Har du flera mindre lån och skulder? Då vet du säkert att det kan bli dyrt i längden. Höga avgifter, räntor, påminnelseavgifter och ofta korta kredittider är vanligt. Du kan helt gratis och automatiskt samla alla dina lån och skulder. Då har du istället ett lån men en längre avbetalningstid och lägre ränta. Enklast är det att använda sig av några av de stora jämförelseföretagen. De sköter kontakten med alla kreditgivare och visar dig sedan vilka erbjudande du fått. Sedan är det bara att välja det bäst för dig!

LåneföretagOmdömeVårt betyg
Lendo Lån

Bild Lendo

 • Låna upp till 500 000 kr
 • Jämför 25 långivare
 • Svar inom 24 timmar
 • Endast en kreditupplysning

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 % - 29,95 %.
Krav: 18 år samt 110 000 årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Advisa

Bild Advisa lan

 • Jämför flera lånegivare
 • Jämför gratis utan krav
 • Tryggt och säkert
 • 5000 - 600 000 :- lån

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 -33,2%
Krav: 18 år samt 120 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Marginalen Bank Lån

Bild Marginalen Bank Lån

 • Låna upp till 350 000 kr
 • Sveriges nöjdaste privatlånekunder
 • Utbetalning dagligen
 • Individuell ränta

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,5 -18,95%
Krav: 18 år samt 110 000 i årsinkomst
Återbetalning: 2-12 år


Ansök direkt


Zmarta Lån

Bild Zmarta Lån

 • Kostnadsfri jämförelse av lån
 • Uppemot 25 kreditgivare
 • Endast en UC
 • Smidigt och enkelt

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,60 -19,54%
Krav: 18 år samt 100 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


10 steg för att hantera höga skulder och dyra lån

Man läser ofta om vilka förmåner som finns om man använder ett kreditkort men vad ska man göra om man bygger upp höga kreditkortsskulder och har svårt att ha råd med alla betalningar? Det är viktigt att veta hur man ska hantera sina kreditkortsskulder ifall man någonsin skulle hamna i den situationen. Här hittar du bra och handfasta tips och råd för hur du ska hantera dina kreditkortsskulder ifall du har sådana.

Hantera skulderna

Om du bygger upp höga kreditkortsskulder är det viktigt att veta hur du ska hantera dem. Det är också viktigt att förstå hur du hamnade i den situationen från början så att du kan ändra ditt beteende och undvika att falla i samma fälla igen i framtiden. Det är främst med nytt beteende som du rättar till ditt framtida hanterande av dina skulder.

1. Lägg upp en plan

Det första du ska göra när du har hamnat i en situation där du har stora skulder som är svåra att betala av är att du ska lägga upp en plan. Se över din ekonomi och gör en budget. Hur mycket kommer in varje månad, hur mycket går till fasta kostnader som hyra, telefon, bredband och minimibetalningar på skulder, hur mycket kan jag spara genom att göra matlådor istället för att äta lunch ute, och så vidare.

I detta steg är det viktigt att du är ärlig med dig själv. Om dina matkostnader brukar vara runt 8 000 kr per månad, skriv inte ”Mat: 3000”. Det är lätt att man underskattar utgifter och överskattar intäkter om man inte kollar på sitt kontoutdrag och räknar ihop.

Höga kreditkortsskulder

2. Skär ner på konsumtion och nöjen

Bestäm dig också för om det finns några saker du brukar spendera pengar på som du kanske kan skära ned på eller till och med avstå från helt och hållet. Det kan vara saker som att gå på AW med kompisarna, gå på bio/konsert och så vidare. Varje sparad krona är värd mycket mer än 1 kr eftersom ränta-på-ränta-effekten även fungerar mot dig (10 000 kr i kreditkortsskulder kostar dig i snitt 2 000 kr första året. Om du inte betalar räntekostnaden till fullo ökar istället din skuld och räntan året efter kommer att bli ännu mer!).

3. Betala lite extra på fakturan

Ett väldigt bra sätt att minska dina skulder är genom att betala lite extra på fakturan när den kommer. Fakturan kommer att visa dels ”total skuld” (eller ”kontoskuld”) och dels ”lägsta belopp att betala”. Genom att betala lite mer än det lägsta beloppet att betala kommer du att minska skulden snabbare och därför också få ned räntekostnaderna i en snabbare takt. Det kan handla om att du avstår från en utekväll den månaden och istället lägger de hundralapparna mot skulden eller att du helt enkelt skippar lunch på restaurang och tar med matlåda ett tag istället.

