De 10 bästa bankerna för privatpersoner

En sammanställning av de 10 bästa bankerna för privatpersoner - hitta din nya bank med bäst förmåner, kreditkort och banktjänster.

kreditkort

Topp 10 banker för privatpersoner

Vi går igenom de 10 bästa bankerna enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI) kundundersökning. En undersökning där man helt enkelt låtit vanliga konsumenter svara på frågor om hur nöjda de är med sin bank och dess tjänster.

Nedan hittas en sammanställningen av de 10 bästa bankerna för privatpersoner, samt lite kort information om bankerna och deras utbud.

1. Sparbankerna

sparbankerna bank

Sparbankerna skiljer sig lite grann från övriga banker. De drivs av Sparbankernas Riksförbund som fungerar genom att olika banker har ett samarbete med dem. Många av Sparbankerna drivs i samarbete med Swedbank. I SKI:s mätning når Sparbankerna en kundnöjdhet på 75,1 av 100.

Tjänsterna hos sparbankerna kan variera men det finns i de flesta fall ett bra utbud med möjlighet att både låna pengar, spara och investera, samt använda bankens olika betallösningar.

Sparbankernas kort finns över hela spannet från enkla betalkort, till betal- och kreditkort som såväl Mastercard Guld och Mastercard Platinum. Dessutom finns företagskort och specialkort för ungdomar.

Med sitt breda utbud av tjänster och sin pålitlighet blir Sparbankerna ofta lokala favoriter och har bevisligen en hög grav kundnöjdhet.

Sparbankerna

2. Övriga banker

Kategorin Övriga banker får 73,1 av 100 i SKI:s mätning. I den kategorin ingår givetvis en mängd olika banker som inte tillhör storbankerna. Det handlar om specialistbanker på bolån som SBAB och nischbanker inom värdepapper som Avanza och Nordnet.

Det finns förstås även mindre och lokala bankverksamheter som är unika för olika städer och orter runt om i landet som kan ha en stark lojalitet bland sina kunder av olika skäl – dessa samlas även under denna placering.

3. Skandia

Skandia logo

Skandiabanken är en populär bank som var tidigt ute med att ha en bra och välfungerande internetbank. I SKI:s mätning når de 73 av 100 poäng i kundnöjdhet.

Skandia är i grunden ett försäkringsbolag, så deras försäkringar och bank finns på samma hemsida. I tjänsteutbudet för banken ingår det mesta som går att förvänta sig av en modern och bra bank.

Sparande, värdepappershandel och olika former av lån finns tillgängliga hos Skandia. Hos Skandia går det att skaffa mobilt BankID, använda Swish och skaffa olika kort som betalningstjänster. De har betalkort från Visa men erbjuder inte kreditkort.

Skandia är en modern och välfungerande bank som håller måttet och lyckats bibehålla många av sina nöjda kunder genom åren.

Skandia

Snabbfakta om Skandia bankkort

SkandiaAvgift
Månadsavgift20 kr
Extrakort/månad20 kr
Uttagsavgift, Sverige0 kr
Valutaväxlingspåslag1,65 %
Kortbetalning, Sverige0 kr
Beställning inköpsnota75 kr
Emergency Card/Cash300 kr

4. Länsförsäkringar Bank

Lansforsakringar

Länsförsäkringar bank får 71,8 av 100 i SKI:s undersökning i kundnöjdhet för privatkunder.

Länsförsäkringar Bank är, vilket namnet avslöjar, ett dotterbolag som ägs av försäkringskoncernen Länsförsäkringar. Det är en mycket populär bank som erbjuder en mängd användbara tjänster.

De erbjuder flera olika sorters lån, både bolån och privatlån och goda möjligheter till sparande och investeringar i värdepapper. Länsförsäkringar Bank har dessutom många moderna och smarta betallösningar, som Swish, autogiro och en mängd olika kort. De har både vanliga bankkort, kort anpassade för ungdomar under 18, studenter samt kreditkort.

Länsförsäkringar finns representerade i kontor spritt över hela landet och är lätta att komma i kontakt med vid behov.

Länsförsäkringar

Snabbfakta om Länsförsäkringar kreditkort

Länsförsäkringar BankAvgift
Årsavgift195 kr
ReseförsäkringJa
Kortköp utomlands0 kr
Kontantuttag inom EU0 kr
Kontantuttag utanför EU35 kr

5. Handelsbanken

Handelsbanken

Den klassiska storbanken Handelsbanken finns representerad runt om över hela landet, men även runt om hos våra nordiska grannar. Det är en anrik bank som varit med under många år. De får 68,5 av 100 i kundnöjdhet hos SKI.

