För dig som kör mycket bil kan ett bensinkort vara ett mycket förmånligt kort. Ett bensinkort hjälper dig att ha kontroll över din konsumtion och du får också ta del av förmånliga priser och erbjudanden från det bensinbolag du valt. Du får bra bonusar och andra förmåner när du väljer att skaffa ett bensinkort. Det finns en rad fördelar när du väljer att tanka och köpa andra produkter och tjänster med ditt bensinkort. Här visar vi några av dem.

OKQ8 Kreditkort

Bild OKQ8 Kreditkort


 • Du får 45 dagars räntefri kredit.
 • 0 kr i årsavgift.
 • 25öre/l drivmedelsrabatt + bonus.
 • Valutaväxlingspåslag för köp utomlands.Årsavgift: 0 kr
Ränta: 13,25 %
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: 500 - 50 000 kr

Ansök direkt
Preem Mastercard

preem mastercard


 • Upp till 25 öre drivmedelsrabatt/liter på Preem
 • 0,5% bonus när du handlar utanför Preem
 • 1,6% sparränta upp till 15000 kr!
 • Endast rabatt på Preemstationer


Ränta - 16.85 %
Effektiv ränta - 21.28 %
Räntefria dagar - upp till 56
Kreditgräns - 60 000Kr
Årsavgift - 0 kr

Ansök direkt
Volvokortet

Bild Volvokortet


 • Du får 10 öre i rabatt/liter direkt vid tankningstillfället hos Tankia eller OK-Q8.
 • 0 kr i årsavgift.
 • Vid Inköp i Volvo eller Renault butik får du fyra månader räntefritt utan avgifter.
 • Bonus kan endast användas i egen butik och verkstad.Årsavgift: 0 kr
Ränta: 16,68 %
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: 0 - 50 000 kr

Ansök direkt
Circle K Bensinkort

cerclek


 • Du får 0.3% i bonus på alla köp du gör med ditt Circle K Mastercard*
 • Tankar du över 1 000 liter/år får du 1% bonus*
 • Bonus kan endast användas på Circle KÅrsavgift: 0 kr
Ränta: 15.00 %
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: Upp till 100000 kr

Ansök direkt
Shell Mastercard

shell


 • Rabatt på drivmedel och 0,5% kontant bonus på allt du handlar!
 • Högst sparränta med 2%! (max 15 000 kr)
 • Inga bonuspoäng för drivmedel, endast rabatt på ShellstationerÅrsavgift: 0 kr
Ränta: 18.00 %
Räntefritt: 54 dagar
Kredit: Upp till 100000 kr

Ansök direkt
Preem Privatkontrol

preem privarkontrol


 • Bra drivmedelsrabatt
 • Tanka fel-försäkring
 • Kortet kan endast användas på PreemÅrsavgift: 0 kr
Ränta: 16.85 %
Räntefritt: 39 dagar
Kredit: Upp till 15 000 kr

Ansök direkt

Hur väljer jag rätt bensinkort?

Oftast har man beroende på var man bor en favorit mack som kanske har bättre priser, längre öppettider eller kanske bara trevligare personal – då kan det vara en bra idé att ansöka om ett bensinkort i just det företaget. Företagen som äger bensinmackarna vill att du som bilförare ska ha en förvald destination när du tankar, och ju mer du tankar – desto bättre pris kommer de att ge dig på din bensin eller diesel.

Det är också väldigt vanligt i dagsläget att man väver in bensinkort i andra erbjudanden som t ex kreditkort eller sparkonton, något som kan vara värt att tänka på innan du ansöker. Tänk på att du inte får ha någon betalningsanmärkning för att ansöka om ovanstående kreditkort. Klicka här för att hitta våra kreditkort utan UC.

Välj bensinkort där du oftast tankar

Som tidigare nämnt så brukar det självklara valet av bensinkort oftast vara den mack som man redan tankar på.

Vi vill dock rekommendera att man kollar på konkurrenterna och ser vilka erbjudanden och möjligheter som finns.

