För dig som kör mycket bil kan ett bensinkort vara ett mycket förmånligt kort. Ett bensinkort hjälper dig att ha kontroll över din konsumtion och du får också ta del av förmånliga priser och erbjudanden från det bensinbolag du valt. Du får bra bonusar och andra förmåner när du väljer att skaffa ett bensinkort. Det finns en rad fördelar när du väljer att tanka och köpa andra produkter och tjänster med ditt bensinkort. Här visar vi några av dem.

OKQ8 Kreditkort

Bild OKQ8 Kreditkort


 • Du får 45 dagars räntefri kredit.
 • 0 kr i årsavgift.
 • 25öre/l drivmedelsrabatt + bonus.
 • Valutaväxlingspåslag för köp utomlands.Årsavgift: 0 kr
Ränta: 13,25 %
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: 500 - 50 000 kr

Ansök direkt
Preem Mastercard

preem mastercard


 • Upp till 25 öre drivmedelsrabatt/liter på Preem
 • 0,5% bonus när du handlar utanför Preem
 • 1,6% sparränta upp till 15000 kr!
 • Endast rabatt på Preemstationer


Ränta - 16.85 %
Effektiv ränta - 21.28 %
Räntefria dagar - upp till 56
Kreditgräns - 60 000Kr
Årsavgift - 0 kr

Ansök direkt
Volvokortet

Bild Volvokortet


 • Du får 10 öre i rabatt/liter direkt vid tankningstillfället hos Tankia eller OK-Q8.
 • 0 kr i årsavgift.
 • Vid Inköp i Volvo eller Renault butik får du fyra månader räntefritt utan avgifter.
 • Bonus kan endast användas i egen butik och verkstad.Årsavgift: 0 kr
Ränta: 16,68 %
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: 0 - 50 000 kr

Ansök direkt
Circle K Bensinkort

cerclek


 • Du får 0.3% i bonus på alla köp du gör med ditt Circle K Mastercard*
 • Tankar du över 1 000 liter/år får du 1% bonus*
 • Bonus kan endast användas på Circle KÅrsavgift: 0 kr
Ränta: 15.00 %
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: Upp till 100000 kr

Ansök direkt
Shell Mastercard

shell


 • Rabatt på drivmedel och 0,5% kontant bonus på allt du handlar!
 • Högst sparränta med 2%! (max 15 000 kr)
 • Inga bonuspoäng för drivmedel, endast rabatt på ShellstationerÅrsavgift: 0 kr
Ränta: 18.00 %
Räntefritt: 54 dagar
Kredit: Upp till 100000 kr

Ansök direkt
Preem Privatkontrol

preem privarkontrol


 • Bra drivmedelsrabatt
 • Tanka fel-försäkring
 • Kortet kan endast användas på PreemÅrsavgift: 0 kr
Ränta: 16.85 %
Räntefritt: 39 dagar
Kredit: Upp till 15 000 kr

Ansök direkt

Hur väljer jag rätt bensinkort?

Oftast har man beroende på var man bor en favorit mack som kanske har bättre priser, längre öppettider eller kanske bara trevligare personal – då kan det vara en bra idé att ansöka om ett bensinkort i just det företaget. Företagen som äger bensinmackarna vill att du som bilförare ska ha en förvald destination när du tankar, och ju mer du tankar – desto bättre pris kommer de att ge dig på din bensin eller diesel.

Det är också väldigt vanligt i dagsläget att man väver in bensinkort i andra erbjudanden som t ex kreditkort eller sparkonton, något som kan vara värt att tänka på innan du ansöker. Tänk på att du inte får ha någon betalningsanmärkning för att ansöka om ovanstående kreditkort. Klicka här för att hitta våra kreditkort utan UC.

Välj bensinkort där du oftast tankar

Som tidigare nämnt så brukar det självklara valet av bensinkort oftast vara den mack som man redan tankar på.

Vi vill dock rekommendera att man kollar på konkurrenterna och ser vilka erbjudanden och möjligheter som finns.

Kanske finns det en mack i närheten där du kan spara några hundralappar i månaden? Företagen vet att du som slutkund kommer att tanka på den mack där du får mest förmåner och slåss om kunderna.

Möjligheten finns också att ansöka om flera bensinkort då de flesta inte har någon årsavgift – dock så kommer chansen till samlade rabatter och billigare bensin/diesel minska då du sprider ut din konsumtion på många olika mackar.

Ta dig tid, se efter dina behov och jämför i vår lista och ansök sedan direkt om ett bensinkort redan idag. Detta är en självklar kostnad i din privatekonomi som du kan spara pengar på eller se till att få bästa möjliga förmåner för!

