Matkort är oftast kort som är bundna till en specifik butikskedja eller bonusprogram. I dagsläget finns det en bred variation av olika kreditkort men det var inte förrän bara ett par år sedan som det såg helt annorlunda ut. Du kanske fortfarande “bara” använder ditt ICA bonuskort till att få bonus hos ICA när du handlar? Väntar du månader på att den där bonuschecken ska komma? Då har du kommit till rätt sida för här kommer vi att förklara hur du på riktigt utnyttjar möjligheterna med matkort.

Coop Mastercard Mer

Coop Mastercard Mer<br />
 • 0,5 krona överallt när du betalar med kortet
 • Reseförsäkring, köpskydd, prisskydd
 • Bonus kan endast användas hos Coop och hos deras partners
Årsavgift: 295 kr
Ränta: 15.70 %
Effektiv ränta - 16.55%
Räntefritt: Upp till 55
Kredit: Upp till 10000kr


Ansök direkt
ICA Banken - Bankkort Plus

ICA

 • 1 % bonus på ICA
 • Ingen bonus utanför ICA butiker.
Årsavgift: 324 kr
Ränta: 10.95 %
Effektiv ränta - 11.52 %
Räntefritt: Upp till 60
Kredit: Upp till 10000kr


Ansök direkt

Spara pengar, få gratis försäkringar och extra bonus med matkort

De nya matkorten som butikskedjorna har börjat erbjuda (alla är inte riktigt där ännu) är oftast kombinerade betal- och kreditkort där du får en rad extra förmåner för att du väljer att gå med i din butikskedja även som bankkund (vilket du gör om du ansöker om ett betal- eller kreditkort). Eftersom detta är en ny inkomstkälla för bankerna och butikskedjorna så slåss de om sina nya kunder med för tillfället häpnadsväckande erbjudanden. Vad sägs till exempel om gratis reseförsäkring och bonus på allt du handlar?

Bonus på allt du handlar

Säg adjö till mindre bonusar hos ICA och välkomna bonus på allt du handlar, gratis reseförsäkringar och noll uttagsavgifter när du reser utomlands med ICA Bankkort Plus. Men det stannar inte där. Du kan börja kombinera dina olika kreditkort och glömma det gamla systemet att tjäna bonus genom att också till exempel ansöka om ett COOP MedMera Mer där du också får bonus på allt du handlar. Du behöver nu inte vara lojal mot din närbutik och istället ta konsumentmakten i egna händer genom att bestämma vem du vill ge din bonus och vilka erbjudanden du vill utnyttja varenda månad.

 

Fler fördelar med matkort

mat kort

Med ett matkort får du rabatter, erbjudanden samt bonusar på de flesta av dina inköp du gör i din matvarubutik. Du kan såklart handla på alla olika affärer inom samma kedja och få bonus på alla de inköpen oavsett vilken av affärerna det är. Många kedjor erbjuder numera bonus och erbjudanden på alla former av butiker.

Det är enkelt att betala med ett matkort. Har du ett matkort utan kontanter på får du först dra ditt matkort och erhålla rabatterna och sedan dra ditt konto- eller kreditkort. Har du pengar på ditt matkort använder du det snabbt och enkelt vid kassan. Du får din bonus automatiskt vid betalningen.

Vi rekommenderar ICA Bankkort Plus

Ansök direkt

Matkort och försäkring

Du har ofta någon form av försäkring med ditt matkort. Det gäller de produkter och tjänster du köper via din matkedja. Du kan även undvika avgifter vad gäller kontantuttag när du tar ut extra pengar vid kassan tillsammans med dina inköp. Detta är en bra sak att använda sig av för att komma undan kontantuttagsavgifter.

Många av matvarukedjorna har även samarbetspartners som du kan handla hos och även där få rabatter och erbjudanden på ditt matkort. Du kan även få rabatter och annat på djurparker, lekland och annat som är kopplat till bonusar på ditt matkort.

