Bästa Kreditkortet för mat 2022 [matkort]

Få poäng på mat du handlar och tillgång till gratis försäkringar och andra förmåner med ett matkort! Jämför och ansök direkt via oss!

kreditkort

Här hittar du information om vilket som är det bästa kreditkortet för att handla mat.

Loading...
Resurs Gold
 • Bonus på allt du handlar
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
 • Kreditgräns:150 000 kr
 • Årsavgift:195 kr
 • Kreditränta:12,36-17,32 %
ANSÖK NU på Resurs Banks hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Fast arbete/pension
Uttagsavgift: 2,97 %, minst 35 kr
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 1,97 %
Inkomstkrav: 100 000 kr/år
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Bonus: 0,5 %
Coop Mastercard
 • Bonuspoäng överallt du handlar
 • Reseförsäkring, köpskydd, prisskydd
 • Kreditgräns:100 000 kr
 • Årsavgift:0 kr
 • Kreditränta:15,95 %
ANSÖK NU på Coops hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Ej arbetslös
Uttagsavgift: 1,50 %, minst 35 kr
Åldersgräns: 20 år
Valutaväxlingspåslag: 1,97 %
Inkomstkrav: 125 000 kr/år
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Bonus: 0,5 - 5,5 %
ICA Banken
 • Trygghetsförsäkring på hemelektronik
 • Dubbel bonus på ICA och Apoteket Hjärtat
 • Kreditgräns:100 000 kr
 • Årsavgift:324 kr
 • Kreditränta:11.79 %
ANSÖK NU på ICAs hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Fast arbete/pension
Uttagsavgift: Nej
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 1,25 %
Inkomstkrav: Inget krav
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Bonus: Bonus endast på ICA
 

Använder du endast ditt ICA bonuskort till att få bonus hos ICA när du handlar? Väntar du månader på att den där bonuschecken ska komma? Då har du kommit till rätt sida, för här kommer vi att förklara hur du på riktigt utnyttjar möjligheterna med matkort.

Ett matkort ger dig fina förmåner och en billigare matkasse. Det bästa matkortet är det kortet som bäst lever upp till dina behov. Beroende på hur du lever, om du har barn, sambo eller lever ensam ser behoven såklart olika ut. Bonusar och rabatter är förstås alltid välkomna hur än din familjekonstellation ser ut. Några av de stora matvarukedjorna har samarbeten med Visa och Mastercard vilket gör att du får kan få matkortet och kreditkortet i ett och samma kort. Om det är ett matkort du är ute efter finns det flera riktigt bra alternativ att välja mellan.

Spara pengar, få gratis försäkringar och extra bonus

De nya matkorten som butikskedjorna har börjat erbjuda (alla är inte riktigt där ännu) är oftast kombinerade betal- och kreditkort där du får en rad extra förmåner för att du väljer att gå med i din butikskedja även som bankkund (vilket du gör om du ansöker om ett betal- eller kreditkort). Eftersom detta är en ny inkomstkälla för bankerna och butikskedjorna så slåss de om sina nya kunder med riktigt fördelaktiga erbjudanden. Vad sägs till exempel om gratis reseförsäkring och bonus på allt du handlar?

Bonus på allt du handlar

Säg adjö till mindre bonusar hos ICA och välkomna bonus på allt du handlar, gratis reseförsäkringar och allriskförsäkring vid köp av hemelektronik och vitvaror med ICA Bankkort Plus. Men det stannar inte där. Du kan börja kombinera dina olika kreditkort och glömma det gamla systemet att tjäna bonus genom att också till exempel ansöka om ett COOP Mastercard Mer där du också får bonus på allt du handlar. Du behöver nu inte vara lojal mot din närbutik utan istället ta konsumentmakten i egna händer, genom att bestämma vem du vill ge din bonus och vilka erbjudanden du vill utnyttja varenda månad.

