Vad innebär räntefria dagar på kreditkort?
När du tar fram information och villkor om olika kreditkort är det många som har räntefria dagar på kreditkortet. Vad innebär detta och hur använder du det till din fördel? Vad bör du tänka på och vad ska du vara extra aktsam för? I denna artikel förklarar vi vad som menas med räntefria dagar på kreditkort och vad det innebär för dig som använder kortet.
Vad är räntefria kreditdagar?
När du handlar med ditt kreditkort lånar du egentligen pengar för att genomföra köpet. Alla köp du gör under en månad samlas sedan på en faktura som skickas till dig i slutet på nästkommande månad.
Vi tittar på hur det kan se ut:
Om du gör ett köp 5:e januari, ett köp 16:e januari och ett köp sista januari samlas de alla hypotetiskt på en faktura som du får runt den 20:e februari, med förfallodag 28 februari.
Ditt köp från den 5/1 har då haft 54 räntefria dagar (26 resterande dagar i januari, plus hela februari) eftersom räntan bara börjar räknas om du inte betalar hela beloppet den 28/2. Det här är varför det heter ”upp till” när de olika kreditgivarna marknadsför sina kreditkort. Det beror alltså helt och hållet på när i månaden du gjorde ditt köp.
Hur fungerar räntefria dagar?
Om du har ”upp till 30 räntefria dagar” på ditt kreditkort innebär det att det tidigaste köpet på månaden (säg 5:e januari igen för enkelhetens skull) kommer att vara räntefritt i 30 dagar. Från den 5:e februari kommer det alltså att utgå ränta på beloppet som drogs vid just det köpet.
För att göra det ännu lite klurigare beror det hela också på ditt kreditkorts fakturaperiod. I exemplen ovan har jag använt 1–31 som fakturaperiod (det vill säga kalendermånader), men det kan vara så att ditt kort har till exempel 6:e till 5:e, eller 15:e till 14:e (det vill säga brutna kalendermånader). Då är det särskilt viktigt att hålla koll på vad som är vad eftersom det börjar en ny fakturaperiod mitt i din kalendermånad.
Upp till 50 räntefria dagar
Det allra vanligaste är dock att kreditgivaren bara använder ”upp till X räntefria dagar” som marknadsföring för att det låter bra utan att det faktiskt påverkar dig. Det gör de genom att ha fakturaperioder som är till exempel 11:e till 10:e och så räknar de antal dagar från den 11:e (det vill säga första dagen i perioden) till förfallodagen månaden efter som brukar vara 28:e och skriver ”upp till 50 räntefria dagar”.
Hur många räntefria dagar erbjuder kreditkorten
Kreditkort | Räntefria dagar |
---|---|
Re:member Flex | Upp till 56 dagar |
Resurs Classic | Upp till 60 dagar |
Norwegian Kreditkort | Upp till 45 dagar |
Resurs Gold | Upp till 60 dagar |
Marginalen Traveller | Upp till 50 dagar |
Swedbank Kreditkort | Upp till 55 dagar |
Kreditkorten har alltså snarlika räntefria dagar. Vanligtvis mellan 45 dagar upp till 60 dagar.
Det absolut viktigaste att komma ihåg
Att använda kreditkortet som en buffert kan vara mycket enklare och eventuellt billigare än att ta ett snabblån ifall något oväntat skulle hända och din vardagsekonomi inte räcker till. Då är dessa räntefria dagar väldigt sköna att de finns. Men det viktigaste att komma ihåg är att eftersom de allra flesta kreditgivarna har ungefär samma regler kring räntefria dagar är det alltid bra att betala hela fakturan på förfallodagen.
Räntan som utgår på kreditkortsköp är ofta väldigt hög och det blir en väldigt tråkig affär för den som hamnar i en nedåtspiral med ränta på ränta.
Slutsats räntefria dagar kreditkort
- Räntefria dagar betyder egentligen bara att ränta börjar dras dagen efter fakturans förfallodatum om du inte betalar hela fakturans belopp.
- Kreditgivare använder det som marknadsföringsknep eftersom det låter som att du slipper ränta i flera månader – det låter bättre än vad det är!
- Viktigt är att du har koll på fakturaperioden för ditt kreditkort särskilt om du inte ska betala hela fakturans belopp varje månad.
Hoppas att du nu fått mer information och bättre förståelse för vad räntefria dagar är för något. Det är bra att du har koll på de fördelar man kan utnyttja vad gäller sitt kreditkort.