Det går absolut att få ett kreditkort som student, men det krävs att du har en inkomst. Här är de bästa kreditkorten för studenter med inkomst.

re:member flex

remember
 • Få upp till 25 % rabatt i fler än 300 webbutiker
 • Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
 • Upp till 8 veckors räntefri kreditÅrsavgift: 0 kr
Effektiv ränta: 8.12-21.62%
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på re:members hemsida
Supreme Card Classic

Bild Supreme Card Gold
 • Ingen årsavgift
 • Upp till 60 dagar räntefri kredit
 • Dela upp betalningen på 6 månader utan extra räntekostnadÅrsavgift: 0 kr
Effektiv ränta: 4.24-24.85%
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns: 30 000 kr


Ansök direkt  
på Resurs Banks hemsida
Komplett Bank Kreditkort

Komplett Bank Kreditkort
 • Ingen årsavgift
 • Upp till 50 dagars räntefri kredit
 • 1-4 % bonus på alla inköpÅrsavgift: 0 kr
Effektiv ränta: 23.63 %
Räntefritt: 50 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Kompletts hemsida
Supreme Card Gold

 Bildsupreme Card Gold
 • En krona = 0,5 bonuspoäng
 • Poäng på alla köp du gör
 • 6 månaders avbetalning utan extra räntekostnaderÅrsavgift: 195 kr
Effektiv ränta: 9.02-27.65%
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns:150 000 kr

Ansök direkt  
på Resurs Banks hemsida
Coop Mastercard

Coop Mastercard Mer<br />
 • Bonuspoäng överallt du handlar
 • Reseförsäkring, köpskydd, prisskydd
 • Första året utan avgiftÅrsavgift: 295 kr
Effektiv ränta: 16.78 %
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Coops hemsida
Supreme Card Woman

 Bildsupreme Card Gold
 • Bonus på alla köp
 • Varje köp ger 1 kr till välgörenhet
 • 6 månaders räntefri delbetalningÅrsavgift: 295 kr
Effektiv ränta: 8.17 – 26.22 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns:150 000 kr

Ansök direkt  
på Resurs Banks hemsida
Collector Bank Easyliving

easy living kreditkort
 • 0 % valutapåslag utomlands
 • Extra reseskydd
 • Självriskreducering på hyrbilÅrsavgift: 195 kr
Effektiv ränta: 13.95 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
på Collectors hemsida
Collector Easycard

collector easycard
 • 56 dagar räntefri kredit
 • Egen PIN-kodÅrsavgift: 290 kr
Effektiv ränta: 21.53 %
Räntefritt: Upp till 56 dagar
Kreditgräns: 30 000 kr


Ansök direkt  
på Collectors hemsida
Swedbank Kreditkort

swedbank kreditkort
 • Första året utan årsavgift (därefter 195 kr/år)
 • Kortförsäkring om du betalar mer än hälften av resan med kortet
 • Köpförsäkring när du handlarÅrsavgift: 195 kr
Effektiv ränta: 9.17-13.25%
Räntefritt: Upp till 55 dagar
Kreditgräns: 60 000 kr


Ansök direkt  
på Swedbanks hemsida

Kreditkort för studenter? Finns det?

Är du student och på jakt efter ett kreditkort? Som student har du ju knappast den deklarerade inkomst som gör att kreditgivaren automatiskt beviljar dig ett vanligt kreditkort – ofta krävs åtminstone 100 000 – 200 000 kronor i årslön. Kreditkort för studenter innebär att man kan få en kredit kopplad till kortet, trots att man (eller snarare, tack vare att) man är student och inte har en ”vuxen”-inkomst. De övriga grundkraven för att du ska beviljas ett sådant kort är dock i princip desamma som för andra vuxna personer. Detta gäller samtliga banker och de vanligaste korttyperna Visa och MasterCard.

För just gruppen av studerande finns det även kort som är framtagna för att kunna tillgodose deras speciella behov. Är man studerande kan man inte heller samtidigt vara heltidsarbetande. De har man också tagit hänsyn till. Vill man eller finns det möjlighet till att ansöka om ett vanligt kreditkort (t ex om studenten är över 18 år) så kan man istället jämföra de vanliga kreditkorten på kreditkortlistan.se.

