Vad gäller när man skaffar ett kreditkort?

Ett kreditkort i plånboken kan vara ett bra extra hjälpmedel i vardagen – det är ett smidigt betalsätt, man samlar alla köp man gjort på en kreditkortsfaktura och möjligheten finns att dela upp betalningen av fakturan om man skulle vilja det. Ett kreditkort kan dessutom erbjuda många fördelar, det kan handla om bonuspoäng, rabatterbjudanden och försäkringar. 

Innan man skaffar ett kreditkort är det viktigt att man vet hur det fungerar – kortet kommer nämligen med en rad villkor man bör ha koll på. Vi reder ut vad det innebär att äga ett kreditkort och vad man bör tänka på innan man skickar in sin ansökan. 

Hur skiljer sig ett kreditkort från andra betalkort?

Om man betalar med ett kreditkort samlas alla köp man har gjort på en samlad kreditkortsfaktura. Detta skiljer sig från till exempel ett traditionellt bankkort som är kopplat till ett bankkonto som pengarna dras direkt ifrån. 

Kreditkortsfakturan skickas av kreditkortsutgivaren och kommer vanligtvis vid månadens slut. Ett kreditkort innebär alltså en möjlighet att handla med lånade pengar, som man betalar tillbaka när kreditkortsfakturan kommer. 

Kreditkortsfakturan kan man i sin tur välja att betala till förfallodatum, då utan ränta, eller endast betala en del av den och vänta med resten till nästa månad. Om man väljer att dela upp sin betalning tillkommer ränta och andra eventuella avgifter. 

Ett kreditkort kan alltså liknas vid ett lån för konsumtion. Precis som vid alla andra lån tillkommer ränteavgifter och eventuella övriga avgifter. 

Förstå kreditkortsränta

Kreditkortsräntan är den kostnad du betalar för att låna pengar från kreditkortsföretaget. Ju högre ränta desto dyrare blir det för dig att använda ditt kreditkort och dela upp dina betalningar. Innan man skickar in sin kreditkortsansökan är det därför viktigt att titta på kreditkortets ränta – och välja ett med så förmånlig ränta som möjligt.

Om man betalar hela sin kreditkortsskuld innan fakturans förfallodatum utgår vanligtvis inte någon ränta. Andra kreditkortsavgifter kan dock tillkomma. 

Förstå kreditkortsavgifter

Utöver kreditkortsräntan tillkommer en rad andra kreditkortsavgifter när man använder ett kreditkort. Vilka avgifter som ingår beror på kort och kortutgivare. Vanliga kreditkortsavgifter är till exempel års-, månads- eller medlemsavgift. Det kan även tillkomma kostnader när man tar ut kontanter, växlar till en annan valuta, tar emot en avi eller för administration. 

Den effektiva räntan är en bra siffra att titta på för att förstå den totala kostnaden för ett kreditkort. Den uppger nämligen de samlade avgifterna plus räntan, omvandlade till en årlig procentsats.  Ett kreditkort med väldigt hög kreditkortsränta kan alltså ha en förhållandevis låg effektiv ränta om övriga kreditkortsavgifter är låga eller obefintliga.

Välj kreditkort för dina köpvanor

Att ha ett kreditkort i plånboken är egentligen bara gynnsamt om man hittar ett som matchar ens köpvanor och livssituation. Kreditkortsmarkanden är bred, och olika typer av kort ger olika typer av fördelar. Om man reser mycket är till exempel ett resekreditkort med flygförmåner ett bra val. Om man vill ha ett kreditkort för vardagsutgifter kanske ett matkreditkort kopplat till den mataffär man handlar i mest är mer lönsamt. Man kanske älskar shopping? Då är kanske ett shoppingkreditkort med bonus eller cashback är ett mer gynnsamt val. 

Detta krävs för en godkänd kreditkortsansökan

För att få sin kreditkortsansökan godkänd måste man uppfylla vissa krav. Kravens utformning ser olika ut beroende på kortutgivare. Generellt gäller följande:

Om du uppfyller kraven kommer din ansökan att bli godkänd. När den har blivit godkänd får man. Ett avtal som det är viktigt att man läser igenom – och sen signerar om man vill gå vidare och. Faktiskt skaffa kreditkortet. 

Kortet skickas hem till dig med posten när du har skrivit på avtalet – koden kommer vanligtvis ett par dagar senare.