När du lånar pengar, oavsett om det är på ett kreditkort eller genom ett lån, betalar du ränta på din skuld. Det är kostnaden för att du skall få låna pengar till din bank eller kreditinstitut. Effektiv ränta är ett sätt att räkna ut och demonstrera hur räntekostnaderna och andra avgifter kan bli i praktiken. Det är bra att du vet hur allt fungerar och effektiv ränta är absolut viktigt att du har koll på så att du vet vad du skall betala på ditt kreditkort eller till din bank.

re:member flex

remember
  Bästa kreditkortet 2021
  Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd
  56 dagar räntefri kredit och 2 betalningsfria månader per årÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 3 %, minst 35 kr
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 9,74-24,74 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på re:members hemsida


Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort
  Gratis kreditkort med bonussystem
  Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
  Upp till 10 % Norwegian Rewards på flygbiljetterÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Nej
Uttagsavgift: Nej
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 19,99 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Bank Norwegians hemsida
Komplett Bank Kreditkort

Komplett Bank Kreditkort
  1-4 % bonus på alla köp
  Ingen årsavgift
  Reseförsäkring, ID-skydd & köpskydd ingårÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Nej
Uttagsavgift: Nej
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 21,40-24,90 %
Räntefritt: 50 dagar
Kreditgräns: 50 000 kr


Ansök direkt  
på Kompletts hemsida
Resurs Gold

 Bildsupreme sgold supremegold
  Bonus på allt du handlar
  Kompletterande reseförsäkring ingår
  6 månader räntefri betalningÅrsavgift: 195 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 2,97 %, minst 35 kr
Valutaväxlingspåslag: 1,97 %
Kreditränta: 12,36-17,32 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns:150 000 kr

Ansök direkt  
på Resurs Banks hemsida
Resurs Classic

 Bildsupreme Card Classics
  Ingen årsavgift
  Upp till 60 dagar räntefri kredit
  6 månader räntefri delbetalningÅrsavgift: 0 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 2,97 %, minst 35 kr
Valutaväxlingspåslag: 1,97 %
Kreditränta: 14,36-19,32 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns: 30 000 kr


Ansök direkt  
på Resurs Banks hemsida
Coop Mastercard

Coop Mastercard Mer<br />
  Bonuspoäng överallt du handlar
  Reseförsäkring, köpskydd, prisskydd
  Första året utan avgiftÅrsavgift: 0 kr295 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 1,50 %, minst 35 kr
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Kreditränta: 15,95 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Coops hemsida
Swedbank Kreditkort

swedbank kreditkort

  Första året utan avgift
  Kompletterande reseförsäkring ingår
  Köpförsäkring på viss hemelektronik och vitvarorÅrsavgift: 0 kr195 kr
Extrakort: Ja
Uttagsavgift: 3 %
Valutaväxlingspåslag: 1,65%
Kreditränta: 10,95 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns: 60 000 kr


Ansök direkt  
på Swedbanks hemsida

När du ska ansöka om ett kreditkort eller ett lån hos din bank underlättar det om du har god kännedom om din privatekonomi. Att känna till och förstå skillnaden mellan effektiv och nominell ränta är en av de många saker som hjälper dig som konsument fatta bättre beslut när det kommer till din privatekonomi.

En av de största fördelarna med att använda ditt kreditkort är att du kan dela upp din betalning. Det är dock viktigt att komma ihåg att det då finns en ränta som ska betalas. Denna ränta kan variera en hel del, från omkring 5 till 25 %. Om det är just möjligheten att dela upp betalningar som intresserar dig mest så är det smart att hitta kreditkort med låg ränta.

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan är den ”vanliga räntan”, dvs bara ränta på det lånade kapitalet.

Så vad är då ränta? Jo, ränta är den avgift du betalar för att få ha ett lån. Om du till exempel lånar 10 000 kr till en ränta på 10 % så betalar du 10 % av lånets värde (1 000 kr i detta fall) per år för att få ha lånet.