4. Gör dig av med/minska användning av kortet

När du byggt upp stor skuld med ett kort är det bra om du kan göra dig av med kortet åtminstone tills du betalat ned skulden till hanterbara nivåer. Om det är ditt enda kort som du ”lever på” kan det såklart vara svårt att göra dig av med det men då kan du försöka minska användningen istället. Skaffa ett vanligt bankkort och lägg en del av månadens utgifter på det kortet istället. Då blir kreditkortsfakturan inte lika stor och svårhanterad.

5. Prioritera rätt skuld/ta samlingslån

Om du har flera kort med skulder eller flera lån är det viktigt att du sätter dig ned och ser över vilka skulder som har vilka kostnader och bestämmer dig för i vilken ordning du ska betala av skulderna. Betala alltid lägsta belopp på alla skulder för att slippa påminnelser, inkassokrav med mera och betala sedan lite extra på skulden med högst effektiv ränta.

6.  Samlingslån för att betala av skulden

Är det alldeles för svårhanterat kan det vara läge att ta ett samlingslån. Dels kan du ta ett privatlån hos din bank till lägre ränta än vad dina kreditkort har och då samla alla skulder i ett lån med 5-10% ränta som betalas av över längre tid. Det finns också tjänster som till exempel Lendo som samlar dina lån och jämför vilken ränta du kan få hos vilken bank och så vidare. Har du svårt att få kredit beviljad finns det aktörer som erbjuder lån utan kredit som till exempel Svea Ekonomi eller Bluestep. Obs! Var uppmärksam på att dessa aktörer kan ha sämre villkor eftersom deras kunder generellt har sämre kreditvärdighet.

7. Undvik att gräva gropen djupare

När du har tagit dig ur skulden är det viktigt att du fortsätter med detta ändrade beteende så att du inte hamnar där igen. Du behöver ha en bra plan så att du inte hamnar i skulder igen. Därför har vi några tips på saker som kan vara bra att tänka på även när du inte har höga skulder.

8. Betala alltid det fulla beloppet, betala alltid i tid

Genom att alltid betala det fulla beloppet på fakturan och alltid betala i tid slipper du onödiga avgifter. Alla avgifter och räntor är sådant som du vill undvika om du vill att kortet ska vara så fördelaktigt för dig som möjligt. Se till att du gör allt i tid och med rätt belopp. Då undviker du problem framöver.

9. Betala lite extra på fakturan

Precis som i planen ovan kan det vara bra att betala lite extra på kortet varje månad även när du inte betalar av skuld. Dels ger det dig lite extra marginal varje månad som kan vara skönt att ha och dels har vissa kort så kallad sparränta. Preem Mastercard till exempel har sparränta vilket gör att om du betalar lite mer än fakturan säger varje månad får du ränta på det extrabeloppet.

Den räntan betalas ut som en klumpsumma en gång per år och kan vara en skön liten bonus på kortet.

10. Rör på dig

En lång promenad eller ett pass på gymmet sänker din stressnivå. Det får dig mindre orolig för dina lån och mer fokuserad på att lösa dina skulder.

Fördelar med att samla lån och krediter hos en långivare

Det finns många fördelar med att samla alla dina lån och krediter hos en och samma långivare med ett samlingslån.

Det kan vara besvärligt att hålla koll och ordning på flera olika räkningar som ska betalas vid olika datum och det kan bli riktigt dyrt att missa en betalning. Genom att samla dina lån och krediter hos en långivare så blir det mycket enklare med en enda faktura.

Om du framöver mot all förmodan skulle behöva ta ett nytt lån kommer ditt kreditbetyg på en kreditupplysning hos exempelvis UC att se bättre ut med ett enda lån istället för flera små kreditlån hos flera långivare. Du har därmed bättre chanser att få lägre räntor och andra bättre villkor för ett nytt lån.

Den allra största fördelen med ett samlingslån är att du får ner räntan på alla mindre lån som ofta har högre ränta. På detta sätt sparar du väldigt mycket pengar som du istället kan lägga på amortering. Många lån har även aviavgifter eller administrationsavgifter. Alla dessa slipper du också genom att samla dina lån och krediter hos en långivare. Du sparar då ännu mer pengar.

Kom ihåg

 •         Kreditkortsskulder är farliga och kan lätt bli svårhanterade
 •         Steg 1 är alltid att lägga upp en plan: se över din ekonomi och gör en budget
 •         Betala lite extra på skulden varje månad för att slippa riskera att hamna i skuld
 •         Ta samlingslån om det inte går att lösa skulderna själv
 •         När du tagit dig ur skulden är det viktigt att du undviker att falla tillbaka i samma fälla!