Bästa Kreditkortet för mat 2024 [matkort]

Få poäng på mat du handlar och tillgång till gratis försäkringar och andra förmåner med ett matkort! Jämför och ansök direkt via oss!

kreditkort

Här hittar du information om vilket som är det bästa kreditkortet för att handla mat.

Loading...
Coop Mastercard
Coop Mastercard
 • För dig som redan är medlem hos Coop
 • Bonuspoäng överallt du handlar

Effektiv ränta är 20,28 % vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).

 • Kreditgräns:50 000 kr
 • Årsavgift:295 kr
 • Kreditränta:19,95 %
ANSÖK NU på Coops hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Ej arbetslös
Uttagsavgift: 1,50 %, minst 35 kr
Åldersgräns: 20 år
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Inkomstkrav: 125 000 kr/år
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Bonus: 0,5 %
ICA Banken
ICA Banken
 • Trygghetsförsäkring på hemelektronik
 • Dubbel bonus på ICA och Apoteket Hjärtat

Effektiv ränta 1,735 % vid 10 000 i utnyttjad kortkredit. Totalt belopp att betala blir 10 997 kr.

 • Kreditgräns:100 000 kr
 • Årsavgift:324 kr
 • Kreditränta:14,70 %
ANSÖK NU på ICAs hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Fast arbete/pension
Uttagsavgift: Nej
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 1,65 %
Inkomstkrav: Inget krav
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Bonus: Bonus endast på ICA och Apoteket Hjärtat
 

Bäst Matkort 2024

Vi har utsett Coop Mastercard till det bästa matkortet 2024. Motiveringen till utmärkelsen är att kortet har ett lättförståeligt bonusprogram där du kan tjäna poäng överallt och det är enkelt att utnyttja poängen du tjänar. Att kortet är gratis, har lång räntefri kredit (55 dagar) och ett bra försäkringspaket är bara pricken över i:et. Coop Mastercard är bästa kreditkortet för mat 2024.

Matkort och medlemskort

En god investering för hushållsekonomin kan vara ett matkort. Ett matkort ger dig fina förmåner och en billigare matkasse.

Det bästa matkortet är det kortet som bäst lever upp till dina behov. Beroende på hur du lever, om du har barn, sambo eller lever ensam ser behoven såklart olika ut. Bonusar och rabatter är förstås alltid välkomna hur än din familjekonstellation ser ut. Några av de stora matvarukedjorna har samarbeten med Visa och Mastercard vilket gör att du får kan få matkortet och kreditkortet i ett och samma kort.

Om det är ett matkort du är ute efter finns det flera riktigt bra alternativ att välja mellan.

Matkort med kredit

Många av de större butikerna, som ICA och Coop, erbjuder kombinerade betal- och kreditkort. Detta är kort som ger dubbelbonus – det vill säga bonus för att du är medlem i butikens medlemsklubb och bonus för att du även är bankkund.

Eftersom det handlar om kreditkort får man även andra fördelar med denna typ av matkort:

 • Försärkingar
 • Kredit
 • Bonus på köp utanför matbutiken

Jämför matkort med kredit

FunktionerCoop MastercardICA Banken
Årsavgift295 kr324 kr
Bonus Coop/ICA0,5 %1 SEK ger 2 stammispoäng
Bonus övrigt0,5 %0 %
ReseförsäkringJaJa
Räntefri kredit55 dagar60 dagar

Bonus på köp – i och utanför mataffären

Med ett matkort med kredit får du rabatter, erbjudanden samt bonusar på de flesta av dina inköp du gör i din valda matvarubutik.

Många matkort med kredit erbjuder även bonus när man använder kortet i andra butiker – till exempel när man köper kläder, elektronik eller andra vardagsartiklar.

Många av matvarukedjorna har även samarbetspartners som du kan handla hos och även där få rabatter och erbjudanden på ditt matkort. Du kan även få rabatter och annat på djurparker, lekland och annat som är kopplat till bonusar på ditt matkort.

Försäkring

Du har ofta någon form av försäkring som ingår med ditt matkort med kredit. För Coop och ICA handlar det om en reseförsäkring och en försäkring som täcker vissa typer av varuköp.

Kredit

Det finns möjligheter att delbetala fakturor med ditt matkort med kredit. Hur. kreditvillkoren ser ut skiljer sig mellan de olika matkedjorna. Se ditt speciella matkort för de allmänna villkoren vad gäller delbetalning och kredit.

