Kreditkort för studenter som innebär att man också kan få en kredit kopplad till kortet finns numera tillgängligt även för dig som studerar. Grundkraven för att du ska beviljas ett sådant kort är dock i princip desamma som för andra vuxna personer. Detta gäller samtliga banker och de vanligaste korttyperna Visa och MasterCard.

För just gruppen av studerande finns det även kort som är framtagna för att kunna tillgodose deras speciella behov. Är man studerande kan man inte heller samtidigt vara heltidsarbetande. De har man också tagit hänsyn till. Vill man eller finns det möjlighet till att ansöka om ett vanligt kreditkort (t ex om studenten är över 18 år) så kan man istället jämföra de vanliga kreditkorten på kreditkortlistan.se.

KreditkortOmdömeVårt betyg
re:member flex

Bild Remember Flex

Läs recension om re:member flex

 • Bästa kreditkortet.
 • Hela 8 veckors räntefri kredit.
 • Ingen årsavgift.
 • Du måste betala i tid för att undvika extra kostnader.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Effektiv ränta: 14,67%

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort

Läs recension om Norwegian kreditkort

 • Ingen årsavgift.
 • Du får 6 veckors räntefri kredit.
 • Cashpoints på allt överallt.
 • Cashpoints kan endast användas hos Norwegian.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 18,37%
Räntefritt: 45 dagar
Kredit: 10 000 - 100 000 kr


Ansök direkt


ICA Bankkort Plus

Bild ICA bankkort plus

Läs recension om Ica Bankkort Plus

 • Du får 60 dagars räntefri kredit.
 • Bonus på allt du köper.
 • Inga uttagsavgifter eller valutapåslag utomlands.
 • Kortavgift på 27 kronor/månad.

betyg-hel betyg-hel betyg-hel betyg-hel

Årsavgift: 324 kr
Ränta: 11,24%
Räntefritt: 60 dagar
Kredit: 20 000 - 100 000 kr


Ansök direkt

Grundkrav för studentkreditkort

I samtliga fall finns det vissa grundkrav man måste leva upp till. Ett ålderskrav är att man fyllt 20 år. Ett annat genomgående krav är att man inte får ha betalningsanmärkningar. Mecenat Master Card är ett kreditkort som är tillkommet enbart för studenter. Man måste alltså kunna visa att man är studerande. Kortet återlämnas så snart man har avslutat sina studier. Någon övre åldersgräns finns dock inte.

Mecenat bygger på ett samarbete mellan Swedbank och Barclays Bank när det gäller svenska studenter. Det är dock ett internationellt kort och finns alltså i flera länder. Det unika med detta kort är att man har etablerat ett samarbete med läromedelsutgivare och ger därmed kortinnehavaren/studenten tillgång till de rabatter som dessa utgivare tillhanda-håller om man använder kortet i samband med inköp.

kreditkort student

Kreditgränser för studentkort

De inkomstgränser man normalt sett använder för att bevilja kredit är också satta för att passa studenternas speciella omständigheter. Bor man under eget tak, det vill säga inte hemma hos sina föräldrar, har inkomstgränsen satts till 125 000 kronor per år medan den som är hemmaboende måste visa upp en inkomst på 60 000 kronor.

I inkomsten räknas inte studiemedel vilket i praktiken innebär att man måste ha något slags deltidsjobb på halv- eller kvartstid. Kreditgränsen är satt till mellan 5000 och 15 000 kronor. Till detta kommer vissa förmånliga återbetalnings-villkor som innebär att man inte omedelbart behöver betala tillbaka utnyttjad kredit utan den kan delas upp på ett antal månadsbetalningar. Det finns också en fördel i en första räntefri månad.

Anpassning med ett kreditkort

Som synes är kreditkort inte till för alla som studerar eftersom man har satt en så pass hög inkomstgräns. Det är dock ett tillfälle för den som studerar att gradvis anpassa sig till livet efter studietiden och att under den tiden lära sig att hantera pengar på samma villkor som ute i det vanliga samhället. Att betala med kreditkort innebär en handling som är ekonomiskt förpliktande och kräver att man kan ingå sådana avtal på egen hand.

Student och onlinekrediter

Ifall man har svårt att få ett kreditkort som student finns det en form av onlinekrediter för studerande. Dessa krediter har lägre inkomstkrav än vanliga kreditkort vilket kan vara bra för dig som student med låg eller nästan ingen inkomst alls.

Onlinekrediter för dig som studerar:

Det finns olika storlekar på de onlinekrediter som erbjuds dig som student. Du kan få krediter från 15000, 2000 ända upp till 50 000 allt efter din förmåga att återbetala de pengar du erhåller.
Du erhåller oftast krediterna samma dag.
Räntan ligger lite högre än för ett vanligt kreditkort.
Onlinekrediter har oftast inga speciella inkomstkrav, men den som ger krediterna brukar göra en individuell kreditbedömning av betalningsförmågan.
Du kan erhålla onlinekrediter även ifall du endast har CSN och studielån.
Att ansöka är gratis, bara att prova.
Vissa kreditföretag ger även krediter fast du har haft problem med betalningsanmärkningar.

Är du student och har tillgång till ett kreditkort är det bara att gratulera. Det är bra att använda sig av av flera anledningar samt det är en av inkörsportarna till vuxenlivet. Det är enkelt att betala fakturan varje månad, så du gör allt på en enda gång. Du har samma fördelar med ditt studentkort som vanliga kreditkort och ibland även ett par fördelaktiga bonusar just utformade för dig som student. Lycka till med din ansökan!