Kanske finns det en mack i närheten där du kan spara några hundralappar i månaden? Företagen vet att du som slutkund kommer att tanka på den mack där du får mest förmåner och slåss om kunderna.

Möjligheten finns också att ansöka om flera bensinkort då de flesta inte har någon årsavgift – dock så kommer chansen till samlade rabatter och billigare bensin/diesel minska då du sprider ut din konsumtion på många olika mackar.

Ta dig tid, se efter dina behov och jämför i vår lista och ansök sedan direkt om ett bensinkort redan idag. Detta är en självklar kostnad i din privatekonomi som du kan spara pengar på eller se till att få bästa möjliga förmåner för!

Preem Mastercard

Med Preem Mastercard får du drivmedelsrabatt på Preems bensinstationer, men såklart får du ingen rabatt när du handlar drivmedel hos konkurrenterna. Du får också cashback på alla köp du gör med kortet. Det går att ansöka om ett extrakort utan extra årskostnad. Kortet kommer fulladdat med olika försäkringar, och du kan också betala räkningar med kortet via Betalo helt avgiftsfritt. Just nu får du som ny medlem dessutom en välkomstbonus. Läs mer och ansök om Preem Mastercard här.

Bästa bensinkortet

Vilket som är det bästa bensinkortet är återigen det kort som passar bäst för dina behov. Behoven är förstås högst individuella och beroende av hur mycket du använder din bil. Många av bensinstationerna som ger ut bensinkort lockar dig med rabatt på drivmedel, bonuspoäng, eller olika erbjudanden i samband med att du tankar 0m du är ute efter ett tankkort/bensinkort rekommenderar vi att du ta en närmare titt på något av våra topp 3 rekommenderade bensinkort.

Det bensinkortet som vi anser ge dig mest och kostar minst är OKQ8 Visa. Med detta får du den bästa bonusen samtidigt som du får en generös rabatt på drivmedel. OKQ8 Visa är ett bensinkort som är fullproppat med förmåner och som är gångbart på bensinstationer över hela Sverige. Du kan förstås också använda kortet i butiker och på andra ställen som tar emot kort.

OKQ8-kortet medför också erbjudanden utanför själva bensinstationerna. Det kan vara rabatter som t ex på upplevelser eller resor. OKQ8 Visa har Flexibel betalning som en av sina tjänster. Med den tjänsten kan du välja om du vill utnyttja din beviljade kredit eller sätta in pengar på kortet, sätter du in pengar på kortet får du sparränta på dem. OKQ8 Visa är ett väldigt bra bensinkort som också sitter inne på Visas alla fördelar.

Fördelar med bensinkort (tankkort)

 • Korten har rabatt på drivemedel och är ofta gratis.

 • Regelbundna erbjudanden från bensinstationer.

 • Vissa kort har bonussystem som ger återbäring i form av cashback.

Circle K Mastercard

Med Circle K Mastercard får du  cashback på dina köp. Du får såklart också drivmedelsrabatt på Circle Ks alla stationer. Kortet, såväl som eventuella extrakort du vill ha, kostar 0kr i årsavgift. Circle K Mastercard kommer med många olika försäkringar och andra förmåner (Samsung Pay, räntafria månader, mm.).

Shell Mastercard

Med Shell Mastercard får du cashback på allt du handlar. Självklart kommer även detta kort laddat med flertalet försäkringar och andra förmåner.

OKQ8 VISA

Med OKQ8 VISA får du cashback i form av en bonus du får handla för. Väljer du att handla på en bemannad OKQ8-station är bonusens värde dubbelt (har du 100kr i bonus att spendera så kan du handla på en OKQ8-station för 200kr med samma bonuscheck), och du får såklart drivmedelsrabatt på OKQ8-stationer (ej hos konkurrenter).  Även detta kort har flera försäkringar och andra förmåner (betalningsfri månad, mm.).