Observera att när du betalar ränta minskar inte det faktiska lånet – det är en separat betalning (som kallas amortering)! Har du lånat 100.000 kr till 10 % ränta är den nominella räntan på det 10.000 kr per år.

 • Nominell ränta är alltså den avgift du betalar för att få ha ett lån. Om du till exempel lånar 10 000 kr till en ränta på 10 % så betalar du 10 % av lånets värde (1 000 kr i detta fall) per år för att få ha lånet. Observera att när du betalar ränta minskar inte det faktiska lånet – det är en separat betalning (som kallas amortering)!

Det kommer att stå i den finstilta texten på lånevillkoren hur ofta räntan debiteras (oftast månadsvis) och enligt exemplet ovan skulle det innebära (10 %/12 månader) ungefär 0.83 % av lånet (eller 83 kr) betalas i räntekostnader för lånet varje månad.

Vad menas med effektiv ränta?

Det är viktigt att du är införstådd i att de verkliga kostnaderna för ett lån alltid är högre än den nominella räntan, även om det ibland inte är med mycket. Därför använder man effektiv ränta när man gör jämförelser mellan olika lån och kreditkort.

Den effektiva räntan är summan av den nominella räntan plus alla andra kostnader kopplade till lånet. Den riktiga effektiva räntan beror på dig och hur du använder lånet, eftersom eventuella uttagsavgifter, delbetalningsavgifter och annat räknas in i den effektiva räntan.

För att underlätta sina uträkningar gör banken en schablonuträkning hur kunden kommer att bete sig och när banken sedan räknar ut den effektiva räntan räknar de till exempel med att du som kund betalar av lånet på 12 månader, vilket kanske inte är fallet. Betalar du av lånet snabbare än så tillkommer förmodligen färre avgifter.

Tar vi samma exempel som ovan, 100.000 kr lånade till 10 % nominell ränta kan vi enkelt räkna fram en hypotetisk effektiv ränta som är långt mycket högre än så:

Lånet sträcker sig över 12 månader;

Uppläggningsavgift: 99 kr

Fakturaavgift: 29 kr/månad

Delbetalningsavgift: 50 kr/månad

Uttagsavgift: 40 kr/uttag (vi räknar med 1 uttag per månad)

Summan av din nominella ränta (10.000 kr per månad) plus alla ovanstående hypotetiska avgifter (1.527 kr) blir ju faktiskt 11.527 kr per månad, eller 11.53 % effektiv ränta. Lägg sedan till på detta påminnelser för missade inbetalningar, eller att lånet sträcker sig över en längre eller kortare tidsperiod, så kan avgifterna snabbt bli onödigt dyra.

Alltså:

 • Effektiv ränta är när kreditinstitutet eller banken måste redovisa ett exempel på hur kostnaderna på ett lån kan bli i verkligheten, med andra ord summan av alla avgifter, tillsammans med den nominella räntan, som du betalar på ditt lån. Effektiv ränta är intressant för dig eftersom den presenterar en uträkning på hur avgifter, kostnader och räntor kan påverka ett lån och ger dig således en helhetsbild av vad lånet kommer att kosta dig, inte bara vilken räntesats som gäller.

Effektiv och nominell ranta

Effektiv ränta beror på lånets storlek

Som du förstår kan villkor som såg så bra ut när du fick reda på räntekostnaden, genast se sämre ut när du får klart för dig vad den effektiva räntan är. Naturligtvis kan dessa olika avgifter som utgör den effektiva räntan variera, men det är viktigt att förstå hur banken räknar när de gör reklam för sina kort med en ränta och en annan effektiv ränta.

Om du inte tänker använda delbetalningar eller låna pengar kommer den effektiva räntan inte att påverka dig särskilt mycket. Men eftersom räntan räknar in alla avgifter och kringkostnader kan du fortfarande använda den effektiva räntan för att få en bild av vad kreditkortet kommer att kosta dig (även om du inte utnyttjar krediten).

