Vid köp utomlands finns det ett antal möjligheter för banker och kreditkortsföretag att ta ut olika typer av avgifter. En av dessa avgifter kallas valutaväxlingspåslag. Den avgiften betyder att banken tar en avgift för att växla dina svenska kronor till den valuta varmed betalningen sker. Summan av valutaväxlingspåslaget kan variera från bank till bank. Vissa institut och banker erbjuder kreditkort helt utan avgift för själva valutaväxlingen. Detta kompenseras dock ofta med att banken tar ut en avgift för kortinnehavet. Går man igenom vad de olika bankerna erbjuder ifråga om valutaväxlingspåslag så kan man konstatera att de varierar från 0 till 2% vid varje tillfälle. Realistiskt räknat får man nog kalkylera in en högre kostnad än så när man räknar ihop vad det kommer att kosta i slutändan.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

  • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
  • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Kreditkort utan valutaväxlingspåslag

Det finns avsevärda fördelar med att betala med kreditkortet i stället för att växla pengar på valutaväxlingskontor. Där får man i allmänhet sämre betalt för sina kronor än när växlingen sker via kreditkortsföretagen. En annan fördel är man inte växlar in fler kronor än man verkligen behöver.

Vid återköpet av svenska kronor får man alltså räkna med ytterligare en tillkommande kostnad för denna procedur. Du får dessutom bättre koll på vad du spenderat pengarna på under resan när du ser din kreditkortsräkning eller dina samlade uttag på kontot.

Ibland finns det ytterligare kostnader som du dock bör vara beredd på när du tar ut pengar utomlands. Vid kontantuttag i ATM-maskiner i utlandet kan det tillkomma en avgift till för själva uttaget i den inhemska valutan. Den avgiften är dock bara aktuell för de fall när man tar ut utländsk valuta, och en växling måste genomföras.


<table id="tablepress-6" class="tablepress tablepress-id-6 center icons yes no startpage tablepress-responsive-phone tablepress-responsive-tablet">
<tbody>
<tr class="row-1">
 <td class="column-1"><font size="4">Kreditkort</font></td><td class="column-2"><font size="4">Omdöme</font></td><td class="column-3"><font size="4">Vårt betyg</font></td>
</tr>
</tbody>
</table>

Välj det kort som passar dina behov bäst

I princip alla typer av kort har både fördelar och nackdelar och det förmodligen bästa du kan göra om du reser mycket är att ha ett antal olika kort där man väljer rätt kort vid rätt tillfälle. Ett kort som inte har valutaväxlingspåslag kompenserar detta på något annat sätt; till exempel genom någon form av årsavgift eller debitering av kreditränta.

I längden kan du alltså komma att välja mellan en statisk avgift som går att förutse och räkna på, eller en som inte är lika lätt att kalkylera. För dig som reser mycket kan uttag utan valutaväxlingspåslag vara att föredra då du lättare kan beräkna dina avgifter, medan du som reser sällan kanske inte behöver tänka lika mycket på valutaväxlingspåslaget i din vardagliga ekonomi. Du kan spara mycket pengar på att välja det kreditkort som passar just din livsstil och dina behov bäst.