Norwegian eller SAS – vilket kreditkort är bäst för att samla flygpoäng?

Vi tittar närmare på de sex olika kreditkorten som ger flygmil hos Norwegian och SAS. Vi hjälper dig välja rätt kort för dig.

kreditkort

Loading...
Norwegian Kreditkort
Norwegian Kreditkort
 • Gratis kreditkort med bonussystem
 • Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår

Ex. vid uppskjuten betalning: eff 24,35%, 15 000 kr över 12 månader. Totalt: 16 849 kr.

 • Kreditgräns:150 000 kr
 • Årsavgift:0 kr
 • Kreditränta:24,35 %
ANSÖK NU på Bank Norwegians hemsida

Kortinformation

Extrakort: Nej
Anställning: Ej arbetslös
Uttagsavgift: Nej
Åldersgräns: 23 år
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Inkomstkrav: Inget fast krav
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Bonus: Upp till 10 %

Loading...
SAS Eurobonus American Express Premium
SAS Eurobonus American Express Premium
 • Omfattande reseförsäkring för hela familjen
 • Tillgång till SAS Business-lounge

Eff.ränta 21,79% vid utnyttjad kredit om 125 000 kr / 12 mån. Tot: 148 584 kr. (Juli 2023)

 • Kreditgräns:1.5 MSEK
 • Årsavgift:1 200 kr
 • Kreditränta:17,99 %
ANSÖK NU på AMEX:s hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Fast arbete/pension
Uttagsavgift: 4 %, minst 25 kr
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 2 %
Inkomstkrav: Inget krav
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Bonus: Eurobonuspoäng
SAS Eurobonus American Express Classic
SAS Eurobonus American Express Classic
 • Ingen årsavgift
 • Flyg 2 för 1 i Europa - en gång per år

Eff.ränta 20,50% vid utnyttjad kredit om 95 000 kr / 12 mån. Tot: 112 011 kr. (Juli 2023)

 • Kreditgräns:1.5 MSEK
 • Årsavgift:0 kr
 • Kreditränta:17,99 %
ANSÖK NU på AMEX:s hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Fast arbete/pension
Uttagsavgift: 4 %, minst 25 kr
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 2 %
Inkomstkrav: Inget krav
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Bonus: Eurobonuspoäng
SAS Eurobonus American Express Elite
SAS Eurobonus American Express Elite
 • Bonuspoäng på allt du handlar med kortet
 • Omfattande reseförsäkring ingår

Eff.ränta 24,35% vid utnyttjad kredit om 170 000 kr / 12 mån. Tot: 205 242 kr. (Juli 2023)

 • Kreditgräns:1.5 MSEK
 • Årsavgift:4 800 kr
 • Kreditränta:17,99 %
ANSÖK NU på AMEX:s hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Fast arbete/pension
Uttagsavgift: 4 %, minst 25 kr
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 2 %
Inkomstkrav: Inget krav
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Bonus: Eurobonuspoäng

Norwegian eller SAS?

Norwegian och SAS är två stora nordiska flygbolag. Genom dem är det möjligt för oss nordbor att flyga världen över i arbete och på semester till både varma och kalla breddgrader. De båda erbjuder dessutom resekort med flygpoäng, som du kan använda till prisrabatter eller bekvämare reseupplevelser.

Men vilket kort är egentligen bäst?

Vi tänkte låta de båda resejättarna få utmana varandra på tio punkter – som är viktiga för alla som behöver ett kreditkort för resande.

Vilka resekort erbjuder företagen?

Norwegian håller saker och ting enkla. Det erbjuder endast ett kort som är tänkt att fungera lika bra för den sporadiskt resande till globetrottern. Kortet heter kort och gott Norwegian-kortet och du ansöker enkelt om det via Norwegians hemsida.

SAS har å sin sida lite fler valmöjligheter, med olika kort för olika behov och livsstilar.

Även deras kort går att ansöka om online, och utbudet består av:

 • SAS American Express Eurobonus
 • SAS American Express Eurobonus Premium
 • SAS American Express Eurobonus Elite
 • SAS EuroBonus Mastercard
 • SAS EuroBonus Mastercard Premium

Som du ser finns alltså SAS Eurobonus-kort i flera olika utförandet, både som American Expess och Mastercard.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: SAS erbjuder liksom Norwegian ett grundkort, men utöver det har kunder även möjlighet att skaffa premiumkort.