Ingo Mastercard

De fyra drivmedelskorten ovan är alla ganska snarlika varandra i sitt erbjudande, och att välja mellan dem beror snarare på vilken station du brukar tanka och inte vilket kort som är bäst. Det finns ett femte drivmedelskort vi vill nämna, och det är Ingo Mastercard. Med kortet får du självklart rabatt på drivmedel när du tankar på Ingo, men utöver detta är det ont om förmåner. Det verkar helt sakna inlåningsränta, inga kompletterande reseförsäkringar, inget samarbete med Betalo, och så vidare. Vår känsla är att kortet kanske inte uppdaterats på länge, då några av de marknadsförda ”förmånerna” är möjligheten att få SMS-saldo och möjligheten att välja din egen PIN-kod.

Bensinkedjor med flest bensinmackar i Sverige

Det fanns 2 790 försäljningsställen av bensin i Sverige 2019 enligt Svenska Petroleum & Drivmedel Institutet. De är fördelade på följande företag:

BensinbolagAntal bensinstationer
OK-Q8652
Q-Star338
Circle K336
Preem333
ST1286
Ingo/Jet262
Din-X167
Tanka136
Shell119
Gulf67
Bilisten30
Dalvik Oil31
Pump6

Fler fördelar med bensinkort och bonus

Det är vanligt att bensinkort har någon form av bonusprogram. Det betyder att det samlas poäng på dina inköp som görs med ditt kort på den bensinstationskedja du är ansluten till. Det kan även förekomma bonus på andra inköp vad gäller ditt bensinkort i andra butiker och affärer. Ibland får du ut bonusen i rabatter, produkter eller i rena kontanter. Det skiljer sig lite mellan de olika bensinkorten.

Du får olika procent på alla inköp vad gäller de olika bensinstationskedjorna. Det ligger vanligtvis mellan 0.5% – 1% på alla produkter och tjänster du handlar. Den vanligaste formen av bonus är att du får rabatt på drivmedel, (bensin, etanol eller diesel) hos det bolag du använder dig av för ditt kort. Man får vanligtvis mellan 10 öre ända upp till 50-60 öre per liter beroende på kampanjer eller andra former av erbjudanden vad gäller din bonus.

Bensinkort utan kredit

Det är värt att notera att det även finns några bensinkort som inte är kreditkort, det vill säga ett bensinkort utan kredit. Ett exempel på ett sådant kort är OKQ8 Betalkort. Det fungerar som ett helt vanligt betalkort – du måste sätta in pengar på kortet innan du kan handla med det. Med denna typ av betalkort kan du dra nytta av förmånerna som kommer med ett bensinkort, även om du inte vill ha kreditkort. Observera att förmånerna ofta är lite sämre på betalkorten, vilket gör att det brukar löna sig att ha kreditkorten ändå (så länge man kan hantera krediten på rätt sätt).

Erbjudande och rabatter

Du kan även få erbjudande om billigare korv eller gratis kaffe på din bensinstation. Var 5:e kaffe gratis eller billigare biltvätt är några av alla de erbjudande du kan erhålla när du har ett aktivt bensinkort. Vissa bensinkort erbjuder även en bra reseförsäkring när du köper din resa med ditt kort. Detta är något att titta på nästa gång du skall köpa resa med ditt kreditkort.

Tankar du hos samma bensinbolag, så är det absolut läge att du skaffar ett bensinkort. Korten är oftast gratis att skaffa och du kommer att erhålla flera bra bonusar samt erbjudanden mellan varven när du utnyttjar ditt kort på din bensinstation. Får du till exempel 1% bonus på allt, så blir det snabbt pengar även om det känns lite med 1%. Du kommer att tjäna/spara pengar med ditt nya kort.

Se till att du utnyttjar alla de fördelar och bonusar som finns kopplat till ditt bensinkort samt att du skaffar ett kort idag ifall du inte redan har ett kort. Det finns pengar att spara och du kommer att ha nytta av ditt bensinkort på dina bilresor. Lycka till med ditt kort och kör försiktigt i trafiken.

En av fördelarna med ett kreditkort är att fakturan man får under nästkommande månad oftast går att delbetala. Det gäller dock att man har koll på vilka villkor som gäller vid delbetalning, annars kan det bli en onödigt dyr affär. Det finns såklart fördelar med delbetalning om man gör det på rätt sätt.

