En orolig tid – så kan du spara och få koll på din privatekonomi

Just nu är det en orolig tid för många ekonomiskt – både när det kommer till hur det ser ut på börsen och hur den egna privatekonomin påverkas. Många förlorar sina arbeten, permitteras eller får färre arbetstimmar, och ingen vet riktigt när världen kommer att återgå till ett något mer normalt tillstånd. Under en sån här kris är det viktigt att hålla koll på sin ekonomi och sina pengar. Vi har samlat våra bästa spartips för att ta dig igenom en orolig tid.

Spara över lång tid

För den som sparar på en lång horisont, till exempel i aktier eller fonder, är det många gånger bäst att sitta lugnt kvar i båten när det blåser på börsen. Börsen går alltid upp och ner – och troligtvis kommer den gå upp igen. Många experter menar att det bästa är att fortsätta spara som vanligt när det kommer till långsiktigt sparande.

Korttidssparande

Att spara på kort sikt kan vara knepigare – eftersom börsen pendlar så mycket just nu. Ett relativt säkert val är att satsa på att ha ett sparkonto där pengarna är säkrare. På ett sparkonto har pengarna så klart inte samma möjlighet att växa som om man skulle placera dem i till exempel aktier. Men placeringen är säkrare och risken är inte lika stor.

Få koll på din privatekonomi

Om ens privatekonomi har fått ta stryk under de senaste årens oroligheter är det bra att få en tydlig överblick. Det är alltid bra att lägga upp en tydlig budget över inkomster och utgifter – så att man vet hur man spenderar och var man kan spara om det skulle behövas.

Kreditkort

Ett sätt att få en bra överblick över sin ekonomi är med ett kreditkort. Man får en faktura varje månad med alla ens utgifter vilket gör att man kan få en bra överblick över sin ekonomi och hur man spenderar. Utifrån den fakturan kan man lägga upp en budget och försöka stryka de mest onödiga utgifterna. Behöver man till exempel köpa den där koppen kaffe på vägen till jobbet varje morgon? Eller går det lika bra att ta med sig en termosmugg hemifrån?

Många kreditkort kommer dessutom med fina erbjudanden och rabatter. Skaffa ett kreditkort som gynnar just dig. Vissa kreditkort erbjuder rabatter i butiker eller webbutiker, andra ger bonus på varje köp och vissa ger reseförsäkringar. Se över hur du brukar spendera dina pengar och hitta ett kreditkort som ger dig mest rabatter eller pengar tillbaka.

Håll koll på om det finns någon månadsavgift eller årsavgift för kreditkortet, var noggrann med dina betalningar och håll koll på kreditgränsen – då kan du spara mycket varje månad.

Så får du koll på din ekonomi