Alla har vi olika behov av en bank och det kan vara lite svårt att säga vilken bank som är den bästa för just dig. Vissa använder sin bank enbart för att få in lönen och kanske har något betal- eller kreditkort till, medan andra har både hus- och billån, försäkring med mera hos sin bank.

Hur som helst finns det vissa saker som går att mäta, i ett försök att utse de bästa bankerna för privatpersoner. Den här genomgången av de 10 bästa bankerna bygger på Svenskt Kvalitetsindex (SKI) kundundersökningar, där man helt enkelt låtit vanliga konsumenter svara på frågor om hur nöjda de är med sin bank och dess tjänster.

Här är sammanställningen av de 10 bästa bankerna för privatpersoner, samt lite kort information om bankerna och deras utbud.

1. Länsförsäkringar Bank Lansforsakringar

Länsförsäkringar bank fick 76,9 av 100 i SKI:s undersökning i kundnöjdhet för privatkunder. Det var den högsta poängen bland alla banker.

Länsförsäkringar Bank är, vilket namnet avslöjar, ett dotterbolag som ägs av försäkringskoncernen Länsförsäkringar. Det är en mycket populär bank som erbjuder en mängd användbara tjänster.

De erbjuder flera olika sorters lån, både bolån och privatlån och goda möjligheter till sparande och investeringar i värdepapper. Länsförsäkringar Bank har dessutom många moderna och smarta betallösningar, såsom Swish, autogiro och en mängd olika kort. De har både vanliga bankkort, kort anpassade för ungdomar under 18, samt kreditkort.

Länsförsäkringar finns representerade i kontor spritt över hela landet och är lätta att komma i kontakt med vid behov. Deras höga kundnöjdhet talar sitt tydliga språk och Länsförsäkringar Bank knep alltså förstaplatsen i SKI:s undersökning 2019 som bästa bank för privatpersoner.

Snabbfakta om bankkort
Årsavgift275 kr
Extra försäkringsskydd vid resa (gäller endast om minst 75 % av resan är betald med kortet)0 kr
Kortköp utomlands*0 kr
Kontantuttag i EU-länder*0 kr
Kontantuttag utanför EU-länder*35 kr

*Vid kortköp och kontantuttag utomlands tillkommer en valutaomräkningsavgift med 1,5 procent av valutakursen.
Valutakursen sätts av Visa och är en referensväxelkurs som gäller den dag när köpet/uttaget registreras hos dem

Länsförsäkringar Bank

2. ICA Bankenica banken

ICA Banken är en mycket populär bank som ägs av ICA AB, samma företag som äger livsmedelsbutikerna runt om i landet. ICA Banken har många nöjda kunder och nådde 73,8 av 100 i SKI:s undersökning 2019.

ICA Banken är en modern bank med rikt utbud av tjänster. En stor fördel med ICA Banken är att den som är kund hos banken samlar bonus och får rabatter i matbutikerna. Det är ofta en lönsam investering att vara bankkund för den som ofta handlar sin mat på ICA.

ICA Banken har en mängd olika låneerbjudanden, samt goda sparmöjligheter, dessutom med sina egna fondalternativ. De har flera olika kort med olika förmåner, och olika prissättning. Vissa av korten är enklare betalkort, främst användbara för att få bonus i matbutiken, men även kreditkort med en mängd olika förmåner som reseförsäkring med mera.

Många blir idag kund i samband med att de handlar på ICA, och förblir kunder tack vare den höga servicenivån, som lett till att banken har så hög kundnöjdhet.

Prislista för våra tjänster
Valutaväxlingspåslag vid köp/uttag i utländsk valuta1,25 %
Automatuttag i Sverige och utomlands0 kr*
Kontoutdrag varje månad per post0 kr
Räkningsbetalning via internet0 kr
Överföringar till annat konto via talsvar & internet0 kr
Uppläggningsavgift för ICA Kontokredit0 kr
Valutaköp eller uttag på annan bank, post eller växlingskontor med bankkortet**35 kr

ICA Banken

3. Sparbankerna

sparbankerna bank

Sparbankerna skiljer sig lite grann från övriga banker. De drivs av Sparbankernas Riksförbund som fungerar genom att olika banker har ett samarbete med dem. Många av Sparbankerna drivs i samarbete med Swedbank. I SKI:s mätning nådde Sparbankerna en kundnöjdhet på 73,3 av 100.

