Köper du din resa genom att använda ett VISA-kort får du ofta automatiskt ett reseskydd genom reseförsäkringen som ingår. Som vid andra reseförsäkringar gäller detta reseskydd också för din närmaste familj. Barn får dock inte vara mer än 23 år gamla. En förutsättning i samtliga fall där kortet är utfärdat av en nordisk bank är också att resan tar sin början i något av de nordiska länderna.

Norwegian Kreditkort

Bild Norwegian Kreditkort
 • Ingen årsavgift
 • Du får 6 veckors räntefri kredit
 • CashPoints på alla köp, överalltÅrsavgift: 0 kr
Effektiv ränta: 21.93 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr


Ansök direkt  
OKQ8 Kreditkort

Bild okq8 Kreditkort
 • Du får 45 dagars räntefri kredit.
 • 0 kr i årsavgift.
 • 20öre/l drivmedelsrabatt + bonus.


Årsavgift: 0 kr
Effektiv ränta: 17,52 %
Räntefritt: Upp till 45 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr

Ansök direkt  
Skandiabanken Kreditkort

Skandiabanken Kreditkort • Fri årsavgift första året med Vardagspaketet
 • Dela upp betalningen
 • Omfattande reseförsäkring


Årsavgift: 240 kr
Effektiv ränta: 11.81 %
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Kreditgräns: 100 000 kr

Ansök direkt  

För de flesta banker gäller försäkringen i 60 dagar och ersättning utgår vid försenat bagage, försenad avgång och liknande situationer. I övrigt gäller delvis olika regler för de olika bankerna och det är därför viktigt att du kontrollerar vad som gäller för just din reseförsäkring VISA kort innan du bokar din resa.

En viktig skillnad mellan banker kan vara att de ställer olika krav på hur stor del av resan som måste betalas med kortet. Detta brukar oftast variera mellan 50 % och 75 % och är bra att kolla upp om du bokar en särskilt dyr resa där priset överstiger din kredit.

visa reseförsäkring

Avbeställningsskydd

I många fall ingår avbeställningsskydd. När så är fallet gäller oftast ett minimibelopp för resan. Till exempel kan den behöva kosta 750 kronor eller mer för att avbeställningsskyddet ska aktiveras. Andra banker kan vara mer generösa och ersätter oavsett resekostnaden hälften av priset om resan betalats med kortet. Gör du många små och billiga resor kan ett sådant avbeställningsskydd vara mer attraktivt.

Skadeanmälan

En annan sak som skiljer sig är hur du anmäler en skada som inträffar. Bankerna har avtal med olika försäkringsbolag vilket innebär att det bolag du ska anmäla skadan till varierar beroende på vem som utfärdat ditt VISA-kort. Har du flera olika VISA-kort med reseförsäkring lönar det sig alltså att hålla koll på vilket kort som hör till vilket försäkringsbolag. Bästa kreditkortet med VISA blir med andra ord väldigt individuellt eftersom vi alla har olika försäkringar.

Att tänka på när det gäller reseförsäkringen på Visa-kortet

För samtliga bolag rekommenderar Visa att man tittar igenom vilket försäkringsskydd man har genom sin hemförsäkring. Ovanstående försäkringar gäller inte vid rån, överfall och dylikt. Inte heller får man ersättning för läkarvård.

Reseskydd

Det reseskydd som ingår vid kortbetalningen är som synes rätt så likartat för de olika bankernas VISA-kort. Har man ingen annan försäkring som kompletterar kan dock de små skillnaderna vara avgörande för vilken banks VISA-kort man använder för att betala sin resa.

För det omvända förhållandet gäller förstås samma sak. Om man redan har en reseförsäkring via sin hemförsäkring behöver man sällan tänka på att komplettera denna med andra försäkringar. Inträffar till exempel en skada eller om ditt bagage kommer bort kan du bara erhålla ersättning en gång. Den betalas i allmänhet ut av det försäkringsbolag som har huvudförsäkringen.

Visa

Visa Inc. är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Foster City, Kalifornien och företaget har cirka 16 000 anställda. Företaget grundades 1958 genom Bank of America då de gav ut kortet Bank AmeriCard och sedan 1970 går det under namnet Visa. Företaget är börsnoterat sedan 19 mars 2008 på New York Stock Exchange (NYSE). Visa ger inte själva ut några kort utan det är de samarbetande bankerna som får rätten att ge ut kreditkort, debetkort, bankkort och betalkort. Kreditkortet kan användas i mer än 160 länder och på mer än 24 miljoner inköpsställen.

I Sverige finns det flera populära kreditkort med Visa:

 • Bank Norwegian
 • Marginalen Gold
 • Marginalen Bankkort
 • OKQ8 Visa
 • Ikano Kort
 • Forex Kreditkort