Varför vill man betala räkningar med sitt kreditkort? Vilka fördelar finns det? Finns det några nackdelar? Vi reder ut vad det innebär att använda tjänster som Betalo och Billhop, och sammanställer allt du behöver veta innan du börjar betala dina räkningar med ditt kreditkort!

Räkningar via Internet

I din vardag har du säkert flera saker du får faktura på varje månad. Det kan vara mobiltelefonabonnemanget,  hyran (eller avgiften till bostadsrättsföreningen), tidningsprenumerationen, hemförsäkringen, busskortet, och så vidare. De allra flesta av dessa köp är återkommande, står för en ganska stor del av dina utgifter varje månad, och görs helt och hållet utan att få någon bonus. Du får kanske inte pappersfakturor längre, utan har kanske flyttat dessa utgifter till autogiro eller e-faktura, vilket miljön tackar dig för. Men du betalar fortfarande direkt ur bankkontot, istället för att använda ditt kreditkort för att se till att maximera dina medlemsförmåner. De flesta kreditkorten ger idag någon form av bonus eller cashback, vilket såklart är en av huvudorsakerna till varför du använder kortet.

Betala faktura med kreditkort

Genom att använda tjänster som Betalo eller Billhop kan du använda ditt kreditkort för att betala dina räkningar. Det här är såklart särskilt intressant för dig som har ett kreditkort som ger dig bonuspoäng eller cashback på alla dina köp. Att betala faktura med kreditkort är ett enkelt knep för dig att maxa din bonus på kortet!

Exempel: Vi säger att du har 20 000 kr i utgifter per månad. I dessa utgifter ingår inte bara det du vanligtvis spenderar på kreditkortet, utan även dina boendekostnader, elräkning, mobilabonnemang – ja, praktiskt taget vilken faktura som helst. Genom att betala dessa utgifter med ett kreditkort så kan du maximera din bonus och på så sätt få mer poäng för resor, rena kontanter eller vad nu ditt kort erbjuder dig helt kostnadsfritt.

Du måste alltså inte ha ett specifikt kreditkort från någon särskild bank, det går bra med nästan vilket kort som helst. Däremot kan Betalo och Billhop ta ut en avgift om ditt kreditkort t.ex. inte är ett ”partnerkort”. Läs mer på respektive hemsida. Genom att ladda ner appen och skapa ett konto kan du redan idag börja betala dina fakturor med kreditkort, och på så sätt maximera dina bonuspoäng utan att du ökar dina utgifter.

Utnyttja räntefri kredit

Beroende på vilken dag i månaden ditt kreditkort ”bryter” till nästa faktura har du ju räntefri kredit ett antal dagar (antalet dagar mellan köpet och förfallodagen på fakturan). Om du betalar en faktura den 22 mars med ditt kreditkort kommer det sannolikt komma på april månads faktura, med förfallodatum i slutet av april. Du har på det sättet skjutit upp fakturan en hel månad, utan extra kostad*! Därför kostar det ingenting extra* att betala dina räkningar med kreditkortet, förutsatt att du inte väljer att utnyttja din kredit och delbetala kreditkortsfakturan. Det är såklart ingenting vi rekommenderar dig att göra, eftersom många kreditkort har effektiva räntor på mellan 15-20% per år.

*Betalo och Billhop kan dock ta ut en avgift beroende på vilket kort du har. Serviceavgiften varierar från 0-2% för att använda tjänsten. Läs mer på respektive hemsida.

Här får du några förslag på kreditkort som vi har undersökt och betygsatt:

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

 • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
 • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
 • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Komplett Bank Kreditkort

Komplett Bank Kreditkort

Läs recension om Komplett Bank kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Upp till 50 dagars räntefri kredit
 • 1-4% bonus på alla inköp
betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 21,40%-24,90%
Räntefritt: 50 dagar
Kredit: Upp till 100 000 kr


Ansök direkt


Få bättre koll på din ekonomi genom att samla dina köp

Genom att använda Betalo eller Billhop för att betala dina räkningar med kreditkortet samlar du också alla dina utgifter på ett ställe. Då kan du på ett enkelt sätt varje månad gå igenom ditt kreditkorts köphistorik och se vart pengarna tar vägen. Detta är mycket hjälpsamt om du har en budget (vilket vi tycker att alla bör ha), eller använder smarta tjänster som Tink. Dessutom får du ju bonus på alla köp.

En sak ska tilläggas och det är att t.ex. Bank Norwegian erbjuder sin kunder möjligheten att göra detta helt utan avgifter, direkt i sin onlinebank. Har du Norwegian-kortet behöver du alltså inte ens ansluta dig till Betalo eller Billhop, utan kan göra det direkt i internetbanken. Det är inte omöjligt att andra banker börjar erbjuda detta i framtiden, så håll ögonen öppna på just din bank och se om möjligheten kanske kommer i framtiden!

Många av dagens kreditkort ger dig förmåner som gratis flygresor eller pengar att handla mat för. Men det finns också kort som ger cashback direkt in på kontot. Du har olika former av bonusar beroende på vilket kreditkort du använder för dina betalningar. Hitta det bästa kreditkortet för dig med kreditkortlistan!

Slutsats

Det är enkelt att betala faktura med kreditkort, tack vare tjänster som Betalo eller Billhop. Tjänsterna kommer med flera fördelar:

 • Du kan utnyttja upp till en månads räntefri kredit (dvs skjuta upp räkningen en månad utan extra kostnad)
 • Du kan samla alla dina utgifter på ett kort, och få en bättre överblick över din ekonomi
 • Du kan få bonus/cashback på alla dina vanliga utgifter, t.ex. hyran och mobilräkningen

Den enda påtagliga nackdelen med att använda en tjänst som denna är att Betalo eller Billhop kan ha en serviceavgift, beroende på ditt kort. Avgiften varierar mellan 0-2%, så se till att läsa på innan du börjar betala dina räkningar med kortet.