Det i särklass lättaste sättet att skaffa sig kontanter i samband med en utlandsresa är att göra detta i en uttagsautomat. I de flesta länder som har en turistindustri att tala om har man också insett detta och underlättar ofta för turisten att ta ut pengar utomlands, genom att tillhandahålla information på flera olika språk exempelvis.

Det är rent tekniskt inte svårare att ta ut pengar utomlands än att göra det i Sverige. För att kunna göra uttaget krävs att man har sin fyrsiffriga kod till hands, precis som i Sverige. Det är också allt som krävs för att man ska kunna identifiera sig som rättmätig innehavare av kortet. I övrigt handlar det om att följa de instruktioner som anges på skärmen när man har satt in kortet. Det är kanske inte alltid så lätt när det lokala språket och engelskan står bredvid varandra; men det gäller att hitta de engelska raderna och följa dessa.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Collector Easyliving

Bild Collector Easyliving

Läs recension om Collector Easyliving

  • Förlängd garanti för hemelektronik & leveransförsäkring vid e-handel.
  • Inget valutapåslag när du handlar utomlands.
  • Räntefria köp i upp till 56 dagar.
  • Avgift för kontantuttag 3 % lägst 45kr.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 195 kr
Ränta: 13,95%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Marginalen Traveller

Bild Marginalen Traveller

Läs recension om Marginalen Traveller

  • Ingen årsavgift första året.
  • Få 5.000 poäng efter tre genomförda köp inom 30 dagar.
  • Du får nio reserelaterade försäkringar.
betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 395 kr
Ränta: 16,90 %
Räntefritt: 50 dagar
Kredit: 15 000 - 150 000 kr


Ansök direkt


Håll koll på koden

Precis som gäller i svenska uttagsautomater så har man tre försök på sig att slå rätt kod. Vid det tredje misslyckade försöket ”äter” maskinen upp kortet. Är man då rättmätig innehavare och anledningen till missödet är att man missförstått anvisningarna eller något liknande, så gäller det att komma ihåg var automaten låg, vilken bankbeteckning automaten hade och vilket nummer som fanns på automaten, och snarast kontakta det lokala bankkontoret för att få tillbaka sitt kort.

Kortet är kanske inte makulerat vid det tillfället utan kan vanligtvis återfås mot uppvisande av pass och en berättelse av hur det hela gick till. Tänk också på stöldrisk och ficktjuvar – du rekommenderas inte att ha koden nedskriven på en lapp i plånboken när du vill ta ut pengar utomlands. Beloppsstorleken för varje uttag beror på den överenskommelse som gäller för varje kort.

Det gäller alltså att ha klart för sig hur den överenskommelsen ser ut. Detta varierar från utfärdare till utfärdare. För rena bankkort gäller oftast en beloppsgräns per uttag samt en för den kommande tidsperioden; ofta en vecka. Beloppsgränserna fungerar som skydd både för den enskilde kortinnehavaren men också för utfärdaren och för banken.

bankomat utomlands

Skyddad vid förlust

Skulle kortet bli stulet eller på något sätt hamna utanför ens egen kontroll är man som kortinnehavare skyldig att så snart som möjligt anmäla detta till banken eller till kortföretaget och se till att kortet blir spärrat. Ha gärna numret till din bank nedskrivet i din telefon så att du snabbt kan nå den om olyckan inträffat.

Om det trots allt skulle ha skett ett uttag eller någon form av obehörig användning är man skyddad mot förlust om man gjort det som rimligtvis kan begäras för att begränsa skadan. Har inte kortet spärrats genom telefonsamtal eller genom en elektronisk spärr via bankdosan är det innehavarens skyldighet att göra en anmälan på en polisstation eller ett bankkontor beroende på vilken åtgärd som går snabbast. Har man genomfört någon av dessa åtgärder har man uppfyllt sina skyldigheter i detta avseende. Se gärna vår sida för spärrnummer.