Vanliga frågor om kreditkort

Vanliga frågor och svar om kreditkort, betalkort, bankkort och kontokort. Vi besvarar även era frågor om Visa, Mastercard och Amex.

kreditkort

Vilket kreditkort är lättast att få?

Kreditgivare tar  alltid kreditupplysning. Men bedömningen kan variera. Till exempel kräver vissa kortutgivare inte lika hög inkomst. Generellt är detta kreditkort med hög godkännande grad.

Vilket är bästa kreditkortet?

Du kan titta på vår topplista över bäst kreditkort, den uppdaterar vi löpande.

Vad är Blippa?

De senaste åren har det blivit allt vanligare med kort – både kreditkort och betalkort – som har funktionen ”kontaktlös betalning”. Kort med denna funktion kan man alltså ”Blippa” mot kortläsaren och betala utan att behöva stoppa in kortet i den. Varför detta kallas för att Blippa beror förmodligen på att kortläsaren säger ”blipp” när den läser av kortet.

Finns det några bra tips för att komma ihåg sin pinkod?

Att du kommer ihåg din pinkod är extremt viktigt för att du skall kunna använda ditt betal – och kreditkort. Det är relativt enkelt att glömma bort den, speciellt om man just har fått nytt kort eller bytt pinkod. Glömma sin pinkod är inte alls bra oavsett om det sker i Sverige eller utomlands.

– Det blir 250 kronor, tack.

Man sätter i sitt kort och ska slå koden, den är som bortblåst från ens minne. Ja det har hänt oss alla. I dagens samhälle så har vi koder och lösenord till allt. Okej, man kan faktiskt blippa de flesta kort idag och då behövs ingen PIN-kod, och i värsta fall kan man också visa legitimation och skriva under, men det tar tid och tid är ju pengar som vi alla vet. Dessutom kanske man inte ens har med sig sin legitimation alls där man befinner sig.

Farligt att skriva upp pinkoden

Att skriva upp sin pinkod på mobilen eller på en papperslapp ska man absolut inte göra. Gör man det så är man dömd att bli av med sina pengar om plånboken med kreditkort blir stulen, dessutom kan det vara svårt att få tillbaka pengar av banken eftersom man har handlat i grov vårdslöshet. Gör inte detta. Alltså. Skriv INTE upp den på ett ställe som lätt kan hittas.

Gör en liten rebus av din pinkod

Låt oss säga att du har en pinkod som är 2365. Det första man nästan gör automatiskt för att komma denna kod är att kategorisera numret i två tal. tjugotre och sextiofem. Detta brukar oftast inte räcka för att komma ihåg numret. Trixet är att bygga en liten rebus för dig själv. Studera numren och försök att hitta tal i ditt liv som har med dessa nummer att göra. Tex du kanske träffade din kärlek när du var 23 år och du kommer gå i pension när du är 65.

Som människor så är det alltid lättare att komma ihåg siffror om vi kan se dem framför oss. Många minnesexperter har en speciell färg och from för varje siffra. 7 kan vara gul och kantig och siffran 8 kan vara lila och full med fjäll. Jobba med att hitta andra relationer till siffrorna än just siffror. Färger är ett sätt att minnas koden på ett bättre sätt.

Gör ett mönster på keypaden

När du slår in en kod så kan du tänka att du målar ett mönster på keypaden. Tex så skulle koden 2846 bilda ett kors. Försök att hitta ett mönster du kan relatera till. Ett mönster är relativt enkelt att minnas när man skall använda sin pinkod och detta kan göra att du kommer ihåg din kod enklare.

Vad är E-faktura för något?

När ett företag skickar faktura till dig via nätet istället för via pappersform, så kallas det E-faktura. De skickar fakturan via nätet istället för med posten. Du får bättre koll och företaget slipper dyra kostnader för hantering av pappersfakturor. Det är helt enkelt fakturor via Internet istället för med posten. Bra för miljön och bra för dig.

