Går det att betala en bil med kreditkort?

Det kan gå att betala en bil med kreditkort beroende på hur stort beloppet är och vad kortutgivaren har för eventuella beloppsgränser. För riktigt stora belopp kan tyvärr banken neka ett köp. Det finns också några andra saker att tänka på om man väljer att köpa bilen med kreditkort som vi ska gå igenom här.

Kreditgräns och kortutgivarnas säkerhetsfunktioner

Om du har utrymme för köpet för din kreditgräns, brukar det normalt fungera fint att göra större köp.

Som en säkerhet för sina kunder kan dock kortutgivaren ha satt en gräns för hur stora belopp som får genomföras. Detta är då en säkerhet för dig så att ingen har kommit över ditt kort eller dina kortuppgifter för att köpa något i ditt namn. Sedan kan det också handla om säkerhet kring penningtvätt där kortutgivaren måste hålla sig till de satta regler som finns.

Betala bil med kreditkort

Många bilhandlare nekar köp

Tyvärr är det ganska många bilhandlare som inte accepterar betalning med kreditkort. En av anledningarna är att bilförsäljare vid försäljning debiteras en kortavgift på 2-4% av köpbeloppet.

Det är då något vanligare att de i stället kan acceptera debetkort även om det också är få som acccepterar det.

Ibland kan bilhandlare godkänna betalning med egna kreditkort, men det gäller att alltid fråga aktuellt företag vad de har för betalningsmöjligheter. Exempel på kort kan vara

Fördelar med att betala bilen med kreditkortet

Det finns flera fördelar med att använda kreditkortet för att betala bilen.

Möjlighet att kunna delbetala bilköpet

Den allra största fördelen är att kunna delbetala ditt bilköp. Eftersom dina köp med kortet samlas till slutet av månaden kan du då ta ställning till att betala allt eller att dela upp betalningen med den ränta som tillkommer.

För varje månad kan du sedan avgöra om du bara ska betala minsta möjliga summa som krävs eller om du har möjlighet att betala in en större del av skulden. Det blir alltid billigare att betala av så snabbt du bara kan för att hålla ner räntan för hela köpet.

Cashback och bonus

Det kan också finnas cashback eller ett bonussystem kopplat till det kort du har. Din kortutgivare kan erbjuda cashback antingen på allt du handlar eller för vissa utvalda butiker och företag. Är det för alla köp har du möjlighet att få pengar tillbaka för det du har betalat för bilen.

Andra kortutgivare kan erbjuda bonus och få bonuspoäng, även här kan det gälla antingen samtliga köp eller kopplat till vissa butiker och andra företag. Gäller det samtliga köp får du en fin bonus att nyttja vid tillfälle.

Nackdelar med att använda kortet till bilköpet

Vilka är då nackdelarna med att ta bilköpet på kortet?

Hög ränta

Som alltid när man nyttjar en kredit är räntan oftast betydligt högre än när du tar ett nytt billån eller privatlån. Det gäller även vid bilköp om du väljer att delbetala din faktura du får i slutet på månaden.

Det är vanligt att årsräntan för kreditköp med kort blir 10-20% av kreditbeloppet. Jämför vi med ett billån brukar de kunna ligga runt 2-7%. Det är betydligt lägre och är mycket mer förmånligt än att använda kortet. Även ett privatlån utan säkerhet är mer förmånligt om du har en bra kreditvärdighet. Då kan räntan ofta bli mellan 5-9%.

Det är inte alla som kan bli beviljade ett nytt billån eller privatlån och då kan kreditkort vara lösningen när man verkligen behöver köpa en bil.

Begränsningar på kredit

Alla kort har någon slags begränsning på kredit. I samband med att du sökte kortet har du ansökt om en viss kreditgräns, så bilen kan inte kosta mer än den summan. Det är ovanligt att ha en kreditgräns som är större än 100 000 vilket innebär att du blir en aning begränsad i vilken bil du kan köpa.