En sorts kreditkort är det så kallade premiumkortet. Premiumkortet har flera förmåner, till exempel att det ger dig VIP-status och förtur till vissa evenemang,  möjlighet till Lounge på flygplatser, företräde i kön på exklusiva klubbar, träffa artister vid festivaler bland andra ”premium”-förmåner.

Vad är ett premiumkort?

För att räknas som ett premiumkort ska ett kreditkort ge dig extra lyxiga förmåner. Det kan handla om att få VIP-biljetter eller förtur till evenemang, duktig conciergeservice, VIP-lounger på flygplatser och liknande. Premiumkort har ofta bättre förmåner än de vanliga kreditkorten även när det gäller att samla bonuspoäng eller få cashback för köp gjorda med kortet, och dessutom har de ofta bättre försäkringar kopplade till kortet.

Årsavgiften för dessa kort är ofta högre än vanliga kort, delvis för att betala för den höga nivån av service man erbjuds med kortet, men också för att öka känslan av exklusivitet kopplat till medlemskapet (till exempel har American Express en så kallad medlemsavgift istället för en årsavgift).

Premiumkort

Olika typer av premiumkort

American Express utmärker sig som kreditkortsutfärdare i premiumklassen. Det finns naturligtvis premiumkort utfärdade av Mastercard och Visa, men många av de mer exklusiva förmånerna som t.ex. conciergeservice i världsklass är bäst hos American Express.

SAS Eurobonus American Express Premium

SAS Amex Premium är ett av de mer populära premiumkorten eftersom det dels har ett väldigt förmånligt bonussystem (du får extra mycket SAS Eurobonuspoäng när du handlar med kortet jämfört med vanliga SAS Eurobonus Mastercard) och dels ger premium- och reseförmåner som exempelvis förtur till evenemangsbiljetter och fast track på Ericsson Globe. Medlemsavgiften på 1,000kr är gratis första året.

SAS Eurobonus American Express Elite

Nästa steg upp i samma serie är SAS Amex Elite som utöver bättre versioner av SAS Amex Premiums förmåner även ger VIP-tillgång till nattklubbar, exklusiva events och mycket annat. Medlemsavgift 4,000kr per år.

American Express Centurion Card (”Amex Black”)

Ett annat premiumkort är det mytomspunna Amex ”Black card” (som egentligen heter American Express Centurion Card). Det ryktades under 90-talet att det fanns ett superexklusivt svart Amexkort som gav tillgång till alla de bästa förmånerna, men att det inte gick att ansöka om kortet. Istället var man tvungen att visa sig vara ”värd” att få ha kortet och hoppas på att få en inbjudan.

American Express har sedan dess dementerat att det fanns ett sådant kort på den tiden, men har sedan dess använt ryktena till sin fördel och skapat ett sådant kort. Hur exakt man ska gå tillväga för att få en inbjudan är det fortfarande ingen som vet (mer än via rykten), men den conciergeservice som kommer med kortet ska enligt rykte vara den bästa i världen.

Vem använder premiumkort?

Premiumkorten har ofta väldigt hög eller ingen kreditgräns och passar därför den som spenderar stora summor pengar på kortet. SAS Eurobonus American Express Elite har till exempel 1 000 000kr som högsta kreditgräns och flera andra American Express-kort har ingen gräns alls.

Premiumkort är också vanliga som företagskort på grund av den höga kreditgränsen och de förmåner korten erbjuder som ofta är kopplade till resor och hotell.

Kom ihåg:

  •         Premiumkort kostar mer än vanliga kort, men ger också bättre förmåner
  •         Förmånerna inkluderar ofta lounge-tillgång på flygplatser
  •         American Express har gjort sig berömda inom premiumkort-segmentet
  •         Premiumkort är populära hos både högspenderande individer och företag