Det är viktigt att förstå vilka för- och nackdelar ett kreditkort kan ha, och en fråga man lätt kan ställa sig är om det är bättre att ha ett kreditkort, eller om man istället bör ansöka om ett lån hos sin bank? I denna artikel kikar vi närmare på vilka fördelar och nackdelar kreditkort kontra lån har. 

KreditkortOmdömeVårt betyg
Re:member Flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

 • Kreditkortet med högst betyg på Kreditkortlistan.se
 • Upp till 56 dagar räntefri kredit.
 • Flexibel ränta och ingen årsavgift.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • CashPoints på alla köp, överallt.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 19,99%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 5 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


Fördelar med ett kreditkort

Den stora fördelen med att ta en större utgift på sitt kreditkort är att man ofta får någon form av bonus eller cashback på sina köp, beroende såklart på vilket kort man har. Många kreditkort är mycket fördelaktiga för den som använder dem rätt, men kan vara oekonomiska och situationen kan lätt bli svårhanterad om kortet använts på fel sätt.

Fördelar med att låna från banken

Ett lån från banken, även om det är ett så kallat blancolån (ett lån utan säkerhet, ofta med relativt hög ränta) brukar ha lägre ränta än vad kreditkort brukar ha. Ett blancolån är inte ovanligt att det ligger mellan 6-10% effektiv ränta idag, medan kreditkort ofta ligger över det, inte sällan mellan 15-20%. Ditt lån blir alltså ”billigare” hos banken om du tänkt betala av det över en längre period.

Kreditkort eller lan

Nackdelar med ett kreditkort

Om du inte kan betala av kreditkortets faktura på 1-2 månader (läs mer om delbetalning av kreditkort) kan det bli en väldigt dyr affär. Inte bara räntekostnaden som nämndes ovan, men även på grund av att vissa kreditinstitut tar ut en administrationsavgift vid delbetalning av kreditkortsskulder.

Ditt kreditkort har dessutom i de allra flesta fall en kreditgräns som kan begränsa din möjlighet att använda kortet om du har använt det för en större utgift. Vissa kreditkort låter dig handla över din kreditgräns, medan andra kort inte gör det.

Lånets storlek och återbetalningstiden

Summerar man för- och nackdelarna ovan inser man ganska snabbt att det finns två faktorer som är avgörande när man ska välja mellan att låna pengar av banken eller skaffa ett kreditkort; hur mycket du tänkt låna och hur lång tid du vill ha att betala tillbaka lånet. Ju längre tid och större summa ju bättre blir det att gå till banken. Gäller det mindre summor (kanske ett par tusen i några månader?) blir det istället bättre att ta kostnaden på ett kreditkort.

Större lån såsom bolån, billån m.fl. rekommenderas alltid att ta hos banken. Dels för att det inte finns många kreditkort som tillåter en kreditgräns på så stora belopp, och dels för att villkoren på lånet blir bättre. SMS-lån och andra snabblån rekommenderas däremot aldrig, utan då är det i stort sett alltid bättre med kreditkort!

Slutsats

Vilken sorts lån det gäller, storleken och återbetalningstiden är de avgörande faktorerna för att svara på frågan. Det viktigaste är dock att du måste avgöra utifrån din egen ekonomiska situation vilken typ av lån du behöver.

Ställ dig också gärna frågan ”behöver jag låna till detta nu eller kan jag spara ihop till detta snart?”; ofta är det inte lika bråttom med utgifter som vi tror och då kan det bli billigare att spara ihop pengarna först!

Kom ihåg:

 •         Kreditkort kan vara mycket förmånliga för den som använder kortet rätt
 •         Lån från banken är ofta billigare än kreditkortslån
 •         Storlek och återbetalningstid är avgörande faktorer för att svara på frågan
 •         Större och längre lån passar bättre hos banken
 •         Din ekonomiska situation är unik för dig, och det är bara du som kan avgöra vilket som är bäst för dig