Preem Mastercard

Med Preem Mastercard får du drivmedelsrabatt på Preems bensinstationer, men såklart får du ingen rabatt när du handlar drivmedel hos konkurrenterna. Du får också cashback på alla köp du gör med kortet. Det går att ansöka om ett extrakort utan extra årskostnad. Kortet kommer fulladdat med olika försäkringar, och du kan också betala räkningar med kortet via Betalo helt avgiftsfritt. Just nu får du som ny medlem dessutom en välkomstbonus. Läs mer och ansök om Preem Mastercard här.

Circle K Mastercard

Med Circle K Mastercard får du  cashback på dina köp. Du får såklart också drivmedelsrabatt på Circle Ks alla stationer. Kortet, såväl som eventuella extrakort du vill ha, kostar 0kr i årsavgift. Circle K Mastercard kommer med många olika försäkringar och andra förmåner (Samsung Pay, räntafria månader, mm.).

Shell Mastercard

Med Shell Mastercard får du cashback på allt du handlar. Självklart kommer även detta kort laddat med flertalet försäkringar och andra förmåner.

OKQ8 VISA

Med OKQ8 VISA får du cashback i form av en bonus du får handla för. Väljer du att handla på en bemannad OKQ8-station är bonusens värde dubbelt (har du 100kr i bonus att spendera så kan du handla på en OKQ8-station för 200kr med samma bonuscheck), och du får såklart drivmedelsrabatt på OKQ8-stationer (ej hos konkurrenter).  Även detta kort har flera försäkringar och andra förmåner (betalningsfri månad, mm.).

Ingo Mastercard

De fyra drivmedelskorten ovan är alla ganska snarlika varandra i sitt erbjudande, och att välja mellan dem beror snarare på vilken station du brukar tanka och inte vilket kort som är bäst. Det finns ett femte drivmedelskort vi vill nämna, och det är Ingo Mastercard. Med kortet får du självklart rabatt på drivmedel när du tankar på Ingo, men utöver detta är det ont om förmåner. Det verkar helt sakna inlåningsränta, inga kompletterande reseförsäkringar, inget samarbete med Betalo, och så vidare. Vår känsla är att kortet kanske inte uppdaterats på länge, då några av de marknadsförda ”förmånerna” är möjligheten att få SMS-saldo och möjligheten att välja din egen PIN-kod.

Bensinkedjor med flest bensinmackar i Sverige

Det fanns 2 790 försäljningsställen av bensin i Sverige 2019 enligt Svenska Petroleum & Drivmedel Institutet. De är fördelade på följande företag:

BensinbolagAntal bensinstationer
OK-Q8652
Q-Star338
Circle K336
Preem333
ST1286
Ingo/Jet262
Din-X167
Tanka136
Shell119
Gulf67
Bilisten30
Dalvik Oil31
Pump6

Fler fördelar med bensinkort och bonus

Det är vanligt att bensinkort har någon form av bonusprogram. Det betyder att det samlas poäng på dina inköp som görs med ditt kort på den bensinstationskedja du är ansluten till. Det kan även förekomma bonus på andra inköp vad gäller ditt bensinkort i andra butiker och affärer. Ibland får du ut bonusen i rabatter, produkter eller i rena kontanter. Det skiljer sig lite mellan de olika bensinkorten.

Du får olika procent på alla inköp vad gäller de olika bensinstationskedjorna. Det ligger vanligtvis mellan 0.5% – 1% på alla produkter och tjänster du handlar. Den vanligaste formen av bonus är att du får rabatt på drivmedel, (bensin, etanol eller diesel) hos det bolag du använder dig av för ditt kort. Man får vanligtvis mellan 10 öre ända upp till 50-60 öre per liter beroende på kampanjer eller andra former av erbjudanden vad gäller din bonus.

Bensinkort utan kredit

Det är värt att notera att det även finns några bensinkort som inte är kreditkort, det vill säga ett bensinkort utan kredit. Ett exempel på ett sådant kort är OKQ8 Betalkort. Det fungerar som ett helt vanligt betalkort – du måste sätta in pengar på kortet innan du kan handla med det. Med denna typ av betalkort kan du dra nytta av förmånerna som kommer med ett bensinkort, även om du inte vill ha kreditkort. Observera att förmånerna ofta är lite sämre på betalkorten, vilket gör att det brukar löna sig att ha kreditkorten ändå (så länge man kan hantera krediten på rätt sätt).

Erbjudande och rabatter

Du kan även få erbjudande om billigare korv eller gratis kaffe på din bensinstation. Var 5:e kaffe gratis eller billigare biltvätt är några av alla de erbjudande du kan erhålla när du har ett aktivt bensinkort. Vissa bensinkort erbjuder även en bra reseförsäkring när du köper din resa med ditt kort. Detta är något att titta på nästa gång du skall köpa resa med ditt kreditkort.

