Växla pengar för utlandsresa
Hur ska du tänka kring att växla pengar inför utlandsresan?
När du ska åka utomlands är det smart att tänka igenom hur du på bästa sätt betalar när du väl är där. Det kan skilja mycket i pris mellan olika lösningar – och det skiljer sig även mellan länder vilket sätt som är bäst att använda.
I vissa länder är det nödvändigt att ha kontanter med sig, medan det i andra länder fungerar utmärkt att betala med kort överallt.
I den här artikeln går vi igenom några av de alternativ som finns när du behöver växla pengar för din utlandsresa.
1. Låt din bank växla
- Enkelt
- Ganska dyrt
- Visa/Mastercards växlingskurs + påslag
De flesta banker erbjuder valutaväxling och det går att ta ut valuta i utlandet genom ditt svenska bankkort. Det skiljer sig en hel del mellan vilka avgifter som gäller, vissa banker tar inte ut någon växlingsavgift alls, medan andra tar 1 procent eller mer. Dessutom tillkommer ofta ett påslag när du tar ut pengar i automat utomlands, särskilt om uttaget görs utanför EU. Ibland tas en avgift för uttaget i procent, men ofta tas det i en fast summa per uttag.
Utöver avgifterna från din bank här i Sverige, förekommer det att den utländska banken som tillhandahåller bankomaten har en egen avgift för uttag som görs av utländska bankkort. I vissa fall kan bankomatuttag i utlandet bli en väldigt dyr affär. Men det gäller att kolla upp vad som gäller för din bank, samt vad som gäller för bankomaten där du tänkt ta ut pengar.
Det går ofta även att växla pengar på bankkontor – både i Sverige och i utlandet. Då kan du på förhand kolla upp vilken valutakurs som gäller och se vilka avgifter som tillkommer. Det är dock inte alltid bankerna har möjlighet att bara gå in och växla, särskilt om du bor i en mindre stad. Då kan du behöva ringa bankkontoret först och se vilka möjligheter som finns. Se vilka som är de bästa bankerna här.
2. Växla hos ett växlingskontor
- Mycket dyrt
- Varierar från land till land om de föredrar kortbetalning eller kontanter
- Vilken växlingskurs som helst
Det finns flera växlingskontor runt om i Sverige och givetvis på många håll utomlands. I Sverige är Forex Bank förmodligen det mest kända växlingskontoret, men det finns andra aktörer som till exempel Change Group med kontor på många håll i landet.
En stor fördel med växlingskontor är att de alltid har valuta tillgänglig. Du kan när som helst gå in på ett kontor och växla mellan alla de största valutorna, och ofta även mellan flera mindre vanliga valutor. Det är smidigt och enkelt, men är ofta något dyrare än att växla till exempel på bank.
Om du behöver ha med dig en viss mängd kontanter på din resa, till exempel för att säkerställa att du kan klara dig de första dagarna, kan det vara skönt att ha det fixat redan i Sverige.
När det gäller växlingskontor utomlands kan det variera huruvida det är förmånligt eller ej att använda dem. På populära turistorter kan dessa växlingskontor många gånger utnyttja turisterna och deras behov av snabba växlingar, vilket gör att de tar orimligt höga avgifter och erbjuder dåliga valutakurser. Men till exempel i storstäder kan växlingskontoren utomlands på många håll erbjuda bättre villkor än de gör här hemma. Det gäller att ha koll på valutakurserna och göra en egen bedömning innan du växlar dina pengar. Det kan skilja många hundralappar mellan en bra och dålig affär när du växlar pengar.
3. Låt växlingen gå automatiskt med ett kreditkort
- Enkelt
- Beroende på kort kan det vara mycket billigt
- Visa/Mastercards växlingskurs
När du använder ett kreditkort utomlands kommer du alltid att få en viss växelkurs som sätts av korttillverkaren, till exempel MasterCard eller VISA. Utöver den växelkursen kan den bank eller det företag som ger ut kortet ha ett extra valutaväxlingspåslag. Det innebär ofta en avgift på en eller ett par procent. Vissa kreditkort har inte detta valutapåslag, vilket gör en väldig skillnad om du tänkt använda kortet utomlands.
Kreditkort | Valutapåslag (%) |
---|---|
Norwegian Kreditkort | 1,75 |
Re:member Flex | 1,75 |
Komplett Bank Kreditkort | 1,75 |
Coop Mastercard Mer | 1,75 |
Resurs Classic | 1,97 |
American Express Eurobonus | 2,00 |
Resurs Gold | 1,97 |
Amex Eurobonus Classic | 2,00 |
Collector Easyliving | 0,00 |
Marginalen Traveller | 1,65 |
Om du är en person som reser mycket och använder ditt kreditkort utomlands regelbundet är det starkt rekommenderat att säkerställa att du har ett kreditkort som inte lägger på denna extra valutaväxlingsavgift. Det kan på årsbasis skilja flera tusenlappar mellan ett kort med eller utan dessa avgifter.
En annan avgift som ofta tillkommer bland kreditkort är uttagsavgiften i bankomater. Om du reser till ett land där du kommer att behöva kontanter gör du klokt i att kolla upp om ditt kreditkort har några sådana avgifter för det landet du reser till. Ofta kan det skilja sig till exempel mellan länder, inom eller utanför EU.