Hur samlas flygpoäng?

Samla Norwegian flygpoäng

Norwegian erbjuder två olika poängsystem som man kan välja mellan – CashPoints eller Cashback. Om du vill smala flygpoäng är det CashPoints som gäller.

För att samla flygpoäng och CashPoints hos Norwegian räcker det kort och gott med att du använder kortet. Du får nämligen poäng på alla köp du gör med kortet. De poäng du samlar på dig är alltså flygpoängen, som du använder när du bokar en resa med ditt kort hos Norwegian. Genom utvalda samarbetspartners får du dessutom extra poäng.

Extra cashpoints får du också när du bokar din resa, så även det köpet räknas och ger dig dessutom mer poäng än för andra köp.

Samla SAS Eurobonus flygpoäng

Även SAS-korten ger dig poäng på alla köp du gör med ditt kort, oavsett vad du handlar. Du får också extrapoäng för varje hundralapp du spenderar med kortet, och mer bonus när du köper flygbiljetter på SAS.se.

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Norwegian och SAS har liknande upplägg när det kommer till att samla flygpoäng, vilka är tänkta att användas för bokning av resor hos respektive flygbolag. En vinnare är därför svår att utse i den här omgången.

Använda flygmilen

Norwegian CashPoints

Det är absolut enklast att använda Norwegians cashpoints. Redan efter en flygning har du fått cashpoints som du kan använda som delbetalning på din nästa flygresa med Norwegian. Varje bonuspoäng som du tjänar hos Norwegian är värd 1 NOK, det vill säga lite mer än en svensk krona.

SAS flygpoäng

Med SAS flygmil måste du ha samlat ihop minst 5 000 poäng för att kunna få en inrikesresa i klassen SAS Go. För SAS Plus kostar biljetten 10 000 poäng. Vill du däremot resa riktigt långt, till exempel till Asien så krävs det från 30 000 poäng.

Det är värt att tänka på att du måste betala skatter och avgifter när du använder dina poäng hos SAS och kostnaden för detta kan vara uppemot tusen kronor.

För dig som spenderar stora belopp med kreditkortet under året så kan du med deras premiumkort få SAS voucher 2 för 1, vilket innebär att du kan resa 2 personer för 1 persons poängkostnad. 

Men om du inte reser regelbundet med SAS, så är det stor risk att du inte får ihop tillräckligt med poäng under 4 till 5 år, så att poängen brinner inne. Med Norwegian har du nuvarande år, plus 2 år på dig att använda upp poängen, men du kan göra det redan vid din nästa flygresa.

Omgångens stjärna: Norwegian

Motivering: Reser du inte väldigt mycket, så är Norwegian det absolut smidigaste och enklaste sättet att få rabatt eller gratis resor.

Andra förmåner

Poängen som du samlar genom köp med Norwegians och SAS kreditkort är inriktade på att användas för flygresor.

Norwegian

Även om Norwegian har samarbete med många företag som ger dig extra bonuspoäng när du handlar hos dem, så är det i regel inte några rabatter på priset som erbjuds när du handlar hos dem, utan fokus ligger på att samla poäng för att köpa flygbiljetter, uppgradera till en bättre flygstol, gå före i boardingkön eller annat som är relaterat till flygresan.

SAS

SAS är något mer flexibla med sitt bonussystem. Förutom att använda dina intjänade poäng för att köpa flygresor kan också använda dem för att betala hotell, handla i EuroBonus Shop (allt från godis till tv-spel, prydnadssaker och verktyg) och få tillgång till SAS lounge på flygplatsen.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: Norwegian är lite stelbenta med hur bonuspoängen kan användas och det är i princip bara när du köper flygresor som du har nytta av dem. Hos SAS är möjligheterna fler.

Reseförsäkring

Norwegian

Om du betalar minst 50 procent av din resa hos Norwegian med Norwegian-kortet så omfattas du också av en reseförsäkring, samt avbeställningsskydd.