Hos Handelsbanken finns möjlighet att utföra alla banktjänster du kan föreställa dig; allt ifrån sparande, pensionssparande, lån och rådgivning finns tillgängligt. De har flera betalkortslösningar, från ett simpelt betalkort till billigare kreditkort, eller premiumkort för den som söker något utöver det vanliga. I deras Platinum-kreditkort tillkommer en mängd fina förmåner för kunder som är ute efter något lite mer exklusivt.

Kort sagt har Handelsbanken något för alla och som storbank vet du att banken alltid har resurser att hålla sina tjänster moderna och uppdaterade, samtidigt som de erbjuder en hög grad av säkerhet.

Handelsbanken

Snabbfakta om Handelsbanken Allkort

Handelsbanken AllkortAvgift
Årsavgift360 kr
Pris för extrakort100 kr
ReseförsäkringJa
BonusJa
Kontantuttag inom Sverige0 kr
Kontantuttag inom EU0 kr
Kontantuttag utanför EU40 kr

6. SEB

seb bank

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken som den heter, är en väletablerad svensk storbank med lång historik av bankverksamhet. I SKIs mätning når SEB 66,5 av 100 i kundnöjdhet hos privatkunder.

SEB erbjuder alla standardtjänster du kan förvänta dig av en bank av denna storlek. Oavsett om du letar efter lån, vill spara eller bara behöver ett lönekonto, fyller SEB alla dina behov. Bland sina betallösningar har de moderna digitala lösningar som Swish, men givetvis även flera olika kort att välja mellan. De har både debitkort, ett kort anpassat för yngre användare, samt ett kreditkort med möjlighet till reseförsäkring och andra förmåner.

SEB

Snabbfakta om SEB kreditkort

SEB CreditAvgift
Årsavgift295 kr
Pris för extrakort100 kr
ReseförsäkringJa
BonusJa
Kontantuttag inom Sverige35 kr
Kontantuttag inom EU35 kr
Kontantuttag utanför EU35 kr

7. Nordea

nordea

Nordea är en välkänd storbank här hemma, som numera har sitt huvudkontor i Finland. På SKI:s lista får banken 65,8 av 100 i kundnöjdhet.

Precis som de andra storbankerna erbjuder Nordea en komplett lösning med alla tänkbara banktjänster för sina kunder. De har en mängd digitala tjänster, lån och krediter, möjligheter till sparande, investeringar och pension. De har dessutom ett utbud av försäkringar och olika typer av speciella kundprogram anpassade för dig som vill samla dina bankaffärer hos Nordea.

För betalningar har Nordea en mängd olika kort, bland annat två betalkort från VISA, varav ett särskilt anpassat för ungdomar. De har även en uppsättning kreditkort från MasterCard i olika nivåer, upp till ett Premiumkort, för de kunder som vill ha det där lilla extra som ett riktigt bra kreditkort kan erbjuda.

Nordea

Snabbfakta om Nordea kreditkort Gold

Nordea GoldAvgift
Årsavgift470 kr
Pris för extrakort0 kr
ReseförsäkringJa
Kontantuttag inom Sverige2 %, minst 40 kr kr
Kontantuttag inom EU2 %, minst 40 kr
Kontantuttag utanför EU2 %, minst 40 kr

8. Danske Bank

danskebank

Den danska storbanken Danske Bank kommer in på åttonde plats i denna lista, med 65,2 av 100 i kundnöjdhet. Danske Bank har funnits i Sverige länge och är en välkänd bank här med många svenska kunder.

Danske Bank erbjuder väldigt många olika typer av lån, ofta till förmånliga priser. Oavsett om du är ute efter ett bolån, eller ett privatlån till bil, båt eller till exempel fritidshus, har Danske Bank erbjudanden för dig. De har även många försäkringar, möjligheter till sparande, pensionsplanering och investeringar med mera.

Bland sina kort har de många varianter att välja på. Allt ifrån simpla bankkort med låga avgifter, till mer påkostade kreditkort som Mastercard Guld eller Mastercard Platinum finns på menyn.

Även om Danske Bank inte lyckades nå en högre placering än 8 på denna lista, är det en bra bank som ofta har förmånliga och bra erbjudanden för dig som kund.

