KreditkortOmdömeVårt betyg
Revolut

Revolut  • 29 olika valutor.
  • Bättre kontroll över dina internationella överföringar.
  • Revolut samarbetar med Mastercard.betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel


Ansök direkt

Revolut är en sådan finansiell institution som grundades för att förenkla för människor att göra sin ekonomi global snarare än lokal. Företaget är registrerat i Storbritannien och Estland och grundades av två IT-finansspecialister. Det tar bara ett par minuter att öppna ett bankkonto hos dem och sedan kan du börja hantera dina pengar internationellt, i 29 olika valutor, men du måste först verifiera din identitet. Revolut används genom en app som låter dig hantera allt du behöver, och du kan se och styra din budget direkt i appen. En funktion du kan välja till är att avrunda varje inköp upp till närmaste hela nummer och resterande lilla summa hamnar då i ditt sparkonto. Sparkontot kan konfigureras till att spara i kryptovalutor såsom BitCoin, men informera dig om eventuella risker med kryptovalutor innan du bestämmer dig för att göra detta.

Inköpen görs med ett kort knutet till ditt konto (det är dock inte säkert att det kan utfärdas där du befinner dig) och standardalternativet har ingen månadsavgift, precis som kontot. Det finns två andra kort att välja på, varav båda har en månadskostnad men också kommer med vissa fördelar såsom reseförsäkring, sjukförsäkring under utlandsvistelser, lounger på flygplatser, taket för hur mycket pengar du kan skicka per månad höjs, med mera. Det är också möjligt generera virtuella kort som enbart kan användas för onlineköp. När du regelbundet betalar med ditt kort bundet till Revolut kan du få cash-back, alltså en liten summa tillbaka på dina inköp, och andra små fördelar. Det är också lätt att registrera återkommande betalningar såsom räkningar i appen.

När du överför pengar från en valuta till en annan med Revolut betalar du bara valutaväxlingsavgiften som banker använder, inget mer om du inte överför mer än motsvarande 50 000 kronor i månaden. Över denna summa tillkommer en avgift på 0,5% om du inte har mer än ett standardkonto. Under helger kan valutaväxlingsavgiften vara lite högre än under vardagar, men är fortfarande mer rättvis än något valutaväxlingskontor. Var noggrann med bankdetaljerna såsom valutan du ska skicka när du överför pengar från ett annat bankkonto till Revolut, så att du kan undvika onödiga växlingsavgifter. Revolut tar inte ut några avgifter för överföringen, men den avsändande banken och eventuella mellanhänder kan göra det.

Vad är fördelen med institutioner som dessa?

Framför allt är en fördel att du får bättre kontroll över dina internationella överföringar. Detta är bra om du är frilansare eller egenföretagare som behöver kunna ta emot och överföra pengar i olika valutor eller om du reser mycket. Fördelen med att inte behöva betala internationella bankavgifter är markant, både för små och stora summor, eftersom det finns både minimum- och procentuella avgifter. Hos både Transferwise och Revolut kan du skaffa företagskonton om detta är aktuellt för din situation, och de har särskilda profiler för frilansare. Båda företagen samarbetar med Mastercard, vilket är ett av de mest accepterade betalkorten i hela världen, och låter dig använda kortet överallt förutom i länder som har lite bristande finansiell struktur. Och båda låter dig använda bankomater utan avgifter, upp till en specifik summa för varje företag.

En nackdel är att de inte omfattas av Financial Services Compensation Scheme (FSCS) som är till för att skydda eventuella pengar du har på ett bankkonto och du kan inte tjäna in ränta på kontot hos något av företagen. Investering i fonder och aktier är ändå ett bättre sätt att snabbt öka på sina besparingar eftersom de flesta sparkonton har så pass låg ränta att det gör minimal skillnad i längden, så vilken bank som har dina pengar när de inte är investerade spelar ingen större roll.

Revoluts användarvänliga appdesign kan tilltala vissa, medan Transferwise extrema tydlighet passar andra. Så om du är i behov av lägre överföringskostnader och bättre växlingskurser kan något av dessa företag vara ett bra val för dig.