Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort
  Gratis kreditkort med bonussystem
  Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
  Upp till 10 % Norwegian Rewards på flygbiljetterÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Nej
Uttagsavgift: Nej
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 19,99 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Bank Norwegians hemsida
SAS Eurobonus American Express Premium

Bild American Express Eurobonus
  0 kr i medlemsavgift första 3 månaderna
  Du får en reseförsäkring för hela familjen
  Flyg 2 för 1 över hela världen - en gång per årÅrsavgift: 1 200 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 4 %, minst 25 kr
Valutaväxlingspåslag: 2 %
Effektiv ränta: 19.48 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns 1.5 MSEK

Ansök direkt  
SAS Eurobonus American Express Classic

sasclassic
  10 eurobonuspoäng per 100 kronor som du spenderar med kortet
  Ingen årsavgift
  Flyg 2 för 1 i Europa - en gång per årÅrsavgift0 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 4 %, minst 25 kr
Valutaväxlingspåslag: 2 %
Effektiv ränta: 18.10 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns 1.5 MSEK

Ansök direkt  
SAS Eurobonus American Express Elite

sas platinum
  Bonuspoäng på allt du handlar med kortet
  Omfattande reseförsäkring ingår
  Flyg 2 för 1 över hela världen - två gånger per årÅrsavgift: 4 400 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 4 %, minst 25 kr
Valutaväxlingspåslag: 2 %
Effektiv ränta: 22.41 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns: 1.5 MSEK

Ansök direkt  

Norwegian och SAS är två stora nordiska flygbolag. Genom dem är det möjligt för oss nordbor att flyga världen över i arbete och på semester till både varma och kalla breddgrader. De båda erbjuder dessutom resekort med flygpoäng, som du kan använda till prisrabatter eller bekvämare reseupplevelser.

Men vilket kort är egentligen bäst?

Vi tänkte låta de båda resejättarna få utmana varandra på tio punkter, som är viktiga för alla som behöver ett kreditkort för resande.

Vilka resekort erbjuder företagen?

Norwegian håller saker och ting enkla. Det erbjuder endast ett kort som är tänkt att fungera lika bra för den sporadiskt resande till globetrottern. Kortet heter kort och gott Norwegian-kortet och du ansöker enkelt om det via Norwegians hemsida.

SAS har å sin sida lite fler valmöjligheter, med olika kort för olika behov och livsstilar.

Även deras kort går att ansöka om online, och utbudet består av:

 • SAS American Express Eurobonus
 • SAS American Express Eurobonus Premium
 • SAS American Express Eurobonus Elite
 • SAS EuroBonus World Mastercard
 • SAS EuroBonus World Mastercard Premium

Som du ser finns alltså SAS Eurobonus-kort i flera olika utförandet, både som American Expess och Mastercard.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: SAS erbjuder liksom Norwegian ett grundkort, men utöver det har kunder även möjlighet att skaffa premiumkort.

Hur samlas flygpoäng?

För att samla flygpoäng hos Norwegian räcker det kort och gott med att du använder kortet. Du får nämligen poäng på alla köp du gör med kortet! De poäng du samlar på dig är alltså flygpoängen, som du använder när du bokar en resa med ditt kort hos Norwegian. Genom utvalda samarbetspartners får du dessutom extra poäng.

Extra cashpoints får du också när du bokar din resa, så även det köpet räknas och ger dig dessutom mer poäng än för andra köp.

Även SAS-korten ger dig poäng på alla köp du gör med ditt kort, oavsett vad du handlar. Du får också extrapoäng för varje hundralapp du spenderar med kortet, och mer bonus när du köper flygbiljetter på SAS.se.

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Norwegian och SAS har liknande upplägg när det kommer till att samla flygpoäng, vilka är tänkta att användas för bokning av resor hos respektive flygbolag. En vinnare är därför svår att utse i den här omgången.

Andra förmåner

Poängen som du samlar genom köp med Norwegians och SAS kreditkort är inriktade på att användas för flygresor.