Fler fördelar med matkort

mat kort

Med ett matkort får du rabatter, erbjudanden samt bonusar på de flesta av dina inköp du gör i din matvarubutik. Du kan såklart handla i alla olika affärer inom samma kedja och få bonus på alla de inköpen oavsett vilken av affärerna det är. Många kedjor erbjuder numera bonus och erbjudanden på alla former av butiker.

Det är enkelt att betala med ett matkort. Har du ett matkort utan kontanter på får du först dra ditt matkort och erhålla rabatterna och sedan dra ditt konto- eller kreditkort. Har du pengar på ditt matkort använder du det snabbt och enkelt vid kassan. Du får din bonus automatiskt vid betalningen.

 

Matkort och försäkring

Du har ofta någon form av försäkring med ditt matkort. Det gäller de produkter och tjänster du köper via din matvarukedja. Du kan även undvika avgifter vad gäller kontantuttag när du tar ut extra pengar vid kassan tillsammans med dina inköp. Detta är en bra sak att använda sig av för att komma undan kontantuttagsavgifter.

Många av matvarukedjorna har även samarbetspartners som du kan handla hos och även där få rabatter och erbjudanden på ditt matkort. Du kan även få rabatter och annat på djurparker, lekland och annat som är kopplat till bonusar på ditt matkort.

Matkort och delbetalning av fakturor

Det finns möjligheter att delbetala fakturor med ditt matkort. Se ditt speciella matkort för de allmänna villkoren vad gäller delbetalning. Du får snabb överblick och bättre koll på din ekonomi med ett matkort. Du kan följa alla inköp på fakturan och på så sätt få bättre koll på din ekonomi.

Matkort finns hos bland annat COOP, ICA och CITYGROSS. Skaffa dig ett bra matkort hos din favoritbutik och erhåll alla de förmåner samt bonusar som det erbjuder dig.

FunktionerCoop MastercardICA Banken
Årsavgift0 kr324 kr
Bonus Coop/ICA1 – 5,5 %1,25 – 3,75 %
Bonus övrigt0,5 %0 %
ReseförsäkringJaJa
Räntefri kredit55 dagar60 dagar

Coop-medlem

Hos Coop kan du bli medlem och få poäng varje gång du drar ditt medlemskort. Det gäller även när du drar kortet hos utvalda partners. Dina veckohandlingar kan resultera i värdecheckar för upplevelser, resor eller nöjen som du byter till dig i Poängshoppen. Som medlem hos Coop får du också fina medlemspriser varje vecka. Dessutom kan du göra samhällsnytta genom att ge hjälp till människor som omfattas av olika biståndsorganisationer. Coops MedMera-kort kommer med en årsavgift, men det generösa poängsystemet gör att du snabbt tjänar in pengar genom rabatter och erbjudanden. Dessutom får du tillbaka dessa pengar om du väljer att avsluta ditt medlemskap. Vi anser att Coop MedMera är det bästa matkortet just nu, och det kan även kopplas till Visa eller Mastercard, vilket öppnar upp för ännu fler fördelar.

 

ICA-kort

Hos ICA kan du skaffa ett kort som du kan använda för att samla bonus. Med ICA-kortet får du också särskilda kortpriser på varor varje vecka. Det innebär att du får rabatterat pris på vissa utvalda varor. Varje butik erbjuder också unika erbjudanden som både är allmänna samt personliga kopplade till dina tidigare inköp. Med kortet får du också tillgång till andra erbjudanden som rabatt på resor och nöjen.

 

City Gross Prio

City Gross har ett förmånsprogram som heter City Gross Prio. Som medlem får du personanpassade erbjudanden utifrån tidigare inköp samt unika erbjudanden hos partners och inbjudningar till medlemsdagar. City Gross har även en smart app med vilken du alltid har ditt Priokort med dig. Med appen kan du också göra smarta inköpslistor och hämta recept och inspiration.

Använd ditt kreditkort som matkort

Att använda kreditkortet som ett matkort fungerar alldeles utmärkt. Det finns ett antal olika kort som är helt perfekta att använda som matkort.

