Det finns många möjligheter med ett privatlån. Du kan använda ditt privatlån till så många olika saker. Ska du köpa en ny bil, ta en semester, renovera ditt hem eller köpa en båt. Då är ett privatlån en bra väg att gå för att du ska kunna ha råd med dessa saker. Här läser du mer om lån i allmänhet och privatlån i synnerhet!

LåneföretagOmdömeVårt betyg
Lendo Lån

Bild Lendo

 • Låna upp till 500 000 kr
 • Jämför 25 långivare
 • Svar inom 24 timmar
 • Endast en kreditupplysning

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 % - 29,95 %.
Krav: 18 år samt 110 000 årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Advisa

Bild Advisa lan

 • Jämför flera lånegivare
 • Jämför gratis utan krav
 • Tryggt och säkert
 • 5000 - 600 000 :- lån

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 -33,2%
Krav: 18 år samt 120 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Marginalen Bank Lån

Bild Marginalen Bank Lån

 • Låna upp till 350 000 kr
 • Sveriges nöjdaste privatlånekunder
 • Utbetalning dagligen
 • Individuell ränta

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,5 -18,95%
Krav: 18 år samt 110 000 i årsinkomst
Återbetalning: 2-12 år


Ansök direkt


Zmarta Lån

Bild Zmarta Lån

 • Kostnadsfri jämförelse av lån
 • Uppemot 25 kreditgivare
 • Endast en UC
 • Smidigt och enkelt

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,60 -19,54%
Krav: 18 år samt 100 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Privatlån och säkerhet

Det finns olika typer av privatlån. Du kan ta ett lån utan säkerhet och du kan ta lån med säkerhet. Det som brukar skilja mellan dessa typer av lån är att det kan vara lite olika räntor på dessa olika lån. Tar du ett lån utan säkerhet kommer det vanligtvis att kosta lite mer vad gäller räntan. Du får alltså betala tillbaka lite mer till din långivare varje månad i jämförelse med att du tar ett lån med säkerhet.

Normalstorlek på privatlån

Ett privatlån och dess storlek brukar ligga på belopp mellan 5 000:- och 500 000:-. Detta är det vanliga spannet hos de långivare i Sverige som har privatlån för dig. I vissa fall kan det förekomma högre summor på privatlån, men det är endast hos ett par långivare. Då är ofta maxbeloppet 600 000:-.

Som vi nämnde här ovan så är det lite skillnad på räntan ifall du har säkerhet eller inte för ditt lån. Högre ränta ger en högre kostnad för dig som kund så var noga med att bara låna exakt det belopp du behöver. Detta underlättar för dig att hålla dina egna kostnader för lånet på en så låg nivå som möjligt.

Återbetalning privatlån

Återbetalningstiden för ett privatlån är vanligtvis mellan 1 – 15 år. Det kan skilja något mellan de olika långivarna men detta är det vanligaste spannet. I vissa fall har man ända upp till 20 år på sig att betala av sitt privatlån.

Privatlånet återbetalas på vanligtvis 1 till 15 år och beroende på vilken bank man lånat av kan man när som helst under den här perioden välja att göra extra inbetalningar eller betala av hela skulden med en enda betalning utan att behöva betala återstående ränta. Villkoren för privatlånet kan variera mellan olika långivare.

Räntespannet privatlån

Räntan är något som du absolut vill se att den är så låg som möjligt. Det är trots allt den kostnad du betalar för att få låna pengarna. Spannet vad gäller räntan för privatlånen ligger mellan 2,5% – 45%. Det finns absolut möjlighet för dig att ta ett lån även ifall du inte har någon säkerhet. Långivarna brukar dock vara noga med att man ska ha en stabil årsinkomst från 100 000:- per år och uppåt för att få ta ett privatlån.

Privatlån och betalningsanmärkning

Det finns absolut långivare som är villiga att ge dig ett privatlån trots att du har en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning och en skuld hos kronofogden är inte samma sak. Det är viktigt att minnas detta. En skuld hos fogden kan man snabbt betala men en betalningsanmärkning kan ligga kvar under en längre tid fast du betalat av din skuld hos kronofogden.

Privatlan

Säkerhet ger kraft

En betalningsanmärkning sänker möjligheterna för att få ett lån men det är absolut inte omöjligt. Långt därifrån. När du tar ett privatlån kan du antingen ta ett lån med eller utan säkerhet. En säkerhet är bra för långivaren och det brukar ge dig större chans att ta lån även om detta inte alltid framkommer. En säkerhet ger trygghet till långivaren helt enkelt. Ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån kan långivaren använda sig av säkerheten för att få tillbaka sina pengar.

En säkerhet kan antingen vara en båt, en bil, en lägenhet eller ett hus. Det kan vara alla dessa olika saker och detta ger kraft för dig när du ska ta ett lån. Du är på så sätt uppbackad av din säkerhet gentemot långivaren. Du får även lägre ränta hos din långivare ifall du har en säkerhet och detta ger dig som sagt lägre kostnader.

Räntan på ett privatlån

Räntan är den kostnad du betalar för att få låna pengar hos din långivare och du vill självklart att den ska vara så låg som möjligt. Det du kan göra är att alltid fråga efter bättre villkor när du tar ett lån. Oavsett ifall det är ett privatlån eller annan form av lån. Fråga alltid efter bättre villkor!