Matkort och delbetalning av fakturor

Det finns möjligheter att delbetala fakturor med ditt matkort. Se ditt speciella matkort för de allmänna villkoren vad gäller delbetalning. Du får snabb överblick och bättre koll på din ekonomi med ett matkort. Du kan följa alla inköp på fakturan och på så sätt få bättre koll på din ekonomi.

Matkort finns hos bland annat COOP, ICA och CITYGROSS. Skaffa dig ett bra matkort hos din favoritbutik och erhåll alla de förmåner samt bonusar som det erbjuder dig. Du får som sagt även bättre koll på dina matvaruinköp. Lycka till med att skaffa dig ett nytt matkort!

Coop medlem

Hos Coop kan du bli Coop medlem och få poäng varje gång du drar ditt medlemskort. Det gäller även när du drar kortet hos utvalda partners. Poängen du samlar kan du använda i Poängshoppen och byta in mot värdecheckar för resor, upplevelser och kläder. Som medlem hos Coop får du fina medlemspriser varje vecka. Du får även personliga rabatter och erbjudanden som baseras på dina tidigare inköp.

Coop Mastercard Mer

Coop Mastercard Mer<br />
 • 0,5 krona överallt när du betalar med kortet
 • Reseförsäkring, köpskydd, prisskydd
 • Bonus kan endast användas hos Coop och hos deras partners
Årsavgift: 295 kr
Ränta: 15.70 %
Effektiv ränta - 16.55%
Räntefritt: Upp till 55
Kredit: Upp till 10000kr


Ansök direkt

ICA-kort

Hos ICA kan du skaffa ett ICA-kort som du kan använda för att samla bonus. Med ICA-kortet får du också särskilda kortpriser på varor varje vecka. Det innebär att du får rabatterat pris på vissa utvalda varor. Varje butik erbjuder också unika erbjudanden som både är allmänna samt personliga kopplade till dina tidigare inköp. Med kortet får du också tillgång till andra erbjudanden som rabatt på resor och nöjen.

ICA Banken - Bankkort Plus

ICA

 • 1 % bonus på ICA
 • Ingen bonus utanför ICA butiker.
Årsavgift: 324 kr
Ränta: 10.95 %
Effektiv ränta - 11.52 %
Räntefritt: Upp till 60
Kredit: Upp till 10000kr


Ansök direkt

City Gross Prio

City Gross har ett förmånsprogram som heter City Gross Prio. Som medlem får du personanpassade erbjudanden utifrån tidigare inköp samt unika erbjudanden hos partners och inbjudningar till medlemsdagar. City Gross har även en smart app med vilken du alltid har ditt Priokort med dig. Med appen kan du också göra smarta inköpslistor och hämta recept och inspiration.

Använda sitt kreditkort som matkort

Att använda kreditkortet som ett matkort är inte bara ok det är helt perfekt. Det finns ett antal olika kort som är helt perfekta att använda som matkort. Vi på Bästa Kredikortet ska lista de vi har valt ut som de bästa korten.

Många familjer idag har svårt att ha en bra koll på sin matbudget då man ofta är flera som inhandlar maten och ibland i olika butiker. När barnen blir lite äldre så gör även de inköp som påverkar matbudgeten. Genom att använda ett kreditkort som matkort kan du få många fördelar. Beroende på vilket kort du använder kan du få allt från pengar tillbaka, poäng på dina inköp och rabatter på utvalda varor. Till exempel så ger ica bankkort rabatt på de varor du brukar handla då de registrerar alla köp du gör med ditt kort.

Samla bonus även när du inte handlar mat

Det som är så himla bra med dessa kort är att du kan samla bonus även om du inte handlar mat. Flera av matkorten ger dig bonus och poäng även om du handlar elektronik eller om du är med familjen i Thailand och hyr vattenskoter. Varför inte samla bonus som du kan använda till att köpa mat till familjen när du har chansen.