Många familjer idag har svårt att ha en bra koll på sin matbudget då man ofta är flera som inhandlar maten och ibland i olika butiker. När barnen blir lite äldre så gör även de inköp som påverkar matbudgeten. Genom att använda ett kreditkort som matkort kan du få många fördelar. Beroende på vilket kort du använder kan du få allt från pengar tillbaka, poäng på dina inköp och rabatter på utvalda varor.

Man kan även kombinera ett kreditkort med ett medlemskort i en matbutik. Om man till exempel är medlem i ICA Stammis kan man samla ICA-bonus genom att dra sitt Stammis-kort, sen samla bonus via sitt kreditkort genom att betala med sitt kreditkort. 

I tabellen nedan visar vi hur det hade kunnat se ut om man kombinerade Norwegian Kreditkort med ett ICA Stammis-kort.

 Norwegian KreditkortICA Stammis
Årsavgift0 kr0 kr
Bonus i matbutiken0,5 %1 %
Bonus övrigt0,5 %0 %

Samla bonus även när du inte handlar mat

Det som är så bra med dessa kort är att du kan samla bonus även om du inte handlar mat. Flera av matkorten ger dig bonus och poäng även om du handlar elektronik eller om du är med familjen i Thailand och hyr vattenskoter. Varför inte samla bonus som du kan använda till att köpa mat till familjen när du har chansen?

Att använda ett matkort är som att använda vilket bankkort som helst. Om du inte vill använda krediten på kortet så måste du inte det, då du kan ladda på med extra pengar utöver krediten. Dock behöver du aldrig känna dig otrygg med att köpen inte går igenom då du alltid vet att du har det extra kreditutrymmet på kortet. Det matkort som vi rekommenderar mest är ICAs egna bankkort som både ger bonus och dessutom ger dig tillgång till hela ICAs bank.

Kolla in de bästa kreditkorten med bonus för att maximera dina bonusar.

Kontaktlös betalning i mataffären

Att Blippa är ett snabbt och smidigt sätt att betala med ditt kreditkort och vid lägre summor behöver du inte ens slå in din PIN-kod för att köpet ska gå igenom – visst låter det enkelt?

De kontaktlösa betallösningarna för kreditkort använder samma teknik som nyare smartphones har med till exempel Samsung Pay eller Apple Pay, nämligen NFC (Near Field Communication). Fördelen med denna teknik är att enheten (exempelvis telefonen eller kreditkortet) inte behöver vara ansluten till WiFi eller något trådlöst nätverk utan läses av direkt i terminalen som den blippas mot.

Var kommer Blippa ifrån?

Idén med tekniken för kontaktlösa betallösningar kommer ursprungligen från biljetthantering – nämligen tågbiljetter i Sydkorea. Redan 1995 utfärdade de en motsvarighet till vad vi har idag i Stockholm med SL Access-kortet, med syfte att spara tid och effektivisera rusningstrafiken. Tanken var att det skulle gå snabbare att läsa av en biljett om det kunde göras kontaktlöst och gärna igenom plånbok eller fickor för att på så sätt spara ännu mer tid.

Idag har VISA, Mastercard och Europay gått ihop och skapat EMV som är en internationell standard för hur kontaktlösa betalningar ska fungera. Det gör att ditt Mastercard kan användas i samma terminal som din kompis VISA-kort.

Användningsområden för Blippa

Idag används blippfunktionen på alla möjliga ställen. Som sagt finns tekniken i tågbiljetterna man använder för att resa i Stockholm med SL Access-korten, i din smartphone om du har en nyare iPhone eller Samsung som har Pay-funktionerna, de flesta kredit- och debitkorten och kontaktlösa liftkort när du är på skidsemester.

Särskilt relevant i vardagen är det kanske om det är lång kö i affären eller om har lite bråttom, till exempel om man sitter i DriveThru på McDonalds eller ska ned i tunnelbanan mitt i rusningstrafiken. Då kan det vara väldigt skönt att spara sekunder genom att kunna blippa din biljett, telefon eller kreditkort.