Att delbetala räkningen

När du har handlat med ditt kreditkort får du hem en faktura på posten (eller digitalt) månaden efter som du ska betala. På fakturan finns oftast ett lägsta belopp att betala*, och om man betalar något annat än fakturans fulla belopp så kommer en delbetalning att börja.

Vid delbetalning av fakturan tillkommer räntekostnader, och ofta en administrationsavgift, utöver det återstående beloppet som förs över till nästa månads faktura. Det är vid delbetalning som effektiv ränta kommer in i bilden. Det kan du läsa mer om i inlägget om effektiv ränta.

*Lägsta belopp att betala är ofta 0kr första gången du väljer att delbetala, men efter det kommer beloppet motsvara en del av den kredit du utnyttjat. OBS! Att bara betala det lägsta belopp att betala kommer inte låta dig bli av med skulden om du fortsätter att använda kortet.

Räntefri period

Med de allra flesta kreditkorten idag får man erbjudande om en räntefri period. Själva perioden varierar från 30-90 dagar beroende på kortet. Det innebär att alla dina köp under en period samlas på en faktura som du då betalar.

Lägsta belopp att betala

Om du betalar det lägsta beloppet att betala förs resten av din skuld över till nästa månad. Utöver det tillkommer också en räntekostad, eftersom du nu har lånat pengar (många kreditinstitut tar också en administrationsavgift för delbetalning), och alla köp som du eventuellt gör månaden efter. Det innebär att nästa månads faktura kommer att bli minst det återstående beloppet, ränta och administrationsavgift, och som mest kan det komma att bli en hel månads utgifter utöver det.

Fördelar med delbetalning

En av fördelarna med att kunna delbetala en kreditkortsräkning är om du ska ha en stor utgift ena månaden, till exempel ska en resa betalas, och nästa månad har du inte några särskilt stora utgifter. Då kan du betala en del av fakturan efter första månaden och resten efter andra månaden, vilket låter dig minska hur höga toppar och djupa dalar din ekonomi har under året.

Dessutom kan detta vara helt utan extra kostnad om du har en räntefri period att utnyttja och din kortutgivare inte tar en administrationsavgift för delbetalningen!

Nackdelar med delbetalning

Det man måste undvika när man ska delbetala sin kreditkortsräkning är att räkningen växer till en nivå du inte kan kontrollera. Om du till exempel betalar en dyr resa en månad och sedan använder du kortet precis som vanligt månaden efter och inte har råd att betala av resan på 1-2 månader så kommer du att börja en längre delbetalning – det kan bli väldigt dyrt då många kort har en effektiv ränta mellan 15-20%. Om beloppet du delbetalar är 10 000kr kommer räntekostnaden bli ca 200kr/månad, utöver att du faktiskt måste betala ned skulden också.

Slutsats

Om du vet att du kommer att delbetala din kreditkortsräkning ofta är det väldigt viktigt att kortet du väljer har låga avgifter och låg effektiv ränta. Annars spelar det nästan ingen roll vilka förmåner du får i form av bonusar eller cashback, eftersom räntekostnaden på krediten kommer att vara dyrare.

Kom ihåg

 •         Vid delbetalning ska man ha koll på effektiv ränta
 •         Många kort har en räntefri period som kan utnyttjas till din fördel
 •         Genom delbetalning kan du jämna ut ojämnheter i din vardagsekonomi
 •         Det kan bli dyrt att delbetala kreditkortsräkningen beroende på dina kortvillkor

De större bensinstationerna ger genom samarbete med Visa och MasterCard ut bensinkort med kreditfunktion. Många av bensinkorten ger dig också rabatt på drivmedel, erbjudanden eller bonuspoäng i samband med att du tankar. Genom att jämföra bensinkort och dess olika fördelar, kan du hitta det bästa bensinkortet som du får mest nytta av. Vilket tankkort som är bäst är förstås beroende av dina behov och hur mycket du använder din bil.

Vilket bensinkort är bäst?

