Att ansöka om ett kreditkort förutsätter nästan att du inte har någon betalningsanmärkning och att du har god kreditvärdighet. Har du en betalningsanmärkning men vill ansöka om ett kreditkort ändå kommer här några tips med vad du bör tänka på. Det går att skaffa nytt kreditkort trots att man har anmärkning, men man behöver göra vissa saker då. Du ser här nedan hur du skall gå tillväga:

Vad är en betalningsanmärkning?

Om du har en skuld som du inte betalat går den tids nog till Kronofogdemyndigheten. Det är då du får din betalningsanmärkning registrerad hos kreditupplysningsföretag som Bisnode, Creditsafe och UC. Anmärkningen finns kvar i tre år, även om du betalar av skulden innan dess, och de allra flesta kreditgivare kommer att avslå en ansökan om det finns en betalningsanmärkning.

Att ansöka om ett kreditkort är precis som att ansöka om ett lån, och kreditgivaren gör liten skillnad mellan de två. Har du en betalningsanmärkning kommer de allra flesta att avslå ansökan oavsett om det är för ett kreditkort eller ett lån.

Skaffa kreditkort trots anmärkning

Steg 1: Bevisa att du har ordning och reda på din ekonomi

Det finns kreditgivare som accepterar ansökningar med betalningsanmärkningar, men de ställer oftast samma krav i övrigt som andra kreditgivare, och ett av dessa krav som ofta kommer upp är stadigvarande inkomst. Bevisa detta med hjälp av anställningsintyg från din arbetsgivare och kanske ett par lönespecifikationer för att styrka att du faktiskt har denna återkommande inkomst.

Att göra en budget kan också vara till god hjälp, visa upp kreditkortets omkostnader tillsammans med dina andra levnadskostnader och visa att din budget faktiskt går ihop och att du hållit dig till budgeten den senaste tiden. Ett tips är att göra detta i ett personligt möte hos din bank.

Kreditkort med betalningsanmarkning

Steg 2: Var envis

Det kommer inte att vara lätt att bli beviljad ett kreditkort om du har en anmärkning, men det är inte omöjligt. Fortsätt stå på dig och försök igen, och leta kanske upp andra kreditgivare som är mer sannolika att godkänna sina kunder trots anmärkningar.

Hur undviker jag att få en betalningsanmärkning?

Naturligtvis planerar ingen att få en betalningsanmärkning, utan det vanligaste är att man blir långtidssjukskriven eller arbetslös och därför inte klarar de vardagliga utgifterna. För att undvika att hamna i en sådan situation är här några tips:

Gör som banken, gör en ”Kvalp”

När banken räknar på att låna ut pengar till dig räknar de ut en ”Kvar att leva på” (kvalp). De räknar både med nuvarande ränta, men också hur mycket du skulle ha kvar att leva på om räntan gick upp med X %. Gör det du med. Räkna till exempel bara med 80% av din inkomst när du gör din budget, du kommer nämligen sannolikt inte ha 100% av din lön om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven.

Omförhandla lån och krediter

Du kan sänka månadskostnaderna och därmed öka dina marginaler i vardagen antingen genom att samla dina lån och krediter i ett större lån (förhoppningsvis med bättre villkor), eller genom att omförhandla direkt med din bank. Kanske kan du förhandla ned räntan med några punkter i utbyte mot att banken förlänger lånets löptid?

Sälj något värdefullt

Om det börjar bli kris och panik kan det vara läge att kolla på huruvida du kan sälja din TV, tvättmaskin eller bil – kronofogden kommer ändå tvinga dig sälja dem om det går så långt. Om du är proaktiv får du i alla fall välja själv i vilken ordning sakerna säljs, och till vilket pris.

SMS-lån

Man hör ofta mycket negativt om snabblån och sms-lån, och ofta är det berättigat. Den som inte kan betala av lånet hamnar i en spiral av höga räntor, påminnelseavgifter och andra kostnader, men för den som bara behöver två veckor extra på sig att betala den där fakturan kan faktiskt sms-lån göra stor skillnad.

Långivare SMS-lån

Vissa långivare gör ingen kreditupplysning för sina sms-lån, och vissa erbjuder till och med räntefria perioder i hopp om att låntagaren inte ska kunna betala av lånet i tid. Om alternativen står mellan att hamna hos kronofogden och få en betalningsanmärkning eller att ta ett riskabelt sms-lån så kan sms-lånet låta förhållandevis bra.

Slutsats betalningsanmärkningar

  • En betalningsanmärkning får man när man inte kunnat betala av en skuld och den gått till kronofogden
  • Betalningsanmärkningar finns kvar i 3 år, oavsett hur snabbt du löser skulden
  • Det finns kreditgivare som har överseende med betalningsanmärkningar,
  • Det bästa sättet är genom personliga möten med din bank där du får visa att du har koll på din ekonomi
  • Undvik om du kan att få en betalningsanmärkning, stresstesta din privatekonomi!

Se till att du har ordning och reda på din privata ekonomi ifall du skall skaffa kreditkort. Det går alltså att erhålla ett kreditkort trots betalningsanmärkning. Nu vet du lite mer om hur du skall gå tillväga för att göra detta.