Även om Norwegian har samarbete med många företag som ger dig extra bonuspoäng när du handlar hos dem, så är det i regel inte några rabatter på priset som erbjuds när du handlar hos dem, utan fokus ligger på att samla poäng för att köpa flygbiljetter, uppgradera till en bättre flygstol, gå före i boardingkön eller annat som är relaterat till flygresan.

SAS är något mer flexibla med sitt bonussystem. Förutom att använda dina intjänade poäng för att köpa flygresor kan också använda dem för att betala hotell, handla i EuroBonus Shop (allt från godis till tv-spel, prydnadssaker och verktyg) och få tillgång till SAS lounge på flygplatsen.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: Norwegian är lite stelbenta med hur bonuspoängen kan användas och det är i princip bara när du köper flygresor som du har nytta av dem. Hos SAS är möjligheterna fler.

Reseförsäkring

Om du betalar minst 75 procent av din resa hos Norwegian med Norwegian-kortet så omfattas du också av en reseförsäkring, samt avbeställningsskydd.

När det kommer till SAS kort är det inte lika enkelt. Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår i alla deras Mastercard, samt Premium- och Elite-versionerna av Amex-kortet. Men när du betalar med ditt SAS American Express Eurobonus får du ingen reseförsäkring.

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Det är förvisso lite mer rörigt att hålla koll på SAS olika reseförsäkringserbjudande för deras olika kort, och i ett enstaka fall ingår ingen försäkring alls. Norwegian gör det betydligt enklare, men de erbjuder också å andra sidan bara ett kort.

Avgifter

Norwegians kort kommer utan årsavgift och du betalar heller ingen avgift för uttag och köp som du gör med kortet, varken hemma eller utomlands.

Alla SAS kreditkort, förutom American Express Classic kommer med en årsavgift. Samtliga kort har dessutom avgift för kontantuttag, men inte köp.

Omgångens stjärna: Norwegian

Motivering: Norwegian har slopat årsavgift och det kostar inte heller någonting att ta ut pengar eller betala med kortet, oavsett var du befinner dig i världen. SAS tar en avgift för kontantuttag och de flesta av deras kort kommer också med årsavgift. Därför ger vi Norwegian poängen i den här omgången utan att blinka.

Kan korten användas överallt?

SAS har två olika typer av kort, American Express och Mastercard. Norwegians kort är ett VISA-kort.

Mastercard och VISA accepteras på de flesta platser där man kan betala med kort, medan det kan vara något krångligare med American Express.

Omgångens stjärna: Norwegian

Motivering: Med ett Norwegian-kort kan du vara säker på att ditt kort accepteras i princip var du än befinner dig eftersom det är ett VISA-kort. Det samma gäller om du har ett SAS-Mastercard, men du kan inte lita på att ditt American Express-kort från SAS fungerar precis överallt.

Ränta

Den effektiva räntan du får med SAS och Norwegians kort är likvärdig. SAS grundkort (World Mastercard och American Express Eurobonus) ger något lägre effektiv ränta än deras premiumkort.

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Det är inget kort som sticker ut i det här segmentet, utan de erbjuder likvärdiga effektiva räntor.

Räntefria perioder

Norwegians kort erbjuder dig upp till 45 dagars räntefri kredit. För SAS kort gäller istället 55 – 60 dagars räntefri kredit, beroende på vilket kort du väljer.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: Samtliga SAS kort erbjuder längre räntefri kredit än vad Norwegians kort gör.

Kreditgräns

Norwegians kort ger dig upp till 100 000 kronor i kredit.

SAS AMEX-kort sätter istället gränsen så högt som 1.5 miljoner kronor. För World Mastercard är gränsen 200 000 kronor.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: Under förutsättning att du har möjlighet att få en riktigt hög kreditgräns beviljad, så finns möjligheten hos SAS kort, medan Norwegian sätter gränsen vid 100 000 kronor.

Krav för att beviljas korten

För att du ska kunna beviljas Norwegian-kortet krävs att du:

 • Är 23 år fyllda
 • Saknar betalningsanmärkningar
 • Är folkbokförd i Sverige minst 36 månader tillbaka

Din kreditgräns kommer att beslutas om beroende på hur din kreditvärdighet och nuvarande ekonomiska förutsättningar.

