Att använda ett kreditkort när man reser är smidigt. Du slipper dyra växlingsavgifter och risken att bli rånad på dina kontanter. Här listar vi de bästa kreditkorten för att betala utomlands med.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Collector Easyliving

Bild Collector Easyliving

Läs recension om Collector Easyliving

 • Förlängd garanti för hemelektronik & leveransförsäkring vid e-handel.
 • Inget valutapåslag när du handlar utomlands.
 • Räntefria köp i upp till 56 dagar.
 • Avgift för kontantuttag 3 % lägst 45kr.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 195 kr
Ränta: 13,95%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Marginalen Traveller

Bild Marginalen Traveller

Läs recension om Marginalen Traveller

 • Ingen årsavgift första året.
 • Få 5.000 poäng efter tre genomförda köp inom 30 dagar.
 • Du får nio reserelaterade försäkringar.
betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 395 kr
Ränta: 16,90 %
Räntefritt: 50 dagar
Kredit: 15 000 - 150 000 kr


Ansök direkt


Betala med ett kreditkort utomlands

Den som har fått ett kreditkort utfärdat i sitt eget namn skall generellt sett kunna betala med kort utomlands i hela världen där man överhuvudtaget accepterar kortbetalning. I de allra flesta fall går det att betala med kort utomlands utan att du behöver visar upp någon ID-handling som styrker att du är rättmätig innehavare av ditt kort. Så fungerar det åtminstone ofta i praktiken. Emellertid ingår det i inköpsställets åtaganden att kunna styrka din behörighet på något sätt.

Detta sker då vanligtvis genom att man skriver sin namnteckning på en slip, ett kvitto försett med en rad för innehavarens namnteckning. Då görs alltså kontrollen av identitet på det sättet. Det kan givetvis också vara så att butiken eller hotellet ifråga vill ha ytterligare bevis på att man är den man uppger sig vara. I internationella sammanhang är det i princip endast om man då visar upp sitt pass som man kan säga ha identifierat sig själv på ett godkänt sätt.

Pass utomlands

Ett svenskt körkort duger för det mesta i de nordiska länderna men om man tar sig längre ut på kontinenten är förhållandena ofta annorlunda. Inom Schengen-området råder i teorin passfrihet. I praktiken är det dock ändå rekommenderat att bära med sig sitt pass om man skulle krävas på identifieringshandling i samband med att man använder sitt kreditkort.

Betalningen registreras omedelbart – kontrollera ditt konto

I samband med att du gör din betalning bör du alltid se till att behålla en kopia av den slip som du fick signera. Snarast möjligt efter användandet bör man därefter kontrollera på sitt konto, via internet, att debitering av kontot har skett på ett korrekt sätt. Debiteringen i systemet sker omedelbart vilket också gör att betalningen omedelbart därefter kommer att synas på kontot.

Om ett inköp sker och det inte finns tillräckligt med kreditutrymme på kontot kommer betalning att nekas. Eftersom systemet omedelbart registrerar varje betalning kan en situation uppstå där köp nummer 1 godkänns men inte det påföljande på grund av att kontogränsen redan nåtts genom det föregående inköpet. Det handlar således om en omedelbar registrering.

Ansök om Norwegian kreditkort här:

Ansök direkt

Spärra kortet omedelbart vid förlust

Hanteringen av kortet är kortinnehavarens ansvar. Kortet måste alltså förvaras tryggt. Det är försvarligt att överlämna kortet till en servitör på en restaurang som man inte av andra skäl har anledning att misstänka för obehörigt användande av kreditkortet.

Skulle kortet ändå på något sätt komma bort är det kortinnehavarens skyldighet att omedelbart anmäla förlusten och spärra kontot på elektronisk väg eller genom att anmäla förlusten per telefon. Många kreditinstitut och banker har speciella nummer som du ringer till om du befinner dig utomlands.

