Måste man ha kreditkort för att hyra bil i Sverige?

Det kan gå att hyra bil utan kreditkort, även om det kan vara något svårare och vi går igenom hur du gör lite längre ner i artikeln. Viktigt att tänka på är att det finns flera fördelar med att ordna hyrbil med kreditkortet, som gör allting mycket enklare och säkrare. Vi berättar mer om allt du behöver veta för att hyra bil på smartast sätt.

Kreditkort för hyrbil kan vara ett krav

En del biluthyrningsföretag kräver kreditkort för hyrbil. Speciellt utomlands kan det vara ett krav. I Sverige varierar det men det kan gå att hyra bil utan kort.

Måste man ha kreditkort för att hyra bil i Sverige?

Därför vill biluthyraren att du ska betala med kreditkort

När du hyr bil i Sverige ingår det alltid en bilförsäkring. På försäkringen finns det en självrisk som du måste betala ifall det skulle uppstå en skada på bilen. Beloppet på självrisken kan variera mellan försäkringsbolag och kan ligga mellan allt från 3 000 till 15 000 kronor.

Genom att du betalar med ditt kreditkort kan uthyraren försäkra sig om att du kommer att betala detta belopp vid en skada. Det gör de genom att reservera beloppet på ditt kreditkort utan att några pengar dras.

En nackdel för dig med reservationen är att du inte kan använda det reserverade beloppet under din resa. Reservationen släpps dock när du väl har lämnat tillbaka bilen utan skador.

Så hyr du bil utan kreditkort

Om du inte har något kreditkort kan du ändå boka en hyrbil hos en del biluthyrare som accepterar betalkort. Det är ett så kallat debetkort utan kredit. Ett problem med dessa betalkort är att det inte går att reservera belopp. Då behöver biluthyrningsföretaget i stället debitera en deposition på kortet. Det uppstår då också en kostnad för själva transaktionen, för biluthyraren.

Det är dock inte alla biluthyrare som accepterar betalkort. Då kan det i stället går att hyra bil genom att du betalar biluthyrningsföretaget en självriskeliminering, det vill säga att du reducerar självrisken mot att du betalar en daglig avgift.

Missa inte fördelarna i att hyra bilen med kreditkort

Har du inget kreditkort idag kan det ändå finnas fördelar med att skaffa ett kort både för att hyra bil men även för andra användningsområden på resa eller hemma i Sverige:

Vilket kreditkort är bäst att välja?

Om du ska hyra bil med ett kreditkort bör du välja ett kort som har självriskeliminering och gärna ett som är utan uttagsavgifter. Ska du resa utomlands är det också bäst att välja ett resekort med kompletterande reseförsäkring och som är utan valutapåslag, du slipper då betala onödiga valutaväxlingsavgifter. Rabatt på drivmedel är inte heller fel, speciellt om du ska köra långt med bilen.

Ta inte första bästa kreditkort med självriskeliminering eftersom villkoren kan variera stort. Kontrollera om det finns någon maxgräns och om skadan måste vara större än självriskbeloppet.