Tankar du hos samma bensinbolag, så är det absolut läge att du skaffar ett bensinkort. Korten är oftast gratis att skaffa och du kommer att erhålla flera bra bonusar samt erbjudanden mellan varven när du utnyttjar ditt kort på din bensinstation. Får du till exempel 1% bonus på allt, så blir det snabbt pengar även om det känns lite med 1%. Du kommer att tjäna/spara pengar med ditt nya kort.

Se till att du utnyttjar alla de fördelar och bonusar som finns kopplat till ditt bensinkort samt att du skaffar ett kort idag ifall du inte redan har ett kort. Det finns pengar att spara och du kommer att ha nytta av ditt bensinkort på dina bilresor. Lycka till med ditt kort och kör försiktigt i trafiken.

En av fördelarna med ett kreditkort är att fakturan man får under nästkommande månad oftast går att delbetala. Det gäller dock att man har koll på vilka villkor som gäller vid delbetalning, annars kan det bli en onödigt dyr affär. Det finns såklart fördelar med delbetalning om man gör det på rätt sätt.

Att delbetala räkningen

När du har handlat med ditt kreditkort får du hem en faktura på posten (eller digitalt) månaden efter som du ska betala. På fakturan finns oftast ett lägsta belopp att betala*, och om man betalar något annat än fakturans fulla belopp så kommer en delbetalning att börja.

Vid delbetalning av fakturan tillkommer räntekostnader, och ofta en administrationsavgift, utöver det återstående beloppet som förs över till nästa månads faktura. Det är vid delbetalning som effektiv ränta kommer in i bilden. Det kan du läsa mer om i inlägget om effektiv ränta.

*Lägsta belopp att betala är ofta 0kr första gången du väljer att delbetala, men efter det kommer beloppet motsvara en del av den kredit du utnyttjat. OBS! Att bara betala det lägsta belopp att betala kommer inte låta dig bli av med skulden om du fortsätter att använda kortet.

Räntefri period

Med de allra flesta kreditkorten idag får man erbjudande om en räntefri period. Själva perioden varierar från 30-90 dagar beroende på kortet. Det innebär att alla dina köp under en period samlas på en faktura som du då betalar.

Lägsta belopp att betala

Om du betalar det lägsta beloppet att betala förs resten av din skuld över till nästa månad. Utöver det tillkommer också en räntekostad, eftersom du nu har lånat pengar (många kreditinstitut tar också en administrationsavgift för delbetalning), och alla köp som du eventuellt gör månaden efter. Det innebär att nästa månads faktura kommer att bli minst det återstående beloppet, ränta och administrationsavgift, och som mest kan det komma att bli en hel månads utgifter utöver det.

Fördelar med delbetalning

En av fördelarna med att kunna delbetala en kreditkortsräkning är om du ska ha en stor utgift ena månaden, till exempel ska en resa betalas, och nästa månad har du inte några särskilt stora utgifter. Då kan du betala en del av fakturan efter första månaden och resten efter andra månaden, vilket låter dig minska hur höga toppar och djupa dalar din ekonomi har under året.

Dessutom kan detta vara helt utan extra kostnad om du har en räntefri period att utnyttja och din kortutgivare inte tar en administrationsavgift för delbetalningen!

Nackdelar med delbetalning

Det man måste undvika när man ska delbetala sin kreditkortsräkning är att räkningen växer till en nivå du inte kan kontrollera. Om du till exempel betalar en dyr resa en månad och sedan använder du kortet precis som vanligt månaden efter och inte har råd att betala av resan på 1-2 månader så kommer du att börja en längre delbetalning – det kan bli väldigt dyrt då många kort har en effektiv ränta mellan 15-20%. Om beloppet du delbetalar är 10 000kr kommer räntekostnaden bli ca 200kr/månad, utöver att du faktiskt måste betala ned skulden också.

Slutsats

Om du vet att du kommer att delbetala din kreditkortsräkning ofta är det väldigt viktigt att kortet du väljer har låga avgifter och låg effektiv ränta. Annars spelar det nästan ingen roll vilka förmåner du får i form av bonusar eller cashback, eftersom räntekostnaden på krediten kommer att vara dyrare.

Kom ihåg

 •         Vid delbetalning ska man ha koll på effektiv ränta
 •         Många kort har en räntefri period som kan utnyttjas till din fördel
 •         Genom delbetalning kan du jämna ut ojämnheter i din vardagsekonomi
 •         Det kan bli dyrt att delbetala kreditkortsräkningen beroende på dina kortvillkor