Räntan brukar som sagt ligga mellan ca 2,5% – 45% för de olika former av privatlån som finns på den svenska marknaden. Du ska helst ha 2,5% i alla fall men det är absolut inte säkert att du kan få detta. Räntan på korta lån tenderar att ligga högre än långa ledtider vad gäller privatlån. Inget konstigt med det. Ska du betala av ditt lån snabbt vill långivare ha bra betalt för detta och då blir räntan högre!

Räntan brukar vara den viktigaste faktorn när man ska ta ett lån. Det är viktigt att du jämför räntan hos de olika långivarna och vi samarbetar endast med seriösa och bra långivare här inne på Kreditkortlistan.se. SMS lån är kända för sina mycket skiftande räntor men det skiljer sig mellan privatlånen också så se efter vart du får bästa villkor för återbetalning och ränta.

Fast eller rörlig ränta

Det är stora skillnader vad gäller fast eller rörlig ränta. En fast ränta ligger fast oavsett vad som händer under den tid du betalar tillbaka på dit lån. Går räntan upp betalar du samma och går räntan ner ligger du på samma nivå.

Rörlig ränta är vad det heter. Räntan rör sig upp och ner. Den följer marknaden och det ekonomiska läget i landet och världen. En rörlig ränta går upp och ner och man brukar säga med ett spann på ca 3 månader på ett ungefär. Det är bra om du har koll på ränteläget speciellt när du använder dig av rörlig ränta.

Du ska själv känna efter hur du ska välja när det kommer till fast eller rörlig ränta. Det är upp till var och en hur man vill betala och vilken form av ränta man väljer. Man vill inte betala för mycket och man vill ha en stabil avbetalning utan en massa tråkiga överraskningar.

Se efter vilka övriga villkor som gäller för ditt lån. Se inte bara till räntan. Ska du betala uppläggningsavgift, aviavgifter eller andra avgifter under privatlånets avbetalningstid? Kontrollera alla de delar av villkoren som kan påverka ditt privatlån. Låg ränta är bra men det är inte hela sanningen vad gäller att ta ett lån med bästa villkor.

Nominell och effektiv ränta

Detta är namn på olika termer när man pratar om ränta. Nominell ränta är den ränta som långivaren tar för att du ska få låna pengar. Det är själva kostnaden för lånet. Inget konstigt med detta. Det intressanta är den effektiva räntan. Den effektiva räntan är den faktiska kostnaden för det som du ska betala.

Här ingår bland annat eventuella avgifter som är kopplat till ditt privatlån. Den kan se sjukt stor ut men den är beräknad på ett helt år så den är egentligen mindre än vad den först kan se ut att vara. Slå ut den per månad så blir den mer överskådlig. Se till den faktiska månadskostnaden för ditt lån för att få klarhet i hur mycket det kostar att låna pengarna.

Privatlån och användningsområden

Innan du tar ett privatlån är det viktigt att du verkligen ser efter vad du ska använda det till. Du ska inte låna mer pengar än du behöver för du ska betala tillbaka hela beloppet till din långivare och detta dessutom med ränta. Var noga när du räknar på ditt lån och jämför alltid de långivare som du har tänkt att använda dig av.

Ett privatlån är riktigt flexibelt och du kan använda det till så många olika saker. Det är även flexibelt vad gäller räntan och återbetalningstiden i många fall. Ända upp till 20 år i vissa fall så du har absolut tid på dig att betala tillbaka.

Många använder sitt privatlån till en kontantinsats. Detta är ofta en bra väg att gå ifall man inte har egen insats att sätta in i den nya bostaden. En del använder sitt privatlån för att köpa fonder eller aktier men det är viktigt att veta att detta är riskabelt. Aktier och fonder kan gå upp eller ner och detta medför stor risk ifall du använder lånade pengar.

Andra använder sitt privatlån till att reparera huset, köpa nya saker till sitt boende eller ren konsumtion. Man kanske har längtat efter en speciell sak och tar då ett privatlån för att köpa dessa.

Amortering samt avbetalning

Löptid eller avbetalningstid är viktigt att du kollar på när du ska ta ett privatlån. Detta styr den månadskostnad du kommer att betala. Amorteringen är den summa som du betalar av på själva lånet varje månad. Ditt lån sjunker med den amorterade summan varje månad. Amorterar du 1500 på ditt lån sjunker lånet med 1500 per månad.

Man kan även betala av snabbare ifall man har den möjligheten. Detta kommer man överens om med sin långivare. Ta en titt på den summa du ska betala varje månad och se då till hur stor del som är räntan och hur stor del som är din amortering.

Sammanfattning privatlån

 • Två sorters lån – Med eller utan säkerhet
 • Nominell och effektiv ränta
 • Avbetalningstid
 • Amortering
 • Användningsområden
 • Löptider
 • Jämför alla de långivare vi har här inne på sidan

Nu vet du mer om privatlån och vad du kan göra för att skaffa ett samt vad du kan använda ditt nya lån till. Var noggrann när du väljer långivare samt se till att du får de bästa villkoren som möjligt! Lycka till med ditt nya privatlån!