Tjänsterna hos sparbankerna kan variera men det finns i de flesta fall ett bra utbud med möjlighet att både låna pengar, spara och investera, samt använda bankens olika betallösningar. Sparbankernas kort brukar finnas över hela spannet från simpla betalkort, till betal- och kreditkort som såväl MasterCard Guld som MasterCard Platinum. Dessutom finns ofta företagskort och specialkort för ungdomar och liknande.

Med sitt breda utbud av tjänster och sin pålitlighet blir Sparbankerna ofta lokala favoriter och har bevisligen en hög grav kundnöjdhet.

Sparbankerna

4. Skandia

Skandiabanken är en annan populär bank som var tidigt ute med att ha en bra och välfungerande internetbank. I SKI:s mätning nådde de 71,3 av 100 poäng i kundnöjdhet.

Skandia är idag en renodlad internetbank sedan de stängt igen alla sina kontor sedan några år tillbaka. Skandia är ett försäkringsbolag, så deras försäkringar och bank finns på samma hemsida. I tjänsteutbudet för banken ingår det mesta som går att förvänta sig av en modern bra bank.

Sparande, värdepappershandel och olika former av lån finns tillgängliga hos Skandia. Hos Skandia går det att skaffa mobilt BankID, använda Swish och skaffa olika kort som betalningstjänster. De har både betalkort, ungdomskort och kreditkort från VISA.

Skandia är en modern och välfungerande bank som håller måttet och lyckats bibehålla många av sina nöjda kunder genom åren.

Skandia

 

Visa Bankkort
Månadsavgift20 kr
Månadsavgift extrakort20 kr
Uttagsavgift0 kr
Valutaväxlingspåslag1,65 %
Betalning med kort0 kr
Beställning inköpsnota75 kr 
Emergency Card/Cash300 kr 

5. Handelsbanken

Handelsbanken

Den klassiska storbanken Handelsbanken finns representerad runt om över hela landet, men även runt om hos våra nordiska grannar. Det är en anrik bank som varit med under många år. De fick 71,5 av 100 i kundnöjdhet hos SKI.

Hos Handelsbanken finns möjlighet att utföra alla banktjänster du kan föreställa dig; allt ifrån sparande, pensionssparande, lån och rådgivning finns tillgängligt. De har flera betalkortslösningar, från ett simpelt betalkort till billigare kreditkort, eller premiumkort för den som söker något utöver det vanliga. I deras Platinum-kreditkort tillkommer en mängd fina förmåner för kunder som är ute efter något lite mer exklusivt.

Kort sagt har Handelsbanken något för alla och som storbank vet du att banken alltid har resurser att hålla sina tjänster moderna och uppdaterade, samtidigt som de erbjuder en hög grad av säkerhet.

Avgifter för Privatlånet
Tillägg vid uppläggning av månadslån utan debiteringskonto150 kr
Om du har avisering med debiteringskontoIngen avgift
Om du har avisering utan debiteringskonto60 kr
Förseningsavgift100 kr
Betalningspåminnelse60 kr
Kravbrev180 kr
Om du ändrar säkerhetFrån 600 kr till 1250 kr per timme. Min 200 kr per uppdrag.

Räntan varierar beroende på lån och säkerhet. För aktuella ränteuppgifter, kontakta närmaste bankkontor.

Handelsbanken

6. Övriga banker

Kategorin övriga banker fick 71,4 av 100 i SKI:s mätning. I den kategorin ingår givetvis en mängd olika banker som folk har angett när de deltog i undersökningen.

