Många människor känner fortfarande en viss osäkerhet när det handlar om att betala med kort på nätet. Detta gäller främst de som inte använder kortbetalningar regelbundet samt äldre användare. Detta med att betala med kreditkort på Internet har dock blivit allt vanliga nu de senaste åren både vad gäller ovana användare samt äldre personer med lite mindre datorvana.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

  • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
  • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

  • Ingen årsavgift.
  • Du får 6 veckors räntefri kredit.
  • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Numera är det dock i allmänhet mycket säkert att använda nätet för att utföra kortbetalningar. Framför allt är det så att det endast är betrodda företag som kan göra dragningar från bankkonton och då sker detta med hjälp av apparatur som en bank har anförtrott företaget ifråga. Apparaturen kallas betalväxel och är ansluten till ett internationellt system som gör att företaget ifråga kan ta betalt i nästan alla slags valutor.

Betalning på nätet samma som i butik

Det man som kund har att göra är i princip samma procedur som när man gör en fysisk betalning i en butik eller på en mässa eller dylikt betalningsställe. Man ska alltså lämna all viktig information som står på kreditkortet till det företag som man ska handla från, som sitt fullständiga namn, kortnumret med slutdatum och CVV-koden på kortets baksida (de sista tre siffrorna).

Med den informationen kan företaget dra det belopp som den vara eller tjänst som man har kommit överens om som betalning. Dragningen från kontot sker i samma ögonblick som företaget knappar in uppgifterna på sin betalväxel.
Systemet liknar i mångt och mycket det system som man själv har för att kunna göra transaktioner på nätet direkt från sitt bankkonto. Skillnaden är den att det är någon annan än en själv som utför själva dragningen.

betala med kort pa natet

Säker näthandel

Det man som kund ska vara vaksam med är givetvis att det företag man handlar med är trovärdigt och kan leverera de varor man är överens om. Idag har dock näthandeln fått så stort genomslag och är så omfattande att det inte finns några generella skäl att vara mer vaksam på grund av att man handlar på nätet än på något annat sätt.

Kreditkort på nätet

En annan sak som man givetvis ska göra är att hela tiden ha kontroll på det konto som kortet är anslutet till och kontrollera att det inte har dragits något belopp utöver det man varit överens om. Skulle man misstänka att det skett en obehörig dragning ska man omedelbart kontrollera med sin bank vad betalningen kan avse om informationen man omedelbart ser skulle vara otillräcklig.

Vid avsiktligt bedrägeri där kunden inte haft anledning att misstänka något står i allmänhet banken för förlusten.