Generellt gäller det att du har ett visst antal räntefria dagar – dagarna från ditt inköp till fakturans förfallodatum. Om du inte betalar hela fakturan vid förfallodatum utan istället väljer att delbetala tillkommer ränta och andra eventuella avgifter.

Populära matkort med kredit

Att använda ett matkort är som att använda vilket bankkort som helst. Om du inte vill använda krediten på kortet så måste du inte det, då du kan ladda på med extra pengar utöver krediten. Dock behöver du aldrig känna dig otrygg med att köpen inte går igenom då du alltid vet att du har det extra kreditutrymmet på kortet.

Coop-kort

Medlemskort

Hos Coop kan du bli medlem och få poäng varje gång du drar ditt medlemskort. Det gäller även när du drar kortet hos utvalda partners. Dina veckohandlingar kan resultera i värdecheckar för upplevelser, resor eller nöjen som du byter till dig i Poängshoppen.

Som medlem hos Coop får du också fina medlemspriser varje vecka. Dessutom kan du göra samhällsnytta genom att ge hjälp till människor som omfattas av olika biståndsorganisationer. Coops MedMera-kort kommer med en medlemsinsats på 100 kronor, men det generösa poängsystemet gör att du snabbt tjänar in pengar genom rabatter och erbjudanden. Dessutom får du tillbaka dessa pengar om du väljer att avsluta ditt medlemskap.

Coop Mastercard

Coops medlemskort med kredit heter Coop Mastercard. Detta är ett betal-, kredit- och medlemskort i ett. Med kortet får du extra mycket bonus när du handlar på Coop. Du har möjlighet att välja till en kredit och får även tillgång till reseförsäkring och andra förmåner.

ICA-kort

Medlemskort

Hos ICA kan du skaffa ett kort som du kan använda för att samla bonus. Med ICA-kortet får du också särskilda kortpriser på utvalda varor varje vecka. Varje butik erbjuder också unika erbjudanden som både är allmänna samt personliga kopplade till dina tidigare inköp. Med kortet får du också tillgång till andra erbjudanden som rabatt på resor och nöjen.

ICA kreditkort

ICAs medlemskort med kredit ger dig dubbla poäng när du handlar hos ICA eller Apoteket Hjärtat. Välj din nivå på kontokredit. Försäkringar som ingår är en kompletterande reseförsäkring och en trygghetsförsäkring för hemelektronik.

City Gross Prio

City Gross har ett förmånsprogram som heter City Gross Prio. Som medlem får du personanpassade erbjudanden utifrån tidigare inköp samt unika erbjudanden hos partners och inbjudningar till medlemsdagar. City Gross har även en smart app med vilken du alltid har ditt Priokort med dig. Med appen kan du också göra smarta inköpslistor och hämta recept och inspiration.

City Gross erbjuder inte medlemskort med kredit.

Använd ditt kreditkort som matkort

Att använda kreditkortet som ett matkort fungerar alldeles utmärkt. Det finns ett antal olika kort som är helt perfekta att använda som matkort – även kreditkort som inte är kopplade till en specifik matvarukedja.

Man kan kombinera sitt kreditkort med ett vanligt medlemskort från den matbutik man brukar vardagshandla i. Då kan man kombinera flera olika sorters rabatter och bonus.

I tabellen nedan visar vi hur det hade kunnat se ut om man kombinerade Norwegian Kreditkort med ett ICA Stammis-kort.

 Norwegian KreditkortICA Stammis
Årsavgift0 kr0 kr
Bonus i matbutiken0,5 %1 %
Bonus övrigt0,5 %0 %

Samla bonus även när du inte handlar mat

Om du använder ett vanligt kreditkort som matkort hördu möjlighet att samla bonus på alla olika typer av köp. DU kan. alltså samla hela hushållets utgifter på ett och samma kreditkort och på så sätt maximera eventuell bonus eller cashback.

Kolla in de bästa kreditkorten med bonus för att maximera dina bonusar.

Goda skäl att skaffa ett matkort

Så, är du fortfarande i valet och kvalet om att skaffa ett matkort? Vi tycker att ett matkort passar för de allra flesta som regelbundet handlar på några av de stora matvarukedjorna. Men om ett matkort är ett bra alternativ för just dig måste du förstås i slutändan bestämma själv. Här har vi sammanfattat fördelarna men också några saker att tänka på innan du ansöker om ditt kort.