Kreditkort är i slutändan väldigt smidiga och det är skönt att kunna resa och använda samma betalmedel som hemma. Det behöver inte bli en onödigt dyr historia, men det gäller att ha ett kreditkort som är anpassat för resande. Se vilka som är de bästa kreditkorten för utomlands här.
4. Växla med Revolut
- Absolut billigast
- Interbank växlingskurs (samma kurs som bankerna själva kan handla för)
- Smidig kort & app-lösning
Revolut är ett relativt nytt och innovativt företag som tillhandahåller betallösningar med integrerad digital teknik så att du kan överblicka och kontrollera dina pengar via en app.
När det gäller växling av pengar mellan olika valutor är Revolut ett intressant alternativ av flera anledningar. När du använder Revolut utomlands får du den växelkurs som kallas interbankränta. Det är samma valutakurs som banker nyttjar för att handla valuta med varandra, utan extra påslag. Att få tillgång till den kursen som privatperson är givetvis väldigt förmånligt när det kommer till valutaväxling.
Det förekommer dock undantag för vissa valutor, där upp till ett par procent tillkommer i avgifter. Det går att se på Revoluts hemsida vilka valutor detta gäller, och vilka villkor som råder.
Revolut har flera olika erbjudanden, med lite olika förmåner beroende på vilket paket du väljer. En sak som ingår i alla är dock gratis bankomatuttag, upp till en viss nivå. Hur mycket du kan ta ut gratis beror på vilket Revolut-paket du har valt.
De fria uttagen och de förmånliga växlingskurserna gör Revolut till ett mycket intressant alternativ att använda för resande när du behöver växla valuta. Utöver detta har Revolut andra fördelar, som till exempel att du själv laddar på kortet med en förbestämd summa, vilket minimerar risken att förlora pengar om du skulle bli av med kortet eller råka ut för någon form av bedrägeri under din resa. Läs mer om Revolut här.
5. Växla pengar med Wise
- Absolut billigast
- Interbank växlingskurs (samma kurs som bankerna själva kan handla för)
- Smidig kort & app-lösning
Wise är en modern och smart lösning för att komma runt dyra växlingsavgifter när du ska skicka pengar och gå från en valuta till en annan.
Systemet fungerar genom att Wise har pengar i många olika valutor som de sedan förmedlar mellan kontona, utan att egentligen behöva växla. Säg att du skickar pengar från ditt svenska konto, till ett konto i England. Då skickas de svenska kronorna till Wises svenska konto, och de skickar istället pengar från sitt brittiska konto till mottagaren i England. På så vis har pengarna aldrig behövt korsa några landsgränser och i realiteten inte växlats, men transaktionen har genomförts.
Denna smarta lösning gör att Wise kan tillhandahålla otroligt förmånliga växelkurser. De tar givetvis en avgift för sin service, men den totala avgiften blir betydligt lägre, än hos i stort sett alla konkurrenter.
På ditt Wise-konto kan du ha pengar i många olika valutor samtidigt. Det finns även möjlighet att beställa hem ett Wise MasterCard debetkort. Med detta kan du sedan ta ut pengar överallt runt om i världen. På så vis kan du enkelt fylla på ditt konto på förhand med den lokala valutan innan du reser, för att sedan ta ut i bankomat på plats.
Wise är ett nytt och effektivt sätt att komma runt problemet med valutaväxling. Om du ska, antingen skicka pengar till ett konto i ett annat land, eller vill förse dig själv med en annan valuta inför en resa, är Wise något du absolut bör kolla in! Läs mer om Wise här.
Tips för att växla pengar för en utlandsresa
- Kolla alltid upp den aktuella växelkursen. Internet finns nästan överallt och genom att ha koll på kurserna kan du undvika att bli lurad på dyra växlingsavgifter.
- Kolla upp villkoren för de kort eller tjänster du planerar att använda. Om ditt kort tar orimligt höga avgifter kan det vara läge att snabbt skaffa ett annat alternativ bättre lämpat för resor.
- Kolla upp villkoren för bankerna, bankomaterna och växlingskontoren på plats. I vissa länder finns det bankomater som har höga avgifter för att ta ut pengar med utländska kort. Då kan det vara smartare att ha kontanter med sig. Genom att göra din research och förbereda dig innan du åker kan du spara en hel del pengar på växlingsavgifter.
- Undvik att växla på platser där många turister rör sig. I många fall har flygplatser sämre växelkurser än kontor inne i städerna. Valutaföretagen utnyttjar situationen där många på kort varsel vill växla och inte ser över kostnaderna lika noggrant. Det samma gäller turistorter där många turister rör sig och inte heller alltid är särskilt prismedvetna. Då händer det att valutaväxlare passar på att hålla högre priser.
Tänk på detta om att betala i utlandet
- Det finns många alternativ när det kommer till att växla pengar. Om du är intresserad av att prova något nytt finns Revolut och TWise, vilka båda har attraktiva erbjudanden med låga avgifter för valutaväxling.
- Om du istället föredrar kontanter kan du välja mellan att växla på bank eller växlingskontor, antingen hemma eller i utlandet. Det finns fördelar och nackdelar med alla dessa alternativ.
- Att använda kredit- eller betalkort för att handla och ta ut pengar utomlands funkar oftast smidigt, men se upp så att det inte tillkommer onödigt höga avgifter för växling.