Att låna pengar är idag väldigt enkelt och i de allra flesta fall kan du göra det direkt i mobilen/datorn, med hjälp av BankID. Det finns flera olika sorters lån, så det är viktigt att du är införstådd i vilken typ av lån som är mest lämpligt vid vilket tillfälle. Ibland är det inte ens ett lån som passar dig bäst, utan det kan vara mer förmånligt att ansöka om ett kreditkort. I artikeln nedan förklarar vi skillnaderna och hjälper dig fatta ett beslut som passar bäst för just din privatekonomiska situation!

LåneföretagOmdömeVårt betyg
Lendo Lån

Bild Lendo

 • Låna upp till 500 000 kr
 • Jämför 25 långivare
 • Svar inom 24 timmar
 • Endast en kreditupplysning

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 % - 29,95 %.
Krav: 18 år samt 110 000 årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Advisa

Bild Advisa lan

 • Jämför flera lånegivare
 • Jämför gratis utan krav
 • Tryggt och säkert
 • 5000 - 600 000 :- lån

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 -33,2%
Krav: 18 år samt 120 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Marginalen Bank Lån

Bild Marginalen Bank Lån

 • Låna upp till 350 000 kr
 • Sveriges nöjdaste privatlånekunder
 • Utbetalning dagligen
 • Individuell ränta

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,5 -18,95%
Krav: 18 år samt 110 000 i årsinkomst
Återbetalning: 2-12 år


Ansök direkt


Zmarta Lån

Bild Zmarta Lån

 • Kostnadsfri jämförelse av lån
 • Uppemot 25 kreditgivare
 • Endast en UC
 • Smidigt och enkelt

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,60 -19,54%
Krav: 18 år samt 100 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Om att låna pengar

Som vi nämnde ovan finns det flera olika sorters lån, och vilket slags lån som passar dig bäst beror på vad du ska ha lånet till. De sorters lån som vi kommer att gå igenom i artikeln nedan är Blancolån, Bolån, SMS-lån och kreditkort.

Blancolån

Blancolånet, ofta kallat privatlån eller konsumtionslån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver ange någon ”pant” för lånet, som du gör med till exempel ditt bolån. Det betyder också att pengarna du får låna med ett blancolån inte är öronmärkta, utan kan användas till precis vad du vill. Ett blancolån är den mest varierande typen av lån, då det kan vara mycket små belopp till låg ränta och kort löptid, ända upp till sex- eller sjusiffriga belopp med långa löptider eller höga räntor. Allt beror på din kreditvärdighet, lånebeloppet och vilken bank du ansökt om lånet hos.

Om du funderar på ett blancolån bör du med fördel använda dig av en jämförelsetjänst som t.ex. Compricer.se. Det gör att det bara tas en kreditupplysning på dig, istället för att varje bank ska inhämta egna upplysningar. Antalet kreditupplysningar som finns registrerade påverkar din kreditvärdighet!

Belopp: från 5.000kr
Ränta: mellan 5% – 15% i dagens ränteläge
Löptid: mellan 0 – 15 år

Värt att nämna är också att vissa fackförbund har överenskommelser med vissa banker så att du som är medlem i facket kan få ett s.k. ”medlemslån” som ofta har lite bättre villkor än ett vanligt blancolån.

Olika slags lan

Bolån

Ska du köpa bostad är det ett bolån du vill ha. Bolånen har regler om hur stor andel av bostaden du får låna till, hur du ska betala tillbaka lånet (amorteringskrav), och banken använder bostaden du köpt som säkerhet för lånet. Därför är räntan för ett bolån mycket lägre än för t.ex. ett blancolån.

Har du inte tillräckligt för att lägga kontantinsatsen på bostaden (minst 15%) brukar man kunna ta ett ”topplån” (ett blancolån) för att täcka upp mellanskillnaden. Om du gör detta är det viktigt att du prioriterar att betala av blancolånet, eftersom det kommer att ha mycket högre räntekostnader än bolånet.

Bolånen är en av storbankernas bästa produkter; här kan man spara tusenlappar varje år genom att pruta på bolånet. Om du får ned räntekostnaden med bara 0,1% av lånets värde varje år och du har lånat två miljoner kronor sparar du två tusen kronor per år.

Belopp: 0 – 85% av bostadens värde
Ränta: mellan 1% – 4% i dagens ränteläge
Löptid: upp till 40 år

SMS-lån

Behöver du pengar snabbt kan du ansöka om det vi kallar för sms-lån (kallas också snabblån). Denna typ av lån kräver inte heller någon säkerhet, och kallas just sms-lån för att man ofta kan ansöka om lånet genom att skicka ett sms till långivaren. Både lånebeloppet och löptiden på denna typ av lån är ofta små summor med kort löptid, men lånet kan snabbt bli väldigt dyrt om du inte kan betala tillbaka det.

Tar du denna typ av lån är det viktigt att du prioriterar att betala av det så snart som möjligt!

Belopp: 500kr – 40.000kr
Ränta: från 0% till över 5.000%
Löptid: från 1 – 24 månader (oftast 1–3 månader)

Olika lan - Bolan

Kreditkort

Om ett blancolån inte skulle passa för ditt ändamål, t.ex. om du planerar många småköp över flera kortare perioder, skulle det passa bättre med ett kreditkort. Fördelen med ett kreditkort är att du inte betalar någon räntekostnad så länge som du betalar hela skulden varje månad.

Kreditkortet är som ett ”konto” med tillgång till ett blancolån utan att behöva ansöka om lånet varje gång du vill använda det. Så länge du sedan betalar hela beloppet i slutet av månaden tillkommer inga räntekostnader, utan då är det bara eventuell årsavgift som det kostar dig. Väljer du att delbetala fakturan tillkommer räntekostnader som oftast är högre än ett blancolån.

Belopp: 10.000kr – 150.000kr
Ränta: mellan 12% – 30%
Löptid: oftast ingen löptid på själva kortet, och lånets löptid väljer du själv.

Dessutom har många kreditkort andra förmåner kopplade till kortet som inte finns tillgängligt för andra typer av lån. Det rör sig om bonuspoäng hos SAS eller Coop (länk), eller pengar tillbaka med Preem Mastercard (länk här), och så vidare.

Samla lån

Har du flera olika skulder, till exempel kreditkortsskulder, sms-lån och andra krediter kan det vara lämpligt att samla dina lån och på så sätt få ned räntekostnaderna. Dels finns det tjänster som Lendo som kan göra detta åt dig, men vår rekommendation är att du tar ett medlems- eller blancolån hos din bank och löser alla andra krediter.

Sedan betalar du av blancolånet på t.ex. 6% ränta över 2–5 år istället för att ha t.ex. 20% på kreditkortet, 300% på två sms-lån och ytterligare 5% på ett blancolån.

Slutsats olika lån

 • Ett blancolån är flexibelt och passar alla möjliga tillfällen. Kräver ingen säkerhet.
 • Ett bolån kräver din bostad som säkerhet för lånet, men har betydligt lägre ränta än blancolånet.
 • Ett sms-lån passar med de allra kortaste löptiderna, men kan bli en väldigt dyr affär om du inte betalar av lånet i tid.
 • Att ansöka om ett kreditkort kan vara ett bra alternativ till att ta lån; så länge du inte utnyttjar krediten betalar du inga räntekostnader!
 • Har du många olika lån och krediter kan det vara lämpligt att samla dem. Då passar blancolånet bäst.

Nu har du fått lite mer information och inblick i de olika former av lån som finns och vilket lån som kanske skulle passa dig bäst! Lycka till med ditt nya lån eller ditt nya kreditkort.