Preem Mastercard är ett kreditkort, eller så kallat ”drivmedelskort”, som är väldigt populärt hos bilägare. Dels får du pengar tillbaka i form av bonus när du använder kortet för att tanka, dels får du förmånlig sparränta på kortet och goda villkor för delbetalning, fakturahantering och annat, och dels får du väldigt förmånlig rabatt när du köper drivmedel på Preems bensinstationer.

Preem Mastercard Bonus och rabatter

Som ovan nämnt får du pengar tillbaka när du handlar med kortet. Det kallas antingen för cashback eller bonus, beroende på hur belöningen ser ut. Med Preem Mastercard får du 0,5% av alla dina köp som ”bonus” och detta betalas ut fyra gånger per i form av bonuscheckar som du sedan kan lösa in på din närmaste Preemstation eller använda för att handla drivmedel hos Preem.

Undantaget till denna regel är att du inte får någon bonus när du tankar drivmedel – hos Preem får du istället rabatt på drivmedel, och hos konkurrenter får du såklart varken bonus eller rabatt.

Välkomstrabatt

Som ny kund får du dessutom en välkomstrabatt de tre första månaderna på 40 öre per liter vid bemannade stationer. Efter dessa tre månader får du samma rabatter som andra kortinnehavare; 25 öre per liter på bemannade stationer och 10 öre per liter på Preems automatstationer. Rabatten dras sedan direkt på din faktura.

Utöver detta får du som kortinnehavare också personliga erbjudanden som du hittar genom att logga in på Mina Sidor på preem.se.

preem mastercard

Kredit och ränta

Kortets högsta beviljade kredit är 60 000kr och lägsta är 5 000kr. Kortet har 0kr i årsavgift och årsräntan vid utnyttjad kredit är 16,85% (effektiv ränta vid skuld på 10 000kr som betalas tillbaka över 12 månader är 19,38%, se Preem.se för deras räkneexempel). Det går bra att ansöka om ett extrakort som belastar samma kontokredit, vilket såklart också har 0kr i årsavgift.

Vid större inköp med kortet kan du välja att delbetala räntefritt i 4 eller 10 månader. Detta kostar 195 kr och sedan tillkommer fakturaavgift på 25 kr per månad, men detta alternativ kan i vissa fall vara billigare än att betala av kreditkortsskulden över samma tid.

Sparränta

Kreditkort (och bankkonton för den delen) med nämnvärd sparränta är ovanligt idag. Preem Mastercard ger dig 1,6% inlåningsränta om du betalar in pengar så att det skapas ett ”plussaldo” på kontot. I dagens lågränteklimat är detta inte ens jämförbart med vad du får på ett vanligt räntekonto hos din bank. Preem ger dig denna ränta på upp till 15 000kr och pengarna är såklart skyddade av den statliga insättningsgarantin. Räntan beräknas dagligen och betalas ut i januari månad, vilket innebär att du kan få 240kr ”rabatt” på januari månads kortfaktura om du maxat inlåningen under året.

Försäkringar

Många kreditkort idag kommer med förmånliga försäkringar för sina kortinnehavare. Med Preem Mastercard ingår både en kompletterande reseförsäkring och ”Preem Mastercards Tanka-Fel-Försäkring” som räddar dig när du tankat fel drivmedel. Med Tanka-Fel-Försäkringen får du upp till 3 000kr för sanering av bränsletank och andra åtgärder för att rädda din bil. Reseförsäkringen gäller om du betalt minst 75% av resan med kortet och kan ge dig ersättning till exempel om dina resväskor kommer bort eller är försenat, eller om ditt flyg blir försenat eller ställs in. Dessutom får du ett avbeställningsskydd om du skulle bli akut sjuk och inte kan åka på resan.

Du kan dessutom välja att lägga till ett Betalskydd som skyddar om du plötsligt skulle bli sjukskriven på minst 50% eller ofrivilligt arbetslös. Betalskyddet betalar dina månadskostnader på kortfakturan under tiden som du är utan inkomst, och skulle du gå bort betalar försäkringen hela skulden. Betalskyddet kostar 0,75% av din totala skuld per månad, eller 7,5kr per månad per 1 000 kr du har i total kontoskuld.

Betalo

Betalo är en tjänst som låter kreditkort som är anslutna till tjänsten att betala fakturor med kreditkortet. Beroende på vilket kort du använder finns ibland en kostnad knutet till detta, men med Preem Mastercard tillkommer ingen avgift. Tack vare Betalo kan du alltså bekvämt ”skjuta upp” fakturor genom att betala dem med ditt kreditkort och få ytterligare en månad på dig att betala dem. Betalningen för detta kommer med på din faktura precis som vanliga köp, och så länge du betalar hela fakturabeloppet vid förfallodagen tillkommer ingen ränta.

Slutsats Preem Mastercard

Preem Mastercard är ett kreditkort som är fullpackat med förmåner för den som använder kortet på rätt sätt. Kom ihåg:

  • 5 000 – 60 000 kr i beviljad kredit till 16,85% ränta
  • Rabatt på Preems bensinstationer och bonus på alla köp, världen runt
  • Sparränta på kortet som slår bankens räntekonto
  • Förmånliga försäkringar för den som vill vara extra skyddad
  • Möjlighet att betala fakturor med kreditkortet

Vill du läsa med om Preem Mastercard kan du göra det på Preems hemsida: https://www.preem.se/privat/kort-och-formaner/preem-mastercard/. Där kan du som kortinnehavare också logga in på ”Mina Sidor” och se aktuella saldon, kundspecifika erbjudanden och annat! Nu vet du mer om Preem Mastercard och du kan skaffa dig ett själv!