Kreditkort eller lån – vad ska du välja och när?

Ska du göra ett större inköp, renovera, eller åka på din drömsemester och behöver ett extra tillskott av pengar? Funderar du på om ett privatlån eller ett kreditkort är det bästa alternativet för dig? Här sammanfattar vi vad som egentligen skiljer ett kreditkort från ett privatlån – och vilken typ av finansieringslösning som passar vilken typ av situation bäst. 

Kortfattat – Lån och kreditkort

Vi börjar med att gå igenom vad de olika finansieringslösningarna egentligen innebär.

Privatlån

Ett privatlån är ett större engångsbelopp som man lånar av en långivare eller bank. Den här typen av finansieringslösning är vanlig vid större köp eller större engångskostnader. 

Privatlån kan till exempel lämpa sig när man ska köpa bil, renovera hemma eller köpa nya vitvaror. Man kan även ta ett privatlån som ett samlingslån för att lösa mindre lån och krediter med högre ränta.

Amorteringstiden, alltså tiden som man betalar tillbaka på lånet, ligger vanligtvis på flera år vid ett privatlån. Jämfört med kreditkort är räntan ofta lägre, återbetalningstiden längre och lånebeloppet högre. 

Kreditkort

Ett kreditkort ger möjlighet till flera mindre lån under en längre tid som samlas på en månatlig kreditkortsfaktura. Kreditkortsfakturan kan man betala i sin helhet eller delas upp under flera månader. Om man använder kortet löpande läggs ytterligare skuld på kreditkortsfakturan.

När man väljer att delbetala sin kreditkortsfaktura läggs ränta på beloppet, likt ränta för ett privatlån. Återbetalningstiden är vanligtvis ett par månader.

Ett kreditkort kan komma med olika typer av erbjudanden och villkor. Man har vanligtvis en räntefri period, perioden från köpet har genomförts till fakturans förfallodatum och ränta börjar tas ut på beloppet. Med ett kreditkort har man alltså möjligheten att låna pengar under kortare perioder utan att ränta tas ut. 

Ett kreditkort har vanligtvis en lägre kreditgräns jämfört med ett privatlån, kortare avbetalningstid och högre ränta. Återbetalningen är dock flexibel och krediten behöver nödvändigtvis inte utnyttjas. 

Privatlån eller kreditkort

Kreditkort

  • Belopp: Vanliga kreditgränser är från 10 000 – 200 000 kronor
  • Återbetalningstid: Återbetalningstiden är flexibel. Vanligtvis finns ett minibelopp man måste betala, 3 – 5 % är vanligt. Man. Kan även välja att återbetala hela kreditbeloppet när kreditkortsfakturan kommer. 
  • Ränta: Kreditkortsräntan är vanligtvis högre än räntan för ett privatlån.
  • Övriga avgifter och kostnader: Avgift för kontantuttag, köp i annan valuta, årsavgift och fakturaavgift är kostnader som kan tillkomma utöver kreditkortsräntan. 
  • Erbjudanden och rabatter: Rabatterbjudanden, försäkringar (vanligtvis en reseförsäkring), bonuspoäng och cashback är inte ovanliga förmåner för kreditkort. 

Privatlån

  • Belopp: Från 5000 – 600 000 kronor
  • Återbetalningstid: 1 – 20 år
  • Ränta: Privatlån har vanligtvis en längre ränta än ett kreditkort
  • Övriga avgifter och kostander: Fakturaavgift, uppläggningsavgift och administrationsavgift är avgifter som kan tillkomma utöver räntan.
  • Erbjudanden och rabatter: Rabatter, försäkringar och andra förmåner erbjuds vanligtvis inte när man tecknar ett lån. 

När ska man välja kreditkort eller privatlån?

Sammanfattningsvis kan vi säga att ett kreditkort är ett bättre val om det gäller mindre summor som man vill återbetala under en kortare period. Kreditkortens räntefria period kan göra att den här typen av lån blir billigare än ett privatlån om man återbetalar hela krediten innan kreditkortsfakturans förfallodatum. 

Ett privatlån är ett bättre alternativ om det handlar om en större engångssumma som man vill återbetala under en längre period. Ett privatlån har vanligtvis lägre ränta än ett kreditkort, men återbetalningstiden är också längre.