Danske Bank

Snabbfakta om Danske Bank Mastercard Direkt

Danske Bank DirektAvgift
Årsavgift299 kr
ReseförsäkringJa
Kontantuttag inom Sverige, kredit2 %, minst 40 kr
Kontantuttag inom EU2 %, minst 40 kr
Kontantuttag utanför EU2 %, minst 40 kr

9. ICA Banken

ica banken

ICA Banken är en mycket populär bank som ägs av ICA AB, samma företag som äger livsmedelsbutikerna runt om i landet. ICA Banken når 64,2 av 100 poäng i SKI:s undersökning.

ICA Banken är en modern bank med rikt utbud av tjänster. En stor fördel med ICA Banken är att den som är kund hos banken samlar bonus och får rabatter i matbutikerna. Det är ofta en lönsam investering att vara bankkund för den som ofta handlar sin mat på ICA.

ICA Banken har en mängd olika låneerbjudanden, samt goda sparmöjligheter, dessutom med sina egna fondalternativ. De har flera olika kort med olika förmåner, och olika prissättning. Vissa av korten är enklare betalkort, främst användbara för att få bonus i matbutiken, men även kreditkort med en mängd olika förmåner som reseförsäkring med mera.

Många blir idag kund i samband med att de handlar på ICA, och förblir kunder tack vare de förmånliga banktjänsterna som erbjuds.

ICA-banken

Snabbfakta om ICA kreditkort

ICA KreditkortAvgift
Årsavgift324 kr
Uttagsavgift0 kr
Kontoutdrag0 kr
E-faktura0 kr
Överföringar via talsvar/internet0 kr
Uppläggningsavgift0 kr
Uttag på annan bank2 %, minst 35 kr

10. Swedbank

swedbank

Swedbank är ett välkänt varumärke för de flesta svenskar och banken har många kontor runt om i landet. De får dock endast 63,1 poäng av 100 i kundnöjdhet och hamnar således längst ner på denna topp-10-lista.

Hur som helst är Swedbank en modern storbank med många digitala lösningar och de har en smidig plattform och app. Hos Swedbank kan du göra alla möjliga privat- och företagsärenden, allt ifrån lån till investeringar står på menyn. Swedbank har dessutom många kända och populära fonder att spara i.

Vad gäller kort har Swedbank en stor uppsättning att välja mellan. För privatpersoner finns flera Mastercard bankkort som du enkelt kan använda för att handla och spendera pengarna som finns på ditt konto. Därutöver har Swedbank tre olika kreditkort som varierar från ett simpelt kort med vissa förmåner till att allt mer lyxigt premiumkort, ett Mastercard Platinum som ger många fina förmåner och bonusar.

Swedbank

Snabbfakta om Swedbank kreditkort

Danske Bank DirektAvgift
Årsavgift199 kr
Extrakort0 kr
E-faktura0 kr
Pappers-faktura0 kr
Kontantuttag3 %, minst 35 kr

För mer information om studien kan du ladda ner en sammanfattning

Källa: Svenskt Kvalitetsindex

Frågor och svar om banker för privatpersoner

Vilken bank är bäst för privatpersoner?

Vi har rankat 10 banker för privatpersoner. Topplistan är baserad på Svenskt Kvalitetsindex. På första plats hittas Sparbankerna, på andra plats övriga banker och på tredje plats Skandia. Besök vår sida för hela listan och mer information om bankerna och deras tjänster.

Vilken bank ska man välja?

Vilken bank man ska välja beror på vad man behöver för tjänster. Om man tittar på kundnöjdhet så ligger Sparbankerna i topp. I undersökningen av Svenskt Kvalitetsindex fick Sparbankerna 75,1 av 100 möjliga poäng av sina kunder.

Vilka banker finns i Sverige?

Storbankerna i Sverige är Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank och Danske Bank. Utöver dessa banker finns ICA Banken, Sparbankerna, Skandia och mer nischade banker som SBAB, Avanza och Nordnet.

Vilken bank har bäst kreditkort?

Här har vi listat de bästa kreditkorten just nu. Vilket kreditkort du ska välja beror på hur du tänker använda kortet. Vi listar även de bästa bensinkorten, matkortet, resekorten, korten för shopping online och kreditkort utan årsavgift.

Vilken bank är kunderna mest nöjda med?

Enligt en undersökning Svenskt Kvalitetsindex gjort är Sparbankernas kunder allra nöjdast bland svenska bankkunder. Vi har listat de 10 bankerna i Sverige som har nöjdast kunder. Läs mer på vår sida.