För SAS kort gäller att du är:

 • Myndig
 • Saknar betalningsanmärkningar
 • Har en inkomst (för premiumkorten finns krav på fast anställning)
 • Är folkbokförd i Sverige

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Den sista omgången slutar oavgjort. Det är två företag som har helt rimliga krav för att bevilja kreditkort. Din ålder och dina egna ekonomiska förutsättningar ligger till grund för om du beviljas kreditkorten, och vilken kreditgräns du får. Inget av företagen beviljar kort till dig som har betalningsanmärkningar.

Slutomdöme

SAS kniper i slutändan flest stjärnor i kampen om det bästa kreditkortet med flygpoäng och de gör det framförallt för att de erbjuder lite mer variation i vad du kan använda dina intjänade poäng till, en högre kreditgräns och längre räntefri avbetalning. Lite mer flexibilitet helt enkelt.

Med det sagt så är det svårt att komma fram till en helt objektiv bedömning, eftersom SAS och Norwegians korterbjudande skiljer sig såpass mycket åt.

SAS erbjuder fem olika kort; tre som är American Express-kort och två som är Mastercard. Vart och ett av dessa kort kommer med sina egna fördelar och nackdelar, men det stora utbudet gör att du som konsument får stora valmöjligheter att välja det kort som passar dina behov bäst.

Norwegian tar istället en betydligt mer enkelspårig väg och erbjuder bara ett enda kort. Det gör å andra sidan det enkelt att välja, och kortet kommer med tillräckligt trevliga förmåner för att göra de flesta nöjda. På punkter som betyder mycket för resande är det faktiskt Norwegian som kniper poängen framför SAS, exempelvis att man har avgiftsfria kontantuttag världen över och är VISA-anslutet.

När allt kommer omkring kan vi således konstatera att både SAS och Norwegian erbjuder riktigt kompetenta resekort, som ger dig fina förmåner.

Det är ingen större vits att använda något av de här korten om du inte reser med flyg åtminstone ibland. De bonusar du samlar på dig med de här korten är helt och håller inriktade på att ge reserelaterade förmåner, hos respektive flygbolag.

Slutsatsen blir alltså att om det kort som ger dig bäst flygbonus beror på vilket av de båda flygbolagen som du helst och oftast reser med.

Frågor och svar om flygpoäng – Norwegian eller SAS

Vilket är det bästa kreditkortet för flygpoäng?

I vår jämförelse vinner SAS kreditkort över Norwegian när det kommer till att samla flygpoäng. SAS kreditkort är lite mer flexibelt och har lite bättre villkor. Läs hela vår jämförelse på Kreditkortlistan.se.

Hur samlar man flygpoäng?

Genom att betala flygresor med ett kreditkort med ett bonusprogram för flygresor kan man tjäna flygpoäng. Två exemple på kreditkort som ger flygpoäng är SAS och Norwegian. Flygpoängen kan sedan bytas in mot nya flygresor.

Vilket SAS kreditkort är bäst?

Här hittar du en jämförelse av alla kreditkort från SAS. Vilket kreditkort som är bäst beror på hur mycket du flyger. Kortet med bäst bonus är American Express SAS Eurobonus Elite.

Vad är flygpoäng?

Om man använder ett kreditkort som ger bonus på flygresor, som kreditkorten från SAS och Norwegian, kan man byta ut bonuspoängen man tjänat in mot nya flygresor. Man tjänar alltså flygpoäng genom att köpa flygresor med ett kreditkort med ett bonusprogram för flygresor.

Ingår reseförsäkring med SAS och Norwegians kreditkort?

Ja, både kreditkort från Norwegian och SAS har reseförsäkring. SAS American Express Eurobonus har dock ingen reseförsäkring. Du kan läsa mer om kortens försäkringar i texten. där jämför vi även avgifter, bonusprogram, ränta och kreditgräns.