SAS

När det kommer till SAS kort är det inte lika enkelt. Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår i alla deras Mastercard, samt Premium- och Elite-versionerna av Amex-kortet. Men när du betalar med ditt SAS American Express Eurobonus Classic får du ingen reseförsäkring.

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Det är förvisso lite mer rörigt att hålla koll på SAS olika reseförsäkringserbjudande för deras olika kort, och i ett enstaka fall ingår ingen försäkring alls. Norwegian gör det betydligt enklare, men de erbjuder å andra sidan bara ett kort.

Avgifter

Norwegian har ingen årsavgift

Norwegians kort kommer utan årsavgift och du betalar heller ingen avgift för uttag och köp som du gör med kortet, varken hemma eller utomlands.

SAS kommer med fler avgifter

Alla SAS kreditkort, förutom American Express Classic, kommer med en årsavgift. Samtliga kort har dessutom avgift för kontantuttag, men inte köp.

Omgångens stjärna: Norwegian

Motivering: Norwegian har slopat årsavgift och det kostar inte heller någonting att ta ut pengar eller betala med kortet, oavsett var du befinner dig i världen. SAS tar en avgift för kontantuttag och de flesta av deras kort kommer också med årsavgift. Därför ger vi Norwegian poängen i den här omgången utan att blinka.

Kan korten användas överallt?

SAS har två olika typer av kort, American Express och Mastercard. Norwegians kort är ett VISA-kort.

Mastercard och VISA accepteras på de flesta platser där man kan betala med kort, medan det kan vara något krångligare med American Express.

Omgångens stjärna: Norwegian

Motivering: Med ett Norwegian-kort kan du vara säker på att ditt kort accepteras i princip var du än befinner dig eftersom det är ett VISA-kort. Det samma gäller om du har ett SAS-Mastercard, men du kan inte lita på att ditt American Express-kort från SAS fungerar precis överallt.

Ränta

Den effektiva räntan du får med SAS och Norwegians kort är likvärdig. SAS grundkort (Mastercard och American Express Eurobonus Classic) ger något lägre effektiv ränta än deras premiumkort.

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Det är inget kort som sticker ut i det här segmentet, utan de erbjuder likvärdiga effektiva räntor.

Räntefria perioder

Norwegians kort erbjuder dig upp till 45 dagars räntefri kredit. För SAS kort gäller istället 55 – 60 dagars räntefri kredit, beroende på vilket kort du väljer.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: Samtliga SAS kort erbjuder längre räntefri kredit än vad Norwegians kort gör.

Kreditgräns

Norwegians kort ger dig upp till 150 000 kronor i kredit.

SAS AMEX-kort sätter istället gränsen så högt som 1.5 miljoner kronor. För Mastercard ligger gränsen lägre.

Omgångens stjärna: SAS

Motivering: Under förutsättning att du har möjlighet att få en riktigt hög kreditgräns beviljad, så finns möjligheten hos SAS kort, medan Norwegian sätter gränsen vid 150 000 kronor.

Krav för att beviljas korten

För att du ska kunna beviljas Norwegian-kortet krävs att du:

 • Är 23 år fyllda
 • Saknar betalningsanmärkningar
 • Är folkbokförd i Sverige minst 36 månader tillbaka

Din kreditgräns kommer att beslutas om beroende på hur din kreditvärdighet och nuvarande ekonomiska förutsättningar.

För SAS-kort gäller att du är:

 • Myndig
 • Saknar betalningsanmärkningar
 • Har en inkomst (för premiumkorten finns krav på fast anställning)
 • Är folkbokförd i Sverige

Omgångens stjärna: Oavgjort

Motivering: Den sista omgången slutar oavgjort. Det är två företag som har helt rimliga krav för att bevilja kreditkort. Din ålder och dina egna ekonomiska förutsättningar ligger till grund för om du beviljas kreditkorten, och vilken kreditgräns du får. Inget av företagen beviljar kort till dig som har betalningsanmärkningar.

Slutomdöme

Norwegian är bäst för vardagsresenärer

För den stora majoriteten av resenärer så kommer Bank Norwegians kreditkort att vara det bästa sättet att samla flygpoäng och faktiskt kunna få användning av dem. 