Att använda ett matkort är som att använda vilket bankkort som helst. Om du inte vill använda krediten på kortet så måste du inte det då man kan ladda på med extra pengar utöver krediten. Dock behöver du aldrig känna dig otrygg med att köpen inte går igenom då du alltid vet att du har det extra kreditutrymmet på kortet. Det matkort som vi rekommenderar mest är ICAs egna bankkort som både ger bonus och dessutom ger dig tillgång till hela ICAs bank.

Kolla in bäst kreditkort med bonus för att maximera dina bonusar.

Kontaktlös betalning i mataffären

Att Blippa är ett snabbt och smidigt sätt att betala med ditt kreditkort och vid lägre summor behöver du inte ens slå in din PIN-kod för att köpet ska gå igenom – visst låter det enkelt?

De kontaktlösa betallösningarna för kreditkort använder samma teknik som nyare smartphones har med till exempel Samsung Pay eller Apple Pay, nämligen NFC (near field communication). Fördelen med denna teknik är att enheten (telefonen, kreditkortet osv) inte behöver vara ansluten till WiFi eller något trådlöst nätverk utan läses av direkt i terminalen som den Blippas mot.

Var kommer Blippa ifrån?

Idén med tekniken för kontaktlösa betallösningar kommer ursprungligen från biljetthantering – nämligen tågbiljetter i Sydkorea. Redan 1995 utfärdade de en motsvarighet till vad vi har idag i Stockholm med SL Access-kortet, med syfte att spara tid och effektivisera rusningstrafiken. Tanken var att det skulle gå snabbare att läsa av en biljett om det kunde göras kontaktlöst och gärna igenom plånbok eller fickor för att på så sätt spara ännu mer tid.

Idag har VISA, Mastercard och Europay gått ihop och skapat EMV som är en internationell standard för hur kontaktlösa betalningar ska fungera. Det gör att ditt Mastercard kan användas i samma terminal som din kompis VISA-kort.

Användningsområden för Blippa

Idag används Blippfunktionen på alla möjliga ställen. Som sagt finns tekniken i tågbiljetterna man använder för att resa i Stockholm med SL Access-korten, i din smartphone om du har en nyare iPhone eller Samsung som har Pay-funktionerna, de flesta både kredit- och debetkorten idag och till och med när du är på skidsemester kan du i vissa fall använda kontaktlösa liftkort.

Särskilt relevant i vardagen är det kanske om det är lång kö i affären eller om har lite bråttom, till exempel om man sitter i DriveThru på McDonalds eller ska ned i tunnelbanan mitt i rusningstrafiken. Då kan det vara väldigt skönt att spara sekunder genom att kunna blippa din biljett, telefon eller kreditkort.

 

Säkerhet

Ett orosmoln över tekniken är att den inte kräver PIN-kod. Det innebär att vem som helst kan använda ett stulet kort och Blippa det utan att kunna personens kod. Som tur är har många banker en gräns för hur stora belopp du får Blippa, och det brukar röra sig om ca 200 kr per köp. Större köp kan man ofta – beroende på vilken terminal man använder – ändå Blippa, men man behöver slå in sin PIN-kod för att köpet ska gå igenom. Men kom ihåg att spärra ditt kort om du blir av med det oavsett om kortet kan Blippas eller inte!

Slutsats Blippa

 • Nyare kredit- och betalkort har ofta Blipp-funktionen – kolla om ditt också har det!
 • Gränsen för PIN-kodslös handel brukar vara ungefär 200 till 250 kronor vilket gör tekniken smidig för handel av till exempel matvaror.
 • Blippfunktionen förenklar och effektiviserar transaktioner och minskar köbildning i butiken!
 • Kom ihåg att det är viktigt att spärra ditt kort om du blir av med det. Oavsett om det är ett kredit- eller betalkort och oavsett om det har Blipp-funktionen eller inte!

Nu vet du lite mer om vad Blippa är för något. Det är en smart och bra funktion på ditt kreditkort eller betalkort. Blippa när du handlar i till exempel mataffären eller på fiket. Var aktsam om ditt kreditkort oavsett om du använder dig av Blippa funktionen eller inte.