Hur får man bättre kreditvärdighet?
Har du någonsin ansökt om ett lån eller kreditkort så vet du att det har tagits en kreditupplysning på dig. I upplysningen framgår hur ”kreditvärdig” du är – det vill säga vilken risk du som kund utgör för kreditgivaren (banken). I denna artikel presenterar vi några tips och tricks på hur du kan förbättra din kreditvärdighet och förhoppningsvis få bättre lånevillkor.
Hur ökar man sin kreditvärdighet?
Steg 1: Information
Steg ett är att ta fram samma information om dig själv som banken får när de gör sin kreditupplysning på dig. På MinUC kan du för 29 kronor hämta en kreditupplysning på dig själv, men du kan såklart göra alltihop själv om du inte vill betala UC för det.
På den kreditupplysning du tar på dig själv ser du en samlad bild av din privatekonomi och ditt UC-score. Du ser dina befintliga lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar och när dessa kommer att försvinna. Målet med denna information är att du ska kunna planera att göra dig av med krediter och eventuella betalningsanmärkningar – eller göra en plan över hur du ska styra upp din ekonomi. Det är bra att ha innan du går till banken med din ansökan.
UC-score
UC-score är en betygskala som mäter en persons kreditvärdighet. Skalan går från 1 till 999, där 1 är svag kreditvärdighet och 999 utmärkt kreditvärdighet. Detta betygssystem används endast av just UC.
Betygsskalan:
Betyg | UC-score |
---|---|
Utmärkt | 999-745 |
Mycket bra | 744-635 |
Bra | 634-559 |
Mindre bra | 558-455 |
Svag | 451-1 |
Steg 2: Gör dig av med onödiga lån och krediter
Har du många olika lån och krediter kan det vara läge att rensa lite. Har du oanvända kreditkort kan du börja med att säga upp dem. Har du konsumtionslån, sms-lån, privatlån och andra krediter kan det vara läge att samla alltihop i ett större lån. Betala av de dyraste lånen först och tänk på att en kreditupplysning ser mycket bättre ut om du bara har ett fåtal krediter på mindre belopp.
Förslagsvis räcker det med ett kreditkort för alla dina vardagliga inköp och att du undviker så kallade konsumtionslån, till exemepel delbetalningslösningar i klädbutiker eller Klarna.
Steg 3: Samla dina lån och krediter
Som ovan nämnt kan det vara lämpligt att samla dina lån och krediter om du har många små lån. Det ser bättre ut med ett privatlån (blancolån) än många små spridda lån som är delvis avbetalade. Samlar du alla dina lån och krediter ser din bank ofta detta som positivt och blancolån brukar få lägre ränta ju större beloppet är. Se bara till att du har tillgång till fria extra-amorteringar på lånet så att du kan betala av det i förtid om din ekonomi tillåter det. Detta bör vara en prioritet eftersom blancolån generellt är ganska dyra lån.
Steg 4: Undvik påminnelser
Att alltid betala sina fakturor i tid känns kanske som en självklarhet men undvik påminnelser så kommer ditt kreditbetyg att se bättre ut. Kanske kan du börja betala dina fakturor före förfallodagen istället för på själva förfallodagen så minskar du risken att de skickar ut en påminnelse. Har du svårt att komma ihåg dina fakturor kan det vara lämpligt att byta till autogiro på de tjänster som tillåter det.
Steg 5: Minimera antalet kreditupplysningar
Många kreditupplysningar under en kort period kan påverka din kreditvärdighet mot det negativa. Försök alltså att minimera antalet kreditupplysningar som tas på dig varje år.
Sist men inte minst: Gör en budget
Du har säkert tänkt någon gång att ”ja, det vore ju bra med en budget” eller kanske har du till och med blivit uppmanad att göra en budget?
Använd informationen du fick i steg 1 och skapa dig en ordentlig överblick över din ekonomi. Gör en plan för vilka krediter du vill ha kvar, till exempel bolån och ett kreditkort, och vilka du vill betala av och i vilken ordning. Gå sedan igenom dina kontoutdrag på dina kort och se över alla utgifter du haft under månaden. Det kan ta en stund att skapa din budget första gången men sedan räcker det med 10 minuter en gång per månad för att uppdatera den.
Summera dina intäkter
Summera alla dina intäkter, dina fasta utgifter som bredband och hyra, dina ”lyxiga” utgifter som restaurangbesök, konserter med mera och dina lån och krediter. OBS, här är det viktigt att du är ärlig med dig själv. Underskatta inte hur mycket du gör av med, då fungerar inte budgeten!
Gör nu en plan där du skriver ner hur mycket du ska betala av på de olika krediterna varje månad tills du betalat av alla onödiga krediter och nått ditt ”mål”. Om du klarar av att hålla dig till din budget kommer ditt kreditbetyg att tacka dig!
Slutsats om att öka kreditvärdigheten
- Ta en kreditupplysning på dig själv för att få en överblick av din ekonomiska situation
- Gör dig av med outnyttjade kreditkort och andra krediter
- Samla lån och krediter i ett större och mer förmånligt privatlån
- Betala alltid fakturor i tid, slipp både påminnelseavgift och att påminnelsen kan påverka ditt kreditbetyg
- Undvik onödiga kreditupplysningar
- Gör en budget och en ekonomisk plan. De flesta tycker att det är tråkigt men ditt kreditbetyg kommer att må så mycket bättre om du bara kan offra 10 minuter per månad till detta!
Nu vet du lite mer om hur du kan öka din kreditvärdighet för att få lån eller hur du ska skaffa kreditkort enklare. Var noga med din personliga ekonomi och lycka till med ansökan om lån och kreditkort!