Skillnaden mellan Visa och Mastercard

När det kommer till kreditkort finns det tre stora företag bakom de allra flesta kort: VISA, Mastercard, och American Express. I denna artikel ska vi gå igenom olika typer av VISA och Mastercard och skillnaderna mellan såväl företagen bakom, som korten. Notera att varken VISA eller Mastercard ger ut korten, utan det är alltid din kortutgivare eller bank som bestämmer de flesta villkoren för ditt kort. Vad är skillnaden mellan att ha ett kort med Visa eller Mastercard? Det går vi igenom i denna artikel.

Olika typer av kreditkort

VISA har två olika typer av kort: VISA Electron, och VISA. Mastercard har tre olika typer av kort: Maestro, Mastercard, och Debit Mastercard.

VISA Electron

Electron-kortet är ett kontokort. Denna typ av kort är vanligast för bland annat barn och ungdomar, och unga vuxna. Alla köp som görs med kortet drar pengar från ditt konto direkt, och köpet måste verifieras online innan transaktionen går igenom. Därför kan du inte använda ett VISA Electron-kort på ställen som inte har tillgång till internet.

VISA

Det andra VISA-kortet heter bara VISA och är ett kreditkort. Det innebär att alla köp du gör med kortet inte dras från något konto, utan läggs istället på en faktura som du får i slutet av varje månad. Betalar du hela fakturan utgår inga räntekostnader eftersom du då inte utnyttjar någon kontokredit.

Maestro

Mastercards Maestrokort fungerar precis som VISA Electron, dvs att det är ett kontokort som kräver att kortteminalen är ansluten till internet för att kunna genomföra ditt köp.

Mastercard

Mastercards ”vanliga” kreditkort fungerar precis som VISA-kortet. Du handlar med kortet och får i slutet av månaden hem en faktura på hela beloppet. Du kan då betala hela beloppet för att slippa räntekostnader, eller delbetala beloppet.

Debit Mastercard

Mastercards debetkort drar alla betalningar direkt från ditt konto, men skillnaden mot Maestro-kortet är att Debit Mastercard inte kräver uppkoppling för att göra transaktionen; den reserverar köpet och drar sedan beloppet från ditt konto när kortterminalen får tillgång till internet.

Mastercard vs Visa

Skillnad mellan VISA och Mastercard

Som ovan nämnt är det inte VISA eller Mastercard som bestämmer de allra flesta villkor som du har kopplade till ditt kort; det är din kortutgivare som gör. Men några skillnader mellan de två korttyperna finns ändå:

  • Mastercard är mer internationellt och accepteras av fler handlare runtom i världen
  • VISA tillåter inga handlare att ta ut en avgift vid kortköp
  • Mastercard har generellt bättre valutaväxelkurser, även om det idag är väldigt liten skillnad
  • VISA tillåter inga handlare att ha ”minimum köp”-belopp för kortköp

Slutsats Matsercard vs Visa

Det finns flera olika sorters kort, men huruvida du ska välja VISA eller Mastercard finns det inget konkret svar på. Bättre är det att kolla upp vad din kreditgivare har för villkor på kortet de ger ut. Dessa villkor inkluderar bland annat:

  • Valutapåslag vid utländsk handel
  • Ränta vid utnyttjad kredit
  • Faktura-, års- och andra avgifter
  • Räntefria dagar
  • Andra förmåner som t.ex. kundklubbar, bonuspoäng, pengar tillbaka eller andra rabatter

Nu vet du lite mer om vilka skillnader det är mellan VISA och Mastercard. Skaffa det kreditkort som är bäst för dig och dina behov! Lycka till med ditt val av kreditkort!