Säkerhet

Ett orosmoln över tekniken är att den inte kräver PIN-kod. Det innebär att vem som helst kan använda ett stulet kort och Blippa det utan att kunna personens kod. Som tur är har många banker en gräns för hur stora belopp du får Blippa, och det brukar röra sig om ca 200 kronor per köp. Större köp kan man ofta, beroende på vilken terminal man använder, ändå Blippa, men man behöver slå in sin PIN-kod för att köpet ska gå igenom. Men kom ihåg att spärra ditt kort om du blir av med det oavsett om kortet kan blippas eller inte!

Sammanfattningsvis om att Blippa

 • Nyare kredit- och betalkort har ofta blippfunktionen – kolla om ditt också har det!
 • Gränsen för PIN-kodslös handel brukar vara ungefär 200 till 250 kronor vilket gör tekniken smidig för handel av till exempel matvaror.
 • Blippfunktionen förenklar och effektiviserar transaktioner och minskar köbildning i butiken!
 • Kom ihåg att det är viktigt att spärra ditt kort om du blir av med det. Oavsett om det är ett kredit- eller betalkort och oavsett om det har blippfunktionen eller inte!

Nu vet du lite mer om vad Blippa är för något. Det är en smart och bra funktion på ditt kreditkort eller betalkort. Blippa när du handlar i till exempel mataffären eller på fiket. Var aktsam om ditt kreditkort oavsett om du använder dig av funktionen eller inte.

Flera goda skäl att skaffa ett matkort

Så, är du fortfarande i valet och kvalet om att skaffa ett matkort? Vi tycker att ett matkort passar för de allra flesta som regelbundet handlar på några av de stora matvarukedjorna. Men om ett matkort är ett bra alternativ för just dig måste du förstås i slutändan bestämma själv. Här har vi sammanfattat fördelarna men också några saker att tänka på innan du ansöker om ditt kort.
 

Ett matkort ger dig:

 • Rabatter i samband med att du använder ditt kort
 • Bonus eller poängsystem varje gång du använder kortet, som ger dig pengar tillbaka
 • Skräddarsydda erbjudanden varje vecka på prisnedsatta varor

Många av de stora matvarukedjorna ger ut matkort till sina kunder. Ett matkort ger dig fördelar på olika sätt. Det kan vara rabatter eller bonusar som finns laddat på ditt kort. Det kan också innebära någon form av poängsystem som i slutändan ger dig pengar tillbaka då du handlat. Några av matvarukedjorna har tagit steg längre då det gäller matkort, så idag kan du även få ett matkort som är knutet till ditt bankkonto, eller ett matkort med kredit.

Enligt oss är det Coops kort som sticker ut lite extra. Hos Coop får du inte bara poäng på det du handlar med ditt kort, utan du får också en stor valfrihet till att använda dina insamlade poäng som du vill. Genom deras utvalda samarbetspartners generösa erbjudanden kan resultatet av dina veckohandlingar bli till upplevelser som resor eller nöjen, bidrag till en shoppingrunda eller en hjälpande hand till människor som får hjälp från olika biståndsorganisationer.

Hur använder jag mitt matkort på bästa sätt?

För barnfamiljer kan ett matkort vara till stor nytta eftersom notan för månadens inhandlade mat ofta är rätt så stor. För dig som är ensamboende eller bor i en liten familj blir förstås inte förtjänsten lika stor, men matkortet kan ändå göra nytta i form av billigare enstaka varor eller andra erbjudanden. Ju mer du handlar, ju mer fördelar har du av ditt matkort.

Matkort och kreditkort i ett

Utvecklingen av matkorten har de senaste åren resulterat i att du som kund kan koppla ditt matkort till ditt bankkonto. Du kan också ha ett matkort och ett kreditkort i ett. Om du väljer ett matkort som är kombinerat med ett kreditkort fungerar det precis som ett vanligt kreditkort. Du kan alltså handla vad som helst med ditt kort, inte bara mat.