Det bästa bensinkortet enligt oss i vår jämförelse, som ger dig mest fördelar och kostar minst att använda är OKQ8 Visa. Med detta kort får du den bästa bonusen samtidigt som du också får den bästa rabatten på drivmedel då du tankar. Med flexibel betalning får du också möjlighet att välja om du vill utnyttja krediten eller sätta in pengar som du också får sparränta på.

Med OKQ8-kortet kommer också erbjudanden, som inte bara omfattar köp på själva bensinstationerna, utan även ger andra rabatter som t ex på upplevelser eller resor. OKQ8 Visa är enligt oss det bästa bensinkortet, och är gångbart på bensinstationer över hela Sverige, men också i övriga butiker och på andra ställen som man kan betala med kort på.

Få maximal nytta av ditt bensinkort

Då du ska bestämma dig för vilket kort som du vill använda är det viktigt att du väljer det kort som passar dina behov för att du ska få ut så mycket nytta som möjligt av ditt kort. Många tankkort är kombinerade kredit- och bensinkort. Du har då samma förmåner som med ett vanligt kreditkort, t ex olika försäkringar och ett visst antal dagars räntefri kredit, dessutom är det vanligt att du får erbjudanden kopplat till bensinstationen då du äger ett bensinkort. Med rätt kort kan du spara pengar medan du tankar.

Hur använder jag mitt bensinkort på bästa sätt?

Vilket bensinkort du väljer att använda har förstås att göra med hur mycket du använder din bil.

 • Bor du långt ifrån ditt jobb, eller är du beroende av din bil i arbetet? Ja, då förbrukar du förstås en hel del drivmedel, och kan då därför med fördel välja ett kort som ger dig rabatt på varje liter du tankar.
 • Det finns också tankkort som ger bonus varje gång du använder det (även då du handlar annat än bensin), som ger dig tillbaka pengar i form av kontanter.
 • Var du tankar, alltså vilken bensinstation som du oftast besöker, kan vara en av de faktorer som spelar in i ditt val av bensinkort. Den bästa affären är förstås att välja det kortet som är knutet till den bensinstationen där du vanligtvis fyller tanken.

Eftersom många bensinkort ofta samtidigt är ett kreditkort så kan användningsområdet förstås variera. Då kan du ju egentligen göra vilka inköp som helst med kortet, även om det är ett bensinkort. Precis som med ett vanligt kreditkort får du en faktura varje månad på det du handlat.

Det finns också bensinkort som är ett rena bensinkort. Dvs, dina tankningar samlas på en månatlig faktura, och du kan inte handla någon annanstans än på bensinstationen.

Fördelar och nackdelar med bensinkort

Till fördelarna med ett bensinkort hör t ex kostnaden. Många av de större bensinbolagen som ger ut korten gör det helt kostnadsfritt. Du får alltså ditt bensinkort helt gratis.

I och med månadsfakturan på dina inköp får du både en bra översikt över inköpen, och kan välja att betala hela fakturan på en gång, eller delar av den. I vissa av bensinkorten ingår det försäkringar. Reseförsäkring är bl a en sådan som är vanligt att den ingår. När du samlar bonus då du handlar med ditt bensinkort så får du bonus på allt du handlar. Även sådant som inte är knutet till bensinbolaget eller själva stationen.

Det finns få nackdelar med att äga ett bensinkort, eftersom det inte kostar dig något och du använder det precis så mycket eller lite du vill.

Att tänka på när du skaffar bensinkort

Du ska förstås tänka över vilket behov du har med bensinkortet innan du bestämmer dig för vad du vill använda för slags kort.

 • Jämför gärna mellan olika bensinbolag för att se vad som du får mest nytta av när det gäller bonus, rabatter och förmåner.
 • När det gäller bensinkort med kreditkort i samma, eller ett rent bensinkort som du bara använder då du tankar, så är det förstås en smaksak. Användningsområdet ökar såklart om du kan använda kortet vid flera tillfällen.
 • Passa också på att kontrollera om det medföljer någon försäkring, så att du inte betalar för samma försäkring på annat håll.