Det går att se att folk har olika favoriter baserat på vad de använder bankerna till. Hos folk som har bolån ligger SBAB väldigt högt, medan folk som sparar i värdepapper uppskattar bland annat nischbankerna Avanza och Nordnet. Hos privatlåntagare är ovanligare aktörer såsom Lendify och Ikano Bank alternativ med många nöjda kunder.

Det finns förstås även mindre lokala bankverksamheter som är unika för olika städer och orter runt om i landet, som kan ha en stark lojalitet bland sina kunder av olika skäl.

7. SEB

seb bank

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken som den heter, är en väletablerad svensk storbank med lång historik av bankverksamhet. I mätningen som gjordes av SKI nådde den 67,5 av 100 i kundnöjdhet hos privatkunder.

SEB erbjuder alla standardtjänster du kan förvänta dig av en bank av denna storlek. Oavsett om du letar efter lån, vill spara eller bara behöver ett lönekonto, fyller SEB alla dina behov. Bland sina betallösningar har de moderna digitala lösningar som Swish, men givetvis även flera olika kort att välja mellan. De har både debitkort, ett kort anpassat för yngre användare, samt ett kreditkort med möjlighet till reseförsäkring och andra förmåner.

SEB

8. Danske Bank

danskebank

Den danska storbanken Danske Bank kommer in på åttonde plats i denna lista, med 65,8 av 100 i kundnöjdhet. Danske Bank har funnits i Sverige länge och är en välkänd bank här med många svenska kunder.

Danske Bank erbjuder väldigt många olika typer av lån, ofta till förmånliga priser. Oavsett om du är ute efter ett bolån, eller ett privatlån till bil, båt eller till exempel fritidshus, har Danske Bank erbjudanden för dig. De har även många försäkringar, möjligheter till sparande, pensionsplanering och investeringar med mera.

Bland sina kort har de många varianter att välja på. Allt ifrån simpla bankkort med låga avgifter, till mer påkostade kreditkort som Mastercard Guld eller Mastercard Platinum finns på menyn.

Även om Danske Bank inte lyckades nå en högre placering än 8 på denna lista, är det en bra bank som ofta har förmånliga och bra erbjudanden för dig som kund.

Danske Bank

9. Nordea

nordea

Nordea är en välkänd storbank här hemma, som numera har sitt huvudkontor i Finland. På SKI:s lista fick banken 59,7 av 100 i kundnöjdhet.

Precis som de andra storbankerna erbjuder Nordea en komplett lösning med alla tänkbara banktjänster för sina kunder. De har en mängd digitala tjänster, lån och krediter, möjligheter till sparande, investeringar och pension. De har dessutom ett utbud av försäkringar och olika typer av speciella kundprogram anpassade för dig som vill samla dina bankaffärer hos Nordea.

För betalningar har Nordea en mängd olika kort, bland annat två betalkort från VISA, varav ett särskilt anpassat för ungdomar. De har även en uppsättning kreditkort från MasterCard i olika nivåer, upp till ett Premiumkort, för de kunder som vill ha det där lilla extra som ett riktigt bra kreditkort kan erbjuda.

Nordea

10. Swedbank

swedbank

Swedbank är ett välkänt varumärke för de flesta svenskar och banken har många kontor runt om i landet. De fick dock endast 59,6 poäng av 100 i kundnöjdhet och hamnar således längst ner på denna topp-10-lista.

Hur som helst är Swedbank en modern storbank med många digitala lösningar och har en smidig plattform och app. Hos Swedbank kan du göra alla möjliga privat- och företagsärenden, allt ifrån lån till investeringar står på menyn. Swedbank har dessutom många kända och populära fonder att spara i.

Vad gäller kort har Swedbank en stor uppsättning att välja mellan. För privatpersoner finns flera MasterCard bankkort som du enkelt kan använda för att handla och spendera pengarna som finns på ditt konto. Därutöver har Swedbank tre olika kreditkort som varierar från ett simpelt kort med vissa förmåner till att allt mer lyxigt premiumkort, ett MasterCard Platinum som ger många fina förmåner och bonusar.

Swedbank