Vem kan använda Google Pay?

Du som har en NFC-kompatibel smartphone eller smartklocka med Android som operativsystem kan installera Google Pay. NFC står för Near Field Communication och är samma teknik som ditt kreditkort använder om du har ett kreditkort som du kan ”blippa” för att genomföra betalningar. Har du en äldre enhet eller en enhet som saknar stöd för NFC kan du inte använda Google Pay.

NFC-kompatibla telefoner är till exempel Samsung Galaxy S7 och nyare, OnePlus 3 och nyare, Xiaomi Mi A2 och nyare. Det finns även flera smartklockor som är NFC-kompatibla, som till exempel Samsung Gear S3 eller Fitbit Versa. Om du är osäker på om just din enhet har stöd för NFC så kan man enkelt googla sig till ett svar. En NFC-kompatibel enhet är alltså det första kriteriet för att du ska kunna använda Google Pay som betallösning.

Det andra kravet du måste uppfylla är att din bank eller kortutgivare ska vara ansluten till tjänsten. Anslutna banker i skrivande stund (maj 2019) är Nordea, Klarna, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. Dock verkar inte alla kort för dessa banker vara anslutna.

Kreditkort som stöder Google Pay

Kortutgivare som har kort som stödjer Google Pay (uppdaterad april 2020)

 • Länsförsäkringar Bank
 • Nordea
 • Sodeco Pass Sweden
 • Revolut
 • Danske Bank
 • Klarna
 • Edenred
 • Swedbank
 • Komplett Bank
 • Monese
 • N26
 • TransferWise
 • Paysafe

Hur gör jag för att komma igång med Google Pay?

Appen Google Pay borde komma förinstallerad på din Android-enhet, men saknar du appen så går den att ladda ned från Google Play. Förutsatt att du uppfyller båda krav; du har rätt enhet och du har ett kort från en bank som anslutit sig till Google Pay, så kan du koppla ditt kreditkort till appen. Öppna appen och klicka på ”Lägg till kort” och följ sedan instruktionerna. Du kommer uppmanas att skanna ett kreditkorts framsida med din kamera, eller alternativt skriva in kreditkortsuppgifterna manuellt. Sedan kommer Google verifiera kortet genom en liten transaktion (1-10kr) som inom 24 timmar betalas tillbaka. Ett alternativt sätt att verifiera kortet är genom att du identifierar dig med t.ex. SMS eller något annat säkerhetssteg från Google.

När du lagt till ett (eller flera) kort är det bara att börja shoppa! Ta fram din enhet och öppna Google Pay-appen och identifiera dig i appen. Sedan håller du enkelt fram telefonen mot kortterminalen så genomförs köpet.

google payKan man handla i butik med Google Pay?

I de allra flesta butikerna i Sverige kan du använda Google Pay. Som vi nämnde ovan använder Google Pay en teknik som heter NFC (Near Field Communication), vilket innebär att Google Pay kan användas på alla de ställen där du kan använda blipp-funktionen på ditt kreditkort. Öppna appen och identifiera dig med hjälp av den säkerhetslösning du ställt in; PIN-kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. ”Blippa” sedan din telefon mot NFC-området på kortterminalen så kommer du att få en notis i din telefon om att ett köp har gjorts.

De flesta butikerna i Sverige har idag kortterminaler med stöd för NFC, men om du skulle råka på en kortterminal utan NFC-stöd så kommer du inte att kunna använda Google Pay i just den butiken.

Kan man handla på nätet med Google Pay?

När du handlar online och ska checka ut så ska du hålla utkik efter en knapp med symbolerna nedan. Dessa innebär att nätbutiken har anslutit sig till Google Pay och du kan använda det som betalmedel när du checkar ut.

Google Pay logo

Väljer du att checka ut med Google Pay kommer du att bli promtad att identifiera dig i din telefon, antingen med PIN-kod eller FaceID, irisskanner eller fingeravtrycksläsaren, beroende på vilken enhet du använder. När du gjort det kommer köpet att genomföras och du kommer att få en notis i telefonen om att ett köp har gjorts på ditt Google Pay-konto.

Kan man handla direkt i appar med Google Pay?

Samma sak gäller i appar som för butikerna på nätet; finns symbolen för Google Pay som alternativ när du ska checka ut så är företaget anslutet till tjänsten och du kan betala med Google Pay. Detta gör att du kan handla direkt med ditt fingeravtryck och behöver inte springa och leta upp ditt kreditkort när du ska köpa något i en app.

Finns inte Google Pay-symbolen som alternativ kommer du inte att kunna använda Google Pay för att genomföra ditt köp.

Säkerhet

När du använder Google Pay skyddas din information genom att säljaren får ett krypterat, virtuellt kortnummer istället för ditt riktiga kreditkortsnummer. Tack vare detta så behöver du inte exempelvis spärra ditt Google Pay-anslutna kreditkort om du tappar bort telefonen! Här finns ett Youtube-klipp som ger dig mer info om hur det fungerar:

Andra fördelar

Google Pay har en Swish-liknande funktion inbyggd, vilket gör att du som användare enkelt kan begära pengar från, och skicka pengar till, dina vänner. Det är ett mycket bra sätt att lösa de problem som vi idag är vana vid att lösa med Swish. Denna funktion låter dig även skicka Google Pay-pengar via e-post till dina kontakter, genom att ”bifoga” pengar i ditt mejl.

När du handlar med Google Pay får du en notis i din telefon efter att ett köp har gått igenom. Du kan även gå tillbaka i appen och se när dina köp gjordes, och var butiken finns geografiskt (förutsatt att du har tillåtit platstjänster). Detta fyller i huvudsak två funktioner:

 1. Du kan hålla koll så att dina köp inte blir helt fel, ett vanligt fel är till exempel att en butik råkar debitera ditt kort två gånger för samma köp.
 2. Du får enkelt information om hur mycket du spenderar med Google Pay, vilket gör det lättare att se hur du exempelvis följer din månadsbudget.

En annan fördel som kommer med att du byter ut ditt fysiska kreditkort mot din telefon och Google Pay är att du inte behöver ha din plånbok lika nära till hands. Du kan istället förvara den på ett tryggare ställe; till exempel i en jacka eller väska. Du kommer inte att behöva ta fram den lika ofta, och genom att förvara plånboken på ett säkert ställe kan du minimera stöldrisken.

Sammanfattning

 • Google Pay är betallösningen som fungerar med alla Android-enheter med stöd för NFC.
 • Vissa svenska banker är anslutna, men än så länge är utbudet snålt.
 • Du kan använda Google Pay i alla butiker som har stöd för ”blipp”-betalningar. Det funkar även i många appar och på nätet.
 • Att använda mobiltelefonen som betalmedel är inte bara snabbt och enkelt – det ger även en ökad säkerhet!