Vem kan använda Samsung Pay?

Du som har en nyare Samsungtelefon (Galaxy S7 och framåt) kan använda Samsung Pay. Samsung Pay fungerar även på vissa smartklockor, som Samsung Gear S3 eller Galaxy Watch, samt på vissa nyare Samsung Note-läsplattor*. Appen kommer förinstallerad på din nya Samsungenhet, och kan enkelt laddas ner igen från Google Play om du har råkat avinstallera appen.

Förutsatt att du har en enhet som fungerar med Samsung Pay så behöver du även kontrollera att din bank är ansluten till tjänsten. Anslutna banker är bland annat storbankerna (Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken), samt några andra banker som t.ex. Länsförsäkringar, ICA-banken och Skandia.

Kreditkort som stöder Samsung Pay

Kortutgivare vars kort stödjer Samsung Pay (Uppdaterad April 2020)

 • Swedbank
 • SEB
 • Nordea
 • Handelsbanken
 • Danske Bank
 • Eurovard
 • Edenred
 • Circle K
 • SAS Mastercard
 • Ica Banken
 • First Card
 • Ecster
 • Skandia
 • Länsförsäkringar
 • Volvo Finans

Mindre utgivare vars kort också fungerar med Samsung Pay är AIKMastercard, Barncancerfonden Mastercard, Cybercom Issued by Eurocard, Deloitte Issued By Eurocard, Euronics Mastercard, Finnair Plus Mastercard, GlobeCard Mastercard, INGO Mastercard, MQ Mastercard, NK Nyckeln Mastercard, OpelKortet Mastercard, SaabKortet Mastercard, Shoppingkortet, SJ Prio Mastercard, Sjöräddningssällskapet Mastercard. Wallet, Yamaha Powercard

Hur kommer jag igång med Samsung Pay?

Appen ”Samsung Pay Sverige” finns som ovan nämnt förinstallerad på din nya Samsungenhet. Har du råkat ta bort appen kan du ladda ner den igen ifrån Google Play. För att komma igång med Samsung Pay så behöver du bara öppna appen och följa instruktionerna. Du kommer att bli ombedd att skanna in ditt kreditkort med hjälp av enhetens kamera, alternativt skriva in uppgifterna manuellt. Följ alla instruktioner och inom kort så har du en fungerande mobil betallösning!

samsung pay

Kan man handla i butik med Samsung Pay?

Javisst! I alla butiker där du kan betala genom att ”blippa” (NFC-teknik) ditt kredit- eller bankkort kan du istället använda Samsung Pay. Samsung Pay är kompatibelt med samma teknologi som blipp-funktionen i dina kort. Om butiken inte har en NFC-läsare kan du ändå använda Samsung Pay, tack vare MST-teknik. MST står för Magnetic Secure Transmission och är ett sätt för din Samsungtelefon att lura kortläsaren att du har dragit ett kort med gammal hederlig magnetremsa genom läsaren. För att använda dig av detta ska du hålla din Samsungtelefon mot remsan där man vanligtvis drar kortet, så ska betalningen ske!

Samsung skriver såhär på sin hemsida: ”Ja det går alldeles utmärkt, eftersom Samsung Pay förutom NFC även använder sig av Samsungs specialutvecklade MST-teknik (Magnetic Secure Transmission). På de betalterminaler som NFC inte är aktiverat så håller du istället enheten mot kortläsaren, där du vanligen skulle dragit ditt kort. Kortläsaren är oftast placerad på höger sida av betalterminalen.”

Kan man handla på nätet med Samsung Pay?

Japp! Förutsatt att hemsidan du försöker handla på har anslutit sig till Samsung Pay så erbjuds det som betallösning. Om du kan använda Samsung Pay bör hemsidan ha denna symbol någonstans:

Samsung Pay

Väljer du att betala med Samsung Pay på en hemsida kommer du att behöva identifiera dig i telefonen när du ska betala. Du använder då någon av Samsungs identifieringsalternativ: irisskanner eller PIN-kod, och sedan kommer köpet att genomföras. Du får en kvittens i form av en notis direkt i telefonen att köpet har genomförts.

Kan man handla direkt i appar med Samsung Pay?

Absolut! Symbolen ovan gäller även i appar. Om appen har anslutit sig som partner till Samsung Pay så bör du kunna hitta symbolen för Samsung Pay, och då ska det erbjudas som ett alternativ när du checkar ut. När du väljer att checka ut med hjälp av Samsung Pay kommer du att behöva identifiera dig i telefonen, med hjälp av t.ex. PIN-kod eller irisskanner. När du gjort det kommer köpet att genomföras, och du kommer att få en notis i din telefon att köpet är genomfört.

Samsung Pay och säkerhet

När du handlar med Samsung Pay skyddas din information med en teknik som kallas tokenisering. Det är en teknik som döljer ditt kortnummer för säljaren, och istället skapar en virtuell kod som används för att identifiera varje köp. Din information är alltså i säkert förvar i din Samsung Knox-app, till skillnad mot om du hade använt ditt kreditkort. Spana in detta Youtube-klipp som Samsung Sverige lagt upp för att förklara säkerheten bakom Samsung Pay:

https://www.youtube.com/watch?v=JqjSs4UG9Xc

Andra fördelar med Samsung Pay

Att slippa ta fram ditt kreditkort från plånboken kanske inte låter som en enorm tidsbesparing, men tänk efter hur ofta du faktiskt har din telefon framme jämfört med din plånbok. Oftast har du din telefon nära till hands; i en lättåtkomlig ficka eller kanske rent av redan i handen. Då går det avsevärt mycket snabbare att bara klicka på en knapp på telefonen och sedan blippa din telefon när du står i kassan och ska handla. Tidsbesparingen blir ännu större när det gäller köp du ska göra i appar eller på nätet!

Genom att du ansluter dig till Samsung Pay och börjar använda det som huvudsakliga sätt att genomföra betalningar så minskar du också behovet av att ha din plånbok nära till hands. Den kan du istället förvara på ett tryggare ställe än din bakficka, som till exempel i en väska eller en ficka med stängd dragkedja. Det är ändå bra att ha med sig plånboken, såklart, men eftersom många av dina medlemskort också går in i Samsung Pay så kommer antalet gånger som du behöver ta fram plånboken att minska dramatiskt.

Ytterligare en fördel med att handla med Samsung Pay är att du får en notis i telefonen när du genomför ett köp. Den pushnotisen kan både hjälpa dig att upptäcka om en butik skulle råka debitera ditt kort två gånger, och dels är det mycket skönt att få hjälp med att hålla koll på hur mycket man spenderar!

Sammanfattning

 • De nyaste Samsungenheterna, t.ex. Galaxy Watch eller Samsung Galaxy S7, kommer med Samsung Pay förinstallerat.
 • Allt du behöver göra för att komma igång är att följa instruktioner för att registrera ditt kort i appen och sedan kan du sätta igång och handla direkt!
 • Samsung Pay fungerar i de allra flesta butikerna i hela världen, och hos de hemsidor och appar som anslutit sig till tjänsten.
 • Det är mer säkert att handla med Samsung Pay än med ett vanligt kreditkort, eftersom din information krypteras. Du kan även spärra Samsung Pay utan att behöva spärra ditt kreditkort, om du skulle tappa telefonen!
 • Genom att du gör din telefon till ditt huvudsakliga betalmedel blir du mindre beroende av att ha snabb åtkomst till din plånbok.
 • Du sparar tid genom att blippa din telefon i kassan och du slipper springa och leta efter kreditkortet om du ska shoppa något på nätet!