Kreditkorten har vanligen vissa försäkringar som kommer med kortet, t ex reseförsäkring och avbeställningsskydd. Du har också visst många dagars räntefri kredit när du använder den typen av kort, och om det är ett kort som du samlar poäng eller liknande på, så samlar du förstås ihop en pott med hjälp av allt du handlar.

Ett matkort kan ge dig mer för pengarna. Om du utgår från dina och din familjs behov, är det bara för dig att jämföra marknadens olika kort och sedan välja det som passar dig bäst. Det bästa matkortet är förstås det som du som kund tjänar mest på att använda.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med att använda ett matkort då du gör dina matinköp är att du betalar lite mindre för dina varor. Med olika kundrabatter, erbjudanden och värdecheckar blir det ofta en viss skillnad i utgifterna. De stora skillnaderna för matkontot blir förstås för de som handlar mycket, så som t ex barnfamiljer.

Kundrabatterna är såklart en av de största fördelarna med matkorten, men du som väljer att ha ett matkort med kredit har även fördelar som att du t ex kan välja hur mycket du vill betala av på din kredit. Försäkringar som ingår är också en av fördelarna. Du kan också ta ut kontanter i uttagsautomater med många av kreditkorten. Vanligtvis är matkorten helt gratis, du betalar ingen månads- eller årsavgift för att ha, eller använda, ditt matkort.

De negativa delarna kan vara om du exempelvis använder ett kreditkort att ta ut kontanter med, kan det vara förenat med någon form av avgift. Likaså kan det kosta att använda vissa av kreditkorten utomlands, eller vid valutaväxling.

Avslutningsvis om matkort

Se över ditt behov av matkort innan du bestämmer dig vad som passar bäst. Tänk över några av följande frågor då du jämför de olika matkorten på marknaden:

 • Handlar du vanligtvis i en och samma affär, eller sprider du ut dina köp i olika matkedjor?
 • Har du användning för ett kreditkort, eller är det en alltför stor utmaning för din ekonomi?
 • Hur ser bonussystemet för ditt matkort ut?
 • Vinner du mest på att ha någon form av poängsystem med återbäring, eller med regelbundna rabatter?

Kom även ihåg att kontrollera om det ingår några försäkringar med matkortet, så att du inte på annat håll betalar för samma försäkringar som ingår.

 

Frågor och svar om matkort

Vilket matkort är bäst?

I tabellen på sidan hittar du de matkort, kreditkort för mat, som vi rekommenderar. Kreditkorten vi listar ger bonus när du handlar, har låg årsavgift och kommer med andra förmåner och rabatter.

Hur fungerar ett matkort?

Ett matkort är ett kredit- eller kontokort som främst används för att handla mat. Det kan vara utfärdat av butikskedjan eller en annan kortutgivare. Ett matkort utfärdat av en specifik butik, till exempel ICA, Coop eller CityGross, ger ofta rabatter, erbjudanden och bonusar när man gör inköp i den specifika butiken med kortet. Läs mer om matkort på vår sida.

Kan jag handla med mitt ICA-kort i andra butiker?

Det finns två olika typer av ICA-kort: det klassiska rosa ICA-kortet och ICA Bankens bankkort och kreditkort. Med det klassiska ICA-kortet kan du endast handla i ICAs butiker – du kan använda det för att betala eller för att få tillgång till bonusar. Med kort från ICA-banken kan du handla i alla butiker som med vilket bankkort eller kreditkort som helst.

Varför ska jag ha ett matkort?

Ett matkort kan ge bra rabatter och bonusar när man handlar mat. Ett kreditkort som används som matkort kan även ge en bra överblick över alla matkostnader eftersom köpen samlas på en faktura i slutet av månaden. Läs mer om fördelarna med matkort på vår sida.

Hur får jag bonus när jag handlar mat med kreditkort?

Med många kreditkort får man bonus på allt man handlar – både mat och andra varor. Kreditkort utfärdade av specifika butiker ger ofta extra bonusar när man handlar mat hos just dem. Läs mer om Coop Mastercard och ICA Bankens bankkort på vår sida. Här har vi listat de bästa kreditkorten med bonus.