De senaste åren har det blivit allt vanligare med kort – både kreditkort och betalkort – som har funktionen ”kontaktlös betalning”. Kort med denna funktion kan man alltså ”Blippa” mot kortläsaren och betala utan att behöva stoppa in kortet i den. Varför detta kallas för att Blippa beror förmodligen på att kortläsaren säger ”blipp” när den läser av kortet.

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

 • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
 • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
 • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Komplett Bank Kreditkort

Komplett Bank Kreditkort

Läs recension om Komplett Bank kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Upp till 50 dagars räntefri kredit
 • 1-4% bonus på alla inköp
betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 21,40%-24,90%
Räntefritt: 50 dagar
Kredit: Upp till 100 000 kr


Ansök direkt


Hur fungerar Blippa?

Att Blippa är ett snabbt och smidigt sätt att betala med ditt kreditkort, och vid lägre summor behöver du inte ens slå in din PIN-kod för att köpet ska gå igenom – visst låter det enkelt?

De kontaktlösa betallösningarna för kreditkort använder samma teknik som nyare smartphones har med t.ex. Samsung Pay eller Apple Pay, nämligen NFC (near field communication). Fördelen med denna teknik är att enheten (telefonen, kreditkortet, osv) inte behöver vara ansluten till WiFi eller något trådlöst nätverk, utan läses av direkt i terminalen som den Blippas mot.

Var kommer Blippa ifrån?

Idén med tekniken för kontaktlösa betallösningar kommer ursprungligen från biljetthantering – nämligen tågbiljetter i Sydkorea. Redan 1995 utfärdade de en motsvarighet till vad vi har idag i Stockholm med SL Access-kortet, med syfte att spara tid och effektivisera rusningstrafiken. Tanken var att det skulle gå snabbare att läsa av en biljett om det kunde göras kontaktlöst, och gärna igenom plånbok eller fickor, för att på så sätt spara ännu mer tid.

Idag har VISA, Mastercard och Europay gått ihop och skapat EMV som är en internationell standard för hur kontaktlösa betalningar ska fungera. Det gör att ditt Mastercard kan användas i samma terminal som din kompis VISA-kort.

Användningsområden för Blippa

Idag används Blippfunktionen på alla möjliga ställen. Som sagt finns tekniken i tågbiljetterna man använder för att resa i Stockholm med SL Access-korten, i din smartphone om du har en nyare iPhone eller Samsung som har Pay-funktionerna, de flesta både kredit- och debetkorten idag, och till och med när du är på skidsemester kan du i vissa fall använda kontaktlösa liftkort.

Särskilt relevant i vardagen är det kanske om det är lång kö i affären eller om har lite bråttom, t.ex. om man sitter i DriveThru på McDonalds eller ska ned i tunnelbanan mitt i rusningstrafiken – då kan det vara väldigt skönt att spara sekunder genom att kunna blippa din biljett, telefon eller kreditkort.

Vad ar blippa

Säkerhet

Ett orosmoln över tekniken är att den inte kräver PIN-kod. Det innebär att vem som helst kan använda ett stulet kort och Blippa det utan att kunna personens kod. Som tur är har många banker en gräns för hur stora belopp du får Blippa, och det brukar röra sig om ca 200kr per köp. Större köp kan man ofta – beroende på vilken terminal man använder – ändå Blippa, men man behöver slå in sin PIN-kod för att köpet ska gå igenom. Men kom ihåg att spärra ditt kort om du blir av med det, oavsett om kortet kan Blippas eller inte!

Slutsats Blippa

 • Nyare kredit- och betalkort har ofta Blipp-funktionen – kolla om ditt också har det!
 • Gränsen för PIN-kodslös handel brukar vara ungefär 200 till 250 kronor, vilket gör tekniken smidig för handel av t.ex. matvaror.
 • Blippfunktionen förenklar och effektiviserar transaktioner, och minskar köbildning i butiken!
 • Kom ihåg att det är viktigt att spärra ditt kort om du blir av med det; oavsett om det är ett kredit- eller betalkort, och lika oavsett om det har Blipp-funktionen eller inte!

Nu vet du lite mer om vad Blippa är för något. Det är en smart och bra funktion på ditt kreditkort eller betalkort. Blippa när du handlar i tex mataffären eller på fiket. Var aktsam om ditt kreditkort oavsett om du använder dig av Blippa funktionen eller inte.