Förbetalda kort Mastercard

Med ett Mastercard förbetalt kort får du en smidig och enkel betalning - sätt in pengar med Swish. Ansök och läs mer här!

kreditkort

Prepaid och förbetalda kort

En typ av betalkort som blivit allt mer populärt är de förbetalda korten. De möjliggör smidig betalning som accepteras i stort sett överallt, samtidigt som de minimerar risken att handla för mer än du hade tänkt dig. Mastercard har en förbetald kortlösning som är flexibel och enkel att ansöka om.

Förbetalda kort från Mastercard vi rekommenderar

Loading...

Hur fungerar Mastercards förbetalda kort?

Ett förbetalt kort från Mastercard fungerar genom att du laddar kortet med valfri summa, som du sedan kan använda för kortbetalningar och köp, såväl online som i fysiska butiker. När du väl handlar med kortet fungerar det precis som andra kredit- eller betalkort. Skillnaden ligger helt enkelt i hur kortet laddas med pengar. Ett förbetalt kort kan i vissa situationer ha fördelar gentemot andra betalkortslösningar.

 • Ladda kontot som är kopplat till ditt Mastercard med vald summa. Detta görs ofta via Swish.
 • Kontot debiteras när du handlar med kortet – i fysiska butiker och online
 • När kontot är tomt går det inte att handla med kortet
mastercard kort

Engångskort – Mastercard

Det finns även förbetalda Mastercard-kort som fungerar som engångskort. Dessa ges ibland bort i present ungefär som ett vanligt presentkort. När pengarna på kortet är slut kan kortet kasseras.

Olika banker har olika villkor

Själva kortet tillhandahålls inte av Mastercard själva, utan via olika banker och andra aktörer på den finansiella marknaden i Sverige. Därför är det bra att kolla igenom hur avtal och regler för kortet ser ut för den specifike kortutgivaren, även om grundpremissen för kortet ser likadan ut hos dem alla.

Vilka är fördelarna med att använda förbetala kort?

En av de stora fördelarna med förbetalda kort är att du själv bestämmer och sätter gränsen för hur mycket som går att spendera med kortet. Det gör det enklare att kontrollera hur mycket som köps med kortet. Detta kan till exempel vara en väldigt bra lösning för föräldrar som vill ge barnen tillgång till pengar, men samtidigt ha koll på hur mycket de spenderar. Andra fördelar med förbetalda kort från Mastercard är:

 • Tillgänglighet – Mastercard accepteras i stort sett överallt, runt om i hela världen.
 • Flexibilitet – Det är enkelt att ladda kortet vid behov, till exempel för att göra ett enstaka köp, eller om barnen behöver en liten summa. Förbetalda kort är dessutom ypperliga att ha med sig på resa, för att ha stenkoll på reskassan.
 • Gåva – Faktum är att Mastercards förbetalda kort är en populär gåva. De är mer flexibla än vanliga presentkort och är en present som utan tvekan är användbar för vem som helst.
 • Bekvämlighet – Att ha ett förbetalt kort, laddat och klart i plånboken, innebär en väldigt bekväm situation. Oavsett om det är din huvudsakliga betalmetod eller om du har det som reserv är det smidigt och bekvämt att betala med.
 • Enkelt att skaffa – Det krävs ingen kreditupplysning för att ansöka om ett förbetalt Mastercard. Ansökan skickas online – ofta via kortföretagets app.
 • Trygghet – Att ha ett kort med en begränsad summa pengar innebär en viss trygghet. Blir kortet stulet eller kapat vet du att bedragare i värsta fall endast kommer åt den summan som fanns kvar på kortet.

Finns det några nackdelar?

De potentiella nackdelarna med ett förbetalt kort beror på hur du har tänkt använda det, och vilka behov just du har. Om du ofta gör oplanerade köp och behöver kunna göra snabba köp i farten, kan det bli omständligt att behöva ladda om kortet hela tiden. I sådana fall kanske ett kreditkort, eller ett betalkort kopplat till ditt bankkonto passar bättre. Andra potentiella nackdelar med förbetalda kort är:

 • Ingen bonus – Till skillnad från många kreditkort ger förbetalda kort i regel ingen bonus eller särskilda förmåner och erbjudanden. Om det finns. förmåner gäller det vanligtvis inte standard-paketet som är gratis, utan något av bankens premium-paket med en månads- eller årskostnad.
 • Avgifter – Beroende på utgivare och typ av kort (till exempel engångs- eller laddningsbart) kan det förekomma vissa avgifter, till exempel månadsavgifter, olika typer av engångsavgifter och avgifter för uttag eller växling. Kolla därför igenom avtalet och vad som gäller för det kortet du är intresserad av innan du ansöker.

Genom att tänka igenom hur du tänker använda kortet, vem som ska använda det, hur ofta det ska användas och till vilket syfte du vill skaffa det, kan du lättare ta ett beslut kring huruvida ett förbetalt kort passar dig, eller om en annan kortlösning är bättre lämpad för din livsstil.

Jämför förbetalda kort Mastercard

Avgifter för P.F.C. Freemium och Revolut Standard

AvgifterRevolutP.F.C.
Årsavgift0 kr0 kr
Valutapåslag0 %, upp till 10 000 kr/mån0 %
Uttagsavgift0 kr för uttag upp till 2000 kr0 kr för uttag upp till 1000 kr, sen 3 %

Avgifter för Revoluts kort

AvgifterStandardPlusPremiumMetal
Årsavgift0 kr409 kr924 kr1680 kr
Valutapåslag0 %0 %0 %0 %
Uttagsavgift0 kr0 kr0 kr0 kr
Max gratis uttag2000 kr2000 kr4000 kr8000 kr

För vem passar det att använda ett förbetalt kort?