Vid köp utomlands finns det ett antal möjligheter för banker och kreditkortsföretag att ta ut olika typer av avgifter. En av dessa avgifter kallas valutaväxlingspåslag. Den avgiften betyder att banken tar en avgift för att växla dina svenska kronor till den valuta som är aktuell för betalningen. Summan av valutaväxlingspåslaget kan variera från bank till bank. Vissa institut och banker erbjuder kreditkort helt utan avgift för själva valutaväxlingen. Detta kompenseras dock ofta med att banken tar ut en avgift för kortinnehavet. Går man igenom vad de olika bankerna erbjuder ifråga om valutaväxlingspåslag kan man konstatera att de varierar vid varje tillfälle. Realistiskt räknat får man nog kalkylera in en högre kostnad än så när man räknar ihop vad det kommer att kosta i slutändan.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

 • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
 • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
 • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Kreditkort utan valutaväxlingspåslag

Det finns avsevärda fördelar med att betala med kreditkortet i stället för att växla pengar på valutaväxlingskontor. Där får man i allmänhet sämre betalt för sina kronor än när växlingen sker via kreditkortsföretagen. En annan fördel är att man inte växlar in fler kronor än man verkligen behöver.

Vid återköpet av svenska kronor får man alltså räkna med ytterligare en tillkommande kostnad för denna procedur. Du får dessutom bättre koll på vad du spenderat pengarna på under resan när du ser din kreditkortsräkning eller dina samlade uttag på kontot.

Ibland finns det ytterligare kostnader som du dock bör vara beredd på när du tar ut pengar utomlands. Vid kontantuttag i ATM-maskiner i utlandet kan det tillkomma en avgift till för själva uttaget i den inhemska valutan. Den avgiften är dock bara aktuell för de fall när man tar ut utländsk valuta och en växling måste genomföras.

 

Välj det kort som passar dina behov bäst

I princip alla typer av kort har både fördelar och nackdelar och det bästa du kan göra om du reser mycket är att ha ett antal olika kort där man väljer rätt kort vid rätt tillfälle. Ett kort som inte har valutaväxlingspåslag kompenserar detta på något annat sätt, till exempel genom någon form av årsavgift eller debitering av kreditränta.

I längden kan du alltså komma att välja mellan en statisk avgift som går att förutse och räkna på eller en som inte är lika lätt att kalkylera. För dig som reser mycket kan uttag utan valutaväxlingspåslag vara att föredra då du lättare kan beräkna dina avgifter medan du som reser sällan kanske inte behöver tänka lika mycket på valutaväxlingspåslaget i din vardagliga ekonomi. Du kan spara mycket pengar på att välja det kreditkort som passar just din livsstil och dina behov bäst.

Kreditkort utan avgifter vid kontantuttag är relativt enkelt att hitta. I vart fall vad gäller inom Sverige. När det kommer till utlandet är det lite svårare. Du behöver då titta lite extra på de avgifter som kan dyka upp vad gäller kontantuttag utomlands och såklart även i Sverige. Sedan tittar man även på eventuella årsavgifter samt valutaväxlingsavgifter.

I denna artikel skall vi titta närmare på detta och reda ut begreppen så du kan skaffa dig det bästa kreditkortet för kontantuttag.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Bästa kreditkortet för kontantuttag – Utomlands och inrikes

Bank Norwegian Kreditkort VISA

Inga avgifter vid kontantuttag, varken utomlands eller inrikes.

ICA Banken Plus Kreditkort

Inga avgifter vid kontantuttag, varken utomlands eller inrikes.

Basta kreditkort kontantuttag

Avgifter vid kontantuttag

När det gäller kontantuttag med kreditkort så kanske inte alla är medveten om att en del kreditkort har förhållandevis höga avgifter vid kontantuttag, en del av korten endast vid uttag utomlands, andra både inrikes här i Sverige och utomlands.

1 – Bank Norwegian kreditkort

Första platsen tas lätt av Bank Norwegian kreditkort. De tar marknadsandelar hela tiden och har riktigt bra erbjudande för sig som kund. Du har även fina bonusar när det kommer till resor och reseförsäkringar när det kommer till Bank norwegian kreditkort.

2  – ICA Bankkort Plus

Detta kreditkort ligger bra till på flera punkter och så även vad gäller kontantuttag både i Sverige och utomlands. Man ligger tätt bakom Bank Norwegian som ligger etta på listan. ICA kortet har även en låg ränta om man jämför med många av konkurrenterna på den svenska och internationella marknaden.