Antalet poäng som krävs med SAS kreditkort gör så att om man inte reser tillräckligt ofta så hinner poängen gå ut innan man fått tillräckligt många poäng för en resa.

SAS ger fler förmåner

Med det sagt så kniper SAS flest stjärnor i kampen om det bästa kreditkortet med flygpoäng och det gör det framförallt för att de erbjuder lite mer variation i vad du kan använda dina intjänade poäng till, en högre kreditgräns och längre räntefri avbetalning. Lite mer flexibilitet helt enkelt.

Med det sagt så är det svårt att komma fram till en helt objektiv bedömning, eftersom SAS och Norwegians korterbjudande skiljer sig såpass mycket åt. 

SAS erbjuder fler kort

SAS erbjuder fem olika kort; tre som är American Express-kort och två som är Mastercard. Vart och ett av dessa kort kommer med sina egna fördelar och nackdelar, men det stora utbudet gör att du som konsument får stora valmöjligheter att välja det kort som passar dina behov bäst.

Norwegian tar istället en betydligt mer enkelspårig väg och erbjuder bara ett enda kort. Det gör å andra sidan det enkelt att välja, och kortet kommer med tillräckligt trevliga förmåner för att göra de flesta nöjda. På punkter som betyder mycket för resande är det faktiskt Norwegian som kniper poängen framför SAS, exempelvis att man har avgiftsfria kontantuttag världen över och är VISA-anslutet.

Vilket som är bäst beror på hur man föredrar att resa

När allt kommer omkring kan vi således konstatera att både SAS och Norwegian erbjuder riktigt kompetenta resekort, som ger dig fina förmåner.

Det är ingen större vits att använda något av de här korten om du inte reser med flyg åtminstone ibland. De bonusar du samlar på dig med de här korten är helt och håller inriktade på att ge reserelaterade förmåner, hos respektive flygbolag.

Slutsatsen blir alltså att det kort som ger dig bäst flygbonus beror på vilket av de båda flygbolagen som du helst och oftast reser med.

Det kan också vara värt att fundera på om du inte borde ha både kreditkort från Bank Norwegian och ett med SAS. Då kan du tjäna maximalt med poäng.

Jämför Norwegian och SAS i tabellen nedan:

FörmånNorwegianAmex ClassicAmex Elite
Årsavgift0 kr0 kr4 800 kr
ReseförsäkringJaNejJa
FlygpoängJaJaJa
LoungeNejNejJa
Snabbare incheckningNejNejJa
Extra bagageNejNejJa

 

Frågor och svar om flygpoäng – Norwegian eller SAS

Vilket är det bästa kreditkortet för flygpoäng?

I vår jämförelse vinner SAS kreditkort över Norwegian när det kommer till att samla flygpoäng. SAS kreditkort är lite mer flexibelt och har lite bättre villkor. Norwegians kreditkort är dock lättare och passar bättre för vardagsanvändning. Läs hela vår jämförelse på Kreditkortlistan.se.

Hur samlar man flygpoäng?

Genom att betala flygresor med ett kreditkort med ett bonusprogram för flygresor kan man tjäna flygpoäng. Två exemple på kreditkort som ger flygpoäng är SAS och Norwegian. Flygpoängen kan sedan bytas in mot nya flygresor.

Vilket SAS kreditkort är bäst?

Här hittar du en jämförelse av alla kreditkort från SAS. Vilket kreditkort som är bäst beror på hur mycket du flyger. Kortet med bäst bonus är American Express SAS Eurobonus Elite.

Vad är flygpoäng?

Om man använder ett kreditkort som ger bonus på flygresor, som kreditkorten från SAS och Norwegian, kan man byta ut bonuspoängen man tjänat in mot nya flygresor. Man tjänar alltså flygpoäng genom att köpa flygresor med ett kreditkort med ett bonusprogram för flygresor.

Ingår reseförsäkring med SAS och Norwegians kreditkort?

Ja, både kreditkort från Norwegian och SAS har reseförsäkring. SAS American Express Eurobonus Classic har dock ingen reseförsäkring. Du kan läsa mer om kortens försäkringar i texten. där jämför vi även avgifter, bonusprogram, ränta och kreditgräns.