Läs på innan du tar lån

Som vi nämnde ovan är det viktigt att du är införstådd i att ditt lån kommer att kosta mer än bara den nominella räntan du blivit lovad när du lånat pengar. Ta reda på alla olika avgifter som finns kopplade till lånet eller kortet som du funderar på och räkna ut din egen effektiva ränta – anpassa antal transaktioner, löptid, lånebelopp osv. efter din egen privatekonomiska situation och jämför sedan den siffran du får fram mellan de olika lånen. Det kan spara dig tusenlappar varje år om det är till exempel ett kreditkort som du handlar mycket med, eller ett större lån.

Sammanfattningsvis

Effektiv ränta är när kreditinstitutet eller banken måste redovisa ett exempel på hur kostnaderna på ett lån kan bli i verkligheten. Om vi tar samma lån som ovan – 10 000 kr lånat till 10% ränta – så ska vi visa hur den effektiva räntan blir med några hypotetiska kostnader och avgifter:

När du först tecknar lånet (eller nyttjar krediten), första månaden som du delbetalar, tillkommer en uppläggningsavgift om 299 kr (hypotetiskt i detta scenario, naturligtvis kan denna avgift variera mellan olika kort), en administrationsavgift om 79 kr per månad, årsavgift på kortet om 399 kr, och en fakturaavgift på 29 kr per faktura. Alla dessa avgifter räknas in i den effektiva räntan, och den effektiva räntan räknas alltid på att du ska betala av lånet på 12 månader. Med alla dessa avgifter blir den effektiva räntan på ett år istället:

299 kr uppläggningsavgift, 948 kr administrationsavgift, 399 kr årsavgift, 348 kr fakturaavgift och 1 000 kr i ränta på lånet = 2 994 kr på ett lån om 10 000 kr, alltså 29.94% effektiv ränta.

Som du ser är det mycket sämre villkor på samma lån, som såg så bra ut innan. Naturligtvis kan dessa olika avgifter variera, och alla kort har inte alla dessa avgifter. Men det är viktigt att förstå hur banken räknar när de gör reklam för sina kort med en ränta och en annan effektiv ränta.

Hade ovanstående räkneexempel varit på ett lån på 100 000 kr istället hade den effektiva räntan blivit 11,99 % eftersom de 1.994 kr som var ”kringkostnader” hade påverkat lånets räntekostnad i en mycket mindre grad.

Nu vet du lite mer om vad effektiv ränta och nominell ränta är för något och hur du ska räkna och tänka vad gäller att låna pengar. Hoppas du fått en lite bättre inblick i vad detta är nu! Lycka till med att skaffa nytt kreditkort eller ifall du skall ta nytt lån.

Tänk på att…

Om du inte tänker använda delbetalningar eller låna pengar kommer den effektiva räntan inte att påverka dig särskilt mycket. Men eftersom räntan räknar in alla avgifter och kringkostnader kan du fortfarande använda den effektiva räntan för att få en bild av vad kreditkortet kommer att kosta dig (även om du inte utnyttjar krediten).

Om du är påläst och införstådd innan du lånar pengar kan du jämföra olika bankers erbjudanden och kanske spara stora summor pengar. Tänk efter före!

 

Ha koll på villkoren för ditt kreditkort

Det kan vara lockande att dela upp sin betalning så mycket som möjligt när du har ett kreditkort låg ränta men kom ihåg att dina köp blir dyrare i längden. Det är alltid smart att försöka betala av hela kreditköpet så fort som möjligt. Det är dock alltid bra att kunna ha möjligheten att dela upp köpet om det skulle behövas men se alltid till att du har full kontroll över din ekonomi. Om du skulle missa en betalning så kan det snabbt bli kostsamt, även om du har ett kreditkort låg ränta.

Använd vår hemsida för att hitta det kreditkort med låg ränta som passar dig bäst. Kom ihåg att låg ränta inte är allt, det finns även andra faktorer att ha i åtanke. Idag finns det nämligen kreditkort från flera typer av företag. Både bensinmackar, flygbolag och matbutiker erbjuder kreditkort låg ränta och de har oftast bonusar och förmåner som är kopplade till den egna verksamheten. Om du vill ha ett kreditkort låg ränta och dessutom kör mycket bil så kan ett kreditkort från ett av drivmedelsföretagen vara något för dig. Du kan jämföra och hitta det bästa kortet för just dina behov här hos oss. Oavsett om du söker kreditkort låg ränta eller vill hitta ett kort med bra fördelar så finns vi här för att guida dig.