Med E-faktura har du redan allt det viktigaste ifyllt. Datum, OCR nummer och summan på beloppet finns redan inskrivet på din E-faktura. Sista betalningsdatum är inställt och det enda du behöver göra är att kolla att det finns pengar på kontot, så det kan dras. Använd gärna ett separat konto för dina räkningar så du har full koll på dina pengar.

Vad innebär en aviavgift?

Aviavgift är en avgift som kan uppkomma vid delbetalning av kreditkortsskulden. Annat ord som kan användas är fakturaavgift. I vissa fall går det att komma undan den genom att välja E-faktura. Då blir avgiften för din avi istället 0 kronor.

KreditkortAviavgift
Re:member flex39 kr*
Norwegian Kreditkort45 kr*
Komplett Kreditkort35 kr
Resurs Classic39 kr
Refunder Pay45 kr*
Marginalen Traveller25 kr*
Swedbank Kreditkort0 kr*

*Erbjuder E-faktura

Vad innebär en bedräglig transaktion

Bedräglig transaktion är en korttransaktion som uppstått genom ett bedrägeri. Om du ser att en bedräglig transaktion har genomförts ska du direkt spärra kortet för att undvika flera bedrägerier. Anmäl även till kortutgivaren vilken transaktion som är felaktig så att den inte behöver betalas på fakturan.

Vad är ett betalkort?

Betalkort är ett kort, som i likhet med kreditkortet, samlar alla inköp på en och samma faktura. Betalkortet har däremot inte någon delbetalningsmöjlighet. detta är även det en vanlig form av kort många använder sig av för att sköta delar av sin ekonomi.

Vad innebär en betalningsfri månad

En månad när du som kortägare inte behöver betala något på kreditkortsskulden. Vanligtvis måste alltid ett ”lägsta belopp” betalas, vilket anges på fakturan, men under en betalningsfri månad behöver inte en krona betalas.

Har kreditkortet betalningsfria månader aktiveras dessa exempelvis via kontakt med kundtjänst. Kan flera betalningsfria månader aktiveras under samma kalenderår finns alltid kravet att de inte får ligga efter varandra. Vad som krävs för att få utnyttja betalningsfri månad varierar mellan kreditkortsföretagen.

Vad innebär att ett kort har betalskydd?

Betalskydd är försäkring som betalar kreditkortsskulden varje månad om kortägaren blir arbetslös eller sjukskriven. Ersättning kan ges upp till ett antal månader. Vanligtvis skrivs hela skulden av i det fall som personen avlider.

Vad innebär att ett kort har bonus?

En förmån som ger återbäring på de köp som sker med kortet. När kortet används samlas poäng som vanligtvis omvandlas till en värdecheck eller kan användas för att köpa produkter i företagets poängsshop. Du kan hitta mer informationen om bonus på vår sida om kreditkort med bonusprogram.

Vad är CVV-kod?

CVV-kod är den tresiffriga kod som står på baksidan av kreditkortet. Koden används bland annat vid köp över internet. Var noga med denna kod samt se till att den inte slits bort vid frekvent användande av ditt kort.

Vad är en dubbeldragning?

Dubbeldragning är en dragning som skett två gånger på samma belopp men där det egentligen bara skulle genomförts en dragning. var uppmärksam och titta igenom dina fakturor när du erhåller dessa oavsett om du får E-faktura eller vanliga pappersfakturor.

Vad är effektiv ränta?

En procentsats som visar hur mycket det kostar att genomföra en avbetalning av kreditkortsskulden över en viss period. Detta då medräknat både kostnaden för ränta och andra avgifter. Effektiv ränta ska alltid anges av kreditkortsföretagen och detta ska då ske i ett räkneexempel. Det kan exempelvis vara att effektiv ränta anges utifrån att en kredit på 20 000 kr avbetalas över 12 månader (andra alternativ förekommer).

Vad innebär det när det står att man kan få ett extrakort?

