kreditkort student

Kreditkort som innebär att man också kan få en kredit kopplad till kortet finns tillgängligt även för studerande. Grundkraven för att du ska beviljas ett sådant kort är dock i princip desamma som för andra vuxna personer. Detta gäller samtliga banker och de vanligaste korttyperna Visa och MasterCard.
För just gruppen av studerande finns det även kort som är framtagna för att kunna tillgodose deras speciella behov. Är man studerande kan man inte heller samtidigt vara heltidsarbetande. De har man också tagit hänsyn till. Vill man eller finns det möjlighet till att ansöka om ett vanligt kreditkort (t ex om studenten är över 18 år) så kan man istället jämföra de vanliga kreditkorten på kreditkortlistan.se.

Vissa grundkrav finns

I samtliga fall finns det vissa grundkrav man måste leva upp till. Ett ålderskrav är att man fyllt 20 år. Ett annat genomgående krav är att man inte får ha betalningsanmärkningar.
Mecenat Master Card är ett kreditkort som är tillkommet enbart för studenter. Man måste alltså kunna visa att man är studerande. Kortet återlämnas så snart man har avslutat sina studier. Någon övre åldersgräns finns dock inte.

Mecenat bygger på ett samarbete mellan Swedbank och Barclays Bank när det gäller svenska studenter. Det är dock ett internationellt kort och finns alltså i flera länder.

Det unika med detta kort är att man har etablerat ett samarbete med läromedelsutgivare och ger därmed kortinnehavaren/studenten tillgång till de rabatter som dessa utgivare tillhandahåller om man använder kortet i samband med inköp.

Kreditgränser

De inkomstgränser man normalt sett använder för att bevilja kredit är också satta för att passa studenternas speciella omständigheter. Bor man under eget tak, det vill säga inte hemma hos sina föräldrar, har inkomstgränsen satts till 125 000 kronor per år medan den som är hemmaboende måste visa upp en inkomst på 60 000 kronor. I inkomsten räknas inte studiemedel vilket i praktiken innebär att man måste ha något slags deltidsjobb på halv- eller kvartstid.

Kreditgränsen är satt till mellan 5000 och 15 000 kronor. Till detta kommer vissa förmånliga återbetalningsvillkor som innebär att man inte omedelbart behöver betala tillbaka utnyttjad kredit utan den kan delas upp på ett antal månadsbetalningar. Det finns också en fördel i en första räntefri månad.
Som synes är kreditkort inte till för alla som studerar eftersom man har satt en så pass hög inkomstgräns. Det är dock ett tillfälle för den som studerar att gradvis anpassa sig till livet efter studietiden och att under den tiden lära sig att hantera pengar på samma villkor som ute i det vanliga samhället.

Att betala med kreditkort innebär en handling som är ekonomiskt förpliktande och kräver att man kan ingå sådana avtal på egen hand.