Det finns väldigt många olika kortutgivare idag och de erbjuder oftast mer än en typ av kreditkort. Detta är bra för marknaden eftersom det gör det möjligt för dig att hitta ett kreditkort låg ränta och med låga avgifter. Dagens kreditkort med låg ränta ger dig oftast även en period där du inte behöver betala någon ränta alls. Denna period varierar mellan företagen och kan ligga på mellan 30 till 60 dagar. När dessa dagar har tagit slut så tillkommer ränta på din månadsfaktura från kreditutgivaren. Genom att hitta kreditkort lägst ränta kan du utan problem dra ut på avbetalningen under lång tid utan att det blir för kostsamt. Räntan som du ser brukar vara en årlig räntesats. En låg ränta innebär att du får mer pengar över varje månad. Genom att istället spara långsiktigt så bygger du en bättre och starkare privatekonomi i längden.

Vid en missad avbetalning så är det olika saker som gäller. En del kreditkortsutgivare är snabba på att skicka en påminnelse med tillhörande avgift plus eventuell straffränta. Se därför till att du alltid betalar åtminstone den lägsta avbetalningen i tid. Denna kan variera men brukar generellt ligga på minst 150 kronor i månaden. Om du bara betalar av den minsta möjliga avbetalningen till ditt köp med kreditkort låg ränta så kommer du att stöta på sammansatt ränta. Det innebär att du får betala ränta på den tidigare månadens eller månadernas räntekostnad. Håll alltid koll på dina kostnader så att din räntekostnad inte blir alltför hög, något som kan hända även när du har ett kreditkort låg ränta.

Kreditkort med lägsta räntan

Här på Kreditkortlistan.se hittar du de bästa kreditkorten i Sverige. Vi baserar våra rekommendationer på en helhetsbedömning av vad du får för pengarna. Det innebär att vi tittar på vad korten ger dig för mervärde, såsom bonusar och poäng på köp. Givetvis är också räntan en viktig faktor.

Vilket av korten vi rekommenderar har då den lägsta räntan?

Tja, faktum är att som du kan se på topplistan över alla kreditkort 2022, så ger en överväldigande majoritet, om inte alla, dig den förnämliga räntan 0 procent! Jo, du läste rätt. De allra flesta kreditkorten låter dig handla utan att betala ett öre i ränta. Haken är dock att detta bara gäller under en period, så det gäller att du betalar tillbaka pengarna inom denna, annars får du börja betala ränta på pengarna du handlat för.

Skillnaden är längden på den räntefria perioden

Korten skiljer sig åt mellan hur lång räntefri period de erbjuder. Bland de mer generösa korten finns Re:Member Flex (56 dagars räntefri period) och Resurs Gold (60 dagar). Flera andra kort har också lika långa räntefria avbetalningsperioder, så i slutändan bör du välja det kort som erbjuder bonusar och förmåner som passar din livsstil, i kombination med lång räntefri period.

Om du trots allt tänker dig att du kommer göra avbetalningar som sträcker sig förbi den räntefria perioden, så blir givetvis krediträntan på de olika korten också en viktig del i valet av kreditkort.

Billigaste kortet beror på om du kan få en låg individuell ränta

I många fall kommer räntan att sättas individuellt. Det finns alltså ett spann mellan den lägsta och högsta räntan som erbjuds. Vissa kort har dock en och samma ränta för alla.

Om du har förmånen att erbjudas den lägsta räntan så är Re:Member Flex ett av de billigaste korten. Spannet är dock stort, så om du erbjuds att betala den högre räntan, kan istället ett kort som Norwegian, som förvisso har ganska hög effektiv ränta, ändå vara ett billigare alternativ för dig.