Ett extrakort är ett kreditkort som utnyttjar samma kredit som huvudkortet. Det går att ansöka om extrakort i en kreditkortsansökan men även vid ett senare tillfälle. Du kanske vill ge din sambo eller så ett kort.

Vad är ID-kapning?

När en bedragare utnyttjar dina personuppgifter för att exempelvis teckna lån eller abonnemang. Var uppmärksam på hur ditt kort används. Det är bra att du skyddar dig.

Vad innebär Köpförsäkringar?

Ett samlingsnamn för försäkringar som skapar extra trygghet vid inköp med kreditkortet. Det kan exempelvis innebära förlängd garanti på vissa varor eller leveransgaranti vid köp över internet. Det finns kreditkort där ett flertal köpförsäkringar ingår samt kort helt utan dessa försäkringar.

Vad innebär köpspärr?

En spärr som gör att kreditkortet enbart kan användas upp till en viss summa under en specifik period. Detta kan vara bra för de som handlar för mycket på kortet varje månad.

Vad innebär det när det står ”lägsta belopp att betala”?

Den lägsta summa som måste betalas på den utnyttjade krediten varje månad. Detta anges alltid på fakturan. Denna summa skiljer sig mellan de olika kortföretagen.

Vad är MasterCard Priceless?

Ett förmånsprogram som alla med MasterCard får tillgång till. Via dess webbplats kan du se vilka erbjudanden och rabatter som ges via programmet. Detta i storstäder över hela världen. I Sverige gäller dessa erbjudanden främst i Stockholm.

Vad är MasterCard SecureCode?

Ett säkerhetssystem utvecklat av MasterCard för att erbjuda säkrare betalningar online. all form av säkrare betalning är att välkomna och detta är ett bra sätt för att skydda dig som kund.

Vad innebär ett partnerkort?

Ett kreditkort som ges ut i samarbete med en affärskedja. Kort från Preem, ICA, Coop och MQ är exempel på partnerkort. Dessa ger i regel högre bonus eller andra förmåner hos den specifika affärskedjan.

Vad innebär phishing?

Ett sätt att olagligen lura till sig kreditkortsnummer och annan information så att ett bedrägeri kan genomföras. Var även här uppmärksam på hur ditt kort används. Läs fakturor när de anländer.

Vad är en regionspärr?

Om regionspärr aktiveras kan inte kortet användas inom vissa regioner. Kortet kan exempelvis spärras så att köp enbart kan ske i Sverige. Överlag rekommenderas regionspärr för att minska risken för bedrägerier med stulna kreditkortsuppgifter.

Vad är resekreditkort?

Ett kreditkort som på något sätt har reseförmåner. Det kan vara allt från att kortet samlar poäng som kan ge flygbiljetter till att det ger rabatter på hotell eller hyrbilar.

Vad innebär antalet räntefria dagar?

Antal dagar som krediten maximalt kan utnyttjas utan att någon räntekostnad uppstår.

Vad är en räntefri delbetalning?

En delbetalningstjänst som ingår i vissa kreditkort. Vid ett enskilt köp, på ett belopp över en viss nivå, kan Räntefri delbetalning aktiveras. I detta fall behöver inte någon ränta betalas under de månader som denna summa delbetalas. Däremot uppkommer oftast en administrationsavgift varje månad.

Vad är skimming?

Olaglig kopiering av den information som finns på magnetremsan på ett kort. Informationen överförs sedan till ett annat kort vilket sedan kan användas för att nå kortägarens pengar.

Vad är Sms-avisering?

En tjänst som innebär att du får ett SMS om kortet används vid inköp över en viss summa. Ibland ingår det att du kan spärra kortet med ett SMS om du anar att en bedräglig transaktion genomförts.

Vad är uttagsavgift?

En avgift som uppkommer vid uttag i automat. Avgiften kan vara olika stor beroende på om uttag sker i Sverige eller utomlands.

Vad innebär Verified by Visa?

Ett säkerhetssystem utvecklat av Visa för att erbjuda säkrare betalningar online.