Grundkrav för kreditkort student

I samtliga fall finns det vissa grundkrav man måste leva upp till. Ett ålderskrav är att man fyllt 20 år. Ett annat genomgående krav är att man inte får ha betalningsanmärkningar. Mecenat Mastercard (kortet går ej att ansöka om längre, och heter nu Studerandekortet från Entercard) var ett kreditkort som var tillkommet enbart för studenter. Man måste alltså kunna visa att man är studerande. Kortet återlämnas så snart man har avslutat sina studier, men någon övre åldersgräns finns inte. Swedbank, Danske Bank, och ICABanken har istället lösningar som ger studenter rabatter och förmåner på befintliga tjänster.

Entercard bygger på ett samarbete mellan Swedbank och Barclays Bank och agerar kortutgivare åt bland annat Studerandekortet och Re:member Flex. Mecenat är dock ett internationellt företag och finns etablerat i hela Norden och i några andra länder i norra Europa. Det unika med Mecenat är att man har etablerat ett samarbete med läromedelsutgivare och ger därmed kortinnehavaren/studenten tillgång till de rabatter som dessa utgivare tillhandahåller om man använder kortet i samband med inköp.

kreditkort student

Kreditgränser för studentkort

De inkomstgränser man normalt sett använder för att bevilja kredit är också satta för att passa studenternas speciella omständigheter. Bor man under eget tak, det vill säga inte hemma hos sina föräldrar, har inkomstgränsen satts till 125 000 kronor per år medan den som är hemmaboende måste visa upp en inkomst på 60 000 kronor.

I denna inkomst räknas inte dina studiemedel med, vilket i praktiken innebär att du måste ha något slags deltidsjobb på kvällar och helger under studietiden. Kreditgränsen är satt till mellan 5000 och 15 000 kronor. Till detta kommer vissa förmånliga återbetalnings-villkor som innebär att man inte omedelbart behöver betala tillbaka utnyttjad kredit utan den kan delas upp på ett antal månadsbetalningar. Det finns också en fördel i en första räntefri månad.

ICABanken, Danske Bank, Swedbank, mm.

Som ICA Student får du flera förmåner, bland annat är ditt ICA Bankkort gratis under studietiden, du får 100 kronor som välkomstgåva när du anmäler att du vill få CSN insatt på ditt konto på ICABanken, och så vidare. Men du får även möjlighet att ansöka om kontokredit, koppat till bankkontot där du har ditt bankkort. Det är inte riktigt detsamma som ett ”riktigt” kreditkort, men den effektiva räntan för detta är väldigt låg, och krediten kostar ingenting sålänge du inte använder den. Läs mer om att bli ICA Student här!

Hos Danske Bank får du som student (och får ditt studiestöd insatt på ett konto hos Danske Bank) deras banktjänster som inkluderas i Danske Silver-paketet gratis, eller Danske Guld-paketet med bra rabatt. Dessutom får du några biobiljetter som välkomstbonus! Danske Bank är också en av få banker som har ett kreditkort för studenter, och det heter Mastercard Direkt. Du får en begränsad kreditlimit och kortet har ingen årsavgift. Dessutom får du som student en väldigt förmånlig hemförsäkring med bra rabatt.

Som ”Nyckelkund Student” hos Swedbank får du en hel del förmåner, helt gratis. Däremot verkar inte betal- och kreditkortet ha några särskilda villkor för studenter, utan det ser ut att vara samma villkor och regler som för ”vanliga” vuxna med jobb.

Anpassning med ett kreditkort

Som du förstår är kreditkort under studietiden inte till för alla, främst på grund av den höga inträdesbarriären i form av redovisad inkomst. Det är dock ett ypperligt tillfälle för dig som student att börja ”lära dig” livet efter studietiden, eftersom ett kreditkort tvingar dig att lära dig hantera pengar på precis samma villkor som ute i det ”vanliga livet”. Att betala med kreditkort innebär ett ekonomiskt förpliktigande och kräver att man kan ingå avtal på egen hand, vilket i sig är ganska vuxet…

Som synes är kreditkort inte till för alla som studerar eftersom man har satt en så pass hög inkomstgräns. Det är dock ett tillfälle för den som studerar att gradvis anpassa sig till livet efter studietiden och att under den tiden lära sig att hantera pengar på samma villkor som ute i det vanliga samhället. Att betala med kreditkort innebär en handling som är ekonomiskt förpliktande och kräver att man kan ingå sådana avtal på egen hand.