Ett matkort ger dig:

 • Rabatter i samband med att du använder ditt kort
 • Bonus eller poängsystem varje gång du använder kortet – som ger dig pengar tillbaka
 • Skräddarsydda erbjudanden varje vecka på prisnedsatta varor

Fördelar och nackdelar med matkort

Fördelar

Fördelarna med att använda ett matkort då du gör dina matinköp är att du betalar lite mindre för dina varor. Med olika kundrabatter, erbjudanden och värdecheckar blir det ofta en viss skillnad i utgifterna. De stora skillnaderna för matkontot syns förstås mest för de som handlar mycket, så som till exempel barnfamiljer eller stora hushåll – men även mindre hushåll kan ha stor nytta av ett matkort.

Kundrabatterna är såklart en av de största fördelarna med matkorten, men du som väljer att ha ett matkort med kredit har även fördelar som att du till exempel kan välja hur mycket du vill betala av på din kredit. Försäkringar som ingår är också en av fördelarna. Du kan också ta ut kontanter i uttagsautomater med många av kreditkorten.

Vanligtvis är matkorten helt gratis, du betalar ingen månads- eller årsavgift för att ha, eller använda, ditt matkort. Ett matkort med kredit kan dock ha en årsavgift eller månadsavgift.

Nackdelar

De negativa delarna kan vara om du exempelvis använder ett kreditkort att ta ut kontanter med, kan det vara förenat med någon form av avgift. Likaså kan det kosta att använda vissa av kreditkorten utomlands, eller vid valutaväxling.

Många matkort med kredit har dessutom en årsavgift att ta hänsyn till.

Avslutningsvis om matkort

Se över ditt behov av matkort innan du bestämmer dig vad som passar bäst. Tänk över några av följande frågor då du jämför de olika matkorten på marknaden:

 • Handlar du vanligtvis i en och samma affär, eller sprider du ut dina köp i olika matkedjor?
 • Har du användning för ett matkort med kredit, eller är det en alltför stor utmaning för din ekonomi?
 • Hur ser bonussystemet för ditt matkort ut?
 • Vinner du mest på att ha någon form av poängsystem med återbäring, eller med regelbundna rabatter?

Kom även ihåg att kontrollera om det ingår några försäkringar med matkortet, så att du inte på annat håll betalar för samma försäkringar som ingår.

Frågor och svar om matkort

Vilket matkort är bäst?

I tabellen på sidan hittar du de matkort, kreditkort för mat, som vi rekommenderar. Kreditkorten vi listar ger bonus när du handlar, har låg årsavgift och kommer med andra förmåner och rabatter.

Hur fungerar ett matkort?

Ett matkort är ett medlemskort eller ett betal- och kreditkort som främst används för att handla mat. Det kan vara utfärdat av butikskedjan eller en annan kortutgivare. Ett matkort utfärdat av en specifik butik, till exempel ICA eller Coop, ger ofta rabatter, erbjudanden och bonusar när man gör inköp i den specifika butiken med kortet. Läs mer om matkort på vår sida.

Kan jag handla med mitt ICA-kort i andra butiker?

Det finns två olika typer av ICA-kort: det klassiska rosa ICA-kortet och ICA Bankens bankkort och kreditkort. Med det klassiska ICA-kortet kan du endast handla i ICAs butiker – du kan använda det för att betala eller för att få tillgång till bonusar. Med kort från ICA-banken kan du handla i alla butiker som med vilket bankkort eller kreditkort som helst.

Varför ska jag ha ett matkort?

Ett matkort kan ge bra rabatter och bonusar när man handlar mat. Ett kreditkort som används som matkort kan även ge en bra överblick över alla matkostnader eftersom köpen samlas på en faktura i slutet av månaden. Läs mer om fördelarna med matkort på vår sida.

Hur får jag bonus när jag handlar mat med kreditkort?

Med många kreditkort får man bonus på allt man handlar – både mat och andra varor. Kreditkort utfärdade av specifika butiker ger ofta extra bonusar när man handlar mat hos just dem. Läs mer om Coop Mastercard och ICA Bankens bankkort på vår sida. Här har vi listat de bästa kreditkorten med bonus.