Hur många kreditkort kan man ha?

Är det möjligt att ha mer än ett kreditkort? Tre? Ett obegränsat antal? Rent teoretiskt finns det faktiskt ingen begränsning på hur många kreditkort man kan beviljas i sitt namn. Det som kan komma i vägen är ens personliga kreditvärdighet och betalningsförmåga – varje gång en kreditkortsansökan beviljas påverkas nämligen kreditvärdigheten vilket kan göra det svårare beviljas kreditkort och andra typer av lån.

I den här texten tittar vi närmare på hur många kreditkort man kan ha – och hur antalet kan påverka ens ekonomi.

Hur många kreditkort kan jag skaffa?

I teorin är det alltså möjligt att ansöka om och skaffa ett obegränsat antal kreditkort. Det är fullt lagligt, men kanske inte något vi rekommenderar. Det finns nämligen några saker som är bra att tänka på innan man skickar in ansökan för ytterligare ett kreditkort.

Kreditvärdighet och betalningsförmåga 

Varje gång du skickar in en kreditkortsansökan tar kortutgivaren en kreditupplysning för att se din kreditvärdighet. I den kreditupplysningen ingår bland annat vilka andra låneskulder och krediter du har. Om du har ett stort antal kreditkort påverkas din kreditvärdighet negativt. Detta kan göra det mer besvärligt att få kreditkortsansökningar och andra typer av lån beviljade.

Tänk också på att i kreditupplysningen framgår din totala beviljade kredit – vare sig du har spenderat pengarna eller inte. Om du har fyra kreditkort med en beviljad kredit på 90 000 kronor var ses detta som ett totalt lånebelopp på 360 000 kronor – fastän du kanske inte använt den beviljade krediten alls. 

Din kreditvärdighet sjunker även i takt med antalet kreditupplysningar. Om du har ansökt om fler än ett kreditkort under en kort period kommer alltså även detta påverka dina möjligheter att få ytterligare kreditkortsansökningar beviljade. 

Ekonomisk överblick

Om man har flera kreditkort man regelbundet använder kan det försvåra den ekonomiska överblicken. Köpen samlas på olika kreditkortsfakturor, vilket kan göra det lättare att spendera över ens tillgångar. 

Tänk på att kreditkortsräntan ofta är ganska hög, om man skjuter upp för många betalningar kan det i längden leda till växande skulder. 

Varför ska man ha flera kreditkort?

Att ha två eller tre kreditkort kan ändå vara lönsamt om korten används ansvarsfullt. Den huvudsakliga fördelen med den här typen av betalmedel är de förmåner som erbjuds när kortet används. Det kan handla om reseförmåner, som reseförsäkring, flygpoäng och flygplatslounger, eller rabatter i specifika butiker, som i matbutiken eller på bensinstationen

Det kan till exempel vara fördelaktigt att både ha ett vardagskreditkort för matbutiken och ytterligare ett kreditkort för semestern

Innan du skickar in flera kreditkortsansökningar är det dock viktigt att titta på kortens avgifter. Ett kort utan årsavgift är att föredra om man endast kommer att använda kortet sporadiskt eller om man redan har flera andra kreditkort i plånboken. 

Jämför kreditkort – årsavgift och bonus

KreditkortÅrsavgiftBonus
Re:member flex0 krRabatter i onlinebutiker
Resurs Gold245 kr0,5 %
Norwegian kreditkort0 krUpp till 10 %
Coop Mastercard295 kr0,5 %
Refunder Pay0 kr1 %

Fördelar med många kreditkort

  • Man kan ha ett kreditkort för varje tillfälle – bensinkort, matkort, resekort och shoppingkort
  • Man kan dra nytta av kortens olika förmåner, rabatter och bonusar

Nackdelar med många kreditkort

  • Din kreditvärdighet försämras
  • Sämre överblick över ekonomin
  • Om flera av korten har årsavgift kan det bli dyrt – fastän korten inte används