Slutsats

Det finns många fördelar för studenter och företag verkar bli alltmer angelägna om att locka till sig denna kundgrupp. Oavsett vad detta kan bero på är det något du som student ska ta tillvara på. I skrivande stund finns det, som ovan nämnt, många fördelar för dig och du kan helt enkelt välja och vraka bland erbjudanden, rabatter och annat. Sedan 2011 när Centrala Studiestödsnämnden (CSN) slutade upphandla studentrabatter (Mecenat vann alltid upphandlingarna innan) har det blivit ännu hårdare konkurrens på studentrabatts-marknaden. Studentkortet är en konkurrent till Mecenat, och du som student ska naturligtvis vara medlem hos båda två, och jämföra rabatterna. Läs på innan du handlar, helt enkelt.

Vad gäller kreditkort för student så är det bara att gratulera om du är en av de studenter som klarar inträdesbarriärerna som finns för att ansöka om ett kreditkort för studenter. Att ha ett kreditkort är bra och lärorikt av flera anledningar och är en av inkörsportarna till vuxenlivet. Det är enkelt att betala fakturan varje månad, så du gör allt på ett ställe, på en gång. Dessutom har du ju som oftast samma fördelar med ditt studentkreditkort som vanliga vuxna har med sina kreditkort och ibland även ett par fördelaktiga bonusar just utformade för dig som student.

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?

I vår jämförelse kom vi fram till att det bästa valet för dig som student är ett gratis kreditkort – gärna med bonus.

Det fina och förmånliga bonussystemet, s, gör att du i slutändan får goda rabatte. Du kan på så sätt sänka dina månadskostnader för mat, och få mer pengar över till annat. Rabatterna på upplevelser och matvaror är generösa och ger studenter mer att leva på varje månad. Med ett kreditkort med bonuspoäng, blir det lätt det bästa kreditkortet för studenter.

Jämför och hitta det bästa studentkortet

Som student kan det var tufft att få ekonomin att gå ihop på bara medel från CSN. Med ett kreditkort för student har har du en back-up om det skulle bli alltför skralt i kassan. Dessutom ingår samma förmåner som du har med ett vanligt kreditkort. Dessa förmåner kan vara t ex bonuspoäng på allt du handlar, rabatter av olika slag, återbäring osv. Reseförsäkring brukar också ingå i många av kreditkortsavtalen, så kontrollera och jämför mellan de olika bankerna vilket studentkort som faller dig i smaken.

Kreditgräns för studenter

Då du ansöker om ett kreditkort som student görs en kreditupplysning på dig. Inte alla banker beviljar kreditkort för studenter då de kräver en fast inkomst. Många av de större bankerna beviljar dock kreditkort då de ser bidraget från CSN som en inkomst.

Krediten på dessa kort kan vara något lägre än för ett “vanligt” kreditkort. Gränsen för krediten ligger vanligen runt 15 000 kr – 20 000 kr. Detta är bl a för att du inte ska samla på dig allt för stora skulder som kan vara svåra att bli av med.

Fördelar och nackdelar

Vanliga fördelar för studenter när det gäller kreditkort är att de inte kostar något. Bankerna tar normalt ut en årsavgift för sina kort, men detta är undantaget för studenter.

Det ingår ofta reseförsäkringar av enklare slag om du betalar delar av din resa med kortet. Det som kan vara negativt är förstås att du handlar på kredit, och med pengar som du inte har.

Dessa måste betala tillbaka inom en viss tid, och om det är tungt ekonomiskt att vara student så kan det även bli tyngre att ha ytterligare en skuld att släpa på. Kreditkort för studenter skiljer sig annars inte så mycket från de andra kreditkorten som finns på marknaden.

Lycka till med din ansökan!