Eftersom just Mastercard är så väletablerat och kan användas var som helst passar ett förbetalt kort från dem i princip vem som helst. I synnerhet för dig som vill kunna ha koll på dina köp och säkerställa att det inte går att köpa för mer än vad som finns laddat på kortet.

För dig som vill ha lite mer frihet och kunna spontanshoppa när andan faller på kanske ett förbetalt kort inte alla gånger uppfyller de krav och önskemål just du har på ett betalkort. Det kan å andra sidan alltid spela rollen som extrakort, som en liten säkerhet om behov skulle uppstå.

Förbetalda Mastercard-kort går att ansöka om utan kreditvärdighetskontroll och är ett av de enklaste korten att införskaffa. Oavsett om kortet är till dig, till ett barn eller tänkt som present, fyller det sin funktion som smidigt betalmedel att ha i plånboken.

Förbetalda kort erbjuds i de flesta fall även som digitala eller virtuella kort – alltså kort du har i din mobiltelefon.

Vad krävs för att ansöka om ett förbetalt Mastercard?

Mastercards förbetalda kort ges ut av en mängd olika banker och finansiella institut i Sverige. Ansökningsprocessen kan variera lite, men är i regel enkel och kräver väldigt lite av den som ansöker. Korten kan även vara anonyma, eller ha en ett graverat namn på framsidan.

Eftersom kortet inte innebär någon kreditrisk för utgivaren är ansökningsprocessen smidig och ingen bakgrundskoll på den ansökande behöver göras. Laddningsbara kort är inte heller kopplade till ett traditionellt bankkonto.

I regel krävs:

 • Att du är över 18 år
 • Har ett svenskt personnummer och är bosatt i Sverige
 • Har tillgång till BankID

I det stora hela är ansökningsprocessen kort och enkel och kräver endast att du fyller i de grundläggande personuppgifter och dylikt, och följer instruktionerna i samband med din ansökan. Läs igenom vilka regler som är gällande i avtalet för ditt kort och skicka iväg din ansökan – svårare än så är det inte.

Är ett förbetalt kort något för dig?

Varje persons situation är unik och du vet sannolikt bäst själv om ett förbetalt kort skulle gynna dig och din livsstil. Många uppskattar tryggheten kortet ger, särskilt i tider då det förekommer en hel del bedrägerier, kapningar och stulna kreditkortsuppgifter där ute. Genom att endast ha en mindre summa på kortet, lagom för att kunna använda till dina dagliga behov, har du minimerat risken att bli av med några större belopp.

Detsamma gäller för dig som vill att dina barn ska ha ett kort, för att klara sig i vardagen och ha pengar tillgängliga om behovet uppstår. Det känns bra att barnen har pengar och klarar sig själva, utan att riskera att göra av med mer än saldot på kortet.

Behöver du ett snabbt och smidigt kort som enkelt kan fyllas på vid behov, men inte innebär någon risk att dra på dig en skuld eller liknande, är ett förbetalt kort från Mastercard ett fullt rimligt alternativ för dig.

Andra kreditkort vi rekommenderar

Loading...
re:member flex
re:member flex
 • Individuell ränta med en av marknadens lägsta räntor
 • Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd

Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).

 • Kreditgräns:120 000 kr
 • Årsavgift:0 kr
 • Kreditränta:9,74-28,24 %
ANSÖK NU på re:members hemsida

Kortinformation

Extrakort: Ja
Anställning: Ja
Uttagsavgift: 3 %, minst 35 kr
Åldersgräns: 20 år
Valutaväxlingspåslag: 1,75 %
Inkomstkrav: 150 000 kr/år
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Bonus: Rabatter via re:member reward
Norwegian Kreditkort
Norwegian Kreditkort
 • Gratis kreditkort med bonussystem
 • Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår

Ex. vid uppskjuten betalning: eff 24,35%, 15 000 kr över 12 månader. Totalt: 16 849 kr.

 • Kreditgräns:150 000 kr
 • Årsavgift:0 kr
 • Kreditränta:24,35 %
ANSÖK NU på Bank Norwegians hemsida

Kortinformation

Extrakort: Nej
Anställning: Ej arbetslös
Uttagsavgift: Nej
Åldersgräns: 18 år
Valutaväxlingspåslag: 1,99 %
Inkomstkrav: Inget fast krav
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Bonus: Upp till 10 %

Frågor och svar om förbetalda kort Mastercard

Vad är förbetalt kort?

Ett förbetalt kort laddas med en valfri summa pengar, sen kan pengarna användas vi kortbetalning. Kortet är inte kopplat till en kredit eller ett bankkonto. Läs mer om förbetalda kort i vår guide här.

Vilka förbetalda kort från Mastercard finns?

Vi har listat några av de populäraste förbetalda korten från Mastercard i tabellen på sidan. Läs om årsavgift och andra villkor. Korten kan användas på alla ställen där kortbetalning från Mastercard godkänns.

Hur fungerar förbetalt kort Mastercard?

Ett förbetalt kort fungerar som ett bank- eller kreditkort, men kortet är inte kopplat till ett bankkonto eller en kredit. Kortet laddas med pengar istället – vanligtvis via Swish. Mastercard har även engångskort, eller presentkort, som är förbetalda.

Görs en kreditupplysning när jag skaffar ett förbetalt kort?

Nej, det gör ingen kreditupplysning när du ansöker om ett förbetalt kort. Kortet är inte kopplat till någon kredit, utan kan bara användas när det är laddat med pengar.

Vad kostar ett förbetalt kort Mastercard?

De flesta kort vi rekommenderar i tabellen har ingen årsavgift. Man kan alltså skaffa sig ett förbetalt kort utan kostnad. Hitta det förbetalda kortet som passar dig bland våra rekommendationer.