Klarna är ett svenskt företag som är kända för sina smarta betallösningar inom e-handel. Många känner till deras fakturatjänster som används av de flesta större svenska online-butiker, men de har även ett eget betalkort – Klarnakortet.

Vad är Klarnakortet?

Klarnas kort är ett VISA-kort, vilket gör att det kan användas nästan var som helst runt om i världen. Kortet kräver inget eget konto utan kan kopplas till ett redan befintligt konto. Kortet är uppenbart designad med Klarnas profil i åtanke och finns tillgängligt i flera olika utseenden, med olika färger och kaxiga slogans på framsidan.

En sak som sticker ut när det gäller Klarnakortet är att det är möjligt att koppla till Apple Pay eller Google Pay, för att möjliggöra kortbetalningar helt utan det fysiska kortet närvarande.

Klarnakortet är inget regelrätt kreditkort, men fungerar på ett liknande sätt då det ger möjlighet att göra köp som betalas vid ett senare tillfälle via faktura. För dessa fakturor gäller samma villkor som deras vanliga fakturor som mottagits utan Klarnakortet.

Syftet med Klarnakortet är enligt dem själva att göra betalningar ”smooth”, och underlätta livet när du är ute och shoppar.

Fördelar med Klarnakortet

Klarnakortet har flera fördelar, men inte särskilt många förmåner såsom bonusar, reseförsäkringar eller liknande som många kreditkort brukar ha.

Samtidigt är Klarnakortet helt gratis, utan årsavgift. Det kostar heller inget att använda om du använder det för att betala ditt köp direkt.

En annan fördel med Klarnas kort är att det kan användas utomlands utan extra avgifter eller så kallat valutaväxlingspåslag. Detta är relativt unikt och skiljer Klarnakortet från många andra kort på marknaden.

Klarna ligger i framkant vad gäller smidighet, något som också gäller deras app. Med hjälp av Klarna-appen får du en god överblick över dina köp och vilka utgifter du har. Du får dessutom notiser när köp har gjorts, vilket ger en trygghet och gör det lätt och överskådligt.

Klarna ger en viss hint om att deras kort kan ge vissa bonus- eller rabatterbjudanden. De skriver något hemlighetsfullt på sin hemsida att du kommer att bli erbjuden vissa överraskningar när du handlar med Klarnakortet, och att det blir flera sådana ju mer du handlar.

Avgifter med kort från Klarna

Om du väljer att betala ditt köp via faktura så samlas dina betalningar på en månadsfaktura. Om du väljer detta sätt att betala tillkommer en mindre månadsavgift för själva fakturan, men kortet i sig har ingen avgift. Om du endast använder kortet för att betala ditt köp direkt är det avgiftsfritt.

Om du väljer att betala med faktura finns vissa avgifter, till exempel om du vill dela upp betalningen eller vill förlänga fakturans förfallodatum. Om du missar att betala i tid tillkommer ytterligare avgifter.

För vem passar Klarnakortet?

Klarnakortet är ett utmärkt kort för dig som vill ha möjlighet till smidiga betalningar, både online och i fysiska butiker. Det ger dig extra köputrymme tack vare möjligheten att betala via faktura. Kortet passar i stort sett vem som helst, då det inte kostar något att skaffa eller att äga, samt är väldigt flexibelt att använda.

Klarnas profil är ganska ung och trendig och målgruppen är förmodligen ganska unga personer. Det förtar dock inte det faktum att kortet är användbart och passar de allra flesta, oavsett ålder eller kön.

Kortet är dock inte ett traditionellt kreditkort och har till exempel inget bonussystem. För dig som vill ha något tillbaka av ditt kort, utöver smidiga betallösningar, finns det kanske andra kort som passar bättre. Kortet kan heller inte användas för att göra kontantuttag, vilket kan vara en begränsning för vissa, i synnerhet i utlandet där man i vissa länder är beroende av kontanter.

 

Frågor och svar om Klarnakortet

Hur funkar Klarnakortet?

Klarnakortet är ett betal- och kreditkort från Klarna. Kortet kan användas för att handla på alla ställen där VISA godkänns. Du kan välja om du vill betala direkt, betala senare eller betala med en månadsfaktura på slutet av månaden. Klarnakortet kombineras med fördel med Klarna-appen. Kortet har ingen årsavgift.

Kan man handla överallt med Klarnakortet?

Ja, Klarnakortet kan användas där VISA-kort godtas, det vill säga nästan överallt. Välj om du vill betala direkt, betala senare eller betala med månadsfaktura.

Varför kan jag inte beställa Klarnakortet?

För att godkännas för Klarnakortet måste man vara över 18 år, bosatt i Sverige, vara kund hos klarna sen tidigare, inte ha några betalningsanmärkningar och ha en årsinkomst på minst 180 000 kronor.

Kan jag ta ut pengar med Klarnakortet?

Nej, du kan inte ta ut kontanter med Klarnakortet. Klarnakortet kan du använda för att betala direkt, betala senare eller betala via månadsfaktura.

Hur ansöker jag om Klarnakortet?

Du kan ansöka om Klarnas kort direkt via Klarnas hemsida eller via Klarna-appen. För att ansöka behöver du ha handlat med Klarna tidigare.