Skillnaden på vilken typ av lån du bör ha, sms-lån, kreditkort eller privatlån, beror framförallt på lånebelopp och löptid. Innan du ansöker om dessa krediter bör du vara införstådd i vad de innebär och hur mycket de kan komma att kosta. För att jämföra olika lån använder vi oss av effektiv ränta.

LåneföretagOmdömeVårt betyg
Lendo Lån

Bild Lendo

 • Låna upp till 500 000 kr
 • Jämför 25 långivare
 • Svar inom 24 timmar
 • Endast en kreditupplysning

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 % - 29,95 %.
Krav: 18 år samt 110 000 årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Advisa

Bild Advisa lan

 • Jämför flera lånegivare
 • Jämför gratis utan krav
 • Tryggt och säkert
 • 5000 - 600 000 :- lån

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 2,95 -33,2%
Krav: 18 år samt 120 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Marginalen Bank Lån

Bild Marginalen Bank Lån

 • Låna upp till 350 000 kr
 • Sveriges nöjdaste privatlånekunder
 • Utbetalning dagligen
 • Individuell ränta

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,5 -18,95%
Krav: 18 år samt 110 000 i årsinkomst
Återbetalning: 2-12 år


Ansök direkt


Zmarta Lån

Bild Zmarta Lån

 • Kostnadsfri jämförelse av lån
 • Uppemot 25 kreditgivare
 • Endast en UC
 • Smidigt och enkelt

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Startavgift:0:-
Ränta: 3,60 -19,54%
Krav: 18 år samt 100 000 i årsinkomst
Återbetalning: 1-15 år


Ansök direkt


Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är summan av alla kostnader som tillkommer under förutsättningen att ett lån betalas tillbaka över 12 månader. Du kan ofta se på kreditkort att ”ränta 15.99%, effektiv ränta 16.32%”, vilket innebär att själva räntekostnaderna på det lånade beloppet är 15.99% men att det tillkommer andra avgifter som t.ex. fakturaavgift eller liknande. Om du har ett lån som ska betalas av på mycket lång eller mycket kort tid kommer den effektiva räntan avvika från ”verkligheten” eftersom effektiv ränta alltid räknar med att lånet betalas av på 12 månader.

SMS-lånet

SMS-lån brukar lämpa sig bäst med kort löptid på lånet och ett litet lånebelopp. Lånetypen inriktar sig på dig som inte kan låna av föräldrar, partner eller kompisar, utan behöver snabbt ekonomiskt stöd för att klara din vardag. Det kan handla om en räkning du glömde bort och behöver betala, eller en annan kostnad som uppkommit akut.

Det kan vara passande att låna till nästa månads löning eller tills den där delårsbonusen kommer om 2–3 månader. Betalar du av SMS-lånet på avsatt tid brukar det inte bli så dyrt. Vissa långivare har till och med räntefritt första X månaderna. Effektiv ränta för denna typ av lån brukar i dagsläget ligga mellan 0–1000%.

Kreditkortet

Kreditkort passar dig som kommer att göra många affärer under korta perioder, men som har förmågan att betala av lånet varje månad. Gör du det tillkommer det aldrig någon räntekostnad, och kreditkortets enda kostnad är således den eventuella årsavgiften. Om du inte kan betala hela kreditkortsräkningen kan du välja att delbetala den, och då tillkommer räntekostnader.

Dessutom finns det ofta förmåner kopplade till ett kreditkort som inte är tillgängliga till andra typer av lån. Till exempel kan du samla Coop-poäng eller SAS Eurobonus-poäng när du handlar med ditt kreditkort eller få pengar tillbaka när du använder ditt Preem Mastercard (lägg in länkar här). Dessa bonusar gör kreditkortet ännu mer förmånligt om det är konsumtion du lånar till. Effektiv ränta för denna typ av lån brukar i dagsläget ligga mellan 12–30%.

smslan-kreditkort-privatlan

Privatlånet

Oavsett om du ska renovera badrummet, samla dina befintliga skulder eller behöver köpa en ny tvättmaskin så är det förmodligen privatlånet som passar dig bäst. Privatlån (även kallade blancolån) kräver ingen säkerhet och både löptid och lånebelopp är väldigt flexibelt. Du kan till exempel låna 20.000kr med löptid på 2 år eller 300.000kr på 10 år. Eller nästan hur mycket du vill till den löptid du behagar, så länge din bank godkänner det.

Räntan för ett privatlån är ofta lägre om du lånar större belopp med längre löptider, så det kan vara fördelaktigt att samla alla dina befintliga lån och krediter om det är möjligt. Effektiv ränta för denna typ av lån brukar i dagsläget ligga mellan 4–9%.

Slutsats billigast lösning

 • Effektiv ränta är ett nyckeltal som ska göra lån mer jämförbara, eftersom den räknar med eventuella avgifter som kan tillkomma utöver räntekostnaderna.
 • SMS-lån passar låga belopp med korta löptider. Effektiv ränta kan vara skyhög på denna typ av lån.
 • Kreditkort passar små eller mellanstora återkommande affärer. Ingen räntekostnad om du betalar hela fakturan varje månad.
 • Privatlån är flexibelt och passar bra till allt från renovering till att samla skulder. Löptid, lånebelopp och ränta ganska flexibelt.

Nu vet du lite mer om vad som är bäst för dig. SMS-lån, kreditkort eller privatlån. Hoppas du hittar rätt lösning för dig vad gäller din ekonomi. Lycka till med kreditkort, smslån eller privatlån!