som Lendo som kan göra detta åt dig, men vår rekommendation är att du tar ett medlems- eller blancolån hos din bank och löser alla andra krediter.

Sedan betalar du av blancolånet på t.ex. 6% ränta under 2 till 5 år istället för att ha t.ex. 20% på kreditkortet, 300% på två sms-lån och ytterligare 5% på ett separat blancolån.

Sammanfattning om olika lånetyper

  • Ett blancolån är flexibelt och passar alla möjliga tillfällen. Blancolånet kräver ingen säkerhet.
  • Ett bolån kräver din bostad som säkerhet för lånet, men har betydligt lägre ränta än blancolånet.
  • Ett sms-lån passar med de allra kortaste löptiderna, men kan bli en väldigt dyr affär om du inte betalar av lånet i tid.
  • Att ansöka om ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till att ta lån; så länge du inte utnyttjar krediten betalar du inga räntekostnader!
  • Har du många olika lån och krediter kan det vara lämpligt att samla dem. Då passar blancolånet bäst.

Lånets storlek och återbetalningstiden

Om vi summerar för- och nackdelarna med de olika lånetyperna så står det ganska snabbt klart att det finns två faktorer som är avgörande när det kommer till valet att låna pengar av banken eller skaffa ett kreditkort; hur mycket du tänkt låna och hur lång tid du vill ha att betala tillbaka lånet.

Ju längre tid och större summa ju bättre blir det att gå till banken. Gäller det mindre summor (kanske ett par tusen i några månader?) blir det istället bättre att ta kostnaden på ett kreditkort.

Större lån såsom bolån, billån m.fl. rekommenderas alltid att ta hos banken. Dels för att det inte finns många kreditkort som tillåter en kreditgräns på så stora belopp, och dels för att villkoren på lånet blir bättre. SMS-lån och andra snabblån rekommenderas däremot aldrig i första hand, utan då är det i stort sett alltid bättre med kreditkort!

Nätlån och kreditkort

I dagens samhälle så finns det flera olika sätt att ta hand om sin privatekonomi och dess planering. Under ett liv så kommer många stora beslut som kräver en utökad privatekonomi, exempelvis köp av hus, bil eller skaffa familj. Kreditkort är det bästa komplementet till en vanlig privatekonomi men du kan också välja att ta ett nätlån vid större insatser.

Det finns många olika slags nätlån och de flesta går att ansöka för via internet och snabbt få svar på om det är godkänt eller ej. Snabbt, enkelt och bra! Du kan jämföra de bästa lånen hos oss och du kan låna upp till 600.000 kronor.

Ett nätlån gör det möjligt att finansiera ditt bilköp, husköp eller annat köp och med en bra ränta kan det vara en riktigt bra affär för dig.

Kom ihåg:

  • Kreditkort kan vara mycket förmånliga för den som använder kortet rätt
  • Lån från banken är ofta billigare än kreditkortslån
  • Storlek och återbetalningstid är avgörande faktorer för att bestämma lånetyp
  • Större och längre lån passar bättre hos banken
  • Din ekonomiska situation är unik för dig, och det är bara du som kan avgöra vilket som är bäst för dig

Vad är effektiv ränta?

Slutligen ska vi förklara en av de allra viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du lånar pengar, nämligen den effektiva räntan.

Effektiv ränta är summan av alla kostnader som tillkommer under förutsättningen att ett lån betalas tillbaka över 12 månader.

Du kan ofta se på kreditkort att ”ränta 15.99%, effektiv ränta 16.32%”, vilket innebär att själva räntekostnaderna på det lånade beloppet är 15.99% men att det tillkommer andra avgifter som t.ex. fakturaavgift eller liknande.

Om du har ett lån som ska betalas av på mycket lång eller mycket kort tid kommer den effektiva räntan avvika från ”verkligheten” eftersom effektiv ränta alltid räknar med att lånet betalas av på 12 månader. Läs mer om effektiv ränta.

Till toppen