Så fungerar det att ta ut pengar med konto- eller kreditkort på resan

När du ska ut och resa är det ofta smidigt att använda ett konto- eller kreditkort. Om du skulle behöva kontanter går det oftast att ta ut pengar i uttagsautomater. Det är många gånger en mycket bättre och billigare affär än att växla kontanter på ett växlingskontor, innan du åker iväg.

Växlingskontoren tar vanligen ut en procentuell avgift, ett valutaväxlingspåslag, på summan som du växlar, eller erbjuder en högre kurs på de olika valutorna. På det sättet kan du förlora onödigt stora delar av din reskassa eftersom du får mindre valuta för pengarna.

Uttagsavgift i bankomat

När du tar ut pengar i en uttagsautomat utanför Sverige måste du i många fall betala någon form av avgift för uttaget. Detta gäller både då du tar ut pengar på en bank, ett valutaväxlingskontor eller i en uttagsautomat. Det är bankerna som bestämmer hur avgifterna ska tas ut, så beroende på vilken bank du har hemma i Sverige så kan kostnaderna för uttagen se lite olika ut.

De olika avgifterna kan vara att du måste betala en engångsavgift varje gång du tar ut pengar ur en automat. Uttagsavgiften ligger normalt mellan 25 – 40 kr. Då tjänar du förstås på att ta ut en större summa pengar, än att göra det många gånger. Bankerna kan också ta ut en avgift på en viss procent av det totala beloppet som du tar ut.

Valutaväxlingspåslag istället för uttagsavgift

Om du använder dig av ett Visakort, eller Mastercard från någon av de större bankerna så betalar du vanligen ett valutaväxlingspåslag istället för en uttagsavgift. Den avgiften brukar ligga mellan 1,5 – 1,65% när du tar ut pengar utomlands.

Dessa valutakurser är ofta bättre än de som växlingskontoren erbjuder. Flera av de mindre bankerna kan ha ännu bättre villkor för utlandsuttag. Några av de mindre bankerna har skippat avgifterna helt. Ica Banken är en av de banker som inte tar ut någon avgift alls, vare sig då du handlar eller gör kontantuttag.

Om du använder ditt konto- eller kreditkort att betala med på en affär eller restaurang, kan du ibland få välja om du vill betala i svenska kronor eller i landets valuta. Om du väljer att betala i landets valuta slipper du betala dolda avgifter, och du får vanligen den bästa valutakursen.

Uttagsautomater

I uttagsautomaterna runt om i världen kan du ibland också utföra andra tjänster än att bara ta ut kontanter. Du kan i en del automater sätta in pengar på ditt konto och se ditt kontoutdrag. Kontantuttagen kan dessutom ibland göras i en annan valuta än landets valuta.

I Sverige kan du t ex tar ut Euro i Bankomaterna i de flesta städer. Detta är också möjligt i många andra länder som inte har Euro som valuta. Anledningen till att det varierar vilka tjänster som kan utföras i en Bankomat, ATM eller annan uttagsautomat, är för att det är bankerna som bestämmer över vilka tjänster som ska kunna utföras i uttagsautomaterna. Det kan därför vara bra att kontrollera vad som gäller för just din bank innan du ger dig ut på resande fot.

Slipp onödiga avgifter

Att kunna utnyttja sin reskassa på bästa sätt, och få så mycket som möjligt för sina slantar är så klart varje resenärs önskan. Om du ska komma undan onödiga utgifter så långt det går så är det sammanfattningsvis bäst att ta ut pengar lokalt på ditt resmål, eller använda dig av ditt konto- eller kreditkort för att få den bästa valutakursen. På så sätt kan du slippa onödiga avgifter som tullar på din reskassa.

Fördelaktiga villkor

Flera av resekorten har mycket fördelaktiga villkor vad gäller flera punkter bland annat då kontantuttag utomlands har pausat sina program för oss som jämför kreditkort, men vi återkommer såklart med dessa kort ifall de öppnar sina program igen. Här läser du mer om vår jämförelse vad gäller resekort här inne på vår sajt.

När du skall göra kontantuttag med ditt kreditkort skall du inte göra detta med ditt bensinkort. Inte utomlands i vart fall där det kan tillkomma avgifter för detta. Se till att du tar ut pengar på ett så pass bra sätt som möjligt för din egen ekonomi.