Föra över pengar från kreditkort till bankkonto

Ibland kan man ha behov av att föra över pengar från sitt kreditkort till sitt bankkonto. Med ett kort från Mastercard eller VISA är det möjligt att göra en så kallad saldoöverföring. Det finns olika sätt att utföra det på som vi ska gå igenom här i vår guide.

Saldoöverföring från kort till konto

När du vill göra en överföring av pengar från kort till konto kan du genomföra det genom att fylla i en blankett från kortföretaget. Det brukar gå att ladda hem en sådan blankett för saldoöverföring från deras hemsida eller att det finns en digital ansökan du kan fylla i online.

Det kan också gå via en direktöverföring via banken och sedan finns det även externa tjänster som exempelvis Betalo som vi berättar mer om längre ner i guiden.

Föra över pengar från kreditkort till bankkonto

Fördelar – smidigt och snabbt pengar

Om du inte har tillräckligt mycket pengar på ditt konto för att köpa en viss sak eller för att betala något, kan det vara smidigt att föra över pengar på detta sätt. Du har då tillgång till pengar inom någon dag och till en relativt låg kostnad om du betalar hela beloppet på din månadsfaktura eller delbetalar den på kort tid.

Behöver du nyttja krediten på kortet men att kreditkortet har slutat att fungera eller om du har glömt pinkoden kan en saldoöverföring vara en nödlösning.

Nackdelar – räntekostnad och uttagsavgift

Tänk på att det blir en räntekostnad när du för över pengar från kort till konto. För de allra flesta kort uppstår en räntekostnad redan från första dagen då du nyttjar din kredit även om pengarna sedan står kvar orörda på ditt bankkonto.

Om du på ditt kort har möjlighet till ett visst antal räntefria dagar är det alltid bra att först kontrollera om även en saldoöverföring ingår som villkor. Ofta gäller det endast faktiska köp med kortet.

Utöver en eventuell räntekostnad kan det också tillkomma en uttagsavgift även om du inte tar ut pengarna från kortet genom en bankomat.

Kontantuttag som alternativ

Att använda ditt kreditkort för att i stället göra ett kontantuttag är också ett alternativ. Då behöver du inte göra någon ansökan och har dina pengar direkt. Vill du går det också att därefter sätta in pengarna manuellt på ditt bankkonto.

Det man ska tänka på är att de flesta kortutgivare tar en uttagsavgift, som kan variera i storlek.

Så för du över pengar från kreditkortet till bankkontot

Ansökningsblankett i pdf eller online

På kreditutgivarens hemsida brukar det finnas antingen digitala ansökningsblanketter eller i pdf som du laddar hem och skriver ut. Om det är en ansökan online loggar du in med BankID och fyller i alla uppgifter. Oavsett om du ansöker manuellt eller online kan det ta 1-3 dagar innan de har behandlat din ansökan och du har dina pengar på kontot.

Överföring genom bankens hemsida

Om kortutgivaren för ditt kort är en bank kan de i många fall erbjuda saldoöverföring till ditt bankkonto från kreditkortets konto. Har du konto i samma bank går överföringen direkt och är det till annan bank är pengarna oftast framme nästa vardag.

Externa betaltjänster som Betalo

Du kan också välja att använda någon extern betaltjänst, som exempelvis Betalo. Där kan du öppna ett gratis konto och registrera ditt kreditkort. Sedan kan du med Betalo bland annat betala räkningar eller överföra pengar till ditt bankkonto.

I stället för en fast avgift betalar du en viss procent på varje transaktion.

Exempel på kreditkort

Några exempel på kreditkort som ger möjlighet till överföring till bankkonto är

Att återbetala pengarna

Om du har fört över pengar till ditt konto men inser att du inte behöver använda pengarna och i stället vill återbetala dem har du inte så många alternativ.

Det går tyvärr inte att överföra pengarna tillbaka igen utan du måste i stället betala summan på nästkommande faktura där alla dina köp samlas. Om du har ett visst antal räntefria dagar, och saldoöverföringar ingår inom detta, kostar det ingen ränta om du betalar hela beloppet.

Avgiften för själva transaktionen går dock inte att bli av med